Permalänk
Medlem

Snack om HT!

Som sagt...

Här kanske folk som VET något om HT lägga fram detta så vi kan få en liten diskussion om Intels nya gödkalv.

EDIT: Naturligtvis så kan man ju ställa en fråga...

Taken är att man skall snacka lite mer i klartext och inte bara använda konstiga fackuttryck.

Rätta mig om jag har fel men så här har kag fattat det som att det funkar:

HT är ett sätt att utnyttja klockcyklerna bättre i CPU. På en vanlig CPU utan HT kan det ibland uppstå exekveringsbubblor då programmet gör oförutsagda hopp i koden. Moderna processorer "kikar i förväg" på koden för att se vilka instruktioner som skall köras och kan därför hämta dessa och cachea dessa tills de skall användas... Pipelineing. Eftersom ett programs kod kan innehålla flera olika exekveringsvägar (t.ex. vid while, for, branch osv.) så finns risken att CPU ibland väljer att cachea fel instruktioner. Nu måste processorn ödsla några klockcykler på att hämta rätt instruktioner. Det blir en så kallad pipelinebubbla.

Det HT gör är att CPU ligger beredd med instruktioner från en annan process och när en bubbla uppstår så fylls pipelinebubblan ut med instruktioner från den andra processen för att utnyttja de klockcykler som annars hade gått förlorade.

Varför OS tycker att du har två CPU beror just på att drivarna säger att OS skall skicka två processer åt gången till CPU.

HT har funnits länge på ritbordet och integrerat i Intels processorer det senaste året. Dock har det varit avstängt. Man har inte riktigt fått ordning på schemaläggningen av de båda processerna.

Som sagt rätta mig om jag har fel.

P.S. Om tråden blir innehållsrik kanske den kan klistras.

Visa signatur

Man kan inte polera en bajskorv

Permalänk
Medlem

Fråga:

Kan man låsa upp HT på äldre PIV?

Visa signatur

Man kan inte polera en bajskorv

Permalänk
Medlem

Jag är absolut ingen expert på HT, kan faktiskt väldigt lite om det, men efter vad jag hört så är det lika omöjligt att låsa upp HT som det är att låsa upp multippeln på P4:or. Tyvärr... Men en 2,4C kostar inte mycket idag.

EDIT:Visste faktiskt inte detta som postats här under, men det verkar som att det lurar moderkortet som i sin tur får prollen att köra HT. Eftersom adaptern ser så enkel ut så undrar man om det inte går att köra med något liknande koppartråds-tricket ala AMD?

Visa signatur

Captain Awesome

Permalänk
Permalänk
Medlem

Enligt TomsHardware så funkar ju HT bäst med Windows XP eller server2003. Finns det några Linux-distributioner som stödjer HT?

Visa signatur

Man kan inte polera en bajskorv

Permalänk
Medlem

Visst, dom ska bara stödja flera CPUs.

Visa signatur

Perl - Made by Idiots, Java - Made for Idiots, C++ - Envied by Idiots

Permalänk
Hedersmedlem

Fortfarande gäller: DU kan näppeligen inte göra om procesorn från non-HT till HT. Däremot kan du med adaptern ge gamla moderkort HT-stöd. OM ett eller två år kommer vi se HT (eller motsvarande teknik) som naturlig varför allt mer mjukvara kommer att stödja HT. Det handlar ju främt inte om att öka prestandan per klockcykel utan att göra det möjligt för processorn att göra fler saker parallelt vid en och samma cykel.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av JvD
Det handlar ju främt inte om att öka prestandan per klockcykel utan att göra det möjligt för processorn att göra fler saker parallelt vid en och samma cykel.

Kan du utveckla det lite för det är inte riktigt min bild av HT... Men jag har troligtvis fel bild...

Visa signatur

Man kan inte polera en bajskorv