Permalänk

SÖKER tangentbord med Blåa alps (SKCM) ?

Hej !
Jag har en fråga, hur ska man få tag på ett tangentbord med Blå alps switchar (SKCM) alternativt Orange alps (SKCM) som finns på den klassiska Apple M0116?

Permalänk
Medlem

Hej

Varför just de? Duger inte någon av dessa som du kan få tag på lättare?

https://www.kitguru.net/peripherals/keyboards/matthew-wilson/...

Typ vanligast Cherry, Roccat, Romer-g & Gamma Zulu......

Permalänk
Medlem

Man får hålla ögonen öppna. Kolla Tradera och liknande site:r varje vecka. Jag går en del på loppisar men hittar sällan mekaniska tangentbord där.
Kolla också Köp/Sälj-arean här, och på site:r för tangentbordsnördar: Reddit /r/mk, Mekaniska Tangentbord Sverige på Discord, Deskthority-forumet och Geekhack-forumet.

Kolla också eBay i våra grannländer då och då: frakten kan vara rätt överkomlig från t.ex. Tyskland, men det är dyrt från Storbrittanien. Om en tysk säljare inte har öppnat för köpare utanför Tyskland: skicka ett meddelande och fråga om det går bra med frakt till Sverige: jag har aldrig fått nej.
I Tyskland används mest "Überweisung" som betalmetod. Det är banköverföring med SWIFT/IBAN, och ska vara gratis från din Internet-bank till banker i hela EU så länge som du inte råkar ha en ruta klickad för något extra.

Om du hittar ett tangentbord som du misstänker kan ha blåa Alps, sök efter det på Deskthority Wiki. Det är skapat av samlare för hjälpa till att identifera gamla tangentbord.
Om det inte har något bra modellnummer så kan du söka på FCC-ID: All elektronik som ska säljas i USA behöver ett sånt. De första tre tecknen anger tillverkaren eller märket. Om det inte finns i Wiki:n så finns de att söka på FCC's websida.

Att be en säljare att dra en tangent och kolla kan vara lite farligt just med Alps. Alps kan sitta lite hårt, och det händer ibland att tangenten går av om säljaren är oförsiktig. Det är nästan bara entusiaster som har en ordentlig tangent-dragare.
Alps är också kända för att få lite friktion om de utsätts för damm, så skicket spelar roll.

Jag rekommenderar Chyrosran22 på Youtube. Han recenserar gamla och nya tangentbord, och har förkärlek för just blåa Alps och har visat upp flera i sina videor.

Klassiska "komplicera" Alps-brytare går att öppna från ovansidan med en bred pincett, så om du redan har ett tangentbord med gamla Alps, men fel typ så kan du transplantera dit brytarnas innanmäten från ett annat tangentbord utan att behöva löda någonting. När du gör det kan du passa på att blåsa rent och ev. lubricera.
Obs att riktningen på "slider":serna spelar roll: Det är inte samma nederkanter norr och söder.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.