Startar ej - ingen POST/f2/bios - blinkande POST state DRAM LED

Permalänk
Medlem

Startar ej - ingen POST/f2/bios - blinkande POST state DRAM LED

Nyligen gick inte sonens dator att starta - fläktar gick igång (höll kvar på max), allt lyste upp inuti men ingenting alls på skärmen, varken POST / "tryck f2" eller nånting. Inga som helst beeps från moderkortet.

Moderkort ASUS Z77, har varit överklockad utan problem i ett par år.

Vi provade först med att ta bort batteriet en stund, ingen skillnad.

Har tagit isär datorn - provat med annan PSU, provat andra RAMstikor, olika konfig, fortfarande samma.

Testade både med grafikkort och utan, satte skärmsladden i moderkort/hdmi, ingen skillnad.

Testade sedan att trycka på "MemOK"-knappen på moderkortet - i nuläget så blinkar POST state DRAM LED (felindikator, finns till CPU, RAM, Grafikkort m.m.) vilket den ska göra om den kör Auto Memory tuning - vid fel ska den visst lysa stadigt. Men nu blinkar den redan innan man trycker MemOK och även om man håller inne knappen en lång stund.

Tar man bort minnena - reagerar moderkortet med "No Memory" felkodsBeep (En lång, två korta upprepat).

Kan det vara CPU / överklocking som hindrar uppstart? (har varit något överklockad i ett par år, stabilt utan problem)

Läste i manual om nåt som heter CPU Parameter Recovery men hittar inget om hur man kör det.

Vad göra? Tack på förhand!!

tillägg
Permalänk

prova detta

@phloam:
det är mest troligt att det är fel på nätdelen.
har varit med om detta några gånger.
felsökningsförslag
byt nätdel
koppla bara in moderkort med ramminne och cpu monterade OBS kylning av cpu MÅSTE vara monterad!
om den startar
montera en del i taget och prova
börja med den disk du har operativsystemet systemet på
fortsätt därefter med grafikkortet
montera därefter en del i taget och prova

Permalänk
Medlem

Har alltså redan provat med annan PSU/nätdel, annat RAM-minne, kopplat om allt, batteri ur, cmos-jumper.... - det enda vi inte kunnat göra/gjort är att testa med annan processor eller annat moderkort.

Finns det verkligen inget annat vi har missat att göra?

Kan överklockningen ha ställt till något / blockera uppstart? Kylning?

Vid ett tillfälle (efter flera omstarter utan någonting alls på skärmen) så kom faktiskt "American trends"-bilden upp - men dumt nog startade vi om (mus o tangentbord var inte i) och det kom inte tillbaks.

Magkänslan säger att det är nåt annat än trasigt moderkort eller processor.

Vi står inför att köpa nytt moderkort och/eller processor så jag vill verkligen vara säker på att det inte är något som går att åtgärda på annat sätt...!

Gör det nån skillnad om man försöker starta om med bara processor o minne och ingen hårddisk inkopplad - jämfört med systemdisk inkopplad?

Permalänk
Medlem

Har du video-ut på moderkortet??? Om du har det så prova med så få komponenter som möjligt. Typ moderkort, cpu och en ramsticka. Du bör kunna posta om allt fungerar som det ska.
Gör även en cmos reset å se vad som händer... får du någon felkod/pip från moderkortet? Kan behövas att du kopplar in en högtalare för att kunna höra felkoden via pip.

Permalänk
Medlem

@phloam: När du tog ut batteriet, gjorde du moderkortet helt strömlöst, dvs stängde av psu också?
Finns risk att det inte återställer sig om det fortfarande har ström från psu.

Permalänk
Medlem

Hade ur batteriet länge (mer än en kvart) och psu avstängt (vet inte om elsladden var urdragen). HDMI från moderkortet utan grafikkort gav samma resultat som från grafikkortet.

När man tar bort alla minnen så piper moderkortet (no memory) annars så blinkar DRAM LED som om auto memory tuning pågår.

Kan ett moderkort bara lägga av en vacker dag (valde Asus Z77 för just hållbarhet, bra komponenter osv) på detta sätt? Hur vanligt är det?

Se första inlägg för alla detaljer. Känns som om vi har missat nån liten men viktig grej. Eller så har moderkort / processor bara helt plötsligt lagt av.

Permalänk
Medlem

@phloam:
Nollställ bios (CMOS) igen. Strömkabeln ska vara utdragen. Ta bort batteriet som ser ut som ett mynt eller gör det sättet som står i moderkorts manualen.

Ibland måste något mer tas bort men vad varierar med vad som orsakar felet. Lättast att ta bort allt som inte behövs. Allt utanför datorn ska bort. Mus, tangentbord, USB prylar, USB kablar, kringutrustning mm. Inne i dator tar du bort ALLA diskar, DVD, kablar, till diskar/DVD, chassifläktar mm. Dom och porten de kopplats till är ökända för att orsaka ingen bild, död dator, startfel mm.

I ditt fall bör du ta bort grafikkortet och kablar/adaptrar till skärmar också. Tex behövde visa ta bort grafikkortet och nollställda innan de fick bild med grafikkortet igen. Andra behövde ta bort tex trasig mus och nollställa innan datorn startade normalt.

Kan vara bra att skiva hela namn på processor, moderkort. Då kan vi kolla om du ska få bild när skärmen kopplas till moderkortet eller om du behöver låna ett grafikkort att testa med.

Hela namnet på nätagget, ca ålder (ny, jätte gammal) och vilket grafikkort som används med nätagget kan också vara intressant.

Permalänk
Medlem

@panpo98: Tack, ska gå igenom detta noga och återkommer!

Permalänk
Medlem

@phloam:
Kan inte se någonstans, har du provat med bara en ram-sticka i slottarna?

Prova med en sticka i ena "kanalen", stäng sedan ner och flytta stickan till den andra "kanalen".
Om en sticka fungerar i en slot, prova installera den andra stickan i den andra slotten för samma kanal.
Om det fungerar med att bara ha ena minneskanal populerad med ram, så är det nog minneskontrollern i CPU:n som inte längre fungerar som den ska.