Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Den verkar inte helt fel men samtidigt har jag svårt att avgöra om den är värd sitt pris. Det är ingen kniv som jag har hört om eller liknande och jag hittar väldigt lite information om dem utanför butikerna.

Vad är det du vill veta? Jag har en liggandes här hemma!

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jockos:

Vad är det du vill veta? Jag har en liggandes här hemma!

Tja till exempel om den blir vassare efter slipning? Många "rostfria" knivar är ju svåra att få till samma skärpa som när de var nya. Hur är balansen? En del föredrar en kniv som är balanserad så att handtaget och bladet väger samma, medan jag nog föredrar en övervikt på bladsidan.

Permalänk
Medlem

Har en bunt japanska knivar av olika smeder och blandat mellan rostfritt kärnstål och kolstål hemma, har också en uppsättning våtslipstenar (från 120-10 000 grit) och slipar upp dem själv då jag fick kurs i det när jag var i japan en av vändorna.

Vad du bör köpa har mest att göra med hur du använder den, hur ofta du tänkt slipa/lämna in dem på slipning, om du föredrar rostfritt eller kolstål (det senare är betydligt känsligare för hantering, men håller i regel högre skärpa längre om man sköter dem). Sen är ju det som har störst påverkan hur stor budget du har för kniven. Sedan kan du ju fundera på vilken design som du gillar mest, om det ska vara "vanligt skaft", octa-, ovalt eller plats osv. Samt om du vill ha med damascus, kurouchi, kasumi hon eller bara blankslipade sidor. Hur lång vill du att den ska vara?

PS. köp inte Global, Satake eller Victorinox om du vill ha något med högre kvalitet.

Permalänk

Vill du ha riktigt bra knivar så ska du kolla hos lokala knivmakare tex https://www.spareknives.com/knives-for-sale som gör allt från grunden, till och med stålet.
Har tre knivar från honom som känns som nya trots att de är 3 år gamla (har lämnat in dom till honom på slipning 1 gång, ingår alltid).

Visa signatur

citera för svar
Glassbilen spelar bara när det är helt slut på glass

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tja till exempel om den blir vassare efter slipning? Många "rostfria" knivar är ju svåra att få till samma skärpa som när de var nya. Hur är balansen? En del föredrar en kniv som är balanserad så att handtaget och bladet väger samma, medan jag nog föredrar en övervikt på bladsidan.

Haha, klart den blir vass efter slipning, det blir alla knivar. Det är ett ganska hårt stål över 60HRc, så den håller skärpan med. Bladet är väldigt tunnt, så det bidrar också till goda skäregenskaper.
Jag föredrar kolstål, nästan alla mina knivar är shirogami eller aogami, men det är skönt att ha en rostfri workhorse med ibland, och så tycker jag det är coolt med Svenskt stål (jobbar inom metallindustri).

Balansen är någon centimeter framför handtaget, känns väldigt balanserat med pinch.

Bra fit och finish på handtaget, särskilt med tanke på det relativt låga priset.

Claddingen är väldigt mjuk och repas om du använder grön disksvamp - det är såklart bara kosmetiskt.

Enda jag kan anmärka på egentligen är att första jag fick var sne, men fick fri retur och ersättningskniv från tillverkaren.

Hade du bott i Tråkholm hade du kunnat låna hem den en vecka och testa, men jag ser att du är på Sveriges framsida!

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Medlem

Ser att cervera har en knivslipningstjänst, någon som har testat den?

Permalänk
Medlem

Jag har tyckt knivar är roligt länge, och har varit i Japan flera gånger. Tänk själva. 😀

Men ironiskt nog använder jag till 95% fortfarande de rostfria Sabatier-knivar jag köpte i Frankrike för 30 år sedan. Min mamma har en snart 60 år gammal kolstålskniv i samma snitt som hon använder till nästan allt. Kolstål är lite pillrigare med skötsel så jag rekommenderar rostfritt. Inga problem att hålla den vass nog att skära igenom tomatkärnorna om man bryr sig om superskärpa. (Det går över.)

Bra grepp, lättdiskade, symmetriska för vänsterhänta i familjen, någorlunda vettigt pris och, alldeles uppenbart, hållbara över tid. De har funkat så bra i min familj att jag känner att jag måste nämna dem.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mmaattee:

Har en bunt japanska knivar av olika smeder och blandat mellan rostfritt kärnstål och kolstål hemma, har också en uppsättning våtslipstenar (från 120-10 000 grit) och slipar upp dem själv då jag fick kurs i det när jag var i japan en av vändorna.

Vad du bör köpa har mest att göra med hur du använder den, hur ofta du tänkt slipa/lämna in dem på slipning, om du föredrar rostfritt eller kolstål (det senare är betydligt känsligare för hantering, men håller i regel högre skärpa längre om man sköter dem). Sen är ju det som har störst påverkan hur stor budget du har för kniven. Sedan kan du ju fundera på vilken design som du gillar mest, om det ska vara "vanligt skaft", octa-, ovalt eller plats osv. Samt om du vill ha med damascus, kurouchi, kasumi hon eller bara blankslipade sidor. Hur lång vill du att den ska vara?

PS. köp inte Global, Satake eller Victorinox om du vill ha något med högre kvalitet.

Jo jag är ju som sagt ganska van vid hybriden med japanska tekniker och mer västerländsk design, som verkar vara den dominerande typen på senare år, tillsammans med de tyska knivarna förstås. Jag har slipat på rullslipen kanske 2-10 gånger per månad beroende på användning och hur slö den har blivit. Märker jag att det krävs kraft för att exempelvis komma igenom ett tomatskal eller en lök så är det dags för lite slipning. Sen har jag skickat in den då och då.

Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Vill du ha riktigt bra knivar så ska du kolla hos lokala knivmakare tex https://www.spareknives.com/knives-for-sale som gör allt från grunden, till och med stålet.
Har tre knivar från honom som känns som nya trots att de är 3 år gamla (har lämnat in dom till honom på slipning 1 gång, ingår alltid).

Jo det är ju ett alternativ, men det känns lite overkill. Jag är liksom inte någon sushi-kock eller foodie på det sättet så en vanlig kvalitetskniv räcker ganska långt. Sen blir jag förstås sugen när jag läser artiklar som denna exempelvis.

Skrivet av jockos:

Haha, klart den blir vass efter slipning, det blir alla knivar. Det är ett ganska hårt stål över 60HRc, så den håller skärpan med. Bladet är väldigt tunnt, så det bidrar också till goda skäregenskaper.
Jag föredrar kolstål, nästan alla mina knivar är shirogami eller aogami, men det är skönt att ha en rostfri workhorse med ibland, och så tycker jag det är coolt med Svenskt stål (jobbar inom metallindustri).

Balansen är någon centimeter framför handtaget, känns väldigt balanserat med pinch.
https://i.ibb.co/bNksd4p/PXL-20210823-073812367.jpg

Bra fit och finish på handtaget, särskilt med tanke på det relativt låga priset.

Claddingen är väldigt mjuk och repas om du använder grön disksvamp - det är såklart bara kosmetiskt.

Enda jag kan anmärka på egentligen är att första jag fick var sne, men fick fri retur och ersättningskniv från tillverkaren.

Hade du bott i Tråkholm hade du kunnat låna hem den en vecka och testa, men jag ser att du är på Sveriges framsida!

Jo det låter absolut intressant. Jag har ju ett par rostfria knivar också men jag använder inte de om inte "min" kniv är upptagen, eller om jag ska skära typ frysta grejer eller så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo det låter absolut intressant. Jag har ju ett par rostfria knivar också men jag använder inte de om inte "min" kniv är upptagen, eller om jag ska skära typ frysta grejer eller så.

Jag kan ju också helt missuppfattat ditt problem; som jag uppfattat det hela vill du ha en samuraj-vass kniv som även din sambo kan använda utan att riskera separation?

Det är så jag tänker med min Koh i alla fall.

Men är det 'din' kniv som bara du använder så kan du helt bortse från rekommendationen, i så fall ska du ha något mycket roligare!

Visa signatur

Gaming: 5800x, 32Gb Dual Rank B-Die 3800MHz 16-16-16-32, RTX4080S
Desktop: 4750G, 32Gb 3200MHz, A300 DeskMini Hotrod
På huvudet: ZMF Auteur & Verité closed, Feliks Echo 2, Topping E30

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jockos:

Jag kan ju också helt missuppfattat ditt problem; som jag uppfattat det hela vill du ha en samuraj-vass kniv som även din sambo kan använda utan att riskera separation?

Det är så jag tänker med min Koh i alla fall.

Men är det 'din' kniv som bara du använder så kan du helt bortse från rekommendationen, i så fall ska du ha något mycket roligare!

Ja jo, det är ju bra om den inte börjar rosta efter fem minuter liksom, för det kommer inte bara vara jag som använder den, men vi lyckades ju ändå hålla Mac-kniven i bra skick i rätt många år.

Permalänk
Medlem

Jag har en Nakiri från Gesshin som jag är väldigt nöjd med. Bra balans (mellan blad och handtag), bra skärpa och lättslipad (trots att den är rostfri). Dom har en gyuto ur samma serie som också ser fin ut. Finns även en variant i kolstål om du hellre vill ha det. Vet dock inte hur det är med moms och tull där, jag beställde när jag var i USA.

Angående kina-cleaver så är det (enl. mig) en annan typ av kniv och inget jag skulle ersätta en vanlig kniv med. Jag köpte en enkel cleaver för ett tag sen och jag kommer fortfarande inte riktigt överens med den. Den är fantastisk till att skiva/strimla stora grönsaker (sallad, vitkål etc.), men till mindre saker tycker jag mest den känns som en klumpig, förvuxen grönsakskniv.

EDIT: Köpte en Fujiwara till lill-brorsan också. Hann inte prova den så mycket, men det va många som rekommenderade den och jag tyckte den kändes bra.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av IsseBisse:

Jag har en Nakiri från Gesshin som jag är väldigt nöjd med. Bra balans (mellan blad och handtag), bra skärpa och lättslipad (trots att den är rostfri). Dom har en gyuto ur samma serie som också ser fin ut. Finns även en variant i kolstål om du hellre vill ha det. Vet dock inte hur det är med moms och tull där, jag beställde när jag var i USA.

Jo de ser absolut intressanta ut.

Citat:

Angående kina-cleaver så är det (enl. mig) en annan typ av kniv och inget jag skulle ersätta en vanlig kniv med. Jag köpte en enkel cleaver för ett tag sen och jag kommer fortfarande inte riktigt överens med den. Den är fantastisk till att skiva/strimla stora grönsaker (sallad, vitkål etc.), men till mindre saker tycker jag mest den känns som en klumpig, förvuxen grönsakskniv.

Min tanke var väl att kanske köpa en lite mindre kniv, som en Santoku kanske en Mighty Mac exempelvis, och en cleaver. Men ärligt talat så räcker det nog med en Santoku egentligen. Jag har ju grövre knivar för grövre uppgifter liksom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lagerlöf:

Då hade de garanterat inte funnits kvar..

Läs recensionerna på nätet eller vad folk säger om den i forum mm.. 3st slipningar av en helt ny global kniv gjorde att den blev 1cm (!) lägre.. Det är inte ok.

Visa signatur

2500K | Asrock extreme 4 gen 3 | OCZ 1000W gold | 16Gb ram | EVGA GTX780 SC ACX | fractal design ARC | Intel 320 120gb | A-data 510 120gb | TrackIR | Saitek X65 HOTAS |

Flest saker när man dör vinner !!

Permalänk
Medlem

https://bagarenochkocken.se/koksknivar/wuesthof-classic-ikon-kockkniv-svart-20-cm/?gclid=EAIaIQobChMI457b2cXH8gIVwEeRBR1P9g75EAAYASAAEgIqu_D_BwE

Ett märke som jag fastnat lite för är Wusthof.
Har tre knivar från dem där den äldsta är femton år men ser ut som ny.
Ligger riktigt bra i handen, är vassa och inte alltför dyra

Permalänk
Medlem

Ramla in på cleancut.se och kolla, de har ett gigantiskt utbud och de hjälper dig gärna.

Visa signatur

2500K | Asrock extreme 4 gen 3 | OCZ 1000W gold | 16Gb ram | EVGA GTX780 SC ACX | fractal design ARC | Intel 320 120gb | A-data 510 120gb | TrackIR | Saitek X65 HOTAS |

Flest saker när man dör vinner !!

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag har haft en bra kniv under några år men min tjej tar inte riktigt hand om den så som jag hade önskat. Nu hade den fått en rostfläck och hon kände sig lite skyldig och försökte därför slipa den vilket resulterade i att en stor flisa gick av. Så nu behöver jag en ny.

Många verkar rekommendera Mighty Mac (eller MTH-80 om man ska vara specifik). Den verkar ju bra på de flesta sätt, men den är ju känslig. Min nuvarande kniv är också en Mac och det gick ju som det gick liksom. Samtidigt höll den nog i tio år i alla fall och den har ju varit sjukt vass hela tiden. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/mac-chef-kockkniv-oliv...

Ett annat alternativ med liknande egenskaper kan vara: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/satake-professional-ko...

Annars har jag funderat lite på en santoku-kniv. Till exempel: https://bagarenochkocken.se/produkt/satake-kuro-santokukniv-1...

Eller så byter jag sida och köper någon tung tysk kvalitetskniv, men jag har ju vant mig vid de japanska knivarna så jag vet inte om det är så bra.

Finns det något mer att tänka på? En kinesisk "köttyxa" kanske är värd att beakta? https://www.seriouseats.com/chinese-cleaver-kitchen-knife Eller något helt annat?

Stor fan av japanska Santoku-knivar, skär aldrig kött och föredrar sköra kolstålsknivar med sylvass egg framför rostfritt och slött. Kinesiska köttyxan ser bra ut men tror att jag skulle störa mig på vaccuum. De få gånger jag behöver skära kött/fågel/fisk använder jag något annat. Har som de flesta med den här fetischen för många knivar jag nästan aldrig använder.

Permalänk
Skrivet av dauit:

Ser att cervera har en knivslipningstjänst, någon som har testat den?

Cervera skickade knivarna till Knivbrev. Jag vet att det har varit prat om att de nu har bytt slipfirma, men kolla det innan du lämnar ifrån dig dina knivar. Använder de fortfarande Knivbrev så bör man inte lämna in dem via Cervera.

Visa signatur

BeQuiet Dark Base 700 White Ltd Edition ll Intel i9-9900K ll Asus Prime z390-a ll 32GB Corsair Vengeance RGB Pro White DDR4 3200Mhz ll Asus RTX 4070Ti Strix OC ll Corsair RM850x white PSU ll Corsair H100i RGB Platinum ll Samsung 850 EVO 500GB SSD ll Samsung 860 EVO 2TB SSD ll Acer X34 Predator ll Win10 Pro ll Razer Black Widow ll Logitech G305 II Thrustmaster Hotas Warthog ll RX-Viper pedals ll Beyerdynamic MMX300 ll Track-IR ll Oculus Quest

Permalänk
Medlem
Skrivet av EntropyQ3:

Jag har tyckt knivar är roligt länge, och har varit i Japan flera gånger. Tänk själva. 😀

Men ironiskt nog använder jag till 95% fortfarande de rostfria Sabatier-knivar jag köpte i Frankrike för 30 år sedan. Min mamma har en snart 60 år gammal kolstålskniv i samma snitt som hon använder till nästan allt. Kolstål är lite pillrigare med skötsel så jag rekommenderar rostfritt. Inga problem att hålla den vass nog att skära igenom tomatkärnorna om man bryr sig om superskärpa. (Det går över.)

Bra grepp, lättdiskade, symmetriska för vänsterhänta i familjen, någorlunda vettigt pris och, alldeles uppenbart, hållbara över tid. De har funkat så bra i min familj att jag känner att jag måste nämna dem.

Mina föräldrar har också 40+ år gamla Sabatier-knivar som fortfarande gör sitt jobb bra, så de rekommenderas. Jag ärvde en grönsakskniv från Sabatier efter min mormor som jag misstänker är väldigt gammal men som är grym fortfarande. Jag har själv WMFs Spitzenklasse annars som imho är lika bra men snäppet bekvämare att hålla. Haft mina i snart 15 år och är jättenöjd med dem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo jag är ju som sagt ganska van vid hybriden med japanska tekniker och mer västerländsk design, som verkar vara den dominerande typen på senare år, tillsammans med de tyska knivarna förstås. Jag har slipat på rullslipen kanske 2-10 gånger per månad beroende på användning och hur slö den har blivit. Märker jag att det krävs kraft för att exempelvis komma igenom ett tomatskal eller en lök så är det dags för lite slipning. Sen har jag skickat in den då och då.
Jo det är ju ett alternativ, men det känns lite overkill. Jag är liksom inte någon sushi-kock eller foodie på det sättet så en vanlig kvalitetskniv räcker ganska långt. Sen blir jag förstås sugen när jag läser artiklar som denna exempelvis.
Jo det låter absolut intressant. Jag har ju ett par rostfria knivar också men jag använder inte de om inte "min" kniv är upptagen, eller om jag ska skära typ frysta grejer eller så.

Skrivet av snajk:

Jo de ser absolut intressanta ut.
Min tanke var väl att kanske köpa en lite mindre kniv, som en Santoku kanske en Mighty Mac exempelvis, och en cleaver. Men ärligt talat så räcker det nog med en Santoku egentligen. Jag har ju grövre knivar för grövre uppgifter liksom.

Det låter som att en Santoku-kniv med lite längre bladlängd (typ 17-18 cm) och kärnstål av VG-5 eller VG-10 är vad du behöver. Du kan ju kolla in cleancut.se som många andra gett förslag på, där kan du enkelt filtrera fram kärnstål och bladlängd samt knivmodell för att hitta något som du gillar. Själv köpt en del knivar av dem och kan varmt rekommendera att gå in i en av deras butiker och få känna på knivarna

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mmaattee:

Det låter som att en Santoku-kniv med lite längre bladlängd (typ 17-18 cm) och kärnstål av VG-5 eller VG-10 är vad du behöver. Du kan ju kolla in cleancut.se som många andra gett förslag på, där kan du enkelt filtrera fram kärnstål och bladlängd samt knivmodell för att hitta något som du gillar. Själv köpt en del knivar av dem och kan varmt rekommendera att gå in i en av deras butiker och få känna på knivarna

Jo, jag lutar lite åt en Mac, typ: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/mac-mighty-japansk-koc...

Jag har varit väldigt nöjd med Mac tidigare och min syrra som är kock rekommenderar de också. Det är ju fint med 157 lager stål och hamrad yta och sådär, men utseendet är som sagt inte prioriterat liksom och då misstänker jag att jag får mer för pengarna om jag köper något som inte ser ut som en stackars japan har bearbetat det i ett halvår liksom.

Permalänk
Medlem

Jag kör själv på deras 365+ (gillar inte formen på Briljera). Har funkat utmärkt i flera år.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo, jag lutar lite åt en Mac, typ: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/mac-mighty-japansk-koc...

Jag har varit väldigt nöjd med Mac tidigare och min syrra som är kock rekommenderar de också. Det är ju fint med 157 lager stål och hamrad yta och sådär, men utseendet är som sagt inte prioriterat liksom och då misstänker jag att jag får mer för pengarna om jag köper något som inte ser ut som en stackars japan har bearbetat det i ett halvår liksom.

Då skulle jag rekommendera att gå på någon av dessa två istället:

https://www.cleancut.se/butik/knivserier/takamura-2-serier/v1...

https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku-1-...

Det skiljer någon hundralapp i pris men knivarna är väsentligt bättre. Takamuran kan vara lite känsligare för hantering i och med den brantare slipvinkeln och att den är lite hårdare, men är helt överlägsen i skärpa. Så länge man inte skär i ben och djupfrusna varor så är det inga problem. Kashiman är rakt igenom en bra kniv och lite snällare om någon av användarna till den inte är så noggrann med hur kniven hanteras.

Just damascus med så många lager tenderar ju till att vara lite dyrare, men de flesta andra designerna involverar oftast bara 3 lager stål och har mer att göra med hur smederna själva gillar att lägga finishen på sina knivar och påverkar oftast inte pris så mycket

Edit: Om man pratar om att få mer för pengarna så är det generellt sett så att du får mindre för pengarna när man går på massproducerade knivar som MAC, Victorinox, Yaxell, Miyabi, Shun etc. då man oftast betalar en massa för märke, design, exklusiva hantagsmaterial, luftspalter osv. som inte har något med hur kniven i sig presterar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DasIch:

Jag kör själv på deras 365+ (gillar inte formen på Briljera). Har funkat utmärkt i flera år.

Ja 365+ är bra skit det med, lättslipade är de också

Visa signatur

🎮 - AMD RYZEN THREADRIPPER 2970WX • 64GB DDR4 3200MHz • RTX 2070 SUPER • Seasonic Core GM 650 650W PSU

🖥️ - 2x ACER 27" ConceptD CP5271UV IPS QHD HDR 170 Hz

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mmaattee:

Då skulle jag rekommendera att gå på någon av dessa två istället:

https://www.cleancut.se/butik/knivserier/takamura-2-serier/v1...

https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/santoku/santoku-1-...

Det skiljer någon hundralapp i pris men knivarna är väsentligt bättre. Takamuran kan vara lite känsligare för hantering i och med den brantare slipvinkeln och att den är lite hårdare, men är helt överlägsen i skärpa. Så länge man inte skär i ben och djupfrusna varor så är det inga problem. Kashiman är rakt igenom en bra kniv och lite snällare om någon av användarna till den inte är så noggrann med hur kniven hanteras.

Nio graders vinkling gör den svårslipad tror jag, så det blir ju lite jobbigt.

Citat:

Just damascus med så många lager tenderar ju till att vara lite dyrare, men de flesta andra designerna involverar oftast bara 3 lager stål och har mer att göra med hur smederna själva gillar att lägga finishen på sina knivar och påverkar oftast inte pris så mycket

Nej det gör ju inget att de är snygga förstås, så får man samma kvalitet för priset så är det inget problem. Det sagt så har jag ju aldrig sett någon kock ha den typen av fancy knivar (utanför superlyxiga sushi-ställen) så jag misstänker att det inte är så. Å andra sidan kan det handla om konservatism hos kockarna eller något förstås. Men min syrra som är kock, har jobbat på riktiga lyxkrogar och absolut inte är konservativ, och min morsa som utbildar kockar för "fine dining" har gett mig några rekommendationer, som att Mac är bra och Global överskattade.

Citat:

Edit: Om man pratar om att få mer för pengarna så är det generellt sett så att du får mindre för pengarna när man går på massproducerade knivar som MAC, Victorinox, Yaxell, Miyabi, Shun etc. då man oftast betalar en massa för märke, design, exklusiva hantagsmaterial, luftspalter osv. som inte har något med hur kniven i sig presterar.

Mac och än mindre Victorinox är ju inte lyxiga på något sätt. Det är inte exklusiva material i handtaget och de ser ut som vilken billig standardkniv som helst. Ändå vinner Mac de flesta tester och Victorinox brukar vinna budgetkategorin.

Samtidigt är det ju kul med något lite mer ovanligt. Men jag har inte riktigt orken att nörda ner mig i knivar för mycket. Det viktiga är att den ligger bra i handen och är riktigt vass, sen är det bra om den går att slipa hemma utan att utbilda sig så mycket först. När det gäller bladgeometri så vill jag ju ha åtminstone en liten böj, för jag "gungar" en del när jag hackar saker exempelvis, men i övrigt är jag inte så värst petig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Nio graders vinkling gör den svårslipad tror jag, så det blir ju lite jobbigt.
Nej det gör ju inget att de är snygga förstås, så får man samma kvalitet för priset så är det inget problem. Det sagt så har jag ju aldrig sett någon kock ha den typen av fancy knivar (utanför superlyxiga sushi-ställen) så jag misstänker att det inte är så. Å andra sidan kan det handla om konservatism hos kockarna eller något förstås. Men min syrra som är kock, har jobbat på riktiga lyxkrogar och absolut inte är konservativ, och min morsa som utbildar kockar för "fine dining" har gett mig några rekommendationer, som att Mac är bra och Global överskattade.
Mac och än mindre Victorinox är ju inte lyxiga på något sätt. Det är inte exklusiva material i handtaget och de ser ut som vilken billig standardkniv som helst. Ändå vinner Mac de flesta tester och Victorinox brukar vinna budgetkategorin.

Samtidigt är det ju kul med något lite mer ovanligt. Men jag har inte riktigt orken att nörda ner mig i knivar för mycket. Det viktiga är att den ligger bra i handen och är riktigt vass, sen är det bra om den går att slipa hemma utan att utbilda sig så mycket först. När det gäller bladgeometri så vill jag ju ha åtminstone en liten böj, för jag "gungar" en del när jag hackar saker exempelvis, men i övrigt är jag inte så värst petig.

Mjo du har rätt i att de flesta damascus-knivarna mer är riktade mot privatpersoner än mot professionella kockar, men de kockar som jag känner tenderar till att ha en riktigt dyr japansk kniv (typ i 2500+ kr klassen) som de använder i första hand och sedan några andra billigare som används till specifika fall. Har själv haft Mac och victorinox tidigare samt att kompisar har köpt Global (som enligt de japanska knivbutikerna i kyoto och tokyo endast efterfrågas av svenskar, när jag berättade att jag var från sverige så var det de första de visade xD). Dock kan varken MAC eller viktorinox komma i närheten av skärpan du får med en bra japansk kniv.

9 graders vinkel är svårslipat om du har en rullslip ja, men det man ska komma ihåg med rullslipar är att du aldrig kommer få tillbaka ursprungsskärpan på någon kniv så länge du använder en sån. Detta för att de främst "riktar" eggen på kniven rätt samt tar bort material så pass ojämnt att eggen successivt rundas av, vilket leder till att enda sättet att få tillbaka skärpan är genom att lämna in på professionell slipning eller köra en rejäl grundslipning med våtstenar. Brukar göra det åt mina vänner vid efterfrågan och då blir knivarna som nya igen.

Testerna som MAC och victorinox vinner har jag aldrig sett en äkta japansk kniv vara med i, de brukar alltid testas mot andra "likvärdiga" märken såsom Wusthof och fiskars. De få gångerna som typ en yaxell varit med så drar de ned betyget på den för att den är dyrare.

Vill man nörda in sig ordentligt i knivar och ställa frågor till väldigt kunniga entusiaster så kan jag rekommendera att gå in på: https://knivforum.proboards.com/

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mmaattee:

Mjo du har rätt i att de flesta damascus-knivarna mer är riktade mot privatpersoner än mot professionella kockar, men de kockar som jag känner tenderar till att ha en riktigt dyr japansk kniv (typ i 2500+ kr klassen) som de använder i första hand och sedan några andra billigare som används till specifika fall. Har själv haft Mac och victorinox tidigare samt att kompisar har köpt Global (som enligt de japanska knivbutikerna i kyoto och tokyo endast efterfrågas av svenskar, när jag berättade att jag var från sverige så var det de första de visade xD). Dock kan varken MAC eller viktorinox komma i närheten av skärpan du får med en bra japansk kniv.

Jag vet inte. Det känns som att Mac (eller liknande) är en ganska bra kompromiss. De är inte så ömtåliga som en "riktig" kolstålskniv, men bra mycket vassare än en "tysk kniv".

Citat:

9 graders vinkel är svårslipat om du har en rullslip ja, men det man ska komma ihåg med rullslipar är att du aldrig kommer få tillbaka ursprungsskärpan på någon kniv så länge du använder en sån. Detta för att de främst "riktar" eggen på kniven rätt samt tar bort material så pass ojämnt att eggen successivt rundas av, vilket leder till att enda sättet att få tillbaka skärpan är genom att lämna in på professionell slipning eller köra en rejäl grundslipning med våtstenar. Brukar göra det åt mina vänner vid efterfrågan och då blir knivarna som nya igen.

Jo det kan säkert vara så. Samtidigt har jag fått en rullslip rekommenderad av ett flertal kockar, med proffsslipning emellanåt förstås. Det klassiska är väl att räta stålet med ett brynstål själv och lämna in för slipning, men det funkar ju inte så bra på hårdare ståltyper och jag kan inte skicka in min kniv varannan vecka liksom. Alltså får jag antingen se till att lära mig att slipa "på riktigt" med våtstenar och så, eller så kör jag med en bra rullslip anpassad för min knivtyp. Eller förstås acceptera en kniv som blir allt slöare, men då kan jag lika gärna köpa något billigt skit.

Citat:

Testerna som MAC och victorinox vinner har jag aldrig sett en äkta japansk kniv vara med i, de brukar alltid testas mot andra "likvärdiga" märken såsom Wusthof och fiskars. De få gångerna som typ en yaxell varit med så drar de ned betyget på den för att den är dyrare.

Just Yaxell är väl inte så dyra. De som jag har blivit rekommenderad här, Zen, ligger ungefär i samma prisklass som Mac och de hör ju till en av Yaxells lite lyxigare serier. Men de har rätt många olika knivar.

Citat:

Vill man nörda in sig ordentligt i knivar och ställa frågor till väldigt kunniga entusiaster så kan jag rekommendera att gå in på: https://knivforum.proboards.com/

Jo men det är lite det jag försöker undvika. Jag nördar gärna ner mig men någonstans får det räcka liksom. Tanken med denna tråd, som inte höll riktigt, var ju att slippa läsa ett femtiotal artiklar och bli medlem på tre nya forum bara för att köpa en ny kniv som jag inte kommer att byta ut på åtminstone fem år liksom.

Permalänk
Medlem

Ja, det var en intressant tråd, nu sitter jag här med två nya knivar och ännu en beställd (samt lite annat som slipsten beställt också) Blev Yaxell Zen på knivarna, började med ett sett på 2 st, tror det var 20cm Kockkniv och 12cm Allkniv nu när jag fått hem dem har jag blivit lite småkär i serien och beställt en 16,5cm Santoku för att avrunda samlingen så att säga.

Var väl kanske inte det man planerade att lägg massa pengar på men vill-ha begäret var för stort denna gången. Funderade på att lämna tillbaka det set jag köpte för att bara behålla Santoku kniven men samtidigt blir den ju rätt ensam på display då, så tänker nog behålla dem ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SanyaIV:

Ja, det var en intressant tråd, nu sitter jag här med två nya knivar och ännu en beställd (samt lite annat som slipsten beställt också) Blev Yaxell Zen på knivarna, började med ett sett på 2 st, tror det var 20cm Kockkniv och 12cm Allkniv nu när jag fått hem dem har jag blivit lite småkär i serien och beställt en 16,5cm Santoku för att avrunda samlingen så att säga.

Var väl kanske inte det man planerade att lägg massa pengar på men vill-ha begäret var för stort denna gången. Funderade på att lämna tillbaka det set jag köpte för att bara behålla Santoku kniven men samtidigt blir den ju rätt ensam på display då, så tänker nog behålla dem ändå.

Aaarrgghh!
In på avgiftning NU!
Annars kommer du att resa till Tokyo och ta med dig halva Asakusa distriktet med dig hem i en container.
Bara för att sedan vara tvungen att åka dit igen för att du fått nys om att en av deras kulturminnesmärkta katana-smeder också gör knivar on-the-side. 😀

Permalänk
Medlem

Kör med Yaxell Ran. Micartahandtaget tål vatten osv bättre än trä, men känns som trä.
Läste om knivässaren här tidigare..tyvärr har den som lägst 17 grader. Yaxells kockkniv har 12 grader
Jag behöver fräsha upp eggen på mina knivar...men kan ingenting om knivslipning/vässning.

Någon som kan rekomendera någon annan vässare som klarar ned till 12 grader?
Edit: Jag vågar mig inte på att slipa med en lös sten om det inte finns styrning på vinkeln.

Rekomenderar Yaxell Ran varmt! Har kockkniven på 20 cm och en allkniv modell mindre.
Håller skärpan väldigt bra trots en fru som kanske inte tänker sig för alla gånger (hacka i fruset kött osv) skall utöka med en bröd och filekniv så småningom.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem
Skrivet av KingCobra:

Kör med Yaxell Ran. Micartahandtaget tål vatten osv bättre än trä, men känns som trä.
Läste om knivässaren här tidigare..tyvärr har den som lägst 17 grader. Yaxells kockkniv har 12 grader
Jag behöver fräsha upp eggen på mina knivar...men kan ingenting om knivslipning/vässning.

Knivslipning är skoj! Och, handen på hjärtat, egentligen viktigare för skärpa än exotiska knivbladsmaterial.
Men det är en färdighet som kräver lite övning. Räkna inte med perfekta resultat bara för att du köper några stenar.
Du blir duktigare med tiden och om du vill är det så småningom inga problem att hålla dina egna rakknivar i skick. La ner det nörderiet när barnen kom, rekommenderas inte att ha liggande i badrumsskåpet med småungar hemma.

Men är man intresserad av knivar hör det liksom till. Bli hyfsat bra, och du kan hålla dina knivar på en nivå som skrämmer eventuella gäster i köket.