Är det naturligt att man slutar spela när man är över 50?

Permalänk
Skrivet av fermia:

Enda jag märkt sen jag passerade 45 är att jag inte orkar sitta i timmar och spela utan nu blir det max några timmar i veckan..
Däremot har jag märkt att jag inte blir lika arg längre när jag lirar som jag kunde bli när jag var yngre haha

Haha precis lika för mig typ (jag är 46) Visst kan jag sitta några timmar i sträck med något spel jag verkligen gillar T.ex RDR2 men det känns nästan som avkoppling jämfört med fps typ cod/bf, de spelar jag inte alls längre (känns lite för hetsiga numera tycker jag) Sen kan det även gå typ en vecka eller så då jag inte spelar alls utan hellre kikar YouTube när andra spelar. Men spelsuget kommer alltid tillbaka så småningom.

Visa signatur

Cpu: Amd Ryzen 7 3700x Mb: Gigabyte B550M-DS3H
Gpu: Gigabyte RTX 3060 12GB
Ram: Corsair Vengeance DDR4 3200 Mhz
Monitor: Aoc G2490vxa 144 Hz
Hörlurar: JBL Tune 510BT

Permalänk
Medlem

Byggde datorer och spelade en massa i unga dagar sen försvann intresset helt i över 20 år fram tills jag fick en dator av en släkting och det var startskottet till en ny era. 😆
Det flippade sedan ut helt så man började bygga nytt o nu sitter man med det som finns i signaturen och spelar så mycket som man bara hinner ,så glöm åldern , det är bara siffror 😁

Visa signatur

Moderkort:Rog Strix x570F-Gaming l CPU: Ryzen 9 5950x l GPU: 4090 TUF Gaming OC l CPUkylare: NZXT Kraken X73 360 mm l RAM: Trident Z RGB 3200 4x8 GB l SSD: 2x WD BLACK SN850 NVMe 1TB, Samsung 860 Evo 1TB SSD l PSU: Seasonic Prime PX 1300W l Chassi: Lian Li O11 Dynamic EVO l Fläktar: 13x Lian Li UNI FAN AL l Skärmar: TUF Gaming 1x ASUS VG27AQ, 1x Acer Predator XB323QK NV l Tangentbord: Logitech G915 Lightspeed l Mus : Logitech G502 Lightspeed Wireless l Hörlurar: Steelseries Nova 7 l Win 11 Pro lllllll Steam Deck 512GB lllllll

Permalänk
Medlem

Beror nog på hur ens familjesituation ser ut. Är man singel och barnfri lär man ju fortsätta spela i samma utsträckning som när man var yngre om man har kvar intresset som sådant.

Permalänk
Medlem

Viljan och önskan finns, och medlen. Men trött o sliten 39-åring med 3 barn så orkar jag knappt längre. Man är så trött på kvällarna att man mest fastnar framför youtube och kollar andra som spelar istället. Lite tragikomiskt.

Permalänk
Medlem

Nu är ju jag inte särskilt gammal (27), men jag skulle nog beskriva "tappet av spelsug" enl följande;

1. UI i dagens spel är vidrigt, där 90% av skärmen skall tas upp av diverse stores eller annat, detta resulterar ofta i att det tar väldigt lång tid att faktiskt komma in i spelet (Tänker här på ex. Senare Battlefields).

2. Mina spelpreferenser har definitivt ändrats, då jag har gått från snabba FPS (CS, CS.Source, BF3/4) till mer långsammare "strategiska och taktiska" shooters (ARMA3, Squad, RoN mfl) - Gärna med fungerande VoIP

3. Konsol har blivit en större del av "vardagen". Jag har haft flera konsoller och mer eller mindre bara spelat någon timma väldigt sällan, men nu är det mer intressant att sätta sig i soffan, spela 20 min och sedan fortsätta med maten ex - Här spelas det dock aldrig FPS utan mer racing / sport...

Personligen tror jag en stor del av varför jag inte tycker dagens vanliga FPS är särskilt intressanta har nog mycket att göra med Fortnitefieringen av vanliga shooters - massa satans popups varje gång man gör "något", credits som skall köpas för att få nya färger till vapen etc, detta har definitivt gjort mig mindre sugen på snabbare shooters och mer riktat mig mot långsammare. Mycket kan nog ha och göra med åldern på vanliga spelare också, då Squad har solklart högre medelålder än COD Warzone...

SP har blivit mycket mer intressant också, just att man kan spela lite när man känner för det då tiden inte alltid räcker till för att sitta 8 timmars sessioner

Visa signatur

Krusidullen är stulen

Permalänk
Medlem

Nej, men det går snabbare att blir uttråkad. 2-3 timmar med samma spel känns tungt.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Medlem

Jag tycker generellt att ens preferenser ändras med åldern. I barndomsåldern ('85-'95) spelade jag spel mest för deras underhållningsvärde. Det var viktigt med underhållande gameplay. I ungdomsåldern (på '95-2000) älskade jag JRPGs, anledning var att det fanns mycket tid att utveckla karaktärerna, samt oftast en väldigt ambitiöst djup-, artistisk-, samt livsbeakande handling (Final Fatansy VII, Xenogears, Suikoden I & II etc) Det erbjöd upplevelser som man inte riktigt kunde hämta hos film som tonåring.

Nu i vuxen ålder överraskar spel mig sällan. Det spelmekaniska är ofta stöpt i konventioner, och AAA-titlar erbjuder sällan roligt gameplay eller handling som överraskar eller är tankvärd. Så, i vuxen ålder har jag nästan uteslutande fullföljt indiespel. Och trots att de ofta saknar den grafiska finessen av många AAA-spel så erbjuder de ofta intressant spelmekanik och/eller en överraskande och tankvärd handling.

De AAA spel jag har gillat de senaste 8 åren har egentligen varit Bioshock Infinite, Prey, Witcher 3 samt Breath of the Wild. Men annars har det varit ganska torftigt. Få av dagens AAA spel intresserar mig. Jag kan i dagsläget inte tänka mig något tråkigare än att spela senaste iterationen av Far Cry, Assassin's Creed, Halo, Gears of War, Forza, Uncharted, Spiderman, diverse Multiplayer-spel (känns som ett onödigt tidsfördriv om man ändå inte satsar på att bli "bäst"). Man mjölkar samma franchise utan att egentligen innovera.

Ifall man känner att spel börjar bli tråkiga så kan det bero på vilka spel man spelar, tänker jag. utbudet idag är enormt, men det är svårt att navigera bland alla bra spel som släpps.

Visa signatur

Motorola 68020 @ 42Mhz, AGA Grafik, 2MB RAM, 8MB Fast RAM, 2GB eMMC

Permalänk
Medlem

Den stora fördelen med att vara gamer på ålderns höst är ju att man kan spela gamla spel på alldeles för bra hårdvara.

Visa signatur

Stationär.

Permalänk
Medlem

Det beror på för mig. Vissa typer av spel har tappat charmen helt och kan inte fånga mig längre.

När jag var yngre kunde jag t.ex grotta ner mig i isometriska rpg:er, men nu har dem lite svårare att fånga mitt intresse. Jag tvivlar på att det är spelen som ändrats, för de har för det mesta bara blivit bättre. Samma sak med path of exile. Där man spelar och levlar och samlar. De känns så poänglösa nu. Varför skulle jag bry mig om att ha nästa rustning? När man väl klarat speler och ska köra genererat content eller bara grind:a, vad är poängen? Bara samla, samla, samla och ändra några bytes i en databas någonstans. Jag ser inte poängen och tappar intresset efter någon timme.

Nu spelar jag hellre gärna spel där man tävlar mot andra, gärna tillsammans med vänner, som inte låser upp en i för lång tid. 30-40 minuter per runda är okej. T.ex något MOBA eller first person shooter. Eller så spelar jag gärna rougelikes med barnen (de tittar på och vi snackar om vad som händer, hur OP vi är eller hur dåligt det gått). Där det finns en start och ett definitivt slut (man klarar det eller så dör man). Man kanske hinner två rundor innan det är dags att lägga dem.

Så det handlar väl om vad som ger mig något
Spelar jag tillsammans med andra så är det socialt.
Är det spel när man tävlar mot andra så är det adrenalin och utmaning som är grejen.
Spelar jag rougelikes så är det 70% umgänget med barnen + 30% utmaningen/överraskningsfaktorn.
Spelar jag strategispel så är det min minmax-utmaning som triggas och det är som opium, det rör jag inte för då försvinner livet.

Samlarspel är värdelösa, för det man samlar är värdelöst i verkligheten. Skulle bara spela det om man barn spelar det och jag vill boosta dem, men de byter spel som jag byter kalsonger.
Storyspel tar för lång tid. Vill man ha en bra story så finns det 1000ggr bättre storys i böcker.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

35 och skulle vilja spela mer, när man får barn så försvinner det mycket tid om dagarna.

Visa signatur

[ Corsair 460X ] [ Corsair HX750i ] [ AMD Ryzen 5800X ] [ Zotac RTX3080 Trinity OC] [ Asus ROG Strix X570-F Gaming]
[ 32GB G.Skill TridentZ Neo 3800Mhz DDR4 ] [ Samsung 980 Pro 500GB + 960 EVO 500GB ] [ Logitech PRO X 2 ] [ Corsair H115i ] [ Win11 ] [Asus TUF Gaming VG27AQ]

Permalänk
Medlem

40 om något år så börjar väl bli gammal snart.

Har inte slutat spela, går dock i vågor som allt annat här i livet, dock har intresset gått från mycket FPS spel i yngre dagar till COOP spel man kan köra med polare när de/jag har tid, kör jag själv är det mycket management-spel/strategi-spel/rpgs.

Just nu sitter jag fast i Scrap Mechanic, bygga automatiserade farmer/försvar/annat var roligare än jag kunde föreställa mig.

Permalänk
Medlem

M43, har totalt tappat intresset för att sätta mej in i spel och sitta i flera timmar framför datorn. Den har blivit ett redskap mer än en hobby, bortsett från att bygga och pilla och i vissa fall serva andras datorer så använder jag datorn mest till fotoeditering och kommunikation. Sist jag hade riktigt roligt med ett spel var väl typ 2017 eller nåt. Saknar det inte ens, då det finns så mycket annat roligt att hålla på med.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Snusfri

Gubbe på 42, spelar nästan mer nu än när man var valp.

Dock så har typen av spel jag tycker är roliga förändrats.
Spel ska ha en bra story och gameplay, därför går generiska run'n'gun spel som BF och cod bort direkt.

Hitman, Rimworld och Watch Dogs Legion är spel jag gillar, klarar inte heller av MP utan det är bara SP för mig.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

42 år gammal man som spelar rätt mycket fortfarande, men inte lika långa stunder och inte hela nätter på helgerna.

Blir nog lika sur när det går dåligt, men slår inte sänder möss och tangentbord på löpande band längre i alla fall.

Visa signatur

Modermodem: Asus ROG Strix X470-F
Grafikkort: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 BLACK
Processor: AMD 2600X
Minne: 48 GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av kokkojambo:

Allvarligt? Jag tycker det är tvärtom. När man var yngre piratade man för att man inte hade råd. Nu tänker jag knappt på priset.
Speciellt när det bara kommer ut kanske 2-4 spel (som kostar "fullpris") som är värda att spela per år.

Om det är något man verkligen vill spela NU så har jag inget större problem att betala så länge spelet inte är något alfa-crap som de har släppt för att PRavdelningen tycker att det är läge. Däremot så ser jag sällan behovet av att spela något direkt när det kommer eftersom få av mina kompisar spelar spel så det är inget jag diskuterar med dem ändå. Jag lägger till det på steams wishlist och när det är 75% off så kan jag ta hugga det (och då är det förhoppningsvis färdigpatchat också).

OnT: 40+ spelar ungefär 20h vecka året runt - ibland mer och ibland mindre men det blir mer en social grej när man lirar mmo. Händer att vi sitter och snackar skit på TS när folk spelar andra spel och jag sitter och kodar eller dyl också.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Möjligtvis, spelar 5 minuter per dag i snitt nu när jag är 41 så vid 50 blir det nog 1 minut.

I mitt fall är det dels apati som gäller, jag har över tusen spel lagligt införskaffade & vet hur man piratar & det finns prenumerations tjänster men det som saknas är spel med pricken över iet.

Jag längtar efter att nöta något härligt singelplayer spel igen likt Dishonored, Kane & Lynch, eller Legacy of Kain.

Multiplayer har jag verkligen försökt fortsätta med då de spelen ofta håller länge men de andra spelarna skuttar runt med brunt mellan öronen då blir det svårt.

Permalänk
Medlem

Det är nog inte att jag blir ändre och tröttnat på spel, jag tror att man tröttar på all jävla skit som de slänger in i spelen , typ DLC , trasiga releaser, dålig story osv osv listan går att göra lång.

Tycker spelen som är mer "straight forward" är bättre som det var förr, fins nya bra spel också såklart men ta nya DOOM tex där har vi ett bra exampel på ett spel utan en massa lull lull , spelade igenom Ass Creed Oddesey och där är det 2000 miljarder pilar, färger, info osv osv överallt ibland orkar man bara inte

Visa signatur

13900KS | 32GB 6400 DDR5 | 4090 FE | Samsung G8 Oled
ASUS ROG Strix Z790-F Gaming | Fractal Torrent White | Corsair HX1200

Permalänk
Medlem

De går i vågor för mig är 57 nu. Men Vist spelar jag 😉😉

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

Spelintresset dör inte, däremot är det lätt att bli överdoserad av dopamin av att konstant ha tillgång till slött surfande på sociala medier, YouTube och annat med en lägre tröskel att snubbla in på än det är att starta ett spel.

Däremot är det synd att stora spel nu för tiden är mer ekonomiskt styrda med fokus på mikrotransaktioner, upplåsningsbara saker osv för att hålla kvar spelaren än att göra ett genuint bra spel.

Visa signatur

Nybörjare på Linux? Se hit! #15665841

Permalänk

Som så många redan har sagt, det kommer och går. Framförallt så tycker jag inte att spelen är värda sitt pris längre samt att det är inte samma grej längre, spelen håller verkligen inte samma kvalitet.

Är 36 utan barn men med sambo som fullt stöjder mitt spelande, men klart att man hittar andra intressen genom livet, jag spelar definitivt mindre än när jag var yngre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av inquam:

Så jag tycker inte det är så konstigt om man idag, när man kanske har mer pengar att slänga på spel än någonsin, inte är sugen att starta något nytt spel alls.

Free to play med kosmetiska micro transactions behöver inte vara fel. Men problemet med de företagsledare idag som låtsas förstå vad gaming handlar om identifierar en ny fluga att tjäna pengar på och trycker in det i vad som helst. Därför får vi spel som Shadow of War som har loot boxes i ett single player spel (varför fick vi inte söka upp bra orcher istället för att få dem i loot boxes? Hur mycket Mordor är en loot box egentligen?) eller spel som medvetet görs sega och långtråkiga för att få oss att betala för att komma igenom spelet snabbare. Känns mest som att dessa "ledare" vill göra allt det kan för att suga ut så mycket pengar ur branschen de kan innan de överger den för nästa bransch.

Kan magin återkomma och min vilja att uppleva underbart sammanvävda historier återväckas igen... jag hoppas det... Men så länge dessa krafter styr hur spel skall utformas så känner jag att det nog är en bit bort.

Som tur så har vi indiespel och mindre spelstudios här. I vissa fall opolerade rent grafiskt (i jämförelse med AAA), men med en känsla som i många fall är bra och i vissa fall är helt fantastisk.

Att när en studio kommer över en viss storlek så vattnas den gememsamma visionenen och den samlade synen ur. Gamarna i kostym flockas runt pengarna och som du säger, endast känner ett ansvar till aktieägarna. Vinsten skall maximeras och produkten skall riktas till den breda massan, de som tycker att det är ok att köpa ett extra liv i candy crush.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

Jag är inte så gammal (28), men märker av att många polare och även jag har ändrat lite i våra prioriteringar, tid finns men vad som ändras är balansgången mellan prioriteringar/ork.

Jag har vissa polare som inte lirar så mycket längre pga barn eller andra prioriteringar, och andra som helt enkelt inte orkar lära sig massa nya system, men som fortfarande gillar att hänga med på simpla spel.

Jag kan även tänka mig att med åldern så kan plattformen för umgänge skifta en del, trots allt så ligger det i våran natur att över allt annat dra oss till umgänge och känslan av att tillhöra något, har man då inte längre så många polare som spelar så kan det såklart ha en stor betydelse.

Permalänk
Medlem

Det värsta med att bli äldre är att man gjort fler saker redan. Nytänkande är vad som intresserar mig oavsett spel eller annat, annars blir jag helt enkelt uttråkad.

Eftersom de flesta större studios bara gör kopior av äldre spel så blir det naturligt att man lägger mindre tid med ökad ålder och söker ”andra utmaningar”.

Hade man haft tiden att sitta och leta bland indiespel så hade man säkert hittat fler bra titlar men nöjer mig med mindre spelande idag.

Permalänk
Medlem

47 år gammal har jag sannerligen inte gett upp spelandet. Tiden räcker väl inte riktigt till längre, men jag tar chansen när den presenterar sig. I vardagen blir det någon timme då och då efter att resten av familjen gått till sängs. Trött sambo = spelafton.
När en sambo- och barnfri helg dyker upp går ungefär halva den vakna tiden åt att spela och den andra halvan åt att gräva i retromaskiner (och ibland spela på dem också).

Permalänk
Medlem

jag tror intresset finns kvar, dock att man blir avtrubbad med tiden och sedan att många spel är gjorda av programmerare för pengar och inte av gamers till gamers spelar nog större roll in i minskad tid för spelande.

Visa signatur

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Permalänk
Medlem

För mig handlar det nog om att det inte är lika kul att spela längre. Jag tycker visserligen om datorer och teknik men även intresset att bygga av datorer har i stort sett försvunnit.

Permalänk

Spelbranschen har till mångt och mycket förstört sig själv ur mitt perspektiv. Jag växte upp med spel där man prioriterade upplevelse och spelinnehåll framför att släppa spelet oavsett om det var klart eller ej. Nu ska man vara glad om spelet fungerar som förväntat först något år efter release. Det släpps fler spel än någonsin men man måste leta efter den där nålen i höstacken om man ska känna att "det här var ett bra köp", tyvärr.

Några orsaker jag kan se:
- Spelbolag ägs ofta av investmentbolag numera.
- Spel utvecklas för att fungera på konsol och PC.
- Det var svårare att släppa "patches" förr då lanseringen skedde på CD-skiva. Nu missbrukas patches för att släppa det som borde finnas i spelet redan.
- Ny generation spelkonsumenter uppväxta på spel där man kan stänga av hjärnan och som ger "instant satisfaction".

Jag är 37 och spelar fortfarande men i betydligt mindre utsträckning.

Visa signatur

Fractal Design R5 vit, i7 7700K, Noctua NH-D15, Corsair 2x16Gb 3200 MHz, Asus Strix Z270F Gaming, Corsair Force Series MP500 480Gb, EVGA Supernova G2 750W, Gigabyte Auros Extreme 1080 Ti, Asus Xonar STX Audio Card.

Permalänk
Medlem

33 år, fru och 2 barn (2 och 4 år). Mitt spelande har sjunkit dom senaste åren. Visst har man mindre tid med barn nu, men skulle säga att det handlar mycket om att jag prioriterar annat också, samt att intresset för spelandet svalnat i sakta takt ju äldre man blir.

Dock kan jag inte riktigt släppa det helt. Köpte ett PS5 för att man tänker att man ska spela mycket. Och det gör man första månaden med nyhetens behag. Sen blir det mer sällan igen. Går fortfarande in och läser om spelnyheter, kan titta trailers osv. Känna pepp för ett spel, för att sedan köpa det och spela i 1h och sen lägga ut det på tradera. Så har det varit i några år även om det kanske bara blir 2 spelköp per år istället för 4 st som det var förut. Men mönstret är detsamma.

Så spelintresset är i princip borta. Jag tycker det inte är så kul när jag väl spelar. Men jag vill ändå inte släppa det helt uppenbarligen. Märkligt ändå Men är väl för att det är ett intresse man haft sen man var litet barn och är svårt att släppa helt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Som tur så har vi indiespel och mindre spelstudios här. I vissa fall opolerade rent grafiskt (i jämförelse med AAA), men med en känsla som i många fall är bra och i vissa fall är helt fantastisk.

Att när en studio kommer över en viss storlek så vattnas den gememsamma visionenen och den samlade synen ur. Gamarna i kostym flockas runt pengarna och som du säger, endast känner ett ansvar till aktieägarna. Vinsten skall maximeras och produkten skall riktas till den breda massan, de som tycker att det är ok att köpa ett extra liv i candy crush.

Indeed... jag förtydligar gärna att jag pratar om primärt AAA. Indie har många pärlor där fokus inte är att hålla dig kvar så länge som möjligt och fokusera på "recurring monetization". Hades njöd man av för inte så länge sedan

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem
Skrivet av Augusts:

För mig handlar det nog om att det inte är lika kul att spela längre. Jag tycker visserligen om datorer och teknik men även intresset att bygga av datorer har i stort sett försvunnit.

Känner exakt likadant. Tycker dock det fortfarande är intressant o kul att kolla in nyheter som kommer.