Planer på att börja studera

Permalänk
Medlem

Planer på att börja studera

Hej, hoppas jag postar denna i rätt grupp.

Som rubriken lyder så är jag i tankarna på att börja studera. Det jag främst har kollat på är Systemutveckling. Kruxet är dock att dem flesta utbildningarna är söder ut. För en smidigare flytt hade jag helst studerat i Norrbotten. Distans är ett alternativ men jag tror det absolut bästa för mig hade varit att studera på plats.

Då kommer vi till min fråga: Är det någon som har tips på utbildningar eller liknande utbildningar? Jag har även spanat in Webbutveckling men alltid kännt att Systemutveckling är mer tilltalande. Den behörighet jag saknar på en del skolor är Matematik 3 då jag enbart gått Matematik 2b och jag har helt ärligt inte tid med mitt jobb att läsa upp den.

Anledningen till frågan är att det känns som att det finns Systemutvecklings utbildningar som inte specifikt heter "Systemutveckling" och därav kan jag ha missat dessa.

Tack i förhand!

Anledningen till frågan...
Permalänk
Medlem

Många jobb inom IT behöver man ingen utbildning för, men behöver på något sätt visa att du har kunskaperna.
Tex visa något man gjort på egen hand.
Fungerar dock inte hos alla.

Ofta är det mycket matematik inom programmering, vilket är varför kravet finns på skolorna.

Största problemet verkar vara att ditt nuvarande jobb tar för mycket tid, annars hade du kanske kunnat ta någon kvällskurs/lära själv på nätet, både matematiken och ev testa programmering, kanske lite webb se om det är något som tilltalar dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sions:

Ofta är det mycket matematik inom programmering, vilket är varför kravet finns på skolorna.

Nej, för oss dussinprogrammerare räcker det i praktiken med högstadiematte, kan man räkna moms och räta linjens ekvation så klarar man 99% av ett vanligt konsultjobb. För mer ingenjörsmässig utveckling kan det så klart vara väldigt annorlunda. Någon med bättre mattekunskaper har såklart bättre möjlighet att skapa bra lösningar, men nödvändigt är det inte.

Hälsningar
En jävla massa högskolepoäng i matte och statistik

Permalänk
DingDongerMcDongface

Dessvärre verkar det vara relativt få kvar som inte kräver som minst Matte 3b, även vad gäller systemvetenskapliga linjer. När jag pluggade (dock på SU i Stockholm) låg kravet så lågt som Matte 1b eller Matte A, men de höjde det bara året efter.

På LTU har du en renodlad systemvetenskaplig linje, men då är det läsa upp till 3b som gäller först. De har dock en mer nätverksinriktad grundutbildning som inte kräver det, som kanske kan vara intressant att kika på.

Full förståelse för att det är tungt och stressigt att läsa upp, men samtidigt kanske det är värt det i längden om det innebär att du kan ta dig in på en utbildning du verkligen är intresserad av.

Permalänk
Medlem

Skapa konto på github

Läs trådstarten här
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1677259-advent-of-code...

Koda här (eller liknande tjänster)
https://play.kotlinlang.org/

Lägg upp lösningarna på din github (och i tråden) och be om synpunkter och möjliga förbättringar. Kolla på andras lösningar (efter att du själv löst samma uppgift såklart) för att se andra möjligheter

Testa gärna olika språk också

90% kommer vara att googla ’how to do x in kotlin’ till en början, men det är helt okej

När du tagit dig igenom hela resan kan du mycket mer om programmering och kanske har kommit på någon idé att göra själv, kanske en enklare app till android?

Sen är det bara att fortsätta lära sig och visa upp det man kan via github (använd som portfolio/cv när du söker jobb)

Permalänk

Vad är ambitionsnivån? Vill du bli akademiker där du får mest teori och sedan så kommer du ut i arbetslivet och konstaterar att det ju var något helt annat än vad de mossiga professorerna förespråkade.

Eller.

Ta genvägen och gå någon yrkeshögskola/yrkesutbildning där det är direkt pang på rödbetan, såhär kodar du i x 1-2 år utan så mycket grundförståelse i bagaget. Och att då gå miste om studentlivet som kanske är den roligaste perioden i livet?

Permalänk
Medlem

Använd sökmotorerna för att vaska fram utbildning på temat. Antagning.se har ju en jättebra sökmotor med bra filter https://www.antagning.se/se/search?period=16&freeText= Du bör snabbt kunna söka fram relevant akademisk utbildning.

Är du inne på yrkeshögskolespåret (YH) sök här:
1. https://www.yrkeshogskolan.se/
2. https://www.yhutbildningar.se/

Om du inte är säker på vilket spår skulle jag förenklat säga att det akademiska är ett tyngre moment att genomföra men med många höjdpunkter och en bättre merit på många sätt. YH kan vara tillräckligt meriterande (speciellt nu när det skriks efter IT-kompetens) men utbildningarna är av varierande kvalité och inte lika djupodlade som det akademiska.

Har du ork för en lite längre och tuffare utbildning välj högskole- och universitetlivet. Om inte ta YH.