Vad använder folk för molnlagring?

Permalänk
Skrivet av Allexz:

Kör filerun hemma som synkas med alla mobiler till min unraid NAS.
Nas backas sedan till en VPS som jag betalar ~65KR/månad för 1TB disk

Intel® Xeon® E5 2C, 2GB ram, 1TB disk, 3TB transfer, €5/month - Har tom hostat nextcloud där en gång i tiden. Körde fulldisk encryption (egen installerat) så säkerheten är top notch. Deras uptime är fantastisk. Har haft 1 servicefönster på 2.5 år.

Såg nyligen att Hetzner säljer 1TB Storage box för € 3.20/mån +VAT har stöd för bl.a rsync via ssh, sftp etc.... Så funderar på att hoppa över dit, bara just för att nästan halvera den redan lilla kostnaden.

Jag har anvant Hetzners 5TB Storage box i ett par manader nu och man far precis vad man betalar for. Det ar en extremt langsam service. Jag letar aktivt efter en ersattare.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Turbonisse:

Målet i dessa bistra tider, var att se över var man kan spara pengar.
Och det faktum att MS höjt priset 30%/år, förde upp posten ganska högt på listan.

Inser att alla inte sitter med en NAS och därmed inte har möjligheten. Detta är absolut inte mirakel lösningen för alla. Men i framtiden när "nästa" börjar googla på alternativ till molnet för att det blivit så dyrt? Så är det väl bra om det finns ytterligare en lösning nedskriven för denna någon att hitta?
Vem vet, den kanske passar fler än bara mig?

Kostnad tid:
Kostade inte mer än byta från en molntjänst till en annan.
* Laddade ner en app i NASen jag redan hade.
* Laddade ner en app i mobilen. (Det måste man även om man använder en molntjänst.)
* Loggade in via datorn.
Nu är allt anslutet och fungerar precis som innan. Jag har sagt upp molnet (Som går ut på måndag.)

Kostnad pengar:
En besparing (I mitt fall.) på 1200kr/år.

Nya lösningen har inget max antal användare, endast diskutrymmet som begränsar. Hela familjen får vara med!
Vi tappar tillgången till office365 apparna. (Man kan dock använda online versionerna. De är inte fullvärdiga versioner, men för hemma bruk duger de gott.) Det var ändå bara jag som använde Excel.

Är det värt tiden och kostnaden? JA!
Under förutsättning att man har en NAS till att börja med. (Och att tillverkaren av NASen har en app/tjänst som är lätt att använda.

Med två speglade 4GB diskar, (Info lagras på båda diskarna, går en sönder, har man fortfarande tillgång till info på den andra disken.) ligger min backup på 5'000kr engångskostnad med dagens priser.
Sedan drar en NAS lite ström också. Snittar säkert 10W, det måste man ta med.
Sedan kanske moln leverantören höjer priset fram igenom? Då blir utfallet annat igen.

Jo det är väl ungefär likvärdigt i kostnad över sådär 4-5 år, lite beroende på diverse saker förstås. Jag har alltid gillat idén med en NAS men behovet har ju minskat rätt kraftigt sedan alla streamingjtänster kom och man inte behövde hantera så stora mängder media. Å andra sidan kan man ju använda en NAS till annat också, typ köra lite webbtjänster i hemmet och liknande, vilket jag nu gör på en RPi.

Men det som håller kvar mig är nog mest bekvämligheten. Appar som funkar utan strul, delning som bara fungerar och så vidare. Det finns säkert lösningar för allt sånt med en NAS också, men det känns som om det hade krävt mer jobb i alla fall. Sen delar jag ju OneDrive med andra som inte är i mitt direkta hushåll, och då är det skönt att det bara funkar också, och att jag inte måste agera support (så mycket i alla fall).

Permalänk
Sötast
Skrivet av Constant3831:

Jag har anvant Hetzners 5TB Storage box i ett par manader nu och man far precis vad man betalar for. Det ar en extremt langsam service. Jag letar aktivt efter en ersattare.

Änsålänge har jag laddat upp och ned nånstans runt 100Mbit till tjänsten.

Gjort ett par restore test på ett tjugotal filer för att verifiera men annars så rör jag den inte.

Servrarna backar upp sig själva och sedan laddas det som ska upp, upp av sig själv genom automation. Så för min del gör det ingen skillnad om det är 30mbit eller 300

Permalänk
Medlem

Onedrive 150 GB för 19 kr/månad. Finns väl delar av Onedrive som jag tycker borde förbättras, men samtidigt är det inbyggt i Windows och tillräckligt bra för min del.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lAvliden:

Kanske kan norska Jottacloud vara något för dig?
https://www.jottacloud.com/sv/home/

Bra hastighet upp och ner.

Elgiganten´s "Cloud" körs via Jottacloud.

Permalänk
Inaktiv

5GB Onedrive fyller mina krav utmärkt och är gratis (Windows och Iphone). Gillar också att det är lättåtkomligt och går att jobba med filer i webbläsaren var än man är också, för privatbruk räcker office online bra för mig.

Edit. För tillfället har jag nyttjat 0,7GB så det tar nog några år före jag behöver uppgradera

Permalänk

Jag har tidigare använt Dropbox gratis versionen, men när jag skulle ladda ner klienten till en ny dator så säger den att man får ha klienter på max tre datorer och kräver att jag tar bort klienterna först på de andra datorerna. Man kan komma åt filerna via webbläsare så det är fortfarande användbart. Att uppgradera tycker jag är för dyrt. Fördelen med Dropbox har också varit att det har funnits klient-app även till Linux.

Så nu har jag börjat använda min NAS med Synology Drive i stället. Fungerar riktigt bra för datorerna (har bara provat Mac-appen men det finns för Windows och Linux med). Finns även appar till mobilen även om de inte är jättebra. Själva NASen backuper jag med 2.5 tums vanliga hårddiskar formaterade med exFAT som förvaras på annan plats.

Permalänk
Medlem

Jag använder onedrive som jag har varierande åsikter om.

Hade grava problem att få allt i synk igen efter att jag fornaterade datorn. Jag tänkte att jag kunde återställa filerna från onedrive till datorn och att nya filer på datorn därefter skulle synkas till onedrive. Men det slutade att mina toma mappar på datorn synkades till onedrive och ersatte det som redan fanns sen tidigare. Fick spendera timmar med att återställa filer från onedrives backupfunktion, helt idiotiskt.

Sen upplever jag att mappar som är föremål för synk inte lättsamt kan kopieras till externa diskar. Av någon anledning beräknas innehållet i mapparna till mycket mer gb än vad de faktiskt tar. Trots att jag har plats på extern disk klagas det på att det inte finns plats, vilket också är idiotiskt.

För er som använder onedrive så undrar jag hur ni gör med backup av filer som ligger på andra diskar, eftersom onedrive endast synkar från skrivbordet och mina dokument. Tycker det är dåligt att man självmant inte kan välja vilka mappar man vill synka som t ex google tjänst har stöd för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Styler:

Jag använder onedrive som jag har varierande åsikter om.

Hade grava problem att få allt i synk igen efter att jag fornaterade datorn. Jag tänkte att jag kunde återställa filerna från onedrive till datorn och att nya filer på datorn därefter skulle synkas till onedrive.

Sådant kollar man förstås _innan_ man blankar den gamla disken - dvs att prova på annan SSD/NVMe eller att man har tagit en diskimage av disken först lagd på valfri extern USB-disk och därmed möjligheten att återställa disken till samma nivå som innan operationen.

Du har ingen backup förrän det är provad - hela vägen och helst på helt ny dator (tänk situationen att din gamla dator har blivit stulen).

fungerar det dessutom så illa som du beskriver detta när de väl skall användas så är det heller ingen bra lösning och borde kanske för länge sedan tittat ut en annan lösning.