C#.NET - Bra att veta som Webbutvecklare?

Permalänk

C#.NET - Bra att veta som Webbutvecklare?

Tjo! Jag kommer att börja läsa en introduktionskurs(?) inom C#.NET nästa vecka.

Jag har nu studerat Webbutvecklingsprogrammet på distans där jag fått lära mig grundläggande & möjligen lite avancerat på cirka 1,15 år:

  • HTML + CSS

  • JavaScript (inkl. ES6)

  • PHP

  • MySQL

  • VSCode-, Git- & Github-hantering

Följande ramverk har jag fått lära mig grundläggande (ca 2 månader):

  • Tailwind CSS

  • Laravel

  • Vue.js

Jag besitter mer eller mindre noll förkunskaper i "deployment", "surveillance" & "maintenance" - alla bitar förknippade med att få ut sin webbplats, underhålla och hålla den säker utifrån bästa branschstandarder. Jag kan få ut den på en FTP, ett webbhotell och på Netlify. Återstår att få till Laravel på Heroku eller Railway samt konfigurera sin egen hyrda VPS med Docker och allt som hela denna nätverksdriftande aspekt innebär i praktiken!

Nu kommer det bli 2 kurser som fokuserar på just C#.NET där första är en introduktionskurs och två månader senare tillkommer en ytterligare kurs med C#.NET i fokus, troligen en fördjupnings-/fortsättningskurs.

Utifrån allt detta ovan, vad kan då vara bra att känna till om just C#.NET om man besitter dessa ovannämnda grundläggande och smått avancerade förkunskaper?

Vad jag känner till om just C# är att det är objektorienterat i grunden. Det jag känner till om .NET är att det är från Microsoft och något om Blazor Components(?), men inte mycket mer än så än så länge.

Mvh,
WKL.

Visa signatur

<WKL:"En kodrad i taget!";/>

Permalänk
Medlem

Skaffa ett Azure-konto och labba med gratis databas (Azure SQL/MSSQL) och gratis hosting, CI/CD i Azure DevOps etc. Labba lite med Entity Framework som är standard ORM för de flesta. Vad gäller själva språket C# så är det mycket trevligare än PHP och JavaScript i min värld i alla fall 🙂

Permalänk
Medlem

Kör Windows som OS eller brinn för evigt i konfigurationselden.

Permalänk
Medlem

Det beror väl lite på vad syftet med kurserna är. "C# .NET" säger inte så mycket om vad ni ska göra. Är det webbapplikationer eller ett API för din backend?

Bekanta dig med Visual Studio (inte Code) och lär dig hantera debuggern är mitt bästa tips jag kan ge dig. Alternativt att du provar Rider men det blir nog inte så kul om du behöver fråga läraren efter hjälp

Visa signatur

NZXT H510 Flow MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 5800X3D RX 7900XTX Kingston Fury 64GB

Permalänk
Medlem

Jag skulle titta på att bygga ett API och sedan använda det till något spännande. Kanske slänga upp en ms sql sever databas, hosta den någonstans och sedan bygga backend för att nå databasen i C# och med hjälp av t ex ett ORM som Entity Framework välja vilken data du vill exponera från databasen.

Efter du gjort det kan du ju bygga något för att visuellt visa/använda den backend du byggt.

Som många andra skrivit, lär dig t ex Visual Studio och använd debuggern så mycket du kan!

Troligtvis kanske ni kommer titta på att bygga för webben så du kan redan nu börja titta på MVC och hur data skickas mellan modellen, vyn och kontrollern.

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Medlem

Mitt tips är att snarare vila hjärnan lite, så att du är pigg och redo när kursen väl sätter igång.
Med tanke på att du redan pluggat en del programmering så tror jag det kommer vara lätt för dig att hänga med i vilket fall. 👍🏼