koppla på en ny router på en äldre fiber router.

Permalänk

koppla på en ny router på en äldre fiber router.

Hej.

Har ett problem, har idag en äldre Huawei EG8145V5 fiber modem som levererar dåligt WiFi och jag vill koppla på en modernare router på den befintliga (hittar nämligen ingen router med fiber anslutning för då hade jag givetvis bytt ut den gamla mot en nyare)

Så hur går man till väga för att i princip endast använda den gamla för fiber anslutning och allt WiFi skall delas ut av den nya routern.

McFest

Permalänk
Medlem

Det finns massor av routrar med "fiberingång". Men det du skall leta efter är med SFP/SFP+ anslutning, så får du köpa rätt modul och stoppa i. Detta kan vara mer eller mindre komplicerat eftersom din ISP kan använda t ex taggade VLAN för olika tjänster (TV, telefoni, internet mm.)

Ska du behålla den gamla har du två vettiga alternativ:
1, Låt din nuvarande router fortsätta vara router. Stäng av wifi och komplettera med accesspunkter.
2, Brygga din nuvarande router så att den blir mer som en fiberkonverterare. Då kan du komplettera med en egen router. Lite beroende på hur du bor är det förmodligen fortfarande en bra idé med separata accesspunkter som sköter om wifi.

Permalänk
Medlem

Det är antagligen en fullödig router eftersom den har WiFi i sig, inte bara ett "modem".

Hur man gör för att sätta den i brygg-läge och slå av WiFi står antagligen i manualen, som dock tycks ligga bakom inloggning. Alternativt listar man ut det genom att logga in i webbgränssnittet och titta vilka alternativ som finns tillgängliga. Om ingen som har samma burk hemma svarar så får du nog ladda upp lite bilder på Huaweiens användargränssnitt för att få hjälp. Ikonen med en pil uppåt näst längst till höger när du skriver inlägg.

Om du kan leva med dubbel/trippel NAT så är det inget problem att bara koppla in Huaweins LAN till nya routerns WAN, välja andra WiFi-frekvenser i nya routern och sedan ignorera den gamla.

Notera att du i det läget inte kommer komma åt saker som kör på den nya routern från saker som som är uppkopplade mot den gamla, vilket är bra eftersom det inte finns någon anledning att lita på något som har mjukvara från kommunistkina.

En sämre lösning (på grund av ovan nämnd säkerhetsproblematik) är att använda den nya routern endast som accesspunkt. Hur du gör det står i manualen för den maskinen.

Äh, tvåa på bollen

Permalänk
Medlem

Personligen så skulle jag nog vilja göra mig av med Huawei-routern snarast möjligen bara för att göra mig kvitt Huawei Cloud Service-telemetritjänsten som skickar all möjlig intressant information om dina surfvanor till ett företag som i princip är siamesisk tvilling med styret i ursprungslandet. x-D

Riktigt kasst av en nätägare att inte sätta upp tjänstedelare utan gå på en sån här subventionerad lösning som har uppenbara baksidor. Du skulle kunna skaffa en egen CPE/fiberomvandlarswitch just för att omvandla fibern till koppar, och sen köra valfri router på det. Detta förutsätter förstås att inte leverantören använder sig utav nån odokumenterad VLAN-konfiguration utan att internet kommer in helt otaggad in i din fastighet.

Visa signatur

Also found as @piteball@mastodon.rockhost.se