Permalänk
Inaktiv

Dålig prestanda, Prestige 334?

Får max 13-14 Mbit på TCP och 19 på UDP. När jag kör utan routern får jag runt 19 på både TCP och UDP. Har firmware V3.60(JJ.4). Vad kan vara fel? Någon som kan hjälpa? Kör med Telia 24 Mbit.

Permalänk
Medlem

Prova att stänga ner brandväggen i den. Processorn som hanterar SPI kanske är i klenaste laget och drar ner bandbredden.

Permalänk
Inaktiv

HeHe...nu gick det lite bättre. Kom upp i 19 Mbit på TCP nu Ingen annan inställning man bör tänka på? Är det riskfritt att köra utan brandvägg för en "vanlig" användare?

Permalänk
Medlem

det är aldrig riskfritt att köra utan brandvägg... eller att vara uppkopplad överhuvudtaget för den delen... om jag hade vatt du så hade jag instalerat en mjukvarubrandvägg istället,,, Kiero har jag hörrt ska vara bra, eller zonealarm...

Permalänk
Medlem

Jag har en sån där själv men har "bara" Telia 8000. Jag har inte märkt av ditt problem men jag har stressat den genom att ta hem väldigt många filer samtidigt med multipla källor och då knäar den och dör.

Nu vet jag inte då jag inte har något att jämföra mot så det kanske inte är en svaghet om man jämför med likvärdiga produkter.

Men i ditt fall, installera en mjukvarubrandvägg.

Permalänk
Medlem

Di604 pallar me mer tankade än 334an det e fan skandal. Köpta en 334 men den åkte direkt under sängen den dog hela tiden när jag använde bittorent.

Permalänk
Inaktiv

Jag hade en DI-604 innan och jag kom bara upp i 10 på TCP. Med 334 kommer jag upp i 13-14,5. Stänger jag ned brandväggen, då går det som sagt med full fräs.
Jag vet som sagt inte om jag har ställt in allt rätt, för att enligt zyxel så ska den klara 80-100 Mbit och var förberedd och anpassad för att klara 24 Mbit.
Jag vet inte längre vad eller vem jag ska tro på. Är det fel på inställningarna eller routern helt enkelt för svag? *förvirrad*

Permalänk
Medlem

Det där med att den ska palla 80-100 Mbit är nog en sanning med modifikation tror jag.
Den siffran är nog antingen teoretisk eller så har dom mätt upp det med avstängd SPI och under optimala förhållanden.

Men jag tycker den är helt okej ändå, man märker sällan av att man har den...egentligen bara när man tankar väldigt mycket från multipla källor som den bangar ur. Då snackar jag kanske 300-500 sessioner samtidigt, eventuellt mer.

Har 604 SPI? Annars kan det mycket väl bero på det att den klarar mer, SPI betyder ju att routern går in och tittar noggrannare på varje paket och det tar cpu-kraft.

Jag satt och funderade på om man inte skulle kunna boosta 334:an lite genom vettig kylning för den blir ruggit varm när den ansträngs, det är en klar skillnad iallafall i temp när den "idlar" mot när den får jobba lite.

EDIT: 604 har inte SPI och därmed ett sämre skydd än 334. Där ligger nog förklaringen i varför den kan ha högre prestanda. Det kanske är tänkt så att 334 tillverkades med inte bara intrernetdelning i sinnet utan även lite brandvägg och det har dom inte haft prio på när dom konstruerade 604.

Permalänk
Inaktiv

Hmm...intressant. Frågan är ju då vad de menar med "Prestige 334 är en av Sveriges snabbaste bredbandsdelare med en bredbandsdelning på över 80 Mbps"? Den har ju fyra portar, så det borde bli minst 20 Mbps per port. Varför blir det bara 13-14Mbps när man testar? Kör de testerna med öppna spjäll eller med alla filter på?

Permalänk
Medlem

Har ett bra tips för Prestige 334. Öka NAT sessionerna som tillåts. Den står default på ca 256, och den klarar ca 2054. Telneta in på 192.168.1.1. Gå in på 24 > Sen 8, command interpreter mode. Skriv sen "ip nat session" då står det vad den just nu kör. Skriv sedan in ip nat session x. Där x är runt 1024, rekommenderar inte att maxxa ifall man kör flera 2+ datorer som använder många sessioner då routern kan gå mycket seg. Kör 1024 helt enkelt.

Visa signatur

insert Funny Comment Here

Permalänk
Inaktiv

Hittar inte de menyer som du säger. Kör med firmware 3.60(JJ4).

Permalänk
Medlem

start - kör - cmd - telnet 192.168.1.1 - password - sedan enligt ovan...

Permalänk
Medlem

Man måste även enabla konfigurering via telnet om det är disablat. Tror den är enabled som default.

Min stog redan på 2048, jag har bara en dator idag kopplad till den och en x-box. Kommer snart en ny skrivare till den också. Men det blir förmodligen ingen fler dator än på ett tag iallafall, kanske en filserver så småningom men inget som ska ut på nätet konstant.

Permalänk
Medlem

Ang. prestanda
maximal genomströmning enl. internetworld nr 1 2005
Zyxel Prestige 334, 16 mbps
Linksys BEFSX41, 18 mbps
D-Link D-I 804HV, 40 mbps
Netgear FVS318, 5 mbps
Intertex Surfinbird Airsip 10 mbps

Permalänk
Inaktiv

Mailade nyss supporten på Zyxel och fick följande svar:

"För att utnyttja maxprestanda i Prestige 334:an måste brandväggen inaktiveras samt TMSS tjänsten. Dessa tjänster gör att produkten blir segare vilket sedan resultrerar i att man endast kommer upp i en hastighet på ~10mbit via WAN porten. Stänger man av Brandväggen samt TMSS tjänsten kommer man uppnå en hastighet på ~30-40mbit".

Man blir ju lite lessen om man säger så.
Lurad så det svider i foten. Finns det någon router i hygglig prisklass som klarar av att leverera hyggliga prestandan med brandväggen inkopplad?