Att bygga en datorlåda i trä *stora tråden - massor av bilder*

Permalänk
Musikälskare

Att bygga en datorlåda i trä *stora tråden - massor av bilder*

Tänkte att min artikel som jag gjorde för ett ganska bra tag inte kommer fram så att folk kan få se hur man på bästa sätt skapar ett trächassi från grunden, folk som redan är insatta kanske får nån tips eller nya tankegångar, win - win situation

Jag går igenom plannering och handling, problemlösning och så vidare. Finns det frågor så är det bara att ställa dom i tråden!

Material och komponenter

Material till projektet:

* 2st. brädor av mahogny samt körsbärsträd
* LCD 128x64 pixels med LED "backlight"
* Motstånd till fläktar samt fläktgaller
* Startknapp
* Metallband för montering
* Skruvar/muttrar

I möjligaste mån försökte jag hålla nere inköpen för att skapa ett chassi som hamnar på ungefär samma prisnivå som vanliga datorlådor.

Komponenter som kom att användas:

* Processor: AMD Athlon XP 2800+
* Minne: 2 x 512MB PC3200
* Grafikkort: PNY 6800GT
* Nätaggregat: Tagan 480W
* Moderkort: Asus A7N8X-E Deluxe

Here we go

Kap1: Idé

Det första du ska tänka på när man jobbar med trä är att det finns välidigt många möjligheter att få en snygg design eftersom trä är så lätt arbetat. Jag kan inte stå för vad ni har tänkt er men jag ville ha ett stilrent chassi som samtidigt var stabilt och med bra luftgenomströmming. På bilderna nedan kan man se att jag vill ha 2st 120mm fläktar i toppen samt en LCD i fronten. Hörnen blir rundade och formen blir "platt" så man skall kunna ha den uppe på skrivbordet. Materialet kommer att bli Mahogny samt körsbärsträ som överlappas för att få en bra stadga. jag valde dessa träslag eftersom dom var kompakta och på så sätt "svalare" än andra. I vilket fall som helst är det jävligt snyggt (å dyrt) Chassit blir i ATX-standard.

Använder SketchUp för att skapa mig en liten tidig skiss på hur jag vill att det ska se ut. (sketchUp är ett freeware program)

Kap2: Utförande

Nu är skissen klar, allt är uppmätt så gott det går och antecknat ned. Man får lättast fram måtten genom att kontrollera komponenterna som man vill ha med i chassit. Moderkortet är bra att utgå ifrån för oftast kan man hålla dom andra komponenterna innom moderkortets storlek. Det blir också lättare om man har tillgång till alla komponenter så man kan mäta dom direkt hemma och testa om det passar på höjd/bredd.

Som det är nu så har jag allt klart, material är köpt och komponenter finns till hand. Var ska man nu arbeta? Har man inte tillgång till bra verktyg hemma så föreslår jag att man letar sig till en snickar verksat eller finsnickeri. Men detta beror ju självklart på hur seriös man är

Jag hittade iaf ett finsnickeri nära min bostad som jag fick använda och ta hjälp till viss mån av snickarna. Jag arbetade 1månad med chassit från och till, kan gå igenom det med bilder nedan.

Sågning av brädorna

Första dagen hos snickaren, vart skall man börja? Brädorna är ganska grova nu därför började jag med att hyvla ner de plankorna till rätt tjocklek. Efter några vändor i hyvelmaskinen fick de rätt tjocklek.

Här ser vi det färdiga resultatet, nu är brädorna mycket lättare att handskas med. Nästa steg blir att såga ut tunna stavar som skall bilda själva sidorna av datorlådan.

För att såga ut tunna stavar fick jag använda bandsågen, eftersom jag inte har utbildning för vissa maskiner kunde snickarna hjälpa mig med just detta. Säkerheten går i första hand när man arbetar med liknade maskiner. Med bandsågen kan man lätt mäta upp tjockleken. Både mahognyn och körsbärsträet sågas upp då dessa stavar skall fylla alla sidor och locket. Botten görs av ett annat billigare träslag, eftersom det inte kommer att synas.

Många färdiga tunna stavar. Det blir en hel del grovjobb nu i början innan man kan börja gå in på detaljer.

Det sista som görs denna dag är att bottenplattan sågas ut, materialet blev ett brandtåligt trä som snickarna hade i lager. Nästa moment blir att sätta ihop alla stavar omlott med 12 på höjden som skall bilda fyra sidor. Locket gjörs senare eftersom jag måste se hur mycket trä som blir över.

Konstruktion av sidorna

Nu var det dags att samla ihop trästavarna av de båda träslagen.

Nu skall de flesta bitarna limmas ihop (12 på höjden), och till detta användes vanligt trälim. Resultatet blir väldigt starkt och robust och man behöver inte använda andra sätt för att hålla ihop stavarna.

För att hålla alla bitar på plats används en enkel press där de får lägga under jämnt tryck tills det torkar. Det är viktigt att allt ligger plant eftersom det är svårt att ändra något när limmet har torkat.

Det tar ungefär 20-25 minuter för limmet att torka, sedan är det dags att limma nästa bräda.

Här är det färdiga resultatet och överflödigt limm kommer att tas bort senare.

Förberedelser för ihopsättningen

Överflödigt limm togs bort med en kniv, vartefter brädorna hyvlades för att få bort eventuella ojämnheter.

Här mäter jag för att kunna göra spår i själva sidorna på chassit, för att det skall bli en snyggare montering och en stabilare konstruktion.

Eftersom man flyttar in sidorna med en klack i botten blir det mer yta som kan fästas med lim.

Det är svårt att tro att detta var brädor för inte så länge sedan.

Nu börjar man äntligen få en uppfattning om hur datorlådan kommer att se ut. Sidorna känns nu som pusselbitar vilka enbart skall läggas på plats.

Placering i lådan

Här mäts upp plats för datorkomponenterna.

De går smidigt ner i lådan.

En öppning behövs för DVD-läsare, fläktar m.m. Detta ritas nu upp så att allt hamnar på rätt ställe.

Utsågning för fläktar m.m

Här börjar vi med utfräsningen för DVD-läsaren.

Nu är utfräsningen klar och vi kan gå vidare med hålen till fläktarna.

Nu skall jag såga ut hål för två 120-mm-fläktar som skall matas med en spänning på 7v så att ljudnivån inte blir lika hög.

Detta görs med en sticksåg, och jag följer linjen som är gjorda med en passare. Att få hålen runda är inte det lättaste.

Till slut blev hålen tillräckligt runda.

Här är resultatet av den tidigare ritningen, och här skall bakstycket till moderkortsplåten vara placerad. Har kommer med andra ord det kopplas många sladdar till moderkort och eventuella kort.

Ihoplimning av lådan

Sida till datorlådan med plats för DVD-läsaren.

Fronten med utsågad plats för LCDn.

Baksidan för alla uttag och sladdar till moderkortet.

Nu är det dags att limma ihop sidorna, och här kommer klacken till stor nytta eftersom jag kan fästa sidorna med limm över en större yta.

Det som återstår nu är att montera ihop alla delar och inoljning.

Montering

Jag började med att markera ut på moderkortsplåten hur jag skulle såga ut det, måttet är på ytterkanten av moderkortet.

Nu var det bara att ta kapa loss moderkortsplåten.

Marginalen på 1.5 cm som jag hade räckte mer än väl och den passar utmärkt. Här spändes botten fast med hjälp av skruvar i botten samt bakstycket.

LCDn monteras på framsidan av lådan, nätaggregatet placerades så långt ifrån som möjligt.

Nästa steg blir att få de tre stora komponenterna på plats, nätaggregat, DVD-läsaren och Hårddiskracket. Eftersom trät är så pass hårt fungerade det bäst att spänna fast komponenterna med skruvar och metallband, man bör se till att skruven inte går egenom sidorna bara. Hårddiskracket monterades vertikalt med en 80-mm-fläkt i botten, med metallband över för att hålla den på plats.

Fläktarna på ovansidan monterades med hjälp av bultar och muttrar. Eftersom det gick att spänna relativt hårt ihop dem med trät minskar också risken för några större vibrationer.

Här ser vi baksidan av ena fläkten.

Efter att allt är monterat återstår bara att dra alla strömkablar rätt och se till att inget kunde störa LCDn.

Resultatet/Slutsatts

Snett framifrån.

Ovanifrån.

Baksidan. Här ser vi också startknappen uppe till vänster.

Datorlådan från sidan.

Framsidan med LCDn som för tillfället visar vilken musik som spelas.

Här ser vi sidan med DVD-läsaren.

Det har tagit ett antal månader med mycket jobb men nu är resultatet klart, allt fungerar perfekt och jag har faktiskt fått en temperatursänkning kring 5-6 grader. Ljudnivån är helt acceptabel med de två 120-mm-fläktarna. Problem som har uppkommit på vägen som till exempel tunnare sidor då moderkortet inte skulle fått plats annars gick att lösa smidigt, tar man det bara lugnt och metodiskt så brukar det mesta gå

Kan man köra detta Chassit 24/7 nu då? Ja självklart kan man det, har faktiskt haft det som huvudchassi ett bra tag nu innan jag har bytat till ett annat, funkade hur bra som helst! Hur designen blev går att disskutera, jag gillar iaf att träet går in i varandra på ett snyggt sätt, det ända negativa med det är kanske att jag skulle slipat lite bättre på locket bland annat.

Hoppas denna tråden ger inspiration till era framtida projekt fråga gärna på så ska jag försköka besvara så gott jag kan, var ett tag sen jag gjorde detta som sagt.

Ha en bra dag!

Jens Nordström

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

Väldigt fint bygge må jag säga, väldigt snyggt med de olika träslagen.

Visa signatur

[Amd 2500+ @ 3200+] ¤ [Abit NF7] ¤ [1024 ddr @ 400 mHz] ¤ [Radeon 9600 pro] ¤ [Maxtor diamond max 160Gb] ¤ [Lain li PC 60]

http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&postid=3916792...

Permalänk
Medlem

Väldig grymm måste ja säjja skulle göra ett chassi i trä på slöjden men de gick ju åt h*lve*e

Visa signatur

A8N-SLI Deluxe AMD 2.4Ghz 3800+ Axle GeForce Extreme 8800Gts

Permalänk
Medlem

Grymt snyggt...

Permalänk
Medlem

Jag säger som G4mj0r Väldigt snyggt med de olika träslagen. Fast bygget blev väldigt stor, men och andra sidan så är den ju värd att skryta med.

Visa signatur

Life begins at 9000rpm. S2000 for life!

Permalänk

Riktigt snygg!

Brukar inte gilla mer "kub" formade datorer, men dena var riktigt snygg!

Visa signatur

amd64@vatten, no more. Mini-itx.
Min kompis är överkluckad.

Permalänk
Medlem

fördelen är ju att man kan såg upp lätt för hål och sånt. Riktigt snyggt jobb.

Visa signatur

Sist jag var aktiv här var nedan min setup, nu vet jag inte ens vad jag har för hårdvara under mina händer...

|AMD Athlon 3800+ Dual Core|DFI Lanparty Ultra-D Nf4|2048 mb Ram|DiamondMax160 gb 7200rpm|Tagan 2force 430w|Thermaltake Tsunami <---- Till salu!! |XFX 7800 GT 256mb |

Permalänk
Medlem

Grymt snyggt! Har du lagt på någon ytbehandling, typ lack eller olja?

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv

riktigt fint!!!

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Jag tänkte skriva något klyftigt här

Permalänk
Musikälskare
Citat:

finns där med ja men som sagt ville göra en tråd, svårt att hitta den där med

ytbehandling var med olja i olika omgångar

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Snusfri

Riktigt snygg låda faktiskt, dock så gillar jag inte metallgallren på toppen.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Fanns det någon anledning att du postar denna igen utöver att du vill skryta?

Permalänk

Oljan ger träet fint djup.
En mycket bra idé det där. Designen kan säkert förbättras, men det är ju därför vi föds som barn.
Gillar skarpt

Visa signatur

PS3 40GB

Permalänk

fint som snus lite stort bara men annars mmmmm

Visa signatur

My Life My World My......

-=[www.isakonline.se]=-

Permalänk

först o främst.. grymt snyggt bygge

och för det andra.. hålet där bak (där moderkortet sticker ut).. kan du möjligtvis skriva måtten på det?
håller själv på med ett chassi bygge och har i stort sett bara det hålet kvar att göra..

Visa signatur

Det finns inget som e är dåligt gjort..
Bara mindre bra :)

Permalänk

Mycket stiligt bygge!

Blir nästan perverst avundsjuk på utrustningen du har tillgång till.

Visa signatur

If the facts don't fit the theory, change the facts. Albert Einstein

Permalänk

angående plåten jag frågade om..
vet att det bli lite offtopic men tycker det är onödigt att starta en ny tråd med en liten enkel fråga bara.. själva bak plåten, alltså där pci korten o sånt sticker ut.. kan man göra den i plexi? alltså, det måste väl gå? det kan väl inte förstöra grejerna? finns ju chassin som e gjorda helt i plexi så..

EDIT: istället för att posta nytt inlägg gör jag såhär
noggrann, jodå det ska jag vara. men går d åt h*vete går jag o köper ett billigt chassi

Visa signatur

Det finns inget som e är dåligt gjort..
Bara mindre bra :)

Permalänk

_HolyMan_ >>Låter som om du svarar dig själv där! men det blir säkert en del pyssel. Glöm inte det där med att vara noggrann!!

Lycka till!!!

Visa signatur

If the facts don't fit the theory, change the facts. Albert Einstein

Permalänk
Medlem

Måste säga att jag är avundsjuk! (;

Visa signatur

[Processor: AMD Athlon64 3700+ San Diego | Grafik: GW 7800GT | RAM: 2st 512 PC3200 | Moderkort: Abit AX8 V2.0 | Chassi: Antec PlusView II]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flashen
finns där med ja men som sagt ville göra en tråd, svårt att hitta den där med

ytbehandling var med olja i olika omgångar

Tänkte väl att jag kände igen den

Mycket fin är den.

Visa signatur

Solen i africa! Hjälp snabbt. Tävling i klassen!
Det var High noon.
Om solen i Africa en truckförare kommer från East till Weast på huvudvägen. och exact vid eqvatorn vid Africa. Landskapet är totalt slät. På en tidpunkt var solen så ett par telestolpar gjorde så att det blev skugga.
3 gissar jag på, men kan inte förklara?

Permalänk
Medlem

mycket fint, lite stort bara

men.. varför lägger du ut den igen? Den byggdes i maj ju,,

-.-

Permalänk
Musikälskare

kolla inlägget ovan

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

mycket fint arbete

Visa signatur

AMD 7800X3D | ASUS TUF X670E-PLUS | Corsair Vengeance DDR5 32GB EXPO | ASUS TUF 4090 OC 24GB |
Noctua NH-U12A | Corsair 4000D | Corsair AX1200W | Steelseries Apex 7 | Steelseries Sensei Ten | ASUS VG35VQ

https://github.com/Mariusz89B

Permalänk
Medlem

Fint, men en sak som "stör" mig är att det först är sågat kantit och sedan försänkt med runda kanter. (tex. lcd) vilket jag tycker ser lite "fult" ut.
Men annars är den grymt snygg.

Visa signatur

Zadazi - Citera mig om du vill att jag ska komma ihåg att svara. :P

Permalänk

Wow vad snyggt. Älskar LCDn

Visa signatur

533 mhz Celeron|64 MB Ram|32 MB delat videominne|20 GB HDD|Cd-RW|DVD Rom

"Please quote me for replies"

Permalänk
Medlem

supersnyggt! det enda jag skulle vilja justera är att du körde me en dvd från en laptop asså en sån tunn jäkle o så att den gick kant i kant med utsidan, eller att du inte gjorde rundade kanter vid cdn, displayen eller baksidan, innan du börja fräsa de..

Visa signatur

:)

Permalänk

Shit!! Bland de snyggaste chassien jag har sätt..

Visa signatur

*sorry*

Permalänk
Medlem

Vansinnigt snyggt!!!

Visa signatur

DFI Lanparty SLI-DR AMD64 3000+@ 2.5Ghz Twinmos Speed Premium BH-5 @ 1.5-2-2-2 (235Mhz)
Powercolor x800GT

Permalänk
Medlem

Mycket imponerande! Hantverk när det är som bäst.

Dock skulle lite extra små detaljer kunna spajsa up vidundret ytterligare. Tex se till att displayen kommer lite närmare kanten. Det känns lite väl insjunket som det är nu. Sen vore det bra om du kunde fixa en kromad ram runt displayen också istället för den avrundade kanten som inte gör rättvisa resten av bygget tycker jag. Snyggt placerade USB och Firewire portar saknas på framsidan känns det som.

Just nu kommer jag inte på nåt mer men säkert lite senare.

Kom ihåg: "God is in the details!"

/q