Permalänk
Medlem

Att skriva ett CV

Jag antar att det är fler än jag som inte riktigt vet vad som gäller när man ska pilla ihop sitt CV, men att det kanske finns någon här på Swec som om inte annat kan komma med lite tips. Jag har haft ett ett tag, som jag nu har putsat på lite grann (html -> pdf), men har egentligen ingen aning om om det visar nåt som ser attraktivt ut för nån som har hand om att titta igenom ett par hundra stycken CV.

Så jag tänkte att jag kunde posta mitt CV, som det ser ut nu, här på Swec, och få lite tips. Och så kanske det finns fler som vill lägga upp sitt för att få kommenterar och tips. Personligen tycker jag det skulle vara väldigt intressant att få se lite andra CVs för att få lite tips och kanske för att ge några själv. Jag har ju hört några prata om att skriva CV, och jag har nån tidning hemma där det står om det, men lite aktiv feedback är ju en helt annan grej. Jag har vart lite skeptisk till att posta det såhär allmänt, eftersom det är lite självutlämnande eller vad man ska säga, men jag litar på att folk är snälla och inte skrattar.

Så, on with it:

http://www.srekel.net/files/files/AndersElfgrenCV.pdf
EDIT: Ny version: http://www.srekel.net/files/files/AndersElfgrenCV_3.pdf

Några (kanske inte längre relevanta) frågor:
* Som ni ser så har jag försökt "flasha" till det lite grann med en fadad text i bakgrunden. Vet inte om det är bra elelr om det bara ser löjligt ut.
* Färg på rubrikerna = bra?
* Kurslistan, är det intressant att se 20 kurser jag läst eller ska jag välja ut typ två stycken som har vart extra bra?
* Gillar inte riktigt mina beskrivningar: "Goda kunskaper", liksom. Jämfört med vadå, liksom Jämfört med nån som jobbat med programmering i 20 år har jag nog inte goda kunskaper i nåt, känns det som Jag har väl i princip utgått från hur skillade jag antar att man är på ett ungefär när man har slutfört en högskoleutbildning i Datateknik. Så det kanske finns nåt bättre sätt att skriva det på?
* Mjukvara: är det intressant att veta att jag har grundläggande kunskaper i PowerPoint? (osv) Ska man bundla ihop mer?
* Intresse-rubriken, är den intressant?
* Det ser nästan bara ut som att jag har datorkunskaper, men att ha en rubrik "Övriga skills" där man skriver "kan hålla flera bollar i luften samtidigt" känns rätt kliché vid det här laget, eller?

Fler kommentarer? Gärna svidande kritik

Och ser som sagt väldigt gärna att andra postar sina CVn. Tror inte jag sett nån riktig CV-tråd, men jag kan ju ha missat det kanske.

Visa signatur

Min hemsida: http://www.srekel.net
Pocket Task Force: http://ptf.srekel.net
Kaka e gott! http://kaka.srekel.net

Permalänk

Jag skulle kunna ge råd på vad jag tycker. Men då jag inte är anställare så är det nog lite värt. Tänk på det, vad en vanlig människa tycker är bra och dåligt behöver intevara vad en anställare tycker. Till exempel så är det inte ovanligt att de blir tvugna att läsa igenom en massa CV, det påverkar deras bedömning.

Man brukar dock rekomendera att man skriver olika för olika yrken. Istället för att skriva alla kurser du har läst kan du skriva de som är relevanta för yrket.

Visa signatur

Python-IRC på svenska: #python.se

Permalänk
Medlem

Mmm, naturligtvis. Fast om du tänker dig att du precis har startat ett företag och du såg mitt CV framför dig - vad hade fått dig att säga "nja, det här var lite konstigt formulerat så den personen lägger vi i papperskorgen". Eller, ja, nåt åt det hållet.

Jag har ju heller ingen erfarenhet av att anställa folk, men jag kan ändå gissa vad som kan vara attraktivt - men jag kan fortfarande ha missat nåt. Nåt som du kanske kommer att tänka på. Det är ju extra svårt att vara kritisk mot sånt man gör själv.

Visa signatur

Min hemsida: http://www.srekel.net
Pocket Task Force: http://ptf.srekel.net
Kaka e gott! http://kaka.srekel.net

Permalänk
Medlem

För att få det lite mindre punktförmat skulle du kunna skippa att skriva hur bra du tycker att du kan de olika sakerna, skriv det du tycker att du kan bäst först. T.ex.

Programmeringsspråk: C/C++, Ruby ...

Skriv inget som du läste i en kurs för 4 år sedan utan skriv bara det som du verkligen kan och som är relevant.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk

Srekel: Mitt tips är att välja bort lite av dina fritidsintressen och försöka lyfta fram något annat.

Har suttit med och läst massa cv och även suttit med på intervju senare med personer. Det som man ryggar för mest är nästan folk som tenderar att ha en enda inriktning på livet. (Jag tror inte du har det därför jag säger att du ska lyfta fram något annat också) Dessa människor blir oftast jobbiga i längden att umgås med i tex fikarum och konferansresor. Man vill ju helst ha en mång sysslare som passar in på lite olika sätt med de flesta.

Sen lite som jdv: Skriv inte så punktformat. Skriv dina toppar och lämna resten som bonus senare.

Vissa konsulter har oftast med massa roligt på sina cv. Allt ifrån C++ efter enbart en kurs i gymnasiet. Det blir bara så fel då.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
/.../Man brukar dock rekomendera att man skriver olika för olika yrken. Istället för att skriva alla kurser du har läst kan du skriva de som är relevanta för yrket.

Värt att ha i bakhuvudet är att du inte har en aning om vad som egentligen är relevant för det jobb du söker. Jag sitter just nu på ett jobb som IT-kille på en större dagligvarukedja som jag fick inte (inte enbart, iaf, även om det givetvis bidrog) på grund av mina IT-kunskaper, utan för att jag jobbat i butik (två kvällar i veckan när jag gick i gymnasiet för att få in en slant vid sidan om).

Det där med helhetsbild är också viktigt - lyft gärna fram lite olika intressen, förtroendeuppdrag, hobbies, föreningsaktiviteter och dylikt. Allt bidrar till att man kan forma sig en mental bild av dig.

Det är ett CV - en beskrivning av ditt liv. Skriv personligt! Jag tyckte till exempel att "Civilstånd: sambo med flickvän och katt" lät jättegulligt, och lite intimt. Alltså, det hjälpte mig som läsare att komma dig lite närmare med bara några ord. Perfekt.

Håll dig dock gärna till svenska ord där det är möjligt (till exempel "insticksmoduler" istället för "plugins") och inte låter alltför töntigt (ja, insticksmoduler kanske är ett gränsfall ..). Skriv ut förkortningar ("bland annat" istället för "bl.a."). Se gärna över grammatiken igen, eller - ännu hellre - låt någon annan korrekturläsa. Personligen är jag tveksam till att skriva kursnamn med versaler, men okej. Däremot heter det till exempel "människa-datorinteraktion" och inget annat. Och "adress" stavas just så.

Bara några kvicka synpunkter sådär vid första anblicken ..

Visa signatur
Permalänk

här kommer en liten OT (obetydlig kommentar): Vem använder Jasc Paint Shop Pro nuförtiden ?

Visa signatur

hollywoodstar

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dataper

Det är ett CV - en beskrivning av ditt liv. Skriv personligt! Jag tyckte till exempel att "Civilstånd: sambo med flickvän och katt" lät jättegulligt, och lite intimt. Alltså, det hjälpte mig som läsare att komma dig lite närmare med bara några ord. Perfekt.

Håller inte med, skriv stelt och obeskrivande i CV:t. Mest bara en uppraddning av vad du gjort och kan. Jobb och utbildningar kan beskrivas lite mer. Lev sedan ut i brevet, som du fixar iordning och vinklar lite extra för varje jobbansökning. Där skriver du om dig som person.

Visa signatur

void@qnet
teeworlds, stålverk80, evil schemer, c, c++
Languages shape the way we think, or don't.

Permalänk

Antar att du är ute efter att få arbeta som professionell programmerare och då är det ytterst viktigt att du kan demonstrera vad du kan på ett tydligt sätt. Dumpa listorna och försök förmedla ett projektorienterat flöde av information där du talar vad du har gjort, hur du gjorde det och på vilket sätt din utbildning relaterar till projektet.

En sak jag vill nämna som är något offtopic är vikten av vad jag kallar nät-närvaro. Om jag läste datavetenskap skulle jag kasta mig in i opensource-världen och arbeta på olika projekt för på så sätt etablera mig själv som en kunnig programmerare som faktiskt kan få saker och ting gjorda. Glöm inte bort att intervjuaren med stor säkerhet kommer att kolla upp dig via Google etc och då är det ytterst viktigt att man i viktiga sammahang inte försöker dölja sin identitet med hjälp av "nicks" utan använder sitt riktigta namn.

Permalänk
Medlem

Wow, jättebra kommentarer! (iaf antar jag att de är det )

Har fixat till några saker, kan dock finnas nåt svenska-fel kvar då jag inte har nån stavnings- eller grammatikkontroll installerad i OO.

Här är den nya, lite mer slimmade kansk :):
http://www.srekel.net/files/files/AndersElfgrenCV_3.pdf

EDIT: Glömde säga att just nu är det ett företag som söker deltidstestare av mobilspel som jag ska ansöka till.

Bobby, intressant sätt att lägga upp det på. Kanske skulle kolla upp det närmare, alltså hur man bäst fixar den stilen på CV:t.

Visa signatur

Min hemsida: http://www.srekel.net
Pocket Task Force: http://ptf.srekel.net
Kaka e gott! http://kaka.srekel.net

Permalänk

Personligen skulle jag gärna se ett mera kompakt CV med mindre flytande text. Hur vorde det t.ex. med en sida innehållande två spalter (och mindre font). På detta visa skulle det bli mera överskådligt.

Förbered dig även på att omforma det beroende på var/hur du använder det.

Edit:

Flytande text med mera ingående information relevant för platsen man söker hör enligt min mening till själva arbetsansökan och inte till CV:t.

Permalänk
Medlem

Jag har precis fått mitt första "riktiga" jobb. Börjar på måndag. Hur som helst, jag skulle korta ner det betydligt. Mitt mål när jag skriver både cv och personligt brev är att de ska fylla exakt en sida vardera. Dina personuppgifter behöver inte ta upp en tredjedel av sidan och punkten "utbildning" behöver inte ta mer än några rader. Varför skriva att du har gått ut gymnasiet?

Stryk listan på kurser, ingen stressad rekryterare kommer orka läsa den ändå. Lyft istället fram de kurser som är relevanta för tjänsten i ditt personliga brev.

Erfarenhet är skitviktigt. Förklara vad du har gjort på Ericsson. Stryk hela "datorkunskaper" och lyft fram det som är relevant för tjänsten i ditt personliga brev istället. Ha ev. kvar "har hållit på med programmering sen 1986".

Kort sagt, stryk en massa och betona din erfarenhet (förtroendeuppdrag, exjobb, sommarjobb etc). Det dräller av folk som har civ.ing-examen, så ingen kommer bli impad över det. Du måste visa att du är mer än bara ännu en nyutexad..

Det måste framgå direkt att du är en bra person att anställa. Ju mer ointressant information du har med desto svårare blir det för dem att hitta det som är intressant.

Stoppa in några "kanske" och dylika osäkerhetsord här och var i ovanstående text om råden lät för tvärsäkra.

Visa signatur

Alla män är dödliga. Sokrates var dödlig. Alltså är alla män Sokrates.

Permalänk
Medlem

- Håller med Pinks inlägg, en sida borde räcka för ett CV eller?
- Antar att arr. på Gothcon skulle kunna skrivas under förenings-delen istället?
- "Sommarjobb på Ericsson" Låter inte bättre om man skriver Extrajobb på Ericsson sommrarna 96, 97, 00 lr vad det nu kan vara? Sommarjobb låter ju lite mindre kvalificerat än extrajobb imho.. iof spelar det kanske ingen roll
- Beroende på vilka jobb det gäller, skulle inte Haskell kunna få vara med i språklistan? MatLab är en annan kandidat, nog har du använt det en del?
- CivIng borde stå först i listan, viktigaste sakerna först måste väl vara bäst?
- Svenska modersmål istället för flytande?
- Kan man inte dumpa kontorsprogr? Kan inte den som anställer förutsätta lite office-kunskap direkt av ngn som gått en civ.ing.-utb?

Edit: Det vore nice om du kunde ge ut ditt personliga brev (när du nu gör ett sådant) oxå srekel! E ju som du skriver mkt intressant o läsa hur andra formulerar sina saker.
Du skulle kunna ha tagit bort adr, födelse o tele i versionerna här ifall du vill hålla dig lite mer anonym..

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Srekel
Tror inte jag sett nån riktig CV-tråd, men jag kan ju ha missat det kanske.

Vi har ingen forumdel där sådant riktigt passar, i alla fall inte längre. Fanns ett par trådar om CV innan vi tog bort Övriga ämnen.

Hållt på med datorer sen du var fyra?

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Är du sambo med en katt?

Visa signatur

Sverige är ett så litet land att det bara får plats en åsikt i taget där.

Permalänk
Medlem

jag tyckte den var rätt fin, men modersmål borde som sagt stå på svenska. Blir den där bakgrunden med vid en utskrift? Antar att det uppfattas som störande.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hollywoodstar
här kommer en liten OT (obetydlig kommentar): Vem använder Jasc Paint Shop Pro nuförtiden ?

Bra förkortning OT. Känns som att det där Oet kan stå för en hel del,
som tillexempel Obetydlig Kommentar, fast då förstås om man är ordblind.

//fog

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fog
Bra förkortning OT. Känns som att det där Oet kan stå för en hel del,
som tillexempel Obetydlig Kommentar, fast då förstås om man är ordblind.

//fog

What part of ObeTydlig kommentar do you not understand ?

Visa signatur

hollywoodstar

Permalänk
Medlem

Flytande i skrift och tal? Har du inte bemästrat det engelska kroppspråket än?

Under intressen skriver du brädspel med begynnande versal där det bör vara gemen. Tankstreck föranleder inte versaler. Det här felet finns lite här och var i dokumentet.

Du har bindestreck (-) på många ställen där du bör ha tankstreck (–). Bindestrecket används för att hopskriva och avstava, tankstreck används som skiljetecken. Du blandar även kolon (:) och tankstreck (–) lite hipp som happ. Kolla under rubriken Mjukvara.

Du har inte hållt på med datorer sen 1986. Du har hållit på.

B-Körkort bör bli B-körkort.

Utbildningarna kan mycket väl skrivas med stor begynnelsebokstav då det är namn. Efter första bokstaven i namnet ska det dock bara vara gemener.

Om du ska skicka PDF-filen elektroniskt kan inte bakgrunden vara text. Det är stört omöjligt att markera stora delar av texten som det är nu.

Skriv ut Sverok. Det ger lite mer förståelse i vad det är för organisation utifall anställaren inte vet om det tidigare.

Du räknar upp tre länder där du har släkt och vänner och säger sedan att det innebär att du besökt många länder. Tre är inte "ett stort antal av den givna företeelsen" (NE). Eftersom det knappast är intressant att räkna upp alla länder du besökt heller så ser det nog bäst ut om du skriver att du har vänner runtom Europa och Nordamerika, vilket innebär att du har besökt ganska många länder i ditt liv.

Kasta in lite pronomen när du skriver flytande text. I punktform är det inte så farligt, men när du börjar nya meningar med verb hela tiden blir det ganska stackigt att läsa.

Eh, tja. Det var väl det. Notera att min svenskutbildning inte sträcker sig längre än gymnasiet så jag är definitivt ingen auktoritet på området. Om du tycker att jag har fel så kan jag mycket väl ha det.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jdv
Håller inte med, skriv stelt och obeskrivande i CV:t. Mest bara en uppraddning av vad du gjort och kan. Jobb och utbildningar kan beskrivas lite mer. Lev sedan ut i brevet, som du fixar iordning och vinklar lite extra för varje jobbansökning. Där skriver du om dig som person.

Alright, jag är villig att backa lite här och samtidigt erkänna att de många begreppen är lite oklara för mig.

Dels har vi ett CV som jag tolkar ordagrant, alltså en levnadsbeskrivning. Den kan man i mina ögon antingen skriva som en ren punktlista med skriftliga referenser och meriter, till exempel studier och arbeten, eller som en mer personligt formulerad berättelse om sitt liv. Eller kanske en kombination av de båda. Jag har personligen valt att dela upp min "levnadsbeskrivning" på två sidor där den första är en löptext om mig och mitt liv och den andra en punktlista över akademiska (½ sida) och arbetsmässiga (½ sida till). Bra eller dåligt, inte vet jag. Den första sidan är ganska "generell", och jag brukar i regel komplettera med några personliga rader som är anpassade till just det jobb jag söker där jag kanske drar fram några saker som jag tycker är extra meriterande för just den tjänsten.

Igen, bara mina tankar och åsikter.

Selotodo: grattis till jobbet!

Visa signatur
Permalänk

Re: Att skriva ett CV

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Srekel
Jag antar att det är fler än jag som inte riktigt vet vad som gäller när man ska pilla ihop sitt CV, men att det kanske finns någon här på Swec som om inte annat kan komma med lite tips. Jag har haft ett ett tag, som jag nu har putsat på lite grann (html -> pdf), men har egentligen ingen aning om om det visar nåt som ser attraktivt ut för nån som har hand om att titta igenom ett par hundra stycken CV.

Så jag tänkte att jag kunde posta mitt CV, som det ser ut nu, här på Swec, och få lite tips. Och så kanske det finns fler som vill lägga upp sitt för att få kommenterar och tips. Personligen tycker jag det skulle vara väldigt intressant att få se lite andra CVs för att få lite tips och kanske för att ge några själv. Jag har ju hört några prata om att skriva CV, och jag har nån tidning hemma där det står om det, men lite aktiv feedback är ju en helt annan grej. Jag har vart lite skeptisk till att posta det såhär allmänt, eftersom det är lite självutlämnande eller vad man ska säga, men jag litar på att folk är snälla och inte skrattar.

Så, on with it:

http://www.srekel.net/files/files/AndersElfgrenCV.pdf
EDIT: Ny version: http://www.srekel.net/files/files/AndersElfgrenCV_3.pdf

Några (kanske inte längre relevanta) frågor:
* Som ni ser så har jag försökt "flasha" till det lite grann med en fadad text i bakgrunden. Vet inte om det är bra elelr om det bara ser löjligt ut.
* Färg på rubrikerna = bra?
* Kurslistan, är det intressant att se 20 kurser jag läst eller ska jag välja ut typ två stycken som har vart extra bra?
* Gillar inte riktigt mina beskrivningar: "Goda kunskaper", liksom. Jämfört med vadå, liksom Jämfört med nån som jobbat med programmering i 20 år har jag nog inte goda kunskaper i nåt, känns det som Jag har väl i princip utgått från hur skillade jag antar att man är på ett ungefär när man har slutfört en högskoleutbildning i Datateknik. Så det kanske finns nåt bättre sätt att skriva det på?
* Mjukvara: är det intressant att veta att jag har grundläggande kunskaper i PowerPoint? (osv) Ska man bundla ihop mer?
* Intresse-rubriken, är den intressant?
* Det ser nästan bara ut som att jag har datorkunskaper, men att ha en rubrik "Övriga skills" där man skriver "kan hålla flera bollar i luften samtidigt" känns rätt kliché vid det här laget, eller?

Fler kommentarer? Gärna svidande kritik

Och ser som sagt väldigt gärna att andra postar sina CVn. Tror inte jag sett nån riktig CV-tråd, men jag kan ju ha missat det kanske.

Arbetserfarenhet, arbetserfarenhet och arbetserfarenhet. Skryt, överdriv, what the fack. Den enda orsaken till att man får ett hyfsat arbete är _arbetserfarenhet_. Du har jobbat, skriv om det i väldigt fina termer. Det är det enda sätte för dig att få ett hyfsat jobb.

Tro mig; Been There, Done That.

EDIT: Alltså det enda företag är ute efter i dagens läge är, hög utbildning och en (mindre) del arbetserfaenhet.

Inget jobb utan hög utbildning, inget jobb utan en del arbetserfarenhet.

/Turbo_Tail

Visa signatur

"Mies saa kaatua mutta ei karata." -- Adolf Ehrnrooth IR 7, Äyräpää 1944.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av selotodo
Varför skriva att du har gått ut gymnasiet?

jag tycker det kan vara en bra sak att ha med ändå för det talar förmodligen om lite hur du är lagd som person.
Personer som gått naturprogram är oftast lite mer logiskt lagda osv. (bara för att ta ett exempel).

Sen är jag av allmän tro att man inte ska vara rädd för att överreklamera sig själv, detta gäller väl både personliga brev och CV.
När företag söker nytt folk (detta gäller spec. inom IT) så överdriver dom som fan. Man ska gärna ha minst 5 års arbetslivserfarenhet, en 4½årig civ. ing. examen och sist men inte minst bara vara 19 år
Ni förstår säkert vart jag vill komma

Poängen är att det är okej att överdriva så länge man kan backa upp det någorlunda. Vet man att man har lätt att lära sig saker snabbt så kanske man kan överdriva sina kunskaper lite. Man ska dock akta sig för att ta i för mycket.

Visa signatur

Opteron 165 CCBWE 0550XPMW | MSI Neo2 platinum 54G | 2x512mb Geil One S 1,5-2-2-5 @ 400mhz | Gainward GF 6800 GT | WD 100gb + Maxtor 200gb + Maxtor 250gb

Permalänk
Medlem

Hej,

Jag har inte läst de andras kommentarer, men när jag har läst det senaste versionen av CV:et har jag spontant ett par kommentarer. Har lite erfarenhet av att anställa folk, dock så har jag haft hjälp av proffs när detta gjordes vilket gjorde det lättare för mig. Först och främst är det viktigt att tänka till vilken mottagare som du vänder dig till. Jag läser det från mitt företag sida, alltså ett äldre (läs lite konservativt) företag med en stor IT-avdelning.

Först och främst räcker det att skriva sambo, om det är med pojkvän eller flickvän bryr jag mig inte om. Ser bara konstigt ut med flickvän, katt stuntar jag också i, dock så är jag en hundperson och får direkt lite negativa vibbar, konstigt nog. Bort med katt säger jag.

Det du tycker är viktigas för företaget att veta skriver du först och synligt. Själv tycker jag inte att gymnasiet är viktigare än högskolan. Så bör du göra med alla ämnen. T.ex. är språk viktigare än dina datorkunskaper för detta jobb skriv det först annars ändra.

Saknar vad även en paragraf som heter personlighet eller liknade som brukar ligga efter personuppgifter. Skriv kort vad du är för personlighet och tre positiva saker om dig som är sanna, väldigt viktigt eftersom detta kan testas vid en anställningssamtal.

Under din högskoleutbildning lyft fram de sakerna som är viktiga för det jobbet du söker ta bort resten, utan examens jobbet och din inriktning. Resten kan läsas i ditt betyg som du skickar med.

Som arbetsgivare vill jag veta vad du kan som kan göra nytta för den position som jag behöver anställa, sedan tittar jag om du har potential att växa. Så att skräddarsy ditt CV till varje ansökan du skickar är MYCKET viktigt. Det syns direkt om det är ett CV som du kan skicka till alla slags jobb, dessa ansökningar blir ned prioriterad eller slängs.

Skriver du vilket slags jobb du söker tror jag att vi kan hjälpa dig mera.

Lycka till!!

/tischan