Permalänk
Medlem

SATA och eSATA

Tja!

Ni som har e-SATA på era moderkort borde kunna svara på en ganska enkel fråga...
Är kontakten för e-SATA likadan (kompatibel) med en vanlig sata kontakt?
Fungerar det att koppla en vanlig sata kabel från den och till en vanlig sata hdd?
anledningen till att jag frågar är att jag ska bygga ett externt kabinett för 8st sata hdd´s och hittade denna:

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=320308

Så frågan är väl egentligen om jag kan använda både e-SATA och SATA kontakten för att koppla in sammanlagt 2 hdd´s/brackett. (och sen givetvis dra en kabel från bracketten till kontrollerkortet).

Saken är även den att jag tänkt köpa denna:

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=324182&s=sc

så att jag kan använda alla hårddiskarna via usb oxå. Bara att koppla in den till valfritt sata/e-sata uttag på kabinettet och sen vidare via usb till min laptop. så kan jag ha tillgång till alla hdd´s i kabinettet även via min laptop. smidigt på tex DH nu i vinter.
iofs så kan man bara använda en hdd åt gången då, men det är bättre än inget.
Dock dyker det upp en fråga till där... eftersom att varje molex kommer att förse 2st hdd´s med ström så kommer sata/usb enheten att förse 2st hdd´s med ström, men bara använda en av dom... men det borde väl inte vara någon fara för nätagget i det "kontrollerkortet" att driva 2st hdd´s istället för 1?

/Rikard

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Re: SATA och eSATA

e-sata kontakten är inte lika dan. Den är något större. Vad du behöver är en kabel med e-sata i ena änden och valig sata i den andra. Har själv gjort samma sak som du. Denna kabel hittar du på http://www.webhallen.com/prod.php?id=60629 . Det funkar mycket bra. Ett litet problem som kan uppstå är att om sata porten sitter nära strömuttaget på hårdisken kan det bli problem att få det ena kabeln på plats. Sata kontakten på ovannämnda kabel är något bredare än vanlig sata.

Permalänk
Medlem

tack för ett bra svar indurain!

Jag ska fundera vidare på vilken bracket jag ska ha... köper jag den jag länkade till innan så måste jag ha 8st e-sata kablar, vilket blir ganska dyrt... kanske är bättre isåfall att köpa en vanlig sata bracket och själv göra fästen för molexkontakterna.
jag har mailat komplett och frågat om det följer med några kablar iaf, men det tvivlar jag starkt på...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Du kan ju komma lite billigare undan om du håller dig inom 1 meters radie från dator. Det finns ju 1 meters kablar till vanlig sata. För detta alternativ finns detta http://www.misco.se/?400727
Vill du ha längre räckvidd måste du ha e-sata. Då finns det kablar på 2 meter.

Permalänk
Medlem

japps, så tror jag att jag gör faktiskt.

jag köper färdiga sata brackets och så får jag helt enkelt såga ut och sätta i molex kontakerna själv, det är ju inget större problem egentligen.

Sen fick jag svar från komplett oxå föresten. USB-SATA/IDE adaptern kunde kopplas ihop med 2st hdd´s samtidigt! så den blir ju perfekt!

Visa signatur