Chkdsk klarar inte att åtgärda fel efter skadad sektor!

Permalänk
Medlem

Chkdsk klarar inte att åtgärda fel efter skadad sektor!

Tjenare! En sektor på min systemdisk la av för ett tag sen. Jag lyckades reparera den (ersätta den med en annan sektor?) men lyckas inte få riktigt ordning på filsystemet.

När jag kör chkdsk innan windows bootar (från hårddisk eller windows-cdn) så hittar den inga fel men när jag kör chkdsk i windows så säger den att den hittar fel (som den då inte kan reparera). Ibland så ändrar den lite i registret innan den säger att den inte kan fortsätta i skrivskyddat läge.

Jag har inte märkt några direkta symtom, än iaf.

Chkdsk visar även att 4kb (en sektor) data ligger i skadade sektorer. Är det standard att det är så om man har fått en skadad sektor även efter det att man har "reparerat" den?

Om någon har nått tips på annan programvara än chkdsk som lagar ntfs eller något annat sätt att gå till väga så är jag tacksam!

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kör ett disktest med tex Driver fitness test från Hitachi. Verifiera felet och skicka in disken för byte.
Ingen idé att krång, disken kommer troligen rasa ännu mer.

Visa signatur

iMac 27" 5K - i5 3.5Ghz - Radeon Pro 575 - 8GB
Corsair Crystal 460X RGB|Intel Core i7-8086K Limited Edition|Corsair Hydro Series H100i v2|MSI Z370 Gaming Pro Carbon|Ballistix Sport LT DDR4 16GB|Samsung PM981 SSD 512GB M.2 PCIe SSD|ASUS GeForce GTX 1080 Ti Turbo|

Permalänk

Det går inte att "reparera" sektorer på hårddisken, det som programmen gör är att den markerar den trasiga sektorn som "obrukbar" för att förhindra att hårddisken skriver där i framtiden, data som tidigare sparats på den sektorn är dock borta för alltid. Olika program må rapportera dessa "obrukbara" sektorer olika, en del program döljer dem helt för användaren, andra visar dem som "reparerade", andra som "trasiga", alla program fungerar dock på samma sätt.

Om du fortfarande har garanti på hårddisken rekommenderas starkt att du kör ett disktest program från resp tillverkare (notera att Driver Fitness Test från Hitachi _endast_ fungerar med Hitachi diskar, Maxtor har ett eget program, likaså Samsung, Seagate osv), det brukar då bli snabbare/lättare att byta ut disken. Om du har garanti från butiken där du köpte disken är det bara att lämna in den för utbyte, om det är en internetbutik ska butiken stå för frakten tur&retur; om du har garanti från leverantören brukar du få betala frakten dit, leverantören betalar frakten tillbaka. Om du inte hittar kvittot kan du troligtvis gå in på leverantörens hemsida och se hur gammal hårddisken är, och se vilken garanti som gäller, vet att Maxtor i alla fall har sånt.

Även om en trasig sektor inte låter så farligt är det bättre att byta ut disken, när man väl fått en trasig sektor är det lätt hänt att det blir två, sedan tre osv osv. En trasig sektor brukar betyda att hårddisken inte mår så bra, och börjar närma sig sitt slut.

Permalänk
Medlem

Skadade sektorer behöver ju inte betyda att du _måste_ byta disk... men det tyder ju som sagt på att den inte mår så bra.
Är det fysiska fel så kan chkdsk inte laga dom utan stänger bara av.
Hårddisken som sitter i laptopen jag skriver från nu var "trasig" enligt Apples tekniker... Men några killdisk rundor så funkar den finemang (Ett tag till )
Jag har även "lagat" 2st iPod G4 som jag fick för att hårddiskarna var "trasiga"
Är det som är på disken inte jätteviktigt så hade jag inte orkat byta, eller ah, får du ut det på garantin så ska du så klart byta...
Hårddisken kan funka fint i flera år till, men sätt den inte i någon viktig server bara

Permalänk
Medlem

Är ingen ny disk så nån garanti finns inte.. Kör på tills den ger upp..

Men hur får jag ordning på filsystemet? Chkdsk verkar ju inte kunna få ordning på det av någong anledning..

Visa signatur