Permalänk
Medlem

Brandvägg på litet företag?

Hej

Mina föräldrar som har ett eget företag och kontor i hemmet har beställt ett nytt internetabonnemang, Bredbandsbolagets 24Mbit för företag. För tillfället har de Bahnhof 2mbit med en hårdvarubrandvägg som grannen äger. (Lite komplicerat men de delar bredband med grannen då kontoret är beläget på landet...)

Nu när det är dags för nytt frågade de mig om säkerheten då de är (som alla andra 50+:are?) lite skraja. Tydligen så kan man köpa till ett "säkerhetspaket" från BBB som innehåller mjukvaror från F-Secure, mer än så vet jag inte men jag antar att det är brandvägg+antivirus?

Så jag undrar vad ni tycker att de ska köra på? Är det värt att skaffa hårdvarubrandvägg om man har en router + mjukvaror från F-Secure? Värt att notera är kanske också att samtliga datorer på kontoret är Macar.

Tack på förhand.

Visa signatur

Macbook Pro 13" | Gigabyte P35-DS4 | Intel Q6600 | Corsair 2gb DDR PC6400 XMS2 x 2 |
MSI 8800GTS 640mb | 500gb Barracuda x 2 | OS X

Permalänk

Jag skulle då inte beställa säkerhetspaketet från BBB. Beställ istället Nod32(Kostar) och ladda hem Comodo Firewall (Gratis).

http://www.nod32sweden.com/site.asp?page=onlineshop
http://www.personalfirewall.comodo.com/

Edit: Jaha det var macar.

Permalänk
Medlem

Mjukvaran från F-secure är Windows only, alltså inget att ha om man kör Mac. Jag skulle känna mig helt säker med endast en hårdvarubrandvägg om nu Macarna är hyffsat moderna (OS X). Kontrollera även om inte routern redan innehåller en brandvägg, de flesta hemmaroutrar gör det idag, det räcker isåfall gott och väl med den brandväggen.

Visa signatur

Medlem i signaturgruppen nyliberala datahakkare med POSIX-kompatibla system.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bluray
Kontrollera även om inte routern redan innehåller en brandvägg, de flesta hemmaroutrar gör det idag, det räcker isåfall gott och väl med den brandväggen.

"Hemmaroutrar" saknar oftast brandvägg utan förlitar sig på NAT som skydd för inkommande trafik samt enkla möjligheter att filtrera utgående trafik som default brukar släppa igenom allt.
/H

Visa signatur

I can explain it for you, but I can't understand it for you
R.I.P Bijan - Vila i frid du lilla hustomte

Permalänk
Medlem

Okej, tack för svaren! Ska kolla upp vilken router det är dom har etc.

Visa signatur

Macbook Pro 13" | Gigabyte P35-DS4 | Intel Q6600 | Corsair 2gb DDR PC6400 XMS2 x 2 |
MSI 8800GTS 640mb | 500gb Barracuda x 2 | OS X

Permalänk
Medlem

Om ni har någon äldre dator som bara står och samlar damm kanske ni kan prova med Ipcop ( http://ipcop.org/ ) linuxbaserad mjukvarubrandvägg, den har massor av funktioner och är gratis.

Annars finns det andra projekt som bygger på *bsd istället för linux som t.ex m0nowall ( http://m0n0.ch/wall/ ) och pfsense ( http://www.pfsense.com/ )

Om du kollar på Ipcop och under Addons så ser du också att dom har lösningar för AV och liknande som körs direkt på brandväggen för att skydda användare.

http://ipcop.org/index.php?module=pnWikka&tag=IPCopAddons

Visa signatur

Ryzen 9 5900X, Asus TUF X570-PLUS, XFX 6950XT, 48GB G.Skill 3600Mhz, Corsair HX650, Samsung 840 EVO 250Gb, Kingston A2000 M.2 500GB, 1+2 Tb HDD, MSI Optix MPG321UR-QD