Hjälp att felsöka CD-spelare

Permalänk
Medlem

Hjälp att felsöka CD-spelare

Hej!

Jag har en gammal HP/compaq-laptop som har kört ubuntu något år. Nu har CD-spelaren plötsligt slutat fungera och jag behöver hjälp med att ta felsökningen vidare.

När jag lägger i en skiva spinner läsaren bara upp lite grann och fastnar i att snurra ett par varv och spinna ner, snurra upp igen osv. Det låter som om den inte "får tag i" skivan (sic). Efter en stund slutar den och då kan jag inte läsa skivan som sitter i. Jag har provat med data, musik och tomma cd och om jag bootar med en bootbar cd i så låter den på samma sätt innan skivan ignoreras och grub och ubuntu laddas som vanligt.

Har någon något tips på vad som kan ha hänt och om jag kan åtgärda detta eller ska jag försöka hitta en ny cd-spelare till en flera år gammal laptop (önska mig lycka till...)? Har någon en länk till information om hur man opererar sin laptop?

Permalänk
Hedersmedlem

Gah... önskar man hade mer erfarenhet med laptops

Kanske skulle funka med en extern läsare kopplat till USB? Fast då måste man kolla i så BIOS kan boota skivor via USB.

Tror faktiskt det krävs allt för mycket för att få loss läsaren om det var det du menade med operera? Vad jag har sett så brukar det kanske vara några skruvar eller ungefär samma fästen som batterier brukar ha. Där man bara drar fästet åt sidan så kan man dra ut den. Dock har jag ju inte så mycket erfarenhet.

Permalänk
Medlem

Förmodligen är det lättast med en extern läsare, ja, men tyvärr har datorn bara ett väldigt basic bios utan några avancerade inställningar alls utan bara typ vilken enhet som ska bootas från i första hand och om datorn ska vara lösenordsskyddad. Eller har jag missat någon hemlig kod, typ uppuppnernervänsterhögervänsterhögerba.
Jag skulle egentligen inte bry mig så mycket om det inte var det att jag skulle vilja lägga in xp på den igen eftersom det mest är min flickvän som använder datorn och hon känner inte att hon får tillräckligt mycket cred av sina kompisar för att hon känner sig hemma i linux och ser skillnad på gnome och kde...
Hur svårt kan det vara att byta ut cd-läsaren själv om compaq inte gjort det enkelt för en? Jag läste i en gammal recension på cnet att man var fast med sitt val av cd- eller dvd-läsare eftersom uppgradering inte var möjlig.

Permalänk
Medlem

jag har haft i sär ett 2-3 laptops och det är i princip en standard enhet i varge. är speciel kontackt mm på dom men det fins å köpa i dom felsta butiker som komplett mm. kallas oftast för slim DVD eller liknande. Sedna är dom oft amonterade i addaptrar mm för den specefika laptopen men bara flyta över det. Brukar fungera. hade isär en 4 år gammal laptop senast i förgår och dvdläsarne/cd-brännaren i den var fysuiskt identisk med den jag köpte til mitt via-epia bygge. så en ny slim DVD brännare borde fungera.

Kan ju hänta att front mm är special men borde ju gå att flyta över eller liknande.

Permalänk
Medlem

Ok, det låter ju lovande! Jag får kanske ta mod till mig och försöka...
Jag köpte förresten ett externt hd-chassi till en gammal ide-hd som jag hade över och funderar på om jag kan koppla in en cd-läsare till den. Det ser ut att kunna gå bra med tanke på sladdlängd osv, och det borde väl inte spela någon roll om det sitter en hd eller en cd i, eller?

Permalänk

Om man har samma problem på en stationär så är det bara att ta på sig kläderna och kila ut och köpa nya va?:D