Tråd 2: Datorn startar ej, trots att fläktar mm gör det

Permalänk

Tråd 2: Datorn startar ej, trots att fläktar mm gör det

Jag gör ett nytt försök med mitt problem eftersom min förra tråd "dog" innan jag fått svar. Jag ber om ursäkt för att jag är långdragen, men jag ville vara så noggrann som möjligt och jag är mycket tacksam om ni läser och försöker hjälpa mig!

Min dator:
Operativsystem: Microsoft Windows XP Home med SP2 och senaste drivrutinerna
Processor: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4GHz Socket LGA775, 8MB, BOXED m. fläkt
Moderkort: Asus P5K, P35, Socket-775, DDR2, ATX, GbLAN, PCI-Ex16
Minne: 2x Crucial DDR2 PC5300 2048MB CL5 Kit w/two matched DDR2 PC5300 1024MB CL5 = alltså totalt 4GB, vilket alltså inte stöds av mitt OS.
Grafikkort: Nvidia Geforce 7900GT 256MB PCI-E
Hårddisk: Seagate 250GB SATA + Samsung 200GB SATA
Chassi: Antec Sonata II
Nätaggregat: 450W SmartPower 2.0 ATX 12V V2.0 (som följde med chassit)
Temperaturer: Väldigt låga - ca 40 grader på moderkortet och inte ens 30 grader på processorn vid låg belastning

Mitt problem:
Som många andra har beskrivit här så vill inte min dator starta som den ska. Fläktar, hårddiskar och DVD går igång när strömknappen trycks in, men skärmen förblir svart och det sedvanliga uppstartspipet kommer inte.

MEN, felet är inte på något sätt konstant. Om jag håller på och trycker på reset och på/av en stund så går den igång och går sen precis som den ska, trots att jag spelar exempelvis Crysis och håller på med massa krävande saker.

Om jag sen försöker att stänga av den i några minuter (efter att den varit igång nån timme) och startar upp den igen så går uppstarten som den ska!

DESSUTOM har jag reagerat över hur den beter sig när jag trycker på reset-knappen. Den stänger då ner helt och hållet i ett par sekunder innan allt startar upp. I vanliga fall brukar ju inte strömmen försvinna helt när man trycker in resetknappen...

En annan underlig sak är att den ofta när jag väl får igång den meddelar att "overclocking failed" och vill att jag ska återgå till default BIOS/CMOS config, vilket jag gör. Här ska påpekas att jag inte alls överklockar eller gör något annat med inställningarna, utan har hela tiden kört med default-värden.

Problemet jag har uppstod efter att jag bytt ut moderkort, processor och minnen genom att köpa ett uppgraderingspaket från Komplett.se. Med de gamla delarna (AMD 3500+ på ett ASUS A8N-SLI-kort) hade jag också problem, men då var det ett helt annat, nämligen att datorn tenderade att starta om lite när den kände för det - ibland efter en minut, ibland efter ett par dagars körande. Då kunde jag däremot starta datorn helt utan problem, men den startade nästan alltid om sig när jag skulle stänga av den! Till slut valde jag att byta MK, CPU och minnen, eftersom processorfläkten la av (efter två år).

Testade lösningar:
(som inte funkat...)
Kollat alla sladdar
Uppdaterat till senaste drivrutinerna
Uppdaterat BIOS direkt från ASUS
Kopplat ur två av fyra minnesstick samt DVD och ena hårddisken = samma problem som tidigare
Startat utan powerknapp, genom att röra power-piggarna med en skruvmejsel = samma resultat

Har inte provat att resetta CMOS genom jumperflytt, men tänkte nog göra det i eftermiddag...

Kan tyvärr inte prova med ett annat nätagg, eftersom jag helt enkelt inte har tillgång till ett, utan att köpa ett nytt...

Alltså:
Så, förslag på vad som kan orsaka detta mottages tacksamt! Och kan det vara så att mitt nya "uppstartsproblem" har samband med mitt gamla "omstartsproblem"? De förklaringar som verkar närmast till hands är att nätagget är dåligt eller att moderkortet är trasigt. Vad kan jag göra mer?

Permalänk
Medlem

Kan vara värt att fundera ordentligt på nätagget som du själv säger
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=5...

Visa signatur
Permalänk

En körning av memtest för att utesluta minnet som felkälla och en reset av CMOS kan ju vara värt att börja med.
Men annars har ju väldigt många som har just Smartpower-aggregatet problem. Den högre belastningen med dina nya komponenter kan vara för mycket för det.
Som jag skrev i din andra tråd så kan ett Corsair VX450 vara ett alternativ (eller det Corsair HX520 som du verkar fundera på).

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk
Medlem

Tror att ditt kort kör minnena för fort, kolla minnes inställningarna. Dessutom kan inställningarna behöva vara lägre med fyra moduler. Varav du får overclocking failed. Kör på auto eller så. Mitt gamla Asrock dual vsta gjorde likadant när minnes timingen blev fel.

"MEN, felet är inte på något sätt konstant. Om jag håller på och trycker på reset och på/av en stund så går den igång och går sen precis som den ska, trots att jag spelar exempelvis Crysis och håller på med massa krävande saker."

Jopp.. var så på asrock kortet med. (samma tillverkare som asus)
Skall gå att slå av i Bios.
Skall kolla bootar den burken nu...

Jopp.. Boot falure gard skall stå off. Men då måste man resetta bios om man misslyckas med en klockning.

Det är den som gör att man måste starta om eller resetta sin dator 3 gånger.. så startar den normalt.

Det är lätt att kolla, om den funktionen gör att det inte funkar.

Slå på datorn inget händer.dra ut strömmen inget händer, dra ut strömmen inget händer nu heller,men den fjärde gången så botar den normalr eventuellt med boot falure varning.

Då bör man kolla minnes inställningen. (går ju att läsa på minnena.) Funkar det inte med 2. Ta en så lovar jag att det funkar med auto minnes timing..
Testa med 2 st med inställningen som står på dom. Funkar det så testa med fyra och om det inte funkar experimentera med timingen.

Det sista...och det jag skulle gjort på en gång ar att slå av Boot falure gard.

Edit: Glömde säga att jag provade med 4 olika nätagg med, (520-300watt , bland annat crossair.) just nu går burken med ett 300w no-name agg och ett 6800GT med boot garden av

Visa signatur

Min:ABIT NF7-S V2.0,Barton 2500+AQXEA XPMW@2,35Ghz,2x521Mb Adata Cas 2-3-3-6,Lt 6800LE 1,3v 16x1,6@440-930,SLK900A,Mustek A806 5:1 Dolby Digital Amp. Frugans:ESC K7-SEM,Duron1600,512Mb DDR. Antons:Aopen AK73(A)-V,512Mb Sdr,Xp1600+Parlomino AGOIA GREEN@1875Mhz@1.9v,Volcano7+Moddad@92mm,Gf 4200Ti@305-610 Zalman HP-80.

Permalänk

Nu har jag fått låna en PSU-testare och kopplat in den till nätagget. Den visade att allt inte funkar som det ska, även om jag är lite osäker på vad det betyder. Den diod på testapparaten som är märkt "-5V" lös inte, fastän den ska det enligt instruktionerna. Som sagt vet jag inte vad det betyder, men det borde väl peka på att nåt inte står rätt till.

CCMOS gjorde absolut ingen skillnad. Datorn är tillochmed svårare att starta nu än tidigare. När nätagget varit igång en stund går allt dock som det ska. Jaja, jag har nu bestämt mig för att köpa ett nytt agg och se om det gör någon skillnad. I annat fall får jag skicka in moderkortet till komplett.se och be dem felsöka. (och har åtminstone ett bättre agg än tidigare! )

linxz: jag har alla inställningar på auto, så kortet ska ju kunna anpassa inställningarna efter komponenterna. Dessuom sker inte uppstartproblemen så regelbundet som du beskrev, snarare helt slumpmässigt. Idag var jag tvungen att låta agget gå (med fläktar och annat jox igång) i tjugo minuter innan jag resetade den igen och då gick den igång så fint. Tack ändå för tipset om boot failure guard!

Eftersom datorn beter sig så jäkla skumt vid reset - den stänger ner helt i 2-3 sekunder och fläktar och allt stannar av innan den startar upp igen! - så lutar jag numera helt åt att det är nåt trasigt i agget, nån kondensator eller så.

Nån som vet mer om testresultatet (-5V-dioden som inte lös) jag beskrev här ovanför?

Permalänk
Medlem

Tittade på några agg jag hade hemma som inte hade -5 volt specat alls och det var ATX 2.0.
Tittade på 5st på äldre ATX och dom hade det.
Antar att -5 volt inte finns på nyare nätagg?
Eller att dom inte används? Kollade med speed fan på min burk.
-5v var -8,78v och -12v var 16,97v. Super-konstigt.Fast antar att det kan läsa fel.

Visa signatur

Min:ABIT NF7-S V2.0,Barton 2500+AQXEA XPMW@2,35Ghz,2x521Mb Adata Cas 2-3-3-6,Lt 6800LE 1,3v 16x1,6@440-930,SLK900A,Mustek A806 5:1 Dolby Digital Amp. Frugans:ESC K7-SEM,Duron1600,512Mb DDR. Antons:Aopen AK73(A)-V,512Mb Sdr,Xp1600+Parlomino AGOIA GREEN@1875Mhz@1.9v,Volcano7+Moddad@92mm,Gf 4200Ti@305-610 Zalman HP-80.

Permalänk

Ja, nu har jag ett helt nytt agg installerat, men tyvärr blev det ingen skillnad. Uppstartsproblemen är lika stora som tidigare.

Körde ett belastningstest på processorn idag. Maxbelastning i två timmar, men inga problem. Allt flyter på som det ska. Dock är moderkortstempen lite hög, den ligger på över 40 grader. Under stresstestet låg den på max 46 grader. Det är väl inte jätteblodigt, men ändå.

Jag börjar inse att det förmodligen är nåt fel med själva moderkortet. Ska skicka in det till komplett.se och se vad dom säger, tror jag.

Permalänk

Jag har samma problem =( Vet bara inte om det är moderkortet eller processorn som är problemet! Ska man skicka båda kanske???

Permalänk
Medlem

Jag har ett Asus p5e3 Deluxe, och känner igen ett par saker du säger. Kan nog vara så att Asus nya moderkort/bios har de symptom som du beskriver:

"En annan underlig sak är att den ofta när jag väl får igång den meddelar att 'overclocking failed'"

Detta är något jag känner igen mycket väl, vet inte exakt hur det fungerar men av erfarenhet kan jag säga att det verkar som att om datorn inte startar upp som den ska första gången, så sparas den informationen och när man startar om datorn klagar bios på att "overclocking failed" fast att det egentligen inte är så.
När detta har hänt för mig, så går jag bara in i bios och utan att ändra något väljer save and exit. Sedan startar datorn som den ska, klockad.

"Eftersom datorn beter sig så jäkla skumt vid reset - den stänger ner helt i 2-3 sekunder och fläktar och allt stannar av innan den startar upp igen! - så lutar jag numera helt åt att det är nåt trasigt i agget, nån kondensator eller så. "

Detta händer varje gång jag använder resetknappen, och det beror med all säkerhet inte på nätagget, eftersom jag har provat med 2 olika (Coolermaster och Corsair) och min bror har ett Tagan till också ett Asus p5e3 Deluxe. Det är samma där att datorn stänger av sig ett par sekunder när man trycker på reset.

Permalänk

Polanski: Ja, även om det i mina öron låter mysko att det ska vara sådär med reset-knappen, så är det ju möjligt att det är så det funkar. Och du har säkert rätt vad gäller overclocking-meddelandet också. Fast det primära problemet är ju att den inte startar som den ska, felmeddelande eller ej. Men det är ju skönt att veta att det händer att andra får samma meddelande utan att det beror på några riktigt konstiga fel.

Jaha ja. Nu har jag testat att möblera om och möblera bort minnena (kört med 1, 2 och 4 minnen ikopplade), clear CMOS, uppdatera BIOS, byta nätagg, köra memtest, köra belastningstester på alla fyra CPU-kärnor, starta datorn med skruvmejsel istället för on-knappen, köra med bara den mest nödvändiga hårdvaran inkopplad... Ja, i princip allt utom andeutdrivning (min sambo är övertygad om att datorn är hemsökt av en poltergeist) och avgudadyrkan! Det sista halmstrået är nu att testa med ett annat grafikkort (courtesy of min avdelningschef), funkar inte det så blir det hemresa till komplett.se för mitt lilla MoBo. Man kanske skulle göra sig av med datorn, jag menar, kulramar krånglar iallafall inte lika mycket...

Permalänk
Medlem

Nä det gör dom inte, men Quake blir bara så fruktansvärt analogt då .:)
Och svår trådat.

Visa signatur

Min:ABIT NF7-S V2.0,Barton 2500+AQXEA XPMW@2,35Ghz,2x521Mb Adata Cas 2-3-3-6,Lt 6800LE 1,3v 16x1,6@440-930,SLK900A,Mustek A806 5:1 Dolby Digital Amp. Frugans:ESC K7-SEM,Duron1600,512Mb DDR. Antons:Aopen AK73(A)-V,512Mb Sdr,Xp1600+Parlomino AGOIA GREEN@1875Mhz@1.9v,Volcano7+Moddad@92mm,Gf 4200Ti@305-610 Zalman HP-80.