Permalänk
Medlem

Asus Batteri

Batteri på bärbara datorer är något som med tiden tappar i effekt men att de spricker var för mig tidigare okänt.

Tydligen sitter det ett chip i batterierna som styr laddningen, detta kan gå sönder och därmed överhettas batteriet till den milda grad att plasten spricker enligt ASUS.

ASUS ger 1 års garanti på notebook batterier.

ASUS informerade om att ett sprucket batteri kan explodera.

Tydligen är ett sprucket batteri inte ett reklamationsärende enligt ASUS.

Den information ASUS lämnar är förvånande med tanke på att de inte anser att ärendet är ett reklamationsärende.

Det blir helt enkelt inte en ASUS nästa gång.

Permalänk
Medlem

För det första, informationen om att ett batteri kan explodera har väl inget att göra med om det kan anses vara ett garantiärende eller inte. Ett batteri kan ju spricka av andra orsaker, som t.ex. yttre åverkan.

I vilket sammanhang meddelade de dig att de inte anser att ett batteri som spruckit p.g.a. felaktig chip är ett reklamationsärende? Hur påvisar du att batteriet har spruckit p.g.a. att chippet är felaktigt?

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem

Nog är det ett reklamationsärende batteriet men ta det med säljaren om du köpt det här i Sverige för dom ska sköta det i första hand. Har ju varit flera fall med batterier till bärbara som återkallats pga produktionsfel så kolla om det gäller ditt med? Hör även med din konsumentvägledare där du bor för vidare rådgivning.

Permalänk
Medlem

Phod, håller du inte med om att det är rätt olämpligt att informera sina kunder att deras produkt kan explodera och sedan neka reklamation?

Yttre våld får de flesta produkter att förlora delar av sin funktionalitet. När det sker finns det något som heter allriskförsäkring(drulleförsäkring).

Jag kan inget om batterier, ASUS som informerade mig om att det kunde vara anledningen. Vilket direkt pekar på att produkten skall reklameras.

Tyvärr ändras vem som skall påvisa att felet fanns från början efter 6 mån.

Alltid spännande med hur olika företag agerar. Att de glömmer bort att kunden trots allt är rätt viktigt för vem skall annars köpa produkten/tjänsten?

Tack för tipset olirc.

Permalänk
Medlem

Jag har inte riktigt förstått det hela.

Har du ett batteri som spruckit (utan yttre våld)? Och har ASUS vägrat byta ut det?

Permalänk
Medlem

Låter som att du har lithum-polymerceller i batteriet som kan ha blivit överladdade/urladdade. Det gör att dom sväller rejält och i västa fall kan börja brinna.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kun
Phod, håller du inte med om att det är rätt olämpligt att informera sina kunder att deras produkt kan explodera och sedan neka reklamation?

Nej, jag anser det vara helt korrekt eftersom det är två helt skillda situationer.

* Att batteriet är sprucket kan bero på andra fel än sådana som fanns vid köpet, t.ex. att någon tappat det. De måste ju varna även för dessa situationer.

* Om ett sprucket batteri är garantiärende eller ej beror ju på omständigheterna, så det är inte givet att det är ett garantiärende.

Därför undrade hur du omständigheterna var när du kommunicerade med Asus. Det kan ju vara så att de har missförstått dig och trodde att batteriet var sprucket p.g.a. yttre omständigheter. Det låter ju litet konstigt att de inte anser att ett batteri som inte fungerar p.g.a. ett trasigt chip inte är ett garantiärende med tanke på att andra tillverkare är väldigt noga med att återkalla brandfarliga batterier.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem

Skillnad på garanti och reklamation.

Explosionsrisk skall inte användas som argument för att övertyga kunden om att köpa ett nytt batteri.

Permalänk
Medlem

Att batterier tappar spänning och inte längre kan laddas är en sak, att de direkt får synliga skador är en helt annan. Batterier har specifika regler då det är en "consumable" och kan likställas med f.ex glödlampor som går sönder efter viss tids användande och mjölk som blir sur. Det finns en bäst föredatum alternativt en max användningstid. Felet kan vara där pga hur batteriet fungerar i samband med dåligt design eller dålig produktion men det kan också vara pga felaktig användning (toppladdning etc).

Vill asus inte ta detta som ett reklamationsärende tar du det med din konsumentvägledare. Inte säkert att du får rätt men kan ju vara genant för Asus om det kommer fram att deras batterier fortfarande kan explodera efter senaste episoden var flera producenter fick detta "korrigerat".

Visa signatur

AMD R7700/ASRock X670E/GSkill 32GB DDR5 6000cl32/XFX RX6800/Kingston Fury 2TB NVMe/Corsair RM850e
KIDS: i7 4790K/16GB/GF1070Ti/1TB NVMe #2: i7 4790K/16GB/GF970/1TB SSD
CLUB: i5 6600K/16GB/GF980/1TB SSD #2: i7 2600K/16GB/GF680/256GB SSD #3: Q9550/4GB/GF770/500GB SSD
HTPC: E8400/4GB/R4600/2TB HDD SONY VAIO: i3 2310M/6GB/R6470M/500GB SSD
AMIGA A4000/PPC, A4000/060, A1200/060, A600/030, A500/020, A1000 etc.