Permalänk
Medlem

wlan för många användare

Hej!

Vi funderar på att arrendera en camping nästa sommar och jag börjar så klart att planera ett fritt wlan till våra besökare!

Min fråga är vilken utrustning som krävs för detta?

Någon som har några bra tips på något prisvärt? Det jag vill ha är mest något lättanvänt som kan begränsa hastigheten för användarna på ett bra sätt så att 15 pers kan kolla mailen samtidigt på 2 mbit adsl och inte kostar mer än nödvändigt. Utrustningen kommer dock komma till användning även senare (då kommer räckvidd vara en fråga) så det är inte att kasta pengarna i sjön, fast det får inte bli femsiffrigt!

Jag skulle gärna vilja lära mig lite mer om det här men forumen verkar mest behandla räckviddsproblem. Någon som har lite bra information och kanske några länkar?

mvh najjie

Permalänk

Sprid ut accesspunkts och använd WDS, så ska det nog bli bra

Visa signatur

"Tvångsmata dig med nitroglycerinkabbare"

Permalänk
Hedersmedlem

Använd en router som kan begränsa bandbredden per användare, eller om du kör med en Captive Portal (en portalsida som man måste logga in på för att kunna använda Internet). De enda jag vet som klarar av detta är pfsense som körs in på valfri gammal dator.

Visa signatur

SWECLOCKERS.COM :: If Quake was done today ::
WS: Gigabyte Z690 UD DDR5 :: Core i5 12600K :: 32 GB RAM :: Geforce RTX 3060 Ti :: 10 GbE NIC :: AOC C32G1 32" :: Seagate FireCuda 530 1TB :: Deepcool Matrexx 55
NAS: SM X10-SLM-F :: Mellanox Connect2X SFP+ :: Intel XL710-QDA1 QSFP+

Permalänk
Medlem

hemma har jag en linksys WRT54GL med dd-wrt, sitter just och tittar på wds på den. skulle det funka med ett par sånna alltså? hur många användare kan det hantera? Pratade med en kompis och han sa att det stora problemet inte var räckvidden utan antalet användare..

Hur funkar det med wds, ser det ut som bara ett nätverk då?

Permalänk
Avstängd

Jag kör WDS hemma mellan 2st WRT54GL med Tomato.

När man söker efter trådlösa nätverk så syns bara ett SSID och datorn hoppar automatiskt till den AP med bäst signal.

Gällande många användare så vet jag inte (kör 4 enheter över trådlöst), men routern klarar ju av QoS så om du skulle sätta upp bra regler där skulle det säkert gå bra. Om 15 samtidiga användare är rimligt så skulle det fungera utan problem IMO!

Visa signatur

Information wants to be free.
Internet: 1Gbit/1Gbit LAN/WiFi: Cisco/Meraki
Laptop: Dell XPS 9550 4K touch HTPC: Raspberry Pi 3 LibreELEC
Desktop: WIP