HTPC som försteg - Åt highend hållet

Permalänk

HTPC som försteg - Åt highend hållet

Hej!
Jag har en ganska bra ljudanläggning som jag har lagt en hel del pengar på och är väldigt nöjd med. Problemet är att försteget nu börjar bli omodernt och klarar inte ta de nya HD ljudformaten. Det har inte heller någon HDMI ingång så det går inte att bygga vidare den vägen heller.

Istället för att köpa ett nytt försteg så kollar jag nu på möjligheterna att använda en HTPC som försteg och mata slutstegen direkt från ljudkortet. Om detta skulle vara möjligt med ganska hög ljudkvalitet så känns det som detta hade varit en ok väg att gå eftersom det hela tiden kommer nya ljudformat som man ska stödja och det naturligtvis blir mycket billigare att uppdatera en HTPC än att köpa ett nytt försteg för 30.000+.

Jag känner till alla problem med att ha DA-omvandligen inne i datorn etc. men är ändå villig att prova och se hur det blir alt. om det finna något annat ljudkort än det nedan som har DAC:en externt.

Jag funderar på om man skulle kunna använda ett Xonar HDAV1.3 Deluxe 7.1 och mata slutsteget med. DAC:en verkar vara ganska ok med Burr Brown kretsar och SNR:en också helt ok.

Nu till frågorna:
- Vad tror ni om att använda detta kort som försteg?
- Finns det något annat kort som är bättre med t.ex balanserade XLR utgångar istället för vanliga analoga?
- Om man skulle byta OPA:erna på detta till något bättre, vad skulle det då vara?
- Det känns lite riskabelt både för högtalarna och öronen att mata detta direkt till slutstegen och bara lita på volymkontrollen i mjukvaran. Finns det någon extern hårdvaru-volymkontroll som man kan koppla mellan de analoga utgångarna och slutstegen?
- Går det att fixa rumskorrigering med dett sånt här system?
- Om man hoppar över att använda DAC:en på ljudkortet, hur fungerar det isåfall? Decodrar ljudkortet t.ex. Dolby TrueHD formatet och skickar vidare en digital signal som är färdig att konverteras till analogt (LPCM?) eller skickar den vidare en okodad signal?
- Om den avkodar signalen så borde man istället kunna mata en extern DAC med den digitala signalen, finns det någon bra DAC som tar HDMI som insignal? (gärna då med integrerad volymkontroll). Om inte måste man ju ändå ha ett försteg med HDMI ingång.

Ja, jag är ingen expert på området så det blir många frågor. Hoppas ni kan hjälpa mig att reda ut begreppen och ge lite tips på hur man kan gå tillväga eller om det blir för riskabelt/dåligt att använda HTPC:n som försteg.

/MrTrigger

Permalänk
Medlem

Jag kör min htpc som försteg till mitt 5 kanaliga slutsteg. Jag använder ett m-audio 410 som ljudkort... Klart nöjd med ljudet man får, men lite mer struligt än att köra med ett löst försteg.

Finns både fördelar och nackdelar med det här upplägget;
En stor fördel är att eftersom man matar ut ren PCM ström så kan man lägga på diverse filter, främst reclock som används för att få perfekt synkning mellan video-ut, projektorn och ljudet. Eftersom det inte finns en masterclock så är det väldigt sannolikt att man utan att synka dom får droppade frames mm.

Jag har inte märkt några problem att bara använda den inbyggda mjukvarukontrollen för ljudvolym, dock är det risk att man får kraftiga ljudspikar under uppstart av htpcn, mao ska man helst ha slutsteget avstängt då.

Jag kör inte med någon rumskorigering mer än lite små db ljusteringar på de olika kanalerna, men jag tror att det ska finnas bra directshow filter för det som man kan länka in.

Eftersom en hyfsat ljudkort kostar så lite är det klart värt att testa!

Permalänk
Medlem

MrTrigger> Om du vill ha balanserade utgångar så får du börja kika åt studohållet.

M-Audio ligger rätt långt framme...bara en nackdel. De har inga 64-bitars rutiner ännu (ligger i betastadie).

Gaaaaaa> Du menar inte 1410?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lonefox
Gaaaaaa> Du menar inte 1410?

Nej, M-Audio Delta 410 var ett ljudkort som fanns för några år sedan, nu finns den bara kvar i en firewire version. 4 kanaler in, 10 kanaler ut (eller snarare 2 analoga in, 1 digital in, 8 analoga ut, 1 digital ut)
http://www.shreveaudio.com/maudio/delta410.jpg

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gaaaaaa
Nej, M-Audio Delta 410 var ett ljudkort som fanns för några år sedan, nu finns den bara kvar i en firewire version. 4 kanaler in, 10 kanaler ut (eller snarare 2 analoga in, 1 digital in, 8 analoga ut, 1 digital ut)
http://www.shreveaudio.com/maudio/delta410.jpg

Ah jo det förklarar ju en del