Tappar disk ur gmirror vid boot.

Permalänk
Medlem

Tappar disk ur gmirror vid boot.

Jag har en FreeBSD 7.0 maskin som agerar experimentel filserver. Den har en gmirror raid med två hårddiskar. På denna mirror ligger en krypterad partition, gm0.eli.

När jag bootar om maskinen tappas den ena disken ur raiden, och den måste byggas om. Jag tror, men är inte säkert, inte att den tappar disken när datorn är uppe och kör, utan bara vid boot.

Finns det något problem att köra geli på gmirror, är det mina diskar alt. diskkontroller som krånglar?

Hur kan jag felsöka? Jag har inget viktigt på diskarna, så det gör inget att förstöra mirrorn och återskapa den, men eftersom datorn inte är vidare kraftfull tar det lite tid, och det har jag lust med om det inte behövs.

Kan det vara så att den ena disken i mirrorn behöver längre tid att komma upp, och att den därför inte känns igen i tid, markeras som död, och sedan fixas?

Permalänk
Medlem

Syns disken i bios under boot?

Hade en disk som ibland vid boot inte "fanns". Dök aldrig upp i bios.
Om jag minns rätt var det en fujitsu-disk, efter lite gogglande visade det sej
att problemet fanns hos en viss serie.
Så det blev till att handla en ny.......

Visa signatur

Ett lurvigt skägg döljer inte bristande
intelligens.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hegobald
[B]Syns disken i bios under boot?

Ja. Det är inget som helst problem med att disken inte hittas av operativsystemet. Det är bara det att mirrorn markeras som smutsig när jag bootar. Operativsystemet hittar disken meddetsamma och börjar bygga om mirrorn, så disken hittas. Men den får inte vara kvar i arrayn.