Permalänk
Medlem

Guide: Triple monitor setup

Slutgiltig version.

Bildhosten updaterar bilderna kommer snart tillbacka.

Inledning

Många har visat intresse för entusiast surround spelande med flera skärmar. För det mesta gäller det tre skärmar för att spel inte ska brytas i mitten. Det finns självklart flera andra produktiva användnings områden som editering. De flesta intresserade spelar simulatorer som flight simulator, arma och bilspel. Men även mmorpg och fps har visat sig fungera utmärkt. Den här guiden ska försöka ge dig en överblick om vilka möjligheter du kan använda.

Problemet

Dagens grafikort klarar inte att visa fler än 2 skärmar (bortsett från Amd/Ati's nya 5000serie) pågrund av tekniska begränsningar. Ett normalt grafikort har bara två RAMDAC vilket innebär att bara två skärmar kan användas för att visa olika saker. Men många grafikkort har fler än två utgångar, två dvi och en hdmi som exempel. Men använder du alla tre utgångarna kommer det med störta sannolikhet bara vara två som funkar, med undantag från vissa dubbel kort med multi gpu avstängt.

Lösningar

Det finns 3 lösningar att fixa problemet på. Den nyaste och mest effektiva lösningen heter Eyefinity vilket finns på alla nya Ati kort 5000 serien. Det finns även Triplehead2go som funkar på nästan alla grafikkort och är en extern dosa som gör skärmarna till en helhet. Den billigaste men lite sämre varianten heter SoftTH eller Software Triple Head.

Modern Warfare 2 - 5040x1050

Eyfinity

Amd/Ati slog matrox på fingrarna när dom visade eyefinity för första gången. Tack vare grafikkortet och drivrutinerna klarar korten från 5000 serien inte bara 3 skärmar utan 6 eller fler med rätt hårdvara. Fler skärmar var inte den enda fördelen utan även upplösningen på dom. 3 skärmar klarar 7680x1600 "3x2560x1600" per skärm, även 6 skärmar 5760x2160 (Kommande 6 mini displayport hd5870). Vilka skärmar som ska samarbeta som en yta ställer man in i catalyst controll center.

Det går även utnyttja skärmarnas rotation. Så man kan köra 3 skärmar i porträtt eller landskap även blanda. Som exempel kan man även köra på 3 skärmar men ge andra skärmar på sidan egen frihet. Nackdelarna är att man måste använda de senaste Ati grafikkorten och mitten skärmen kräver display port. Det finns självklart billiga sätt att fixa display port problemet om man inte redan har en modern skärm.

Ett hd5870 kan just nu bara skicka två signaler från dvi och hdmi, så en skärm måste använda native displayport signaler. Så det går inte använda en passiv adapter, den måste vara aktiv. Här är ett par exempel.

http://kabeltje.com/accell-displayport-naar-dvid-dual-link-ad...

http://store.apple.com/se/product/MB571Z/A?mco=MTM5NzEyOTc
+ mini till standard displayport.

OBS! Kom ihåg att en passiv display port adapter inte kommer fungera.

Olika möjligheter.

Aktuella HD5870 1gb och kommande HD5870 med 2gb och 6 mini display portar.

Triplehead2go

Matrox har haft Triplehead2go serien på marknaden ett tag, den kom först som vga "analog" men även senare som dvi "digital". Det finns även en displayport variant. Den analoga versionen kan dessvärre bara 3840x1024 "3x1280x1024". Medans de digitala versionerna klarar upp till 5040x1050 "3x1680x1050".

Th2g har fler nackdelar än eyefinity, bland annat behöver man mjukvara från matrox kallade powerdesk eftersom th2g funkar som en enda skärm. Powerdesk tar hand om skärmarna kopplade till din triplehead2go, den känner även vart en skärm slutar och en börjar om man vill maximera en ruta på enbart en skärm. Alla skärmar kräver även samma upplösning om dom är kopplade till triplehead2go. Man kan också bara lagra ett fåtal upplösningar och måste starta om du vill ändra dem.

Drivrutinerna är ett annat väldigt stort problem, ati hade störst problem som magiskt börjat lösa med nyare drivrutiner. Problemet är att få 5040x1050 fungera korrekt. De flesta fastnar på 3840x1024 men vissa lyckas komma lite längre till 4320x900 vilket tragiskt nog är färre pixlar än 3840x1024. Problemet ligger mellan nvidia/ati och matrox. Det är inte bara drivrutiner som kan vara problemet utan även firmwaren i th2g och powerdesk mjukvaran.

OBS! Om du vill köra th2g i 5040x1050 är det väldigt viktigt att skärmarna klarar 1680x1050 i 57hz.

Tips! Försök köp begagnat, priset ligger i nästan samma prisklass som hd5850 och hd5870.

SoftTH

Software Triplehead är komplicerat och svårt att få fungera optimalt. Men det är även det billigaste sättet. Det kräver två grafikkort ett bra som renderar och en slav som visa sidorna. Det rekommenderas starkt att båda korten är pci-e. Men även agp och pci funkar men det kommer dra ner prestandan väldigt mycket.

Det bra grafikortet renderar, båda sidorna läggs ihop till en buffert, bufferten kopieras till systemminnet, det skickas sedan till andra grafikortet där bufferten spräcks och sedan visas på sidorna.

Operation Flashpoint: Dragon Rising 5040x1050

Bezel Management

Bezel management är kort och enkelt gjort för att skapa en illusion bakom kanterna "kantkompensering". Man förflyttar helt enkelt bilden på sidorna mer mot mitten. Fördelen är att man upplever kanterna mindre men man förlorar också lite skärm yta. Eyefinity får funktionen någon gång nästa år.

Rött motsvarar skärmens kanter, Grönt ytan som förskjuts mot mitten "bakom kanterna" och Gult blir helt enkelt ett svart tom rum.

Vinklade monitorers effekt.

Beroende på hur du uppfattar situationen så spelar inte vilken field of view du har så väldigt stor effekt. Utan du kan helt enkelt vinkla skärmarna till det du tycker är bra! Både ergonomiskt och vad du helt enkelt fördrar.

Här är ett par screenshot från crysis, som ni ser är sidorna oftast tjocka eller utdragna. Det är därför spelets field of view utgår från en punkt, men om du helt enkelt vinklar monitorerna mot dig motverkar du detta och bilden blir direkt bättre!

För och nackdelar.

[U]Eyefinity[/U]
+ Enkelt.
+ Högst Upplösning.
+ Flest möjligheter.
+ Kommer med senaste grafikforten från ati.
- Mitten Skärmen kräver display port.
- Klarar inte crossfire än.
- Saknar Bezel Management.

[U]Triplehead2go[/U]

+ Funkar med nästan alla grafikkort.
+ Klarar crossfire och sli.
- Nästan samma pris som ett 5870.
- Buggigt.
- Drivrutiner kan bli Problem.

[U]SoftTH[/U]
+ Billigast.
- Väldigt Buggigt.
- Dåligt stöd.
- Kräver två grafikkort.
- Saknar väldigt många inställningar.

[U]Nackdelar i sin helhet.[/U]
- Väldigt få spel stödjer upplösningarna out of box.
- Många multiplayer spel har låst Field of View.
- Vissa spel kräver hack.
- Prestandan sjunker.
- Alla du känner kommer säga, är det inte jobbigt med kanterna?

Th2go
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=336739

Hd5850
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=498316

Hd5870
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=498317

Övriga Problem

Har man löst problemet mellan hårdvara och drivrutiner så har man kommit halva vägen. Även spelen och program kan strula i de väldigt breda upplösningarna. Om spelet eller programmet inte fungerar kan man försöka tvinga upplösningen i konfigurations filen. Oftast filtypen .cfg eller .ini man kan också testa byta field of view och aspekt.

En del spel kräver hack eller andra svåra lösningar, wsgf är ett forum där man kan lösa sådant. Dom har både eyefinity och triplehead forum.
http://www.widescreengamingforum.com/wiki/index.php/Main_Page

Kom ihåg att dagens skärmar med tn-paneler är riktigt bra och priset lågt, så att köpa ett kort med eyefinity get dig alltid möjligheten även om du inte är direkt intresserad.

Mitt Th2g Galleri: http://www.sweclockers.com/album/?id=4071
Xfinity Th2g Galleri: http://www.sweclockers.com/album/?id=4187

Spel Bilder

World of Warcraft

Left 4 Dead 2

Dragon Age Origins

Arma 2

F.e.a.r. 2

Dirt 2

Kan göra fler jämförelser om jag har spelet.

Filmer

Arma 2 - 5040x1050 + Trackir5

Mw 2 5040x1050 *spoilers*

Operation Flashpoint: Dragon Rising 5040x1050

Need for Speed: Shift 5040x1050

Dirt 2

__________

"slutgiltig version"

Permalänk
Medlem
Citat:

Det finns även fler fördelar som skärmarna rotation. Man kan använda 3 skärmar i porträtt eller landskap.

Ett problem som *många* stöter på med eyefinity är dock att man inte kan blanda olika rotationer (vilket antagligen inte fungerar Triplehead2go heller, SoftTH ska det däremot fungera med (men som sagt, buggigt).

Personligen ser jag en 30" med en roterad 20" (4:3) skärm på varsin sida som ett riktigt hett alternativ. 3x24" blir lite för kort på höjden och lite väl brett för att vara lika användbart. Däremot kan man ju ha 24" och två stycken 21" (4:3) på sidorna vilket matchar rätt bra det med. Tyvärr verkar eyefinity ha problem med att blanda upplösningar och/eller rotationer, förhoppningsvis mognar det med tiden även om utvecklare verkar ha påpekat att det inte är något man bryr sig om.

20+30+20:

Permalänk
Medlem

är det viktigt att man har exakt likadana skärmar när man kör eyefinity eller kan man blanda olika modeller (med samma upplösning).
och behöver man ett extremt grafikkort för att spela på tre skärmar med hyffsad fps?

PS: robbaz, är kanterna lika störande som det ser ut som, eller ser det bättre ut när man sitter och spelar?

edit: film 2 och 3 verkar vara samma.

Permalänk
Medlem

Eftersom man focuserar mycket på mitten monitorn så tänker man inte mycket på kanterna, monitorerna på sidorna bidrar till upplevelsen. Ska även fixa det ni påpekade försöker använda smala bilder också.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Eftersom man focuserar mycket på mitten monitorn så tänker man inte mycket på kanterna, monitorerna på sidorna bidrar till upplevelsen.

ok, makes sense.

men spelen verkar ju flyta ganska bra för dig, så vad har du för hårdvara (speciellt då grafikkort).

Permalänk
Medlem

Datorn i sign.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av burk404
är det viktigt att man har exakt likadana skärmar när man kör eyefinity eller kan man blanda olika modeller (med samma upplösning).
och behöver man ett extremt grafikkort för att spela på tre skärmar med hyffsad fps?

PS: robbaz, är kanterna lika störande som det ser ut som, eller ser det bättre ut när man sitter och spelar?

Spelar med 5850 överklockat samt 4.2ghz i7.
Kanterna märks inte.
hjärnan utesluter helt enkelt kanterna liknande bakgrundsljud.

kör med 2st 1920x1080 och en 1920x1200 funkar bra.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Eftersom man focuserar mycket på mitten monitorn så tänker man inte mycket på kanterna, monitorerna på sidorna bidrar till upplevelsen. Ska även fixa det ni påpekade försöker använda smala bilder också.

Min upplevelse är densamma, kanterna märks inte av.

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Flopper
Spelar med 5850 överklockat samt 4.2ghz i7.
Kanterna märks inte.
hjärnan utesluter helt enkelt kanterna liknande bakgrundsljud.

kör med 2st 1920x1080 och en 1920x1200 funkar bra.

Min upplevelse är densamma, kanterna märks inte av.

Ja fyfan jag vill ha eyefinity också det är galet nice, men har inte pengar till det än men det spelar nog inte stor roll, går knappt få tag på korten heller. Kommer helt klart försöka byta upp mig i framtiden.

Permalänk
Medlem

Med eyfinity så är det väl bara en skärm som behöver stödja displayport, och det går väl att använda en adapter till den.

Nu låter det som om alla skärmar måsta ha displayport.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XaaR
Med eyfinity så är det väl bara en skärm som behöver stödja displayport, och det går väl att använda en adapter till den.

Nu låter det som om alla skärmar måsta ha displayport.

fixade lite extra info också.

Permalänk
Medlem

Har jag förstått det hela rätt då att det räcker med en vanlig passiv adapter från DP till hdmi ?

Visa signatur

Citera gärna så jag hittar tillbaka,

Permalänk
Medlem

Antar att dp -> hdmi inte funkar passivt.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Antar att dp -> hdmi inte funkar passivt.

Så alla de DP till HDMI adptrar som finns just nu, funkar bara om DP källan skickar en HDMI/DVI signal?

Visa signatur

Citera gärna så jag hittar tillbaka,

Permalänk
Medlem

Ett 5870 kan just nu bara skicka två signaler från dvi och hdmi, så den tredje måste komma från native display port. Så det går inte använda en passiv adapter. Den måste vara aktiv.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Ett 5870 kan just nu bara skicka två signaler från dvi och hdmi, så den tredje måste komma från native display port. Så det går inte använda en passiv adapter. Den måste vara aktiv.

=> Att det inte går att få DP till HDMI utan omvägen förbi en aktiv DP till DVI adapter. Då jag endast sett passiva DP till HDMI på marknaden.

Visa signatur

Citera gärna så jag hittar tillbaka,

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NoK
=> Att det inte går att få DP till HDMI utan omvägen förbi en aktiv DP till DVI adapter. Då jag endast sett passiva DP till HDMI på marknaden.

Fasst vad spelar det för roll?
Och varför vill man köra HDMI?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NoK
=> Att det inte går att få DP till HDMI utan omvägen förbi en aktiv DP till DVI adapter. Då jag endast sett passiva DP till HDMI på marknaden.

Om du verkligen vill ha hdmi kör en aktiv display port till dvi sedan dvi till hdmi. Nog går det säkert hitta aktiva displayport till hdmi också.

*btw kommer det bilder i tråden? eller har pici.se fått för sig att lägga ner just nu?

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Robbaz
Om du verkligen vill ha hdmi kör en aktiv display port till dvi sedan dvi till hdmi. Nog går det säkert hitta aktiva displayport till hdmi också.

*btw kommer det bilder i tråden? eller har pici.se fått för sig att lägga ner just nu?

Bilderna funkar

Permalänk

På komplett.se så skriver de att den digitala versionen av triplehead2go bara stödjer 3840 x 1024? Stämmer det eller är det en felskrivning från deras sida?

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=336739&view=detailed#Pro...

Permalänk
Medlem

Jag kör just nu 5040x1050 så det stämmer inte, men det är antagligen den rekommenderade eller så tänker dom på analoga versionen när dom skrev det. Det beror på drivrutiner, firmware och powerdesk hur långt man kan ta sig och till viss del om skärmarna klarar 57hz @ 1680x1050.

Permalänk

själv tycker jag det är ganska onödigt med 3 skärmar, speciellt eftersom det blir såpass stora glipor mellan skärmarna.. men helt ok guide, är rädd för chansen är rätt så stor att du vinner pris!

Visa signatur

Dator #1: ASUS P5Q-E - DDR2 4g A-data G-experience 800, Intel E7200 2,53 @ 4,51ghz, ATI HD4850 700mhz = 14400 3dMark 06.
Dator #2: Asus mATX, E5200, Corsair 2gb, Geforce 7600gs = 3200 3dMark 06.

Permalänk
Medlem

Jarå många gillar helt enkelt inte kanterna, kanske blir skillnad med äkta led skärmar som kanske knappt kommer ha kanter.

Permalänk
Medlem

Tror ni missförstår poängen lite, de extra skärmarna ska "inte användas", det är mer för periferin och därmed inlevelsen. Tror inte alls det stör särskilt mycket, däremot en film är det nog betydligt värre att dela upp på flera skärmar - men samtidigt så vänjer man sig antagligen rätt snabbt vid det med.

Permalänk

När jag kollade i catalyst control center på min burk så säger den att jag kan använda 56hz och 60hz men inte 57hz? så då kommer inte det fungera?

Permalänk
Medlem

När du kopplar in din triplehead2go så kommer datorn tro att just den är skärmen, så man kan få helt andra värden. Testa tvinga mellan 55-57hz på en monitor i 1680x1050.

Här finns en lista på olika skärmar som funkar och inte funkar. http://www.widescreengamingforum.com/forum/viewtopic.php?t=14...

Det är sedan triplehead2go som tar hand om skärmarna kopplad till den via powerdesk.

Kom ihåg att detta är inget problem på eyefinity.

Permalänk

Problemet med eyefinity är att om du har 3 dvi skärmar så är det inte så lätt:P

Permalänk
Medlem

Om du inte skaffar en adapter..

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av lill_tunnan
Problemet med eyefinity är att om du har 3 dvi skärmar så är det inte så lätt:P

Japp det som är synd är att aktiva adaptrar är så dyra, man kan som sagt köpa en ny väldigt fin skärm med display port för att göra upp för de pengarna man kan förlora. Men då behöver man också en skärm i nästan samma höjd, färg osv.

På gott och ont.

Permalänk

kan du göra dirt 2 jämförelse med? screenshots inte film? hur vart landar km/h osv.

Visa signatur

CPU: E2500k 4.9ghz GPU: AMD 290x

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rastafelix
kan du göra dirt 2 jämförelse med? screenshots inte film? hur vart landar km/h osv.

Har lagt till dirt 2 nu men vad menar du med "vart landar" vart huden hamnar?

Gjorde en liten bild för det när jag höll på.