Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Ni som har/håller på att sluta snusa! Ge tips!

Permalänk
Medlem

Ni som har/håller på att sluta snusa! Ge tips!

Jag har snusat ~3/4 dosa lössnus om dagen sedan jag var 15år (i 9år). Bestämde mig för att sluta och har nu varit utan snus i 14h. Jag har nu kommit fram till att jag tillhör gruppen som har svårt att göra mig kvitt beroendet. Jag kallsvettas, har hjärtklappningar, är helt stirrig och fruktansvärt irriterad på allt som har minsta inverkan på mina tankebanor. Och då är jag bara inne på dag1. Har hört att dag2 är svårast, att dag3 är ungefär som dag1 och att det sedan är lugnt.
Nu vill jag att ni kommer med tips på hur jag ska ta mig till dag4.

Har provat:

*Idiotiskt "nikotinfritt snus" som antingen är smaksatt med någon gullig jävla smak eller proppat med nå stora kryddpastiller. Finns det inte nikotinfria påsar som helt enkelt smakar tobak och har samma konsistens som en vanlig portionssnus?

* Havregryn i läppen.

* Toalettpapper i läppen.

* Varit väldigt motiverad - har diabetes och vill inte köra slut på blodkärlen allt för fort, flickvännen, pengarna och friheten att inte vara beroende. Motivationen är dessvärre helt försvunnen just nu. Jag har den senaste timmen diskuterat detta med mig själv och kommer alltid fram till att jag tagit ett jäkligt dåligt beslut.

Kom med vad som helst. Jag skulle på fullaste allvar tugga på en begagnad toalettborste resten av kvällen om begäret skulle lätta lite. Och kan tänka mig att jag skulle kunna betala uppemot 10kkr för en prilla som inte satte mig på ruta ett igen. Så ge mig vad som helst.

Visa signatur

"The two most important days of your life are the day you were born and the day you realise why you were born."

Permalänk
Medlem

Det tråkiga är tyvärr att livsglädjen försvinner fortare än suget, och då når man oundvikligen stadiet "vad spelar det för roll om jag snusar eller inte om livet ändå ska vara meningslöst" och så börjar man igen pga självmordsrisken.

Min väg ut var att gå över till enbart rökning i ca ett halvår, sen slutade jag. Också ett helvete men lite lättare. Då hade jag snusat i tio år. 13 månader, 3 dagar och 45364 sekunder sedan jag slutade ungefär.

Håll ut, det blir inte bättre men du vänjer dig! Och gör massor med fysiskt krävande aktiviteter, det hjälper för stunden, då frigörs massor med endorfiner och det lindrar.

Visa signatur

Error 412: Precondition Failed - You need to use a real browser in order to view this signature!

Permalänk
Medlem

som x86 säger, försök hålla dig syselsatt och undvik vara i närheten av andra som snusar. Det brukar hjälpa, det hjälpte mig sluta i alla fall.

Visa signatur

Survival of Earthquake skåne 2008

Permalänk

Jag använde den här sidan http://www.slutasnusa.se/ när jag skulle sluta. Surfade mest in på forumet för få en liten spark i arslet när det var som tyngst. Det kan vara skönt att få ventilera lite för det är ett litet helvete med symptomen som du beskriver. Jag avstod t.o.m. från att köra bil när det var som värst för sinnena var så pass dämpade som under en lättare berusning. Lycka till!

Permalänk
Medlem

Jag körde Onico och liknande låtsassnus för att ha någonting under läppen. Det hjälpte någorlunda faktiskt. Sedan körde jag något nikotintuggummi emellanåt!

Visa signatur

Säljer gymutrustning och träningsredskap på Gymkompaniet.se

Permalänk

det är som med allting,vill du verkligen sluta snusa,så klarar du det no matter what.
är viljan hög nog,så tar du dej igenom dessa negativa saker oavsett om dom påverkar din vardag.
vill man så kan man.
jag vet,nu tänker många "det är lätt att säga...",javisst,det är det också,men mycket lätt att genomföra med,OM man VILL.

Visa signatur

keep your friends close but your enemies even closer

Permalänk
Medlem

Spela spel, kolla på filmer- allt för att inte tänka på snusen. Du nämnde att du har en flickvän.... Allt är värd att försöka. Kan berätta att jag kände mig väldigt bra 2 veckor efter att jag hade slutat snusa och röka. förstod först då hur dåligt man mår av tobak egentligen- särskilt cigaretter.

Visa signatur

AMD Athlon xp 2100+ | Asus A7M266 | 512 DDR | GeForce3 | 40 GB Hdd | DVD Plextor 16X

Permalänk
Medlem

mangemani har rätt... Vill du så går det.. Vill du inte går det inte...
Jag har "slutat" snusa säkert 10 gånger utan framgång.. Mitt problem är att jag inte vill sluta, så enkelt är det

Lycka till iaf, och lyckas du vill jag gärna veta hur du gör!
-Bit ihop och var stark broder!

Visa signatur

Härligt nördiga t-shirts!

Permalänk
Avstängd

Mina bästa tips är att se det hela seriöst. Det är inte realistiskt att sluta snusa på ett par dagar eller veckor efter att ha snusat i åratal eller decennier. Sluta röka/snusa/etc är ett seriös medicinsk problem och det som bör gälla här är en evidensbaserad metod.

Det finns gott om idéer om "cold turkey" och knasiga substitut, men tipsen handlar ofta mer om "sunt förnuft", egna anekdoter och annat som är välmenande men som kanske saknar vetenskapligt stöd.

Så, vilka är mina tips?
* Försök inte med cold turkey - dömt att misslyckas. Gör inte detta till någon fånig macho-grej där det gäller att "hålla ut", "måste vara stark" eller liknande.
* Se inte enskilda snus som svåra motgångar och återfall. Det gäller att ha en avslappnad attityd. Går du inte cold turkey finns heller ingen anledning att se en oemotståndlig snus som karaktärsmord, att man var "svag", etc.
* Nikotinplåster fungerar bra, nästan bättre för snus än cigaretter
Fördelen med nikotinplåster är att man kan ha en fullständig kontroll, plåstren kan klippas till och sättas på och tas av vid bestämda tidpunkter.
* Det är inte fel att hitta substitut som te, niktonfritt, godis, whatever.

Jag är faktiskt mitt uppe i att förverkliga mitt nyårslöfte jag med; sluta snusa. Observera att det snart sommar och jag började andra veckan i januari - dessa saker tar tid. Jag har också snusat i närmare tio år.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Jag låg bakfull hemma och orkade inte gå till affären. Slutade utan bekymmer, snusat i 15år. Ett par kompisar som gjorde ungefär lika och har också slutat.

Mycket sitter i tillfället och hur inställd man är, jag tror det är svårare när man bestämmer sig "imorgon ska jag sluta".

Alternativt stega ner ett tag för att sen sluta. Gå t ex över till portionssnus och ha snusarna inne lääänge för att sen stega ner till tre om dagen(frukost, lunch och middagsprillan) efter det kan du sluta mycket enklare. Kompis som gjorde så och han kände till slut att han snusade så lite att det fanns ingen vits att fortsätta. Innan låg han på 1.5-2 dosor lös om dagen, han hade snus inne när han sov, till hans sambos stora glädje

Permalänk
Medlem

Jag har snusat av och till sedan -96 och har hunnit sluta några gånger. Längsta uppehållet var 2,5 år. Har provat nedtrappning, nikotintugg, sugtabletter samt cold turkey. Om man nu kan säga att man lyckats när man faktiskt börjat igen så kan jag säga att allt har fungerat för mig. Det handlar bara om att vilja göra det. Rent abstinensmässigt var nedtrappning det trevligaste men baksidan av det är att det blir ett sånt projekt och man sätter fokus på det. Knepet är att INTE tänka på det. Med cold turkey blir utmaningen både svårare och enklare, svårare för att det är tuffare, enklare för att man bara behöver fokusera på en enda sak, att inte börja igen. Och har man det inte hemma eller på jobbet så löser den biten sig själv.

I skrivande stund slängde jag den sista halva dosan i papperskorgen för 2,5 veckor sedan och det har gått hur bra som helst. Niquitin sugtabletter har funkat väldigt bra, dels dödar de en del abstinens, dels kan man stoppa upp dom under läppen om det känns tomt. En 2-milligrammare kan man sutta på en halv dag utan problem.

Som många andra skrivit så är den stora utmaningen att vilja sluta. Har man viljan så fixar man det oavsett metod. Har man inte viljan så kommer man att misslyckas oavsett metod. Och man vet inte hur bra man mår utan snus förrän man provat. Så lite moment 22 är det.

Ett annat knep kan vara att räkna ut hur mycket ens snusande kostar/kostade. För mig är det ca 7 800:- per år. Sätt över pengarna månadsvis till ett sparande. Varje gång du börjar vackla, ta en titt på kontot eller unna dig något med dom pengarna. Då blir det tydligare och lättare att se en uppsida på eländet

Visa signatur

"What doesn't kill you makes you smaller" - Super Mario

Permalänk
Avstängd

Ja, jag hoppas jag inte blev missförstådd. Bara för att "cold turkey" kanske inte är en "evidensbaserad" metod, betyder det inte att det är kvacksalveri. Visst kan cold turkey fungera och visst kan en uppsjö av olika metoder fungera. Grejen är bara att när man hör tips är det nästan alltid i form av egna anekdoter eller "sunt förnuft". Det vill säga, tips kan vara bra eller dåliga, men värdesätt dem inte för högt.

TheJerks tips om att se vad skiten faktiskt kostar är nog väldigt bra - säger jag helt utan belägg. Jag ser kostnaden som den största anledningen att sluta. Jag snusade 2 dosor per dygn, vilket kan översättas till nära 2500 kr per månad. Fullkomligt irrationellt och jag förbannar mig själv över hur någon som tror sig vara klok kan hålla på med sådant strunt.

Om man vill sluta röka är snus ett bra sätt. En svensk läkare kommer knappast rekommendera det, men snus är så jäkla mycket mindre skadligt att självaste WHO såg tillgång till snus som en av de bästa profylaxen mot världshälsoproblemet rökning. WHO var kritiska till EUs snusförbud. Svenska regeringen gjorde såklart tvärt om och höjde skatten. Nu finns det "medicinska prillor" för rökavvänjning. Strunt, köp snus i stället och använd plåster för att sluta snusa. Det sista är min åsikt, jag påstår inte att det är evidensbaserat.

Det här med nikotinfritt snus har blivit ett jävla geschäft förresten. Det började med te och liknande och efterapningar av snus, men nu är det idiotförklarande dumheter som "functional pods" och man stoppar in allt möjligt skräp i påsarna som koffein, vitaminer o.dyl, vilket för det första inte alls har någon funktion och för det andra riskerar det tandhälsan. "Real taste" hette det vettigaste nikotinfria snuset men det försvann för några månader sedan. Onico suger och jag vägrar köpa något där säljargumentet är att det innehåller nyttiga saker.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Har försökt att sluta vid några tillfällen, har snusat i snart 10år också.
Synd att det inte är vinter och sjukdomstider för blir man sängliggandes och vrider sig utav smärta i halsen osv så är det lätt att vara utan snuset i 1vecka i alla fall sen är det bra lätt att inte stoppa i sig efteråt.
Sen har jag märkt att det är inte nikotinet som är den största boven hos mig då jag gick över till nikotinfritt snus utan större problem, behovet att ha en liten kula under läppen är så mycket större än kravet att få nikotin i blodet.

Permalänk
Medlem

Jag slutade under 1½ månad, och gjorde de cold-turkey. De som hjälpte var ruggigt starka tuggummi att ha, som jag la under läppen då och då, så de fick svida till så där gött

Sen börja jag iofs efter en stressigdag, och tog en för att varva ner, hehe.

Visa signatur

Irish today, hungover tomorrow

Permalänk

även jag har försökt att sluta snusa vilket jag har gjort ända sen jag var 17 nått,men jag stoppas hela tiden utav mitt tänkande "vill jag verkligen det här?jag mår ju så jäkla bra utav att snusa" och det hela har skitit sej,jag vill helt enkelt inte,men skulle jag se nån poäng i det hela,typ som att min partner börjar klaga på en konstig andedräkt som hon ej klarar av,att man ej har råd eller att man fått nån diagnos att man har börjat bli sjuk invärtes,DÅ kan jag sluta,utan problem,då är det bara att bita ihop och göra det rakt av,utan några tricks.

Visa signatur

keep your friends close but your enemies even closer

Permalänk
Medlem

[QUOTE="mangemani;11056290"],typ som att min partner börjar klaga på en konstig andedräkt som hon ej klarar av/QUOTE]

Lite off-topic, hamnar man i sitsen så kan jag rekommendera Rapé No2
Den smakar fortfarande snus, men doftar godare, fått en del komplimanger från tjejer i mitt umgänge

Visa signatur

Irish today, hungover tomorrow

Permalänk
Medlem

Jag fick bara för mej att jag skulle sluta mitt i ett nattskift för 5 månader sen. Slutade röka på samma sätt för 6-7 år sen men började igen efter etttag, snusa med :-/ Nåja bara jag håller mej nu så...

Enda "knepet" jag tar till är att minnas att faller jag dit så kastar jag bort en månads genomlevda abstinensbesvär.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swekat:

Jag har snusat ~3/4 dosa lössnus om dagen sedan jag var 15år (i 9år). Bestämde mig för att sluta och har nu varit utan snus i 14h. Jag har nu kommit fram till att jag tillhör gruppen som har svårt att göra mig kvitt beroendet. Jag kallsvettas, har hjärtklappningar, är helt stirrig och fruktansvärt irriterad på allt som har minsta inverkan på mina tankebanor. Och då är jag bara inne på dag1. Har hört att dag2 är svårast, att dag3 är ungefär som dag1 och att det sedan är lugnt.
Nu vill jag att ni kommer med tips på hur jag ska ta mig till dag4.
.........osv...............

Tja.
Jag slutade för ca två månader sedan, gick helt enkelt bara och slängde dosan.
Snusat i 5-6år, mestadels portion, ca 1dosa/2 dagar.
Tyvärr så måste jag berätta att jag är precis lika snussugen nu som för två månader sedan, Dock inte
konstant. För att lindra suget så kör jag tuggummi (utan nikotin, bara stimorol, extra bajsar man på sig av).
Suget går i vågor, Men det blir liite mindre hela tiden.
Mina motiveringar att sluta var dels att jag inte tyckte det var så gott längre, förutom morgonsnus, efter maten-snus, efter sex-snus osv.. alla snus där i mellan gick bara på rutin. Kändes onödigt.
Och givetvis så var/är munhälsan en motivering också, Jag har bara snusat på vänster sida, Och jag ser klar skillnad på tandköttet mellan höger/vänster.
En annan bra grejj för att hålla sig är att öka sitt månadssparande lika mycket som snuset kostade, Det gjorde jag från dag 1.

/ Malte

Permalänk
Medlem

jag la av efter ca 12års snusande, första två veckorna trodde jag att jag var döende med hjärtklappning, yrsel, huvudvärk kallsvettningar som inte var av denna värld. Det var så illa så jag t om ringde sjukvårdsupplysningen. Iaf jag la av rakt av bara utan tuggummin osv, mitt knep var att ha en dosa som jag fick ta av på mig hela tiden, men jag frågade mig hela tiden måste jag verkligen ta en snus? tog kanske en snus per dag i nån vecka för att sedan ebba ut till kanske en var 3:e osv osv till sist gick det veckor mellan gångerna sedan började dosorna gå ut i datum. Iaf idag är jag snusfri och jag tål inte lukten av snus längre, hatar smaken och vill inte se skiten mer.

Mitt andra råd är skippa alla nikotinplåster, tuggummi substitut det är snuset du vill ha när abstinensen finns där men du behöver inte ta, bli inte besviken för bakslag det kommer hända men låt det inte bli en upprepat misstag en gång är ingen gång bara börja på ny kula efter man sugit ur det goda.

Ha regelbundna tider på mat, sömn godis så går det lättare annars kan det bli tröstätning och det är inget bättre.

Visa signatur

"Bättre att tiga och vara en misstänkt idiot, än att tala och undanröja alla tvivel"
Skriver jag konstigt eller osammanhängande, så beror det på koffeinet.

Permalänk
Avstängd

Sluta röka-linjen kanske är något även för snusare? http://www.slutarokalinjen.org/ eller tel.: 020-84 00 00.

Lycka till!:)^^ Sådana här initiativ skall definitivt uppmuntras!:D

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Medlem

Japp, lycka till. Jag började snusa när jag var 13...är snart 40. Skitsvårt att sluta. Jag har testat många gånger...aldrig klarat av att sluta :(.

Men lycka till! Finns ju folk som klarat det.

Permalänk

Har inte snusat så länge. Ca 4 år men är endå fast. De senaste 2-3 veckorna har jag inte tyckt att det är gott längre och känner inget sug längre. Det ger mig helt enkelt inte något och tanken har poppat upp att jag skulle lika gärna sluta snusa. Dock stoppar man in som vanligt mer för att man känner sig tvingad än att "oh va gott det skulle vara med en till snus" Det tror jag är det äkta beroendet i sin renaste form.

Visa signatur

~Mental åt min signatur :( (Sedan 2002)
Uppdaterad signatur 9 år senare:
|Asus P8P67 Pro| Intel I7 2600K@4,6 Ghz | 16GB Corsair Vengeance 1600Mhz 8-8-8-24 | Corsair H70 | OCZ 1250W 80+ Gold | 2x VTX3D Radeon HD7950 3Gb @930, VRM @1250 | Corsair Force 120GB + x antal satadiskar |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SweSG:

Japp, lycka till. Jag började snusa när jag var 13...är snart 40. Skitsvårt att sluta. Jag har testat många gånger...aldrig klarat av att sluta :(.

Men lycka till! Finns ju folk som klarat det.

Det finns även receptbelagda mediciner som kan få folk att sluta röka så som, Champix. Hör med just DIN vårdcentral.:)

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Medlem
Skrivet av MacEnkronan:

Det finns även receptbelagda mediciner som kan få folk att sluta röka så som, Champix. Hör med just DIN vårdcentral.:)

Problemet är att jag snusat så länge, snart 27 år. Känns som jag inte har något att leva för om jag inte har mitt snus

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SweSG:

Problemet är att jag snusat så länge, snart 27 år. Känns som jag inte har något att leva för om jag inte har mitt snus

I see...så kan det vara.:P

Visa signatur

Here at Sweclockers we are all colleagues with each other! Those of us who just love Apple, we go beyond the: "We are all colleagues with each other"-talk! We ARE The iFamily!(F) Because we iTalk Apple! Simple as that! I am a proud member of The iFamily!<3
R.I.P. Steve Jobs!<3 See you in the iCloud!(F) I feel iSad...:'(
iFamily Sweden!

Permalänk
Medlem

Jag slutade snusa cold turkey. Snusade ungefär 5 dosor per vecka innan. Jag resonerade som så att jag bara gjorde lidandet längre om jag istället valde metoden att trappa ned. Det första tiden var ett rent helvete, men jag lyckades ta mig igenom det - mycket tack vare vanliga tuggummin. Nu har jag varit snusfri i 3 år men jag känner fortfarande ett sug efter snus.

Visa signatur

Hail Kings. The new Kings. Stronger than all.

Permalänk
Medlem

Efter att ha snusat i drygt 12 år så la ja bara undan dosan en vacker dag och slutade. Gäller bara att ha viljestyrkan.

Visa signatur

Meh

Permalänk
Medlem

Kan tipsa om slutarökalinjens blogg. Skriv av er där! Det är många som lyssnar samt stöttar en där. Jag slutade snusa genom att börja tugga tuggummin och lägga in papperstussar med några droppar Oleum Basileum på. Det höll i 3 månader men sen föll jag ditt på en korkad feströkning och idag röker jag igen. I min erfarenhet är det bättre att gå cold turkey än att ta nikotinpreparat. Visst suget är jobbigare första veckorna men sen blir det bättre. Blir till nya tag snart!

Permalänk
Medlem

I morgon är det tre veckor sedan. Första gången i helgen utan några nikotinsubstitut. Det var jobbigt. Idag sitter jag med en mini-portion inne. En på förmiddagen, en på eftermiddagen och en på kvällen lär det nog bli. Vägrar att se det som ett bakslag utan ser framför mig att tre mini är bättre än 15 vanliga portion.

Ett praktiskt knep för er som tänker köra nedtrappning: Spara en dosa när du är klar med den, lägg över din dagsranson i den tomma när du går till jobbet, t.ex. fyra portion (eller två eller vad man nu vill). Det är mycket lättare att hålla sig till "reglerna" om man bara har det med sig som man bestämt sig för. Tillfället gör tjuven!

Visa signatur

"What doesn't kill you makes you smaller" - Super Mario

Permalänk
Medlem

Som någon sa, någon gång:
"Att sluta röka får en inte att leva längre, det bara känns så." eller något liknande.
Det är väl egentligen ett ganska fint sätt att se på livet, att man inte nödvändigtvis måste räkna livets längd i år, utan istället kan räkna det i den totala mängden njutning och lycka man har under de år man får.

Kanske väldigt taskigt att skriva i en tråd som denna, men jag kom att tänka på citatet och skrev det. Jag är själv snusare och har väl också tänkt sluta en dag. Dock inte idag.