Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Mini-ITX bygge, 10000 max exkl. tillbehör

Permalänk
Medlem

Mini-ITX bygge, 10000 max exkl. tillbehör

Hej allesammans!

Lägger min ursprungliga post i spoiler då den var lite överallt. Hur som helst, tror mig närma mig att faktiskt dra iväg en order och skulle behöva lite feedback så jag inte missat nåt. Mest osäker på nätaggregatet då det inte är nåt jag har särskilt bra koll på. Så här ser det ur för tillfället iaf:

Fractal Design Node 304 Mini-ITX Vit, 799,00 kr

ASUS Z97I-PLUS, Socket-1150, 1.290,00 kr

Plextor M6e 256GB PCIe M.2 (Type 2280) SSD, 2099,00 kr

Intel Core i5-4670K, 1.699,00 kr

ASUS GeForce GTX 760 2GB PhysX CUDA DirectCU Mini, 2.190,00 kr

Corsair XMS3 DDR3 1600MHz 8GB CL9, 799,00 kr

Corsair CS 550M, 550W PSU, 745,00 kr

Summa: 9621 kr

Kommer även köpa OS och extern dvd/blu-ray läsare, men känns inte nödvändigt att inkludera, och headset, mus, skärm etc är typ fixat också.

Är som sagt mest nätagget jag är osäker på. Är det tillräckligt med Watt, samt finns det andra detaljer jag måste jämföra/kolla? Och jag vet att SSDn är lite smått overkill, men känns som en kul grej med de nya M.2 SSDerna (och kommer även underlätta med det begränsade utrymmet),och så vitt jag vet är denna den enda som faktiskt kör på de nya högre hastigheterna? Inte nån större koll på skillnaderna mellan olika ram-stickor heller, men dessa kändes vettiga och inte några extra krusiduller som begränsar utrymmet.

Inte säkert om jag kommer överklocka, men lika bra att ta de upplåsta varianterna ifall att (skulle gärna vilja prova nån gång iaf). Tänkte även vänta och se hur bra den inkluderade processorfläkten står sig innan jag köper till en. Lätt fixat om det skulle behövas.

Alla former av kommentarer/tips skulle uppskattas enormt <3

Då min nuvarande laptop är inne på sista refrängen efter över 5 års trogen tjänst så tänkte jag att det var dags att återgå till desktop. Har därav inte följt hårdvaruutveckling och dylikt särkilt mycket alls de senaste åren, så tänkte se efter om det finns några vänliga själar som kan tänkas ge lite feedback på mina funderingar.

Kommer främst användas till spel men även kolla film och serier, surfa etc.

Byggt dator en gång tidigare för 8 år sen ungefär, och då med hjälp, men plockat och bytt delar tillräckligt för att jag nog inte borde ha några problem hoppas jag.

Mer specifikt med att plocka ut komponenter blir det först senare, är lite mer generella spörsmål för tillfället.

Kolllat runt en hel del de senaste dagarna och fastnade för denna skönhet, så mini-ITX it is! De har ett paketerbjudande på komplett men känner att jag nog hellre plockar ut delarna själv, då det ser ut att finnas bättre alternativ till det mesta utan större prisökning, samt att det också är fel färg ;P Målet lär ligga runt där iaf tror jag, kanske snäppet vassare (tänkt skaffa extern blu-ray/dvd-etc-läsare om nån undrar över att det inte finns nån).

Hur som helst så verkar jag ju tajmat det så pass att det just nu håller på att komma ut en ny serie moderkort och processorer om jag förstått det rätt, och vet inte om det finns något särskilt spännande jag bör avvakta lite för. Kollade runt lite på de nya m.2 PCIe SSDerna som man ska kunna trycka in direkt i moderkortet, vilket ju skulle vara rätt smidigt just med en mini-ITX för att minska på mängden sladd att böka med. Känns osäkert hur lång tid det kommer ta innan det blir lättare att få tag på dock, enda sidan jag hittade som har dem just nu var proshop, och då kommer det med adapterkortet som jag inte behöver och ingen garanti om man plockar bort och trycker i den som den är.

Vart väl inte mycket av nån fråga där, men men. Undrar väl mest om det som sagt är nåt särskilt på g jag bör vänta med, då det inte är jätteakut med när jag skaffar den egentligen (men lär bli någon gång de närmaste månaderna) samt om det är någon som har nån koll på m.2 ssd-korten (verkar va väldigt rörigt och förvirrat med det där, men kanske lägger sig när det hunnit va aktuellt lite till). Kan ju uppdatera mer specifikt sen när man har lite bättre idé på det hela.

Sen till den andra delen av det. Denna har jag tänkt ha i vardagsrummet och har då inte helt kunnat bestämma mig för hur man sätter upp det som bäst. Har ju tänkt som så att försöka hitta en ordentlig rejäl monitor som också kan användas som TV, men har ingen vidare koll alls på vad som blir bäst där. Sökt lite smått men inte hittat nåt koncist och vettigt, så om någon kan peka en i rätt riktning eller så med vad man behöver tänka på vore det ju perfekt.

Sen till sist, men mindre viktigt och akut. Jag har väl också tänkt att det vore bra att ha ett separat arbetsutrymme med skrivbord till när man behöver skriva längre saker, betala räkningar, sätta upp skrivare etc. Jag inser att det ju vore smidigast att fixa en riktigt billig separat burk att ställa i sovrummet istället för att hålla på och koppla runt med förlängningssladdar eller trådlöst, men tanken på att koppla så man kan komma åt datorn från rummet bredvid också med separat skärm/mus/tangentbord samt skrivaren känns som det skulle vara ett lite kul projekt. Kanske skaffa nåt liknande Softexpand Duo också mest för att.

Vill väl inte gärna dra en tjock bunt sladdar mellan rum sådär dock, och lite osäkert på hur bra trådlöst skulle funka med en vägg emellan samt 6 och en halv meter i avstånd ungefär (de jag hittat verkar nå upp till 10 meter utan hinder som jag förstått det). Men som sagt, det är mest nåt jag skulle vilja plocka med mer för att det är kul, så om nån vet nån lösning som funkar dugligt, inte är allt för dyr och minimerar mängden sladd kors och tvärs över golven så vore det fint.

Som sagt, om nu någon hjälpsam person har nåt att kommentera på eller tipsa om skulle det uppskattas nåt enormt <3

Också, ens första post efter 7 års medlemskap ftw!

Dold text
Permalänk
Medlem

Skrev en hel sida men glömde det viktigaste,

Din budget?
Behöver du OS?
Ska du klocka?
Behöver du?
Skärm?
Mus?
Musmatta?
Tangenbord?

Visa signatur

CPU i5 2500k @4.5 GHz CPU Kylare Corsair H80 RAM 12GB @1600MHz GPU Gigabyte GTX 770 WF SLI PSU Corsair AX 860i MOBO ASUS P8Z68-V PRO Torn Corsair Air 540
Kringutrustning MUS Corsair M95 Tangentbord Ducky Shine 3 Purple TKL MX Blue
Musmatta Steelseries QCK Skärmar HP w2207, Asus WG248QE 24Tum, 144Hz
Värt att veta är att NuckleBuckle har Dyslexi

Permalänk
Medlem

Sorry, borde varit tydligare med de bitarna. Budget ligget väl på runt 10000 +/- ungefär, exklusive all kringutrustning då. Fokuserar mest på burken för tillfället bara, känns som det är nog med saker att kolla upp där. Har väl tänkt köpa ny mus/tangentbord/etc också, men har gammalt som fungerar också så ser det som ett senare problem.

Är som sagt inte riktigt på stadiet att plocka ut alla specifika komponenter än, ville mer spåna grövre till att börja med. Skärm som jag skrev har jag ju tänkt mig nåt som fungerar till TV också, men har en gammal också som skulle funka tills vidare det med.

Inte helt bestämt mig om jag vill klocka än, inget jag gjort innan men är öppen för att prova. Så att lägga de extra hundralapparna som behövs för upplåsta bitar lär jag nog göra oavsett.

Edit: Hmm, vid närmare eftertanke kanske det hade passat bättre i en annan forumdel. Eller jag vet inte. Kan vara rätt neurotisk/OCD kring sånt här så kommer behöva långt och mycket funderande och jämförande för min del, och är helt enkelt inte framme mentalt vid att plocka specifika komponenter än

Permalänk
Medlem

Skrev om startinlägget så relevant information finns där. Som sagt så skulle feedback uppskattas enormt. Har byggt dator en gång innan, dock ett färdigt paket, så hoppas jag inte gjort nåt knasigt i hur jag valt komponenter

Permalänk
Hjälpsam

Tycker både m2 SSDn o mini-760 är lite onödigt..SÅÅ litet är inte det chassit

Ta inte gamla 4670K..ta nya 4690K . . .finns tex här i paket med det moderkortet http://www.inet.se/produkt/v100374/asus-z97i-plus-intel-i5-46...

Minnena är lite dyra o 1,65V . . skulle ta vanliga 1,5V http://www.inet.se/produkt/5315229/corsair-8gb-2x4gb-cl9-1600...

Sen är GTX760 lite dyrt nu när du får det lika snabba R9 280 för 400:- mindre o det klart snabbare 280x för runt samma pengar

Permalänk
Medlem

Aldrig ens sett en mini-ITX live innan så ingen vidare koll på storlek, varför jag gärna ville ta saker på den säkra sidan. Skulle gärna vilja hitta nåt säkert svar på hur stor GPU etc som faktiskt går in :S

Petade runt lite till nåt sånt här ungefär, samt verkar som jag kan få det billigare på Inet så blir nog därifrån då istället för komplett). Lite irriterande med massa spel jag aldrig kommer använda, men men.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6971466/2014-07-25

Fortfarande inte helt bestämt mig med hårddisk, får fundera lite till på den biten. Hade inte koll på skillnaden med 1.5 vs 1.65 volts ram innan heller, så tack ^^