Guide för köp av bärbar dator/fakta om bärbara

Permalänk
Medlem

Guide för köp av bärbar dator/fakta om bärbara

OBS! Gammal guide, exakta tips på processor etc. är utdaterade
/ Aqualize

Köpguide för bärbar dator

Då jag har lite erfarenhet av bärbara datorer och ser frågor ställda på detta forum som från min synvinkel är ganska enkelt besvarade, plus att en hel del personer vill ha tips för att köpa bärbara datorer. Så jag tänkte jag göra en liten guide, innehållande en del tips på vad man bör tänka på när man köper en bärbar dator. Låt oss gå igenom denna process steg för steg, vi börjar med att förklara skillnaden mellan den stationära datorns och den bärbara datorns komponenter, samt uppbyggnad.

Processor

Som man märkt på tendenserna de senaste åren så har termen ”megahertz” och/eller ”Gigahertz” fått allt mindre betydelse. Det räcker inte, och du kan inte mäta datorns prestanda med att endast titta på hur många mega/gigahertz processorn har. Så även på bärbara. Andra faktorer har fått mer betydelse på den bärbara datorn, t. ex hur mycket ström som dras, storleken på L2-cache och annat. Att såvida jämföra två bärbara datorer, en med Pentium 4 3.4 ghz +hyperthreading etc. med en Pentium M 1.6 är ganska meningslöst. Visst, i vissa instanser kan Pentium 4:an vara bättre, men mobile processorn drar mycket mindre ström och är kraftfullare än vad som anges. Pentium 4 är också mera högljudd och blir mycket varmare.

En liten jämförelse på vad Pentium-M processorerna motsvarar (jämfört med en Pentium 4 Northwood, 133mhz FSB)

Banias 1.3 = P4 1.8-2.0
Banias 1.4 = P4 2.0
Banias 1.5/Dothan 715 = P4 2.0-2.2
Banias 1.6/Dothan 725 = P4 2.2 - 2.4
Banias 1.7/Dothan 735 = P4 2.4-2.5
Dothan 745(1.8) = P4 2.6
Dothan 755 (2.0) = P4 2.8-3.0

Detta beror dock starkt på användning och kan variera från processor till processor :).

AMD processorerna då? Jodå, visst är de bra, men de förbrukar som sagt en hel del ström. Att vänta till lågenergivarianten av AMD mobile kommer ut är en bra idé om man måste ha en sådan :). En Amd 64 mobile 3000+ är ungefär likvärdig med en Dothan 2.0 i prestanda, drar dock som sagt mera ström.

RAM

Som på stationära datorer så är RAM någonting väldigt viktigt om man vill göra andra saker än se på film och skriva text på den bärbara. 512 mb RAM är att rekommendera till de flesta bärbara datorer. Personer som vill spela tyngre spel på datorn bör tänka efter om de inte vill köpa 512 till och få 1GB RAM, något jag personligen kan rekommendera till människor som spelar eller kör program som kräver mycket. Titta även efter minneshastigheten och försök få PC2700 åtminstone om du köper en ny bärbar dator idag :).

Grafik

Det finns två sorters grafik du kan få när du köper en bärbar dator, antingen integrerad grafik eller ett eget kort som är skilt från moderkortet.

Integrerade grafikkort delar minnet med RAM och är på så sätt väldigt slöa. De är långsamma på att rendera grafik, de är allmänt långsamma på det mesta som har med uppgifter som involverar grafik. Dessa kort är inte att rekommendera för annat än bärbara datorer som endast är menade för ordbehandling och möjligtvis filmtittande. De gör datorn naturligtvis billigare än grafikkort.

Egna grafikkort som ej är integrerade på moderkortet gör att datorn genast går förvånansvärt snabbare, jämförelsevis med de integrerade. Du kan få allting från 32Mb och upp till 256 Mb grafikminne, det senare nämnda finns endast på de tyngsta datorerna på grund av pris och kylning. Det vanligaste är 64 eller 128 mb RAM, där 128 är det mest rekommenderade för spel även om 64 duger för de flesta spelen.

Hårddisk

Frågan är naturligtvis hur mycket du planerar att lagra på din bärbara dator. Själv anser jag att aningen musik och de viktigaste programmen och spelen är nog. För sådana krav räcker 40 GB väl. Planerar du att lagra mera kan köpet av en större hårddisk vara meningsfullt, upp emot 60 eller 80 GB. Nästa år kommer även 120GB diskar till bärbara :).

Hastigheten på hårddisken är en annan faktor. har du ingenting emot att vänta, ta en 5400 rpm. Vill du dock ha snabbare laddningstider och mindre boottider, satsa på en 7200 rpm. De är inte så mycket dyrare idag.

Enheter/portar

Behöver du WLAN? Behövs en DVD-RW eller räcker det med en CD-RW? Ställ dig dessa frågor innan du bestämmer någonting. Har du en stationär med DVD-brännare är det aningen onödigt att köpa en bärbar med ännu en DVD-brännare. Behöver du Firewire till någon av dina enheter (ev bärbara hårddiskar etc)?

Skärmen

Detta är kanske ett av de viktigaste sakerna på din bärbara dator. Vad ska du ha datorn till? Det finns otroliga skillnader mellan format, synvinklar och kvalitet på skärmar. Alla skärmar på bärbara datorer idag har åtminstone XGA (1024x768), men det finns ett stort antal andra upplösningar och format, delvis beroende på hur stor/bred skärmen är. Det finns även ”Widescreens” som har samma effekt på filmtittande som Widescreen TV har. Dessa skärmar är även utmärkta att spela med. Det finns även andra format, såsom WXGA (1366x768), SXGA (1400x1050), WSXGA (1600x900 eller 1600x1024), UXGA (1600x1200) och WUXGA (1920x1200). De vanligaste av dessa idag är WSXGA, WXGA och WUXGA. Andra förekommer, men är inte lika vanligt.

Vissa upplösningar finns bara på vissa skärmtyper. Den kompletta listan följer nedan

12"
XGA - 1024x768

14"
XGA 1024x768
SXGA+ 1400x1050
WXGA 1280x800

15"
XGA 1024x768
SXGA+ 1400x1050
UXGA 1600x1200

15,4"
WXGA 1280x800(854)
WSXGA+ 1680x1050
WUXGA 1920x1200

17"
XGA 1024x768
SXGA 1280x1024
W(S)XGA 1440x900
WUXGA 1920x1200

Betraktningsvinklar när det gäller LCD-skärmar är ett stort problem, framför allt de billigare modellerna. De har en speciell punkt du sitter vid, och där är alla färger och kontraster utmärkta. Om du flyttar dig från den punkten blir färgerna och kontrasterna annorlunda och det kan bli svårt att se. Köper du en dyrare dator får du oftast en bättre skärm och kan på så vis flytta dig avstånd åt sidorna och ändå se lika bra på skärmen. Som med andra saker beror det på kraven och vad du vill göra med datorn.

Döda pixlar är ett annat problem. Det är väl varje persons mardröm att packa upp den nya datorn och upptäcka en fläck mitt på skärmen. Försäkra dig om företagets policy. Vissa företag kräver 3-5 eller fler döda pixlar innan du får skicka tillbaka den, andra behöver bara en. Att titta efter döda pixlar är enkelt. Skapa en enfärgad bild med samma upplösning/storlek som din skärm, lägg den på helskärm och titta efter fläckar.

Om du spelar mycket spel, titta efter vad andra anser om skärmen till den bärbara du ska köpa och om den är gjord för spel. Om du bara ordbehandlar eller ska arbeta med bild spelar det inte lika stor roll.

Batteri
Detta kan vara olika viktigt för olika krav. Vissa kräver en dator med lång batteritid för att de är på resande fot och borta från ett strömuttag, andra ska ha den ikopplad i väggen hela tiden och batteritid är då ganska oviktigt. Till exempel, bärbara datorer med Pentium 4 har hög prestanda, men klarar oftast sig inte längre än någon timme eller två på det batteri de har, jämfört med Centrino som klarar sig betydligt längre. Allt beror åter igen på krav och användningsområde.

Vikt
Vikt spelar roll om man reser väldigt mycket och man inte vill bära något som känns som en kasse tegelstenar i väskan. De flesta bärbara idag väger ungefär ~3 kg, något ganska acceptabelt för en bärbar dator. Vill man ha lättare, kostar det mera.

Nu när vi har beskrivit en del ska vi gå in mera på vad det finns för bärbara samt vad du som konsument behöver för att uppfylla det du ska göra på din bärbara. Om du har bestämt dig för vad du behöver, titta nedan och se gärna tipsen jag skrivit. De kanske kan vara till hjälp för många.

Jag har valt att exemplifiera 4 olika bärbara, märkeslösa (förutom tipsen efteråt) men med ungefärliga specifikationer som man kan klara det man vill göra på datorn med.

Studentdatorn/Ordbehandlaren

Du är en (troligtvis) fattig student som behöver en dator att arbeta med på universitetet, kanske ska surfa runt aningen på Internet men mestadels skriva skolarbeten. Du har en väldigt liten budget till detta och vill inte slänga ut så mycket pengar på en bärbar dator. Kom dock ihåg, minstpris för en ny bärbar ligger runt 9000.

Viktigt
*Lågt Pris
*Duglig för ordbehandling och surfing

Oviktigt/oönskat
*grafik
*processor
*utrymme
*prestanda

Datorn:
Processor: Ganska oviktigt. AMD Athlon, Celeron, eller en äldre modell av någon processor.
Grafik: Integrerad (Billigt)
Minne: 256MB+
HD: 20-40 GB, bara du får rum med OS+ordbehandlare och webbläsare ;).
Skärm: Ganska oviktigt 12” eller större
Batteri: Om du håller dig till strömuttag, oviktigt. 2 timmar eller mer duger dock
Vikt: även det, oviktigt

Tips: Försök kanske att hitta en begagnad dator som duger för dina önskemål, på www.blocket.se eller www.ebay.com finns en stor del sådana. Ebay kan dock inkludera massor av frakt och eventuell tull/VAT.

Exempelmodeller:
Acer Aspire 1362LC (www.datorbutiken.se) 8495:-
ACER Aspire 1362WLC (www.komplett.se), 9395:-
HP Compaq nx9020 (www.datorbutiken.se) 8595:-
Acer Aspire1355LC (www.webhallen.com) 8999:-
Asus A2512H (www.webhallen.com) 9145:-

Resedatorn

Du behöver en dator som är lätt, har lång batteritid för långa tider utan uppladdning och duger för basbehoven med en dator, ordbehandling, surfande på Internet, kanske titta på någon film då och då och liknande saker. Kanske till och med ett spel då och då, såsom Warcraft III, mindre shoot ’em up och annat.

Viktigt
*någorlunda bra processor (Pentium Mobile)
*Lång batteritid
*någorlunda bra all-around.
*WLAN

Oviktigt/oönskat
*Overkill på processorn och annat
*för mycket tyngd
*Hårdvara som drar för mycket batteri

Denna datorn finns i många olika prisklasser, beroende på exakt vad det är du vill göra med den.

Datorn
Processor: Intel Pentium M 1.3+ghz
Grafik: Integrerad-Ati/geforce 64/128mb
Minne: 256MB, helst mera om du vill göra annat än ordbehandling/surfing/filmtittande
HD: Så mycket som du vill lagra, 30GB eller mera är vanligt
Skärm: 12” om du vill ha lätthet och mest portabilitet, mer om du vill ha större skärm
Batteri: 4h eller mera
Vikt: ~2kg eller aningen mera/mindre

Tips: Detta är väldigt individuellt, gör klart för dig exakt vad du vill göra med datorn.

Exempelmodeller (och användning):
Acer Travelmate 4501LCi (www.datorbutiken.se) 11495: - (surfande, ordbehandling och filmtittande)
Acer Travelmate 4501WLMi (www.datorbutiken.se) 13995: - (lättare spelande och det förstnämnda)
Acer Travelmate 8005LMi (www.datorbutiken.se) 22895: - (Tungt spelande, stor portabilitet extrema komponenter och bra batteri ~5h)
En ibook eller en powerbook (www.apple.se) Pris varierande (Duger för det mesta, spel begränsat på grund av OS)

Speldatorn
Du vill använda datorn till att spela på, mestadels. naturligtvis även musik, ordbehandling och annat. Du kanske vill spela World of Warcraft, Counter-strike, Everquest II och vill ha någonting som även kommer räcka för ett tag framåt. En rimlig prisnivå vore bra. Kanske vill du även bära runt den då och då. Antagligen ska den vara ipluggad i uttaget hela tiden.

Viktigt
*Bra processor, mycket minne och bra grafik
*Bra skärm
*Rimlig prisnivå

Oviktigt
*Batteritid

Datorn
Processor: Intel Pentium M 1.5+, Pentium 4, AMD 64
Grafik: ATI Radeon 9700 128MB+
Minne: 512MB, mer om du vill spela onlinespel (MMORPG etc)
HD: 60GB, 7200 rpm
Skärm: 15” eller mera, bra kvalitet.
Batteri: oviktigt
Vikt: Oviktigt

Exempelmodeller:
Mitac 8050 (SHG 550372) 11.703:- (www.shg.biz) (+512 MB Ram ev.)
(SHG 550373) 12.790:- (www.shg.biz) (+512 MB Ram ev.)
(SHG 550374) 14.118:- (www.shg.biz)
Sager 3790-c 1661$ (~12000kr exkl frakt+ev.Moms och tull) (www.pctorque.com)

Overkill
När priset inte spelar någon som helst roll och du vill ha ”the best of the best”. Du vill göra allt på denna dator, inklusive att spela de värsta spelen och programmen. Datorn ska hålla ett bra tag. Vikt spelar mindre roll, de bästa komponenterna väger och tar plats.

Viktigt
*Det bästa av allt som räcker ett bra tag.
*Pris spelar ingen roll

Oviktigt/oönskat
*Något som inte är ”High end”
*vikt

Datorn
Processor: Intel Pentium M 2.0+, Pentium 4 extreme edition, AMD 64
Grafik: ATI/Geforce med 256MB minne (128mb i vissa fall)
Minne: 1024mb+
HD: 80GB+, 7200 rpm
Skärm: 15” eller mera, löjligt bra kvalitet.
Batteri: lång batteritid
Vikt: Oviktigt

Exempelmodeller:

Sager NP9860 (inte släppt än) (spec: bla. P4 3.6ghz, Dual Channel DDR2 400/533 memory, 256MB DDR2 Video Memory PCI-Express 16x Modular Video Card from ATi or NVIDIA etc) Pris obestämt (www.pctorque.com)

Apple Powerbook 17” fr. 28000:- (www.apple.se)

Alienware Area-51m 7700 fr. 2256 $:- (www.alienware.com)

Falcon Fragbook DR runt 2000-3000$ (www.falcon-nw.com)

Jag jobbar för tillfället på en FAQ, om det är frågor ni vill ha besvarade där, säg till

synpunkter, förslag till ändringar och allting annat tas även emot med glädje :). Mitt första försök med en sådan här guide.

FAQ

Vilka märken av bärbara rekommenderar du/rekommenderar du inte?

Svar: Personligen har jag efter erfarenhet av vänners datorer och annat lärt mig att hålla mig borta ifrån HP, Fujitsu Siemens och Toshiba. Skäl till detta kan vara krascher, dålig genomarbetade datorer eller allmänna hårdvaruproblem. Allt vilket uppträtt på samtliga ovan. För att inte nämna om att de är ”overpriced”.

De märken som ”är okej” när det gäller bärbara är Dell (även om deras hårdvara har överpriser och är ganska urvattnad), IBM (kan endast säga bra saker om min fars 2 generationer IBM-notebooks. Gamla men fungerar fortfarande felfritt), Acer, Asus, Apple och Sony. Det jag rekommenderar allra mest är dock märken som är lite mindre, men även billigare och kanske bättre hårdvara och som ändå gör bra datorer. Exempel på detta är Clevo, Sager, SHG, Targa, Zepto och andra. JME är ett gränsfall, vet inte särskilt mycket om dessa, samma sak med Medion

Duger denna bärbara X att spela spel Y och annat på?

Svar: Kräver spel Y 3d-rendering och 256-512 RAM om det spelas på en stationär? Om ja, se till att bärbar X har dedikerat grafikminne, inte integrerat, och tillräckligt med RAM. Om spelet kräver mindre på en stationär och har liknande grafik som Starcraft eller är äldre, ja då klarar du dig förmodligen bra med en sämre bärbar. Men förvänta dig inga underverk i spelprestanda.

Det finns många billigare bärbara som har AMD 2800+ processor, inga Pentium M. Är inte detta bättre? Jag har ju själv AMD på min stationära!

Svar: Just det. Din stationära. Först och främst, se ovanstående jämförelser av processorerna. För det andra, kom ihåg att AMD-processorer utvecklar en hög värme, samma värme som den utvecklar i ett stort chassi, fast nu i en bärbar. Kylningen är högljudd, den blir lätt varm och den drar helt enkelt en väldans massa ström som gör att batteritiden är ganska kass. AMD har ännu inte kommit ut med någon version av vare sig 64bits eller den vanliga processorn som är så pass högt prestandamässigt såsom energisnål för att den skulle kunna jämföra sig med Centrino.

Jag vill ha apple! Fungerar mina program och spel?

Svar: Först och främst. Varför vill du ha en apple? Om det endast är för att du vill pröva någonting nytt, men har spelbehov och vill ha kvar dina program som du har på din stationära, tänk om. Det finns många program och spel som inte fungerar på apple, och windows-emulatorerna som finns är krångliga, okompatibla och jobbiga. Om du ändå vill ha apple av någon anledning, föreslår jag att du frågar i Apple FAQ, de kan mera än jag ;).

Duger verkligen 1,5 eller 1,6 ghz att spela på, om det är Pentium M. De flesta spelen idag flyter ju endast på mer..:/

Svar: Som tidigare nämnt, Mhz spelar inte så stor roll längre. En Pentium M processor är likvärdig med en Pentium 4 av mycket högre klockningsfrekvens, och det är inte processorn utan RAM och grafik som avgör om spelet kommer fungera bra eller ej.

Hur länge kommer min bärbara hålla med i utvecklingen av spel och program, om jag köper en bärbar av värstingmodell?

Svar: 1-2 år. Komponenterna slits mycket snabbare på en bärbar, och som vi alla vet går spelutvecklingen mycket snabbt. Bör du då vänta? Nej, utvecklingen kommer inte att stanna. Köp din bärbara och var nöjd med den.

Jag ska beställa nu! Något jag bör tänka på innan?

* Har du tittat företagets ”död-pixel-garanti”? Du vill väl inte ha en skärm med irriterande vita prickar på några pixlar. Titta med andra vad de har för erfarenhet av företagets garanti och skärmkvalitet.

* Om du kan, beställ en dator utan OS (Såvida du inte behöver OS förstås)

* Hur finansierar du den? Om du måste låna pengar, gör det av en familjemedlem. Om du betalar på avbetalning, se efter hur mycket kostnader per månad exakt uppgår till (med faktureringsavgift etc) och räkna ut ifall du har råd. Bästa är, som med det mesta, att du betalar och har det överstökat. Med bärbara är det viktigt för att de har en mindre livslängd och är dyrare än stationära.

Hjälp! Det är vita fläckar/prickar på skärmen!

Svar: Du har drabbats av döda pixlar. Räkna dem, titta företagets policy och skicka in den om du kan få skärmen utbytt på garantin. Om inte..tja..bestäm dig för om pixlarna är på dåliga ställen och få den inskickat och utbytt mot en kostnad. Döda pixlar är otur. De flesta skärmar idag fungerar felfritt.

Kan jag klocka/uppgradera/modda min bärbara?

Svar: Njae. Peta inte alltför mycket på komponenterna i en bärbar om du inte är helt säker på vad du gör. Det GÅR att klocka dem, men det är starkt orekommenderat. Det GÅR att modda dem, men var förbannat försiktigt. Uppgraderingar...RAM, kanske. Allt annat är ganska svårt. Hårddisk kan gå. Processor och grafik kan du oftast glömma. Moddning och uppgradering är inte rekommenderat för en moddarglad 16-årig sweclockare. Det är något helt annat än att modda en stationär.

Vad är min gamla bärbara värd?

Svar: Dela inköpspriset med 2 om den är 1 år eller mindre, dela priset med 3 om den är 2 år eller aningen mindre, dela det med 4 om det är mer. Såvida modellen inte är ganska ny och väldigt prestandamässigt bra eller acceptabel är det svårt att få mer än 10000 av vilken gammal bärbar som helst.

Vart hittar jag de absolut BILLIGASTE (men bra) bärbara datorerna? Allt är ju så dyrt!

Svar: Bärbara datorer *är* dyrare. Du kan inte få en prestandamässigt bra bärbar dator för ett lika billigt pris som du får en stationär, därför att prestandamässigt bra bärbara kostar mer, komponenterna är dyrare etc. Spara pengar och köp dig en bra bärbar, om du vill ha ett bärbart ”Prestandamonster”.

Jag vill köra linux på min bärbara. Går det?

Svar: Ja då. titta http://www.linux-laptop.net/ , de har mer info än jag.

Hur länge kommer mitt batteri hålla innan det behöver bytas ut?

Svar: Svårt att säga. Satsa på 1-2 år, och om du har pengaöverflöd, köp ett reservbatteri när du ändå beställer din bärbara.

SIBA och On-Off har ju bra erbjudanden på finansiering för en fattig person som jag….

Svar: Håll dig borta från dessa butiker som pesten. Fråga en förälder eller låna på nordea om du är gammal nog. Eller varför inte spara pengarna? Bättre det än att köpa en modell på avbetalning från dessa två butiker. Plus att kundservicen där, enligt mina erfarenheter, är usel.

Sådär ja. Om någon tycker att någonting fattas, skriv så lägger jag till det ;).

edit: SHG priser uppdaterade.

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem

Fint med en faq, och trevligt att du förklarar mhz delen, börjar bli lite less på att förklara det till var och varannan person...

Permalänk

Ser bra ut, Fattas bara klister

Visa signatur

Stationär: Antec Sonata | P4 2.53 ghz | 1024ddr (2x512) pc2100 | GF TI4800se 128mb | 80gb HDD | 8Mbit |
Laptop: I Augusti.

Permalänk

Mycket bra !! Klister

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sidde
Fint med en faq, och trevligt att du förklarar mhz delen, börjar bli lite less på att förklara det till var och varannan person...

Jo. Ganska otroligt att många fortfarande tror att "Min dator har mer mhz än din" spelar någon roll ;).

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem

Bra faq!
Vilken dator är bäst av dom här två? Jag är ute efter en snabb dator som ska klara lite spel. Den på shg har ju vassare grafikkort. Men jag vet inte..
http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=AC1522LMI
eller
http://www.shg.biz/link.asp?goto=infobox&varenr=550372
(varunr 550372, om du inte kommer in direkt)

Tack för hjälpen!

Permalänk
Medlem

mycket fint, bara att klistra på. en bra idé är väl att länka till www.csn-kortet.se samt www.mercant.se då man får en del riktigt bra erbjudanden där som student.

Visa signatur

[size="1"]Signatur raderad, max tre rader. Se reglerna. - Vicotnik[/size]

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Larson
Bra faq!
Vilken dator är bäst av dom här två? Jag är ute efter en snabb dator som ska klara lite spel. Den på shg har ju vassare grafikkort. Men jag vet inte..
http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=AC1522LMI
eller
http://www.shg.biz/link.asp?goto=infobox&varenr=550372
(varunr 550372, om du inte kommer in direkt)

Tack för hjälpen!

Den från Shg skulle jag tro

Visa signatur

Stationär: Antec Sonata | P4 2.53 ghz | 1024ddr (2x512) pc2100 | GF TI4800se 128mb | 80gb HDD | 8Mbit |
Laptop: I Augusti.

Permalänk
Medlem

Gratulerar till en mycket vettig och väl behövd tråd i forumet! Förutom ett par mindre felstavningar (känner knivarna komma farande genom swec-djungeln!! [sett på House Of Flying Daggers ikväll;)]) så ser det onekligen mycket bra ut!
Detta behövs för de som är oinvigda i det här med bärbart. Däribland jag själv.

Visa signatur

Moderator på Sveriges största sida om saltvattensakvarier.

Permalänk
Medlem

Bra PC-FAQ! Hoppas att den får klister och hamnar sida vid sida med Mac-FAQen!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av langby
mycket fint, bara att klistra på. en bra idé är väl att länka till www.csn-kortet.se samt www.mercant.se då man får en del riktigt bra erbjudanden där som student.

Rättelse: www.mecenat.se

Visa signatur

Ryzen 7 3700x | ROG X470-F Gaming | Corsair 16GB 2666MHz/CL18 | GTX 1070 Ti 8GB | 250 GB M.2, 2TB MLC SSD, 2TB 7200rpm | RM750x | DeepCool Matrexx 55 | AOC 24G2U

Permalänk
Medlem

mkt bra tråd, fler såna personer som dej behövs!!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xerent
Rättelse: www.mecenat.se [/B]

tack, ibland blir man helt ordblind av att skriva en massa

Visa signatur

[size="1"]Signatur raderad, max tre rader. Se reglerna. - Vicotnik[/size]

Permalänk

Re: Guide för köp av bärbar dator/fakta om bärbara

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Janav

RAM

Som på stationära datorer så är RAM någonting väldigt viktigt om man vill göra andra saker än se på film och skriva text på den bärbara. 512 mb RAM är att rekommendera till de flesta bärbara datorer. Personer som vill spela tyngre spel på datorn bör tänka efter om de inte vill köpa 512 till och få 1GB RAM, något jag personligen kan rekommendera till människor som spelar eller kör program som kräver mycket. Titta även efter minneshastigheten och försök få PC2700 åtminstone om du köper en ny bärbar dator idag

Så vitt jag vet så stödjer bärbara MBs inte snabbare minnen än PC2700...? Mycket bra jobbat! klisterklisterklister..

Permalänk
Medlem

Re: Re: Guide för köp av bärbar dator/fakta om bärbara

Citat:

Ursprungligen inskrivet av marcus_hbg
Så vitt jag vet så stödjer bärbara MBs inte snabbare minnen än PC2700...? Mycket bra jobbat! klisterklisterklister..

Citerat från shg.biz

Citat:

Minne - SODIMM - DDR PC3200 Varunr Status Producent Beskrivning Pris 350620 Corsair 512 MB DDR3200 XMS SODIMM 200 pins 980 350559 Dane-Elec 256 MB DDR3200 SODIMM 200 pins 465 350560 Dane-Elec 512 MB DDR3200 SODIMM 200 pins

lite i oordning, men visst finns det PC3200 :).

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem

Men frågan är då, kommer det snabbare minnet att gå i dess maxhastighet? Eller kommer det "bara" gå i PC2700 hastighet?

Visa signatur

Moderator på Sveriges största sida om saltvattensakvarier.

Permalänk

Re: Re: Re: Guide för köp av bärbar dator/fakta om bärbara

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Janav
Citerat från shg.biz

lite i oordning, men visst finns det PC3200 :).

Ja, visst finns minnenna som sådana. Moderkortets minnesbuss just i det fallet stödjer inte högre hastigheter än PC2700.

Permalänk
Medlem

nice guide

Visa signatur

Flurre was herre :up:

Permalänk
Medlem

FAQ tillagd. Kommentarer ;). Försökte få med det mera överläggande, men många här vill ha personliga erfarenheter från specifika bärbara, någonting jag inte kan ge.

edit: konstigt. Titeländringen syns inte. Aja.

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk

INGE LIM ?! Detta skall rapporteras.

Visa signatur

hollywoodstar

Permalänk
Medlem

Tackar så mycket för den uttömmande guiden! Eftersom jag själv är novis på området så var den mycket uppskattad.

Permalänk
Medlem

Gratulerar än en gång!!! You did it again.
Jag har mailat till redaktionen och efterlyst klister på denna, men än så länge ser jag inte nåt. Bara att hoppas att de inser vad detta kan tillföra alla nya och gamla i game'et.

*Edit: Tack för klistret, Psionicist!!! Inte en dag för tidigt!

Visa signatur

Moderator på Sveriges största sida om saltvattensakvarier.

Permalänk
Glömsk

Varför fan är inte den här tråden klistrad?

Bra jobbat!

Visa signatur

...man is not free unless government is limited. There's a clear cause and effect here that is as neat and predictable as a law of physics: As government expands, liberty contracts.

Permalänk
Medlem

tack tack. Skulle se när red uppmärksammade tråden och klistrade upp den ;).

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem

Och förresten vet nån vad skillnaden är mellan en Centrino och Pentium Mobile är? Eller är det samma sak?

EDIT: Nah det där stämmer ju inte exakt.. Centrino är själva plattformen, med en Pentium M-processor samt trådlöst nätverk. Centrino är inte en CPU.

Så denna förklaringen nånstans i forumet. Stämmer den?

Visa signatur

cause every passing minute...

Permalänk
Medlem

Centrino, Pentium M, Pentium Mobile...you get the point :).

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem

Samma som tidigare

Janav: Jag hittade den här intressanta tråden via ett inlägg i ett annat forum, men jag har några frågor:

"En liten jämförelse på vad Pentium-M processorerna motsvarar (jämfört med en Pentium 4 Northwood, 133mhz FSB)

Banias 1.3 = P4 1.8-2.0
Banias 1.4 = P4 2.0
Banias 1.5/Dothan 715 = P4 2.0-2.2
Banias 1.6/Dothan 725 = P4 2.2 - 2.4
Banias 1.7/Dothan 735 = P4 2.4-2.5
Dothan 745(1.8) = P4 2.6
Dothan 755 (2.0) = P4 2.8-3.0"

Både jag och mina kollegor på IT-avdelningen där jag jobbar har genom praktisk erfarenhet (utan att vi på ett vetenskapligt sätt försökt mäta upp skillnader) fått uppfattningen att dessa jämförelser är rent försäljarsnack. Vi upplever t ex att en P4 1,8 är helt överlägsen en PM 1,6 i prestanda (strömförbrukning tar vi inte hänsyn till, endast prestanda). Är jämförelserna ovan något du själv testat rent praktiskt med någon form av benchmarkprogram, eller har du du fått fakta från annat håll?

Sedan talar du om kvalitetsskillnader mellan olika märken. Det skulle vara mycket intressant att få lite siffror som visar skillnaden i kvalité på PCn från olika tillverkare. Hur många PC från varje tillverkare rör det sig om? Hur stor andel har haft fel? Vi kör just nu med HP, men känner oss lite tveksamma om just kvalitén. Problemet är att vi endast har c:a 40 bärbara i maskinparken, och det känns som om att det är alldeles för få maskiner för att man ska kunna dra en generell slutsats om ett visst fabrikat.

Mvh

Permalänk
Medlem

Du och dina kollegor kanske skulle fundera på karriärbyte? *lol*

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2129

Visa signatur

3 barnsfar som förhoppningsvis fortfarande har nåt kvar innanför pannbenet......

Zepto 3415, 2.2Ghz/4mb 8600GT 512mb 2Gb ram 120Gb 7200rpm Vista Premium

Permalänk
Medlem

Pekar på ovanstående artikel/recension till att börja med.

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)

Permalänk
Medlem

Jo den artikeln säger ju att det är så, frågan är om det verkligen är så i praktiken. Hur var det med kvalitén på olika fabrikat?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av florkwid
Jo den artikeln säger ju att det är så, frågan är om det verkligen är så i praktiken. Hur var det med kvalitén på olika fabrikat?

Jag har ingenting annat särskilt att referera till utom artiklar som liknar den som är länkad till. Däremot, med många artiklar som säger samma sak, och att jag inte har tid eller lust att maila runt till tillverkarna och försöka få fram något svar, så får man helt enkelt tro på det artiklarna säger. Så nej, det är inte rent försäljarsnack.

Visa signatur

Citera mig om du vill ha svar :)