Kinesiska kopior på Cebit 2012

Permalänk
Entusiast

[QUOTE="abki;12068672"]

Skrivet av Zotamedu:

Det finns en nästan internationell överenskommelse för upphovsrätt. Det är många länder som har samma system som Sverige och om alla körde på samma regelverk hade det varit sjukt smidigt att hantera det. Tyvärr står USA utanför med ett eget konstigt system. I Sverige och den civiliserade världen får man automatiskt upphovsrätten till allt som uppnår verkshöjd. Finns förstärkta regler för till exempel fotografier som inte behöver uppnå verkshöjd, fotograden äger upphovsrätten, både ideell och kommersiell, i samma sekund som bilden är tagen. I USA måste man skicka in en ansökan till en central myndighet och det kostar pengar för varje verk. Så vill en fotograf kunna sätta copyright på ett foto i USA måste bilden skickas in till en myndighet tillsammans med ett inbetalningskort. Följaktligen är det den som skickar in det först och den med mest pengar som vinner.

Sen har vi ju problemet med Kina och andra utvecklingsländer som skiter fullständigt i allt och kör sitt eget race.

...QUOTE]

Likeheten mellan länderna när det gäller upphovsrätt kan kanske ha en gemensam kärna men är mycket tveksam till det.
Det här med att betala för copyright för t.ex. foton tycker jag är ett helt riktigt system, bygger på samma princip som patenträtten, det finns också möjlighet att kolla om t.ex. bilden är skyddad eller inte. Avgiften ska då täcka en registerhållnngskostnad för skyddstiden, valbar helst.

Kina har faktiskt också en del upphovsrättslagar. När du handlar i en butik där så får du se varorna som är helt legala. När sen frågar efter någo speciellt så finns förståss också möjligheten att se en annan del av butiken men den är inte lika legal men innehåller desto mer till bra priser.
De ger lite mer konkurens och driver fram utvecklingen lite mer.

Inte kanske, de har en gemensam kärna. Se Bernkonventionen för mer information.

Att man ska betala för sin upphovsrätt är ett sällsynt korkat system eftersom det betyder att de med mycket pengar enkelt kan samla på sig massa kommersiella upphovsrätter. Det skulle bli ungefär som patenttroll. Vidare finns det inget som skulle stoppa till exempel Aftonblandet att plocka bilder från folk och använda dem i tidningar utan att betala för sig.

Upphovsrätt ska vara automatisk. Då behöver du inte vända dig till ett organ för att fråga om den är skyddad eller inte, du vet att bilden alltid är skyddad och att det aldrig är ok att använda den om inte motsatsen tydligt framgår. Till exempel är det ofta fritt fram att använda bilder från Wikipedia för där står det tydligt vilken licens varje bild är släppt under. För övrigt är det fritt fram att använda upphovsrättskyddade verk för privat bruk så du får ta vilka bilder du vill från internet och skriva ut dem precis hur stort du vill och hänga upp dem på väggen hemma.

Det är inget fel på dagens system för upphovsrätt egentligen. Problemen ligger i hur vissa stora företag inom film och musikbranchen har lyckats skaffa sig massa extra rättigheter utöver upphovsrättslagen. Till exempel den mycket konstiga kasettavgiften som bara gäller film och musikbranschen. Tydligen lider bara skivbolagen skada av privatkopiering men fotografer förlorar inget på att det är fullt lagligt att använda deras bilder för privat bruk. Hade man röjt ut massa sådan idioti hade nuvarande lag varit väldigt vettig. Grunden är bra.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24