Permalänk
Medlem

Datorn dör vid spelande

Hej!
Vi byggde ihop en dator till min tjej i julas. Allt fungerade bra tills hon började få blue-screens vid olika tillfällen, körde memtest och kom fram till att hennes minnen var defekta, likså nätagget som hade en glapp 24pin kabel vilket orsakade kortslutningar på halva moderkortet från och till.
Vi hade inga övriga problem med datorn, och allt fungerade fint efter restart, i alla fall till problemet uppstod igen. Detta ledde till att vi prokrastinerade att byta ut delarna, tills nu!

Har installerat det nya nätagget och minnena, kört memtest på dom och dem fungerar felfritt.

Dock uppstår ett konstigt problem när hon spelar.
I Skyrim kan det hända vid olika tillfällen, helt spontant att skärmen blir svart, ett konstigt ljud uppstår i högtalarna och datorn rebootar.
Andra spel dör bara helt och hållet. Det kan även hända att hon får fryslag i ca 30 sekunder innan spelet fortsätter igen, det har även hänt att hon fastnar i loadingscreens. Kan även nämna att vi prövat 2 olika grafikkort bla Radeon 5770 och Geforce GTX 550Ti

Operativsystem: Microsoft Windows 7 64bitar
Processor: AMD Phenom II X4 B60
Processorkylare: Standard
Moderkort: ASRock M3A770DE
Minne: Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB CL9 kit med 2x 4GB
Grafikkort: Tidigare Radeon HD5770, nuvarande Nvidia Geforce (OEMGigabyte) GTX 550Ti
Hårddisk: En ruskigt gammal Maxtor IDE HDD på 200gb samt en 4 år gammal Samsung spinpoint satadisk på 149GB
Nätaggregat:Corsair 430CX - 430W
Övrig kylning: 1x120mm insug och 1x120mm utsug.
Övriga komponenter: DVD-brännare
Temperaturer: 47c processor vid (spelande av Skyrim) 62c maxtemp på GPU'n vid spelande av Skyrim. Sedan har jag sett att CPUTIN ligger på 102c vilket låter orimligt och måste vara någon felmätning i HWMonitor? Systin 38c CPUTIN 102c AUXTIN 59c HHD 33c
Chassi: Cooler Master Elite 430 Midi Tower Black

Permalänk
Medlem

"glapp 24pin kabel vilket orsakade kortslutningar på halva moderkortet från och till."

Har du fått kortslutning på halva moderkortet kan du nog räkna med att en konding eller 2 har gett upp, vilket kan ge upphov till väntade crasher och omstarter vid höga belastningar

Permalänk
Medlem

Tack för det snabba svaret, tror du det går det att göra en felsökning på moderkortet med någon mjukvara för att hitta ett sånt fel?

Permalänk
Avstängd

Sen har jag haft problem med en gammal hårddisk som faktiskt skapa bluescreens. Testa med en nyare hårddisk å se om det är det som är fel.

Permalänk
Medlem

Byt ut de gamla hårddiskarna.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem

glöm det jag skrev läste lite snabbt heh
nätagget har ni testat ett kraftigare ?

Visa signatur

Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk Max, 2x8 gb kingston reaper 3200 mhz Gigabyte GTX 1660 Super OC och nätagg be quiet 700w SSD: 120 gb pny cs 900, Kingston Fury 1 tb, wd blue ssd 500gb

Permalänk
Medlem

Nej det har jag inte, jag funderade också på om det kunde vara så att GPU'n lade av under full load för att inte nätagget kunde leverera tillräckligt mycket med kräm? Nu har vi kört ett nytt grafikkort i ca 2 timmar i Skyrim utan att datorn rebootar, men fryslagget sker fortfarande och laddningstiderna har en tendens att ta 10 gånger längre tid än dem brukar. Hårddisken som OS är installerat på har jag tidigare kört i min dator och fungerat lika bra som dagen jag köpte den för fyra år sedan, så det är konstigt om det är den som skulle strula, har dålig koll på hårddiskar men jag körde ett test med mjukvara från samsungs hemsida som konstaterade att den var grön, å andra sidan vet man ju aldrig. Har något ett bra svar på vad det är för temperatur som spökar gällande CPUTIN? För över 100 grader kan väl inte stämma?