2 personer ifrån radiotjänsten smygtittade in!

Permalänk
Medlem

Hemfridsbrott i det här fallet räcker gott som anledning. Även om det finns flera än jag orkar rada upp nu. Den viktigaste är väl att avgiften aldrig blivit inkomstberoende, så låginkomsttagare/sjuka/pensionärer och andra utsatta behöver betala ockersummor för skit de i många fall inte ens nyttjar.

Vad gäller deras kontrollanter så behöver man inte öppna åt dem. Får du en fot i dörren så säger du bara "Du är härmed envarsgripen för hemfridsbrott och jag kommer använda nödvändigt våld för att hålla kvar dig tills polisen är här, stå nu still här medan jag hämtar mitt vapen." Sen går du in i köket och börjar rassla i knivlådan. Står de kvar när du kommer tillbaka ber du om leg och ringer polisen och säger att du håller gärningsman tagen på bar gärning för hemfridsbrott och inväntar hjälp.

Alternativt använder du självförsvar omedelbart, då hemfridsbrott inte ska accepteras av någon, tjänsteman eller inte. Glöm inte att polisanmäla direkt i så fall, det kommer bli ord mot ord. Fungerar bäst om han är ensam och en familjemedlem bevittnat det, värre om de är två och du är ensam.

Det är skrämmande många som köpt det här med public service och tror de gör gott när de betalar. Då stöder man inte demokrati, med tanke på hur debattprogram styrs och vinklas med mera. Låt marknaden styra, tillgång och efterfrågan, och finansiera skiten med reklam som alla andra får göra!

kommentarer som bröt mot § 8 borttagna
Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Stidt-O:

Hur gäller det om man moddar bort tv-mottagaren i tven för att bara använda den som bildmonitor/skärm? Då kan man ju inte bli "bötfälld" som jag anser det.

Jag föreslog det till en kärring som ringde från Radiotjänst och hotade mig. Föreslog till och med att jag skulle skicka TV-mottagaren till Radiotjänst eller hennes personliga adress när den var avmonterad.

Hennes svar var att man inte hade sluppit undan även om man hade gjort så, detta på grund av att jag tydligen (enligt henne) har köpt den "som en TV". Vilket inte stämmer alls då jag endast använt den som datorskärm och inte tittat på TV alls sedan jag flyttade hemifrån, för typ 6-7 år sedan. Äger varken box, antenn eller kabel.

Jävla wannabe-maffia.

Permalänk
Medlem

Det är inte olagligt för huvud taget att titta in i andras bostäder, du får fota och t.o.m. filma enligt svensk lag. Dock vad man inte får göra enligt lag i detta fall är att begå hemfridsbrott. När radiotjänst gick in på eran mark och snokade runt begick de hemfridsbrott. Kan ge ett par bra exempel så att alla förstår vad vi snackar om här.

Exempel 1: En försäljare går in på en tomt med syfte att sälja sin produkt, han går upp till dörren och ringer på. Ägaren tackar nej och ber försäljaren att lämna tomten. Försäljaren lämnar tomten. Inga lagar är brutna!

Exempel 2: En försäljare går in på en tomt med syfte att sälja sin produkt, han går upp till dörren och ringer på. Försäljaren vägrar att lämna även när han har blivit tillsagd. Försäljaren begår hemfridsbrott!

Det må vara fult att bete sig som de gjorde, i regel när man skall in på annans mark bör man alltid ha ett ärende. Att hälsa på nya grannar eller sälja något är helt normala anledningar. Att gå in och snoka är inte normalt, men det är inte heller olagligt. Kort sagt kan man säga att du kommer undan hemfridsbrott om de inte har sagt åt dig att lämna, ganska illa jag vet. Dock i en rättegång kan de blir svårt att avgöra om lagen om hemfridsbrott har blivit bruten. Ni säger ert och radiotjänst säger sitt. För att det skall vara en garanterad dom behövs nästan polis tillkallas om de dvs vägrar att lämna eran tomt. Utan polis inblandad blir det oftast som tidigare påpekat ord mot ord och slöseri på pengar pga rättskostnader.

Tillägg!

Ser att vissa har skrivit att det inte är olagligt att gå på andras mark, man kan se detta på olika sätt. Tex. allemannsrätten tillåter en person att vistas på mark men inte tomt, i syfte av att vistas fritt i natur. Du får gå över mark om du vill det, men du får inte orsaka skada på mark eller natur. Värt att notera är att allemansrätten inte är en lag även om den har stöd av lagar.

Vad lagen säger om TV-licensen...

Finansiering
1 § Radio- och tv-verksamhet i allmänhetens tjänst och verksamhet som är direkt anknuten till den ska finansieras med en radio- och tv-avgift enligt denna lag under förutsättning att
1. sändningstillstånd enligt 4 kap. 3 § eller 11 kap. 1 § första stycket radio- och tv-lagen (2010:696) har meddelats den som bedriver sändningsverksamheten, och
2. tillståndet innehåller ett förbud mot att sända reklam. Lag (2011:1559).

Definition
2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).
Avgiftsskyldighet
2 a § Den som innehar en TV-mottagare ska betala radio- och TV-avgift till Radiotjänst i Kiruna Aktiebolag (RIKAB). Lag (2009:1235).
2 b § Har upphävts genom lag (2009:1235).
3 § En enda radio- och TV-avgift betalas för samtliga TV- mottagare
1. som är avsedda att användas i innehavarens hushåll,
2. som en statlig myndighet eller en avgiftsskyldig innehar, eller
3. som finns hos en vårdgivare och som är avsedda att användas av dem som får vård på vårdgivarens sjukhus, vårdanstalt eller inrättning av liknande slag. Lag (2009:1235).
Undantag från avgiftsskyldigheten
4 § Har upphävts genom lag (2005:537).
5 § Skyldighet att betala radio- och TV-avgift finns inte vid innehav av TV-mottagare som finns i anläggningar eller lokaler som är avsedda för annat än bostadsändamål eller i fortskaffningsmedel, om mottagaren på grund av en särskilt vidtagen åtgärd inte kan användas för att ta emot TV-program. Lag (2009:1235).
6 § Radio- och TV-avgift betalas inte för TV-mottagare som
1. innehas av någon som är anställd vid en utländsk beskickning eller ett karriärkonsulat, om det har beslutats av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att avgift inte ska betalas för mottagaren,
2. har förts in i riket för tillfälligt bruk och är tullfri,
3. innehas på prov under högst 15 dagar, eller
4. är varaktigt undanställd eller obrukbar vad gäller tid efter det att förhållandet har anmälts till RIKAB av den avgiftsskyldige. Lag (2009:1235).
Radio- och TV-avgiftens storlek m.m.
7 § Radio- och TV-avgiften är 2 076 kronor för ett år. Den ska betalas i fyra poster om 519 kronor.
Varje post avser en avgiftsperiod om tre månader och ska betalas senast sista vardagen före avgiftsperiodens början.
För innehav av TV-mottagare under tiden före den första avgiftsperioden ska avgiften betalas med så stort belopp i förhållande till årsavgiften som motsvarar innehavstiden. Beloppet avrundas nedåt till jämnt antal kronor.
RIKAB får, efter avtal med den avgiftsskyldige, besluta dels att radio- och TV-avgift ska betalas i andra poster och vid andra tidpunkter än som anges i första och andra styckena, dels att avgiften inte ska aviseras enligt 10 §. Lag (2009:1235).
Anmälan av innehav av TV-mottagare
8 § Den som blir innehavare av en TV-mottagare och som är avgiftsskyldig för innehavet, skall senast 15 dagar därefter anmäla innehavet till RIKAB.
Yrkesmässig överlåtelse eller uthyrning i detaljhandeln av TV- mottagare skall anmälas av överlåtaren respektive uthyraren till RIKAB före utgången av kalendermånaden närmast efter överlåtelsen eller uthyrningen. Anmälan skall innehålla de uppgifter som behövs för att fastställa avgiftsskyldigheten.
Den som förvärvar eller hyr en TV-mottagare av någon enligt andra stycket eller av den som företräder honom eller henne är skyldig att på begäran lämna överlåtaren eller upplåtaren de uppgifter som överlåtaren eller upplåtaren behöver för att fullgöra sin anmälningsskyldighet. Lag (2006:798).
Beslut om avgiftsskyldighet m.m.
9 § När RIKAB till följd av anmälan eller på annat sätt får reda på att någon innehar en TV-mottagare skall RIKAB, om avgiftsskyldighet följer med innehavet, fatta beslut om detta och samtidigt bestämma vilka avgiftsperioder som skall gälla för den avgiftsskyldige. RIKAB skall skriftligen underrätta den avgiftsskyldige om beslutet. Lag (2006:798).
10 § I god tid före varje avgiftsperiod skall RIKAB sända ut en avi till den avgiftsskyldige med uppmaning att betala avgiften för perioden. Avi som avser den första avgiftsperioden skall också innehålla en uppmaning att betala avgift för innehavstiden dessförinnan. Lag (2006:798).
När avgiftsskyldigheten upphör
11 § Radio- och TV-avgift ska betalas till dess att den avgiftsskyldige har anmält att det avgiftspliktiga innehavet har upphört och anmälan har kommit in till RIKAB.
Om den avgiftsskyldige avlider upphör avgiftsskyldigheten per dödsdagen, om en anmälan som avses i första stycket kommer in till RIKAB inom tre månader från denna dag.
Radio- och TV-avgift som avser tiden efter det att avgiftsskyldigheten har upphört enligt första eller andra stycket ska betalas tillbaka till den avgiftsskyldige eller dödsboet. Om beloppet är lägre än 150 kronor, betalas det dock inte tillbaka. Lag (2009:1235).
Betalningspåminnelse och påminnelseavgift
12 § Om en radio- och TV-avgift inte betalas inom föreskriven tid, ska RIKAB sända en påminnelse till den avgiftsskyldige med uppmaning att betala inom den tid som RIKAB bestämmer. För påminnelsen ska den avgiftsskyldige inom den bestämda tiden betala en påminnelseavgift. Regeringen får meddela föreskrifter om påminnelseavgiftens storlek. Lag (2009:1235).
Tilläggsavgift
13 § Om en radio- och TV-avgift inte betalas inom den tid som har satts ut i påminnelsen, ska den avgiftsskyldige också betala en tilläggsavgift inom den tid som RIKAB bestämmer. Tilläggsavgiften är 40 procent av avgiftsposten för perioden. Beloppet avrundas nedåt till jämnt antal kronor. Lag (2009:1235).
Handläggning av ärenden
14 § Förvaltningslagen (1986:223) skall tillämpas när RIKAB handlägger ärenden enligt denna lag. Lag (2006:798).
Omprövning av beslut om avgiftsskyldighet, m.m.
15 § RIKAB skall ompröva beslut om avgiftsskyldighet och om påförande av avgifter enligt denna lag, om den som beslutet rör begär det eller skäl annars föreligger. Om en begäran om omprövning har kommit in till RIKAB mer än fyra veckor efter den dag då avgiften senast skulle ha betalats, skall RIKAB ändra sitt beslut endast om det är uppenbart oriktigt. En begäran om omprövning fritar inte från skyldighet att betala ett avgiftsbelopp som har förfallit till betalning.
Vad som föreskrivs i första stycket skall anges i beslut om avgiftsskyldighet och om påförande av avgifter. Lag (2006:798).
Återbetalning av avgifter
16 § Överstiger en inbetalad avgift vad som skall erläggas enligt beslut som har vunnit laga kraft, skall överskjutande belopp betalas tillbaka.
Verkställighet
17 § RIKAB:s beslut om att påföra avgifter enligt denna lag ska anses som beslut av förvaltningsmyndighet och får verkställas, om avgiften är obetald och förfallen till betalning. Verkställighet får ske även om avgiftsbeslutet har begärts omprövat eller omprövningsbeslutet har överklagats. Avser beslutet radio- och TV-avgift, krävs dock att RIKAB har sänt en påminnelse enligt 12 §.
Uttagande av avgift handläggs hos Kronofogdemyndigheten som allmänt mål. Lag (2009:1235).
Bevakning och eftergift av fordringar
18 § RIKAB skall bevaka fordringar på avgifter enligt denna lag.
RIKAB får medge skäligt betalningsanstånd under högst ett år från förfallodagen. Lag (2006:798).
19 § RIKAB får avbryta indrivningen av en fordran på avgift, om ingen eller ringa möjlighet finns att få betalt för den. Detsamma gäller, om indrivning skulle vålla mer arbete eller högre kostnad än som är skäligt. RIKAB får överenskomma med kronofogdemyndigheten om redovisning av indrivningsuppdraget. Lag (2006:798).
20 § Om det på grund av den avgiftsskyldiges sjukdom eller av någon annan anledning är uppenbart oskäligt att kräva betalning för en avgift enligt denna lag, får RIKAB efterge fordringen helt eller delvis. Lag (2007:1279).
Överklagande
21 § RIKAB:s beslut i ärenden om omprövning enligt 15 § får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. RIKAB skall därvid vara den enskildes motpart. I övrigt får RIKAB:s beslut inte överklagas.
Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
Även om ett beslut enligt första stycket första meningen överklagas, skall RIKAB ändra beslutet, om det är uppenbart oriktigt. Denna skyldighet gäller dock inte, om klaganden begär att beslutet tills vidare inte skall gälla eller om RIKAB har överlämnat handlingarna i ärendet till förvaltningsrätten. Lag (2009:802).
Straff
22 § Till böter döms den som uppsåtligen eller av oaktsamhet
1. underlåter att fullgöra sin anmälningsskyldighet enligt 8 § första eller andra stycket,
2. lämnar ofullständiga eller oriktiga uppgifter i en anmälan som avses i 8 § andra stycket, eller
3. lämnar oriktiga uppgifter vid fullgörandet av den uppgiftsskyldighet som avses i 8 § tredje stycket.

Vad som sägs i första stycket 2 och 3 gäller inte om gärningen är belagd med straff i brottsbalken. Lag (1996:852).
Ändring av radio- och TV-avgiftens storlek
23 § Ska radio- och TV-avgiften på grund av en ändring i denna lag betalas med ett annat belopp än tidigare, ska avgiftsposten för en period som löper när ändringen träder i kraft beräknas enligt den tidigare radio- och TV-avgiften för tiden före ikraftträdandet och enligt den nya avgiften för tiden efter ikraftträdandet. Beloppet avrundas nedåt till jämnt antal kronor.
RIKAB ska inte ändra radio- och TV-avgiften enligt första stycket, om den avgiftsskyldige före avgiftsperiodens utgång har anmält att hans eller hennes innehav av TV-mottagaren har upphört. Lag (2009:1235).
24 § Har upphävts genom lag (2006:798).
Särskild avgiftskontroll
25 § RIKAB får använda särskilt pejlinstrument för att ta reda på i vilken utsträckning det finns TV-mottagare i bostäder inom ett visst område (särskild avgiftskontroll). Lag (2006:798).
26 § Särskild avgiftskontroll inom ett bostadsområde skall avse samtliga de bostäder där ingen har anmält innehav av TV-mottagare.
27 § Innan särskild avgiftskontroll utförs skall RIKAB i god tid och på lämpligt sätt underrätta de boende inom området. Lag (2006:798).
28 § Särskild avgiftskontroll skall bedrivas så att onödigt besvär för den enskilde undviks.
Förvaltning av avgiftsmedel
29 § De avgiftsbelopp som RIKAB tar emot skall minst månadsvis föras över till Riksgäldskontoret. Medlen skall omedelbart placeras på räntebärande räkning där.
RIKAB svarar för förvaltningen av medlen. Lag (2006:798).

Dold text

Källa här

Så kort sagt om du har en apparat med TV-mottagare, radio eller TV så måste du enligt denna lag betala TV-licens. Även om du inte har ett abonnemang hos en leverantör som ger signal in till din TV så måste du betala.

kommentarer som bröt mot § 8 borttagna
Permalänk
Medlem
Skrivet av anon99565:

haha right on!

Tack. Dessa kryp ska bekämpas. Anledningen till att de kan hålla på med occer är ju att så många betalar. Lagar som förtrycker de svaga ska inte efterföljas, då är man en landsförrädare.

Visa signatur

”Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens.
Artikel 12, FN:s deklaration för mänskliga rättigheter

Permalänk
Medlem

Dom var trevligare för mig alla fall, de slog en pling på telefonen och körde en "fulmetod" och frågade om avgiften ska stå på för jag har flyttat.

Permalänk

Staten kan dra åt helvete! Länge leve den fria marknaden!

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd låst*

Det verkar som att huvudfrågan har blivit grundligt besvarad och på grund av att det postas flertalet inlägg som bryter mot § 8 i reglerna så låses tråden. Om någon känner att ämnet behöver diskuteras ytterligare är det fritt fram att skapa en ny tråd eller om det verkar lämpligt be oss att låsa upp denna igen.

*Tråd rensad*

Inlägg som bröt mot § 8 borttagna, samt +1-inlägg.

Kort och gott, att argumentera för eller emot en lag är helt okej, men inte att på något sätt tipsa om hur man bryter mot lagen eller skylta med att man själv gör det.