Permalänk
Medlem

Jag har hört/sett väldigt många säga att överklockning/värme påverkar livslängden på CPU'n.
Men jag har aldrig hört/sett någon säga att CPU'n dog av det förutom vid extremspänningar när de dött mer eller mindre direkt.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Det var väl också ”allmänt känt” att hårddiskar pajade av värme förrän Backblaze släppte sin statistik (baserat på mååånga diskar) som inte visade någon korrelation.

Jag personligen bryr mig inte ett skit om processorn är 75 grader om den klarar det. Hellre tyst och värmebortledningen blir väl också bättre ju varmare det är?

Permalänk
Medlem

Att en cpu har gått varmt är oftast inga problem eftersom den trottlar innan den tar skada och vid dom temperaturerna går det inte att längre använda processorn till något. Den klockar ned sig för mycket. Kontentan av detta är att ingen kör sin cpu så.

Det är spänningen som kan vara ett problem. Säg att din cpu ska ha 1.2V och du kör den i 5V och du har besvär att kyla den. Det sliter.(Fingerande siffror för exempel)

Så om någon kör sin cpu väldigt varmt är det på sin plats att fråga om spänningen.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SCORPIUS:

Att en cpu har gått varmt är oftast inga problem eftersom den trottlar innan den tar skada och vid dom temperaturerna går det inte att längre använda processorn till något. Den klockar ned sig för mycket. Kontentan av detta är att ingen kör sin cpu så.

Det är spänningen som kan vara ett problem. Säg att din cpu ska ha 1.2V och du kör den i 5V och du har besvär att kyla den. Det sliter.(Fingerande siffror för exempel)

Så om någon kör sin cpu väldigt varmt är det på sin plats att fråga om spänningen.

Hej
Nja, vänta lite...

Det är definitivt värmen som orsakar skador på elektroniska komponenter som CPU, kondensatorer, m.m. Värmen orsakar ett stort antal olika fenomen som alla skadar komponenten permanent. Effekterna som uppstår varierar, en CPU kanske inte längre klarar samma klock som tidigare, en kondensator kanske lägger av direkt. Hursomhelst så degeneras komponenterna av värmen och livslängden minskar. Detta är dock bara något man behöver bry sig om om man har väldigt mycket för hög temperatur.

Hur kommer då spänningen in i bilden? Spänningen (t.ex Vcore) är det som bestämmer strömstyrkan, vilket är det som behöver ökas vid överklockning. Det är inte högre spänning som gör att du kan köra högre klock. Den högre klocken behöver mer ström och för att ge CPU det som ökar man spänningen (Vcore). Den ökade strömstyrkan leder till avsevärt högre temperaturer, som kommer att skada komponenterna om man inte kyler tillräckligt bra.

Visa signatur

Varför jag har 7st gaming-datorer och en server?
För att jag och familjen gillar datorer, kolla själv

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon200213:

För att det är det enda kylmedlet starkt nog att hålla en jämn kall temperatur. Processorn överlever inte den kylan merän korta perioder, en timme, kanske max två, sen är den död.

Källa på detta tack! Finns ln2-riggar som står och går hela dagar på mässor osv och håller fint, både CPUoch GPU ln2 kylda. Kan tänka mig att kondensen kan döda CPUn till slut men inte kylan. Proffsen vet vad de gör för att hålla kondensen borta från komponenterna.

Permalänk
Hjälpsam

Något som åldrar en IC verkar vara "Electromigration".

"Electromigration is the top reliability concern for integrated circuits. When electrons speed through a conducting metal, they bump into metal molecules and knock them out of place."

Problemet ökar för varje generation av kretsar.

"As electronic devices become smaller, the metal films and wires that connect the components of integrated circuits, known as interconnects, must become finer while withstanding high densities of electrical current in order to perform with the speed and accuracy users expect. The combination elevates the risk of failure due to electromigration. Experts anticipate the electromigration lifetime to be halved with each new generation of VLSIs."

Hög temperatur och hög spänning ökar åldrandet.

"Conventional aging techniques involve subjecting the integrated circuit to high temperatures or high current densities, each of which can cause the circuit to fail for reasons other than electromigration, and neither of which replicates its ordinary environment or behavior."

https://techxplore.com/news/2018-06-electromigration-temperat...

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Hedersmedlem

Det pratas om lite olika frågor i tråden.
En del är inne på optimal driftstemperatur. Där finns det olika intervall där komponenterna fungerar som bäst. En klassiker i ämnet är mobilskärmar som för ett gäng år sedan inte fungerade så bra i minusgrader. Lämplig arbetstemperatur var helt enkelt högre än under nollan ;). Samma grej gäller för fler komponenter även om motståndet i elektroniken ökar med ökad temperatur.

Några nämner problem som kan uppstå vid snabba temperaturväxlingar och det är ju sant.

Men om vi tänker på frågan om hur länge processorn håller om man kör den för varmt då?
Ja det är en himla bra fråga faktiskt! För processorer går sällan sönder.
Jag skulle säga att de två vanligaste orsakerna till att de havererar är vid hantering när man plockat ur processorn (ESDskador, att man tappar dem, böjer pins, delids och liknande) samt att man kan ha sönder dem med extrem överklockning (extremkyla, extremvärme och väldigt hög spänning).
Med det sagt så är det alltid så att kemiska processer så som naturligt sönderfall som drabbar allt i vår omgivning sker snabbare vid högre temperaturer. Processorerna är inte undantagna här så går de varmare så degraderas de fortare. Men återigen, processorer går sällan sönder när de bara sitter i så hur mycket man förkortar livslängden är inte helt lätt att svara på för när datorer säckar ihop är det vanligen någon av de andra komponenterna som helt givit upp. Nätagget, kortslutning på moderkortet, fallerande minnen eller kanske att lödningar/minnen på grafikkortet ger sig.

Ja sedan finns det säkerligen flertalet exempel och fall där det är just processorn som havererat men jag vill påstå att det inte är ett så vanligt problem. Kanske för att folk generellt är försiktiga med att gå över rekommenderade tempgränser?

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled