Jag minns hur det började...

Permalänk
Medlem

Jag minns hur det började...

Det hela började någon gång i nådens år 1982, när jag blev uppbjuden på min dåvarande bästis pojkrum. Rummet låg på 2:a våningen i deras villa och jag kunde inte bärga mig innan jag skulle få se vad han nu hade fått för kul pryl. Denna killen fick alltid en massa roliga prylar av sina päron eftersom dom hade det gott ställt och drev en hyfsat framgångsrik verksamhet. Detta ledde till att han ofta var själv hemma och detta lämnade fältet fritt för oss snorgärsar att husera lite som vi ville i kåken. Något som skulle visa sig extra praktiskt några år senare när vi även upptäckte flickor och öl. Men nog om det nu.
-Här ska du få se något häftigt, sade polarn. Vi kan kalla honom Glenn. Han lyfte, med fingrar vibrerande av iver handduken från tangentsatsen som satt på den vita lådan med en färggrann och glittrig dekal som det stod COMMODORE-VIC-20 på. Bredvid den vita tingesten stod en kassettbandspelare som det också stod ”Commodore” på. Till detta kopplades en camping-tv som luxuöst nog var i färg. Annars hade man oftast en gammal svartvit tv som ”extra-tv” på den här tiden.

Han började knappa på apparaten och mixtra med kassettbandspelaren. Efter en stund dök ett spel upp på skärmen. Det var den finaste grafik jag sett i hemmamiljö någon gång. Glenn förklarade att man kunde ladda olika spel i maskinen, inte bara ett som i arkadmaskinerna som fanns i kioskerna. Jag grep en joystick och kände hur jag blev svag i benen av kärlek till den vita, fina saken med tangenter på.
Hela världen gungade under mina fötter när jag gick hem den kvällen. Sicken cool maskin! Inte blev man mindre sugen när det började dyka upp reklamannonser i serietidningarna heller om ”VIC-20 nöjesmaskinen.”
Ett par dagar senare var jag hos Glenn igen. Denna gång satt det en skäggig amerikan där i rummet, med gigantiska glasögon. En man som ett par år senare skulle hålla datakurser i programmering som jag gick på.

Den skäggige mannen satt och bräkte på bruten Svenska. Han slungade ur sig termer och mystiska ord som jag aldrig hade hört förr om minnesstorlekar och expansionsmoduler. Att man kunde köpa moduler med extra kommandon eller moduler med mer minne som dessutom krävdes för vissa spel. Mannen kunde lika gärna talat om kvantfysik för min stackars 12-åriga hjärna. Men det lät ju bra det han sade, och han var ju äldre så det stämde nog tänkte vi.
Jag och Glenn började intressera oss för annat än spel, vi började köpa datortidningar inriktade på VIC-20 som fanns att köpa. Där fanns ofta, i teorin spännande spel och program som man kunde skapa själv genom att för hand knappa in flera sidor med tätskriven kod i datorn.
Vi började sova över hos varandra och sova i skift. Den ene skrev och den andre sov tills morgonen grydde. Då var det dags att köra igång spelet som i fyrfärgstryck och med fantasifulla bilder eggat oss i många timmar. Naturligtvis sket det sig gång på gång, inte minst eftersom vi skrivit in en massa fel under nattens lopp. SYNTAX-ERROR och TYPE MISMATCH såg vi hela tiden och inga hintar heller om vad som var fel. Man fick stirra i tidningen och jämföra med det på skärmen tills ögonen blödde. Och när man väl (om man alls lyckades) fick igång det hela så rörde det sig om något så fjärran från det man sett teckningar på att man kände sig som om man just betalt för en juvel och fått en gråsten. Det var dock något som tränade upp ens tålamod och just förväntningarna och nyfikenheten var ju det som gav en orken att sitta i timtal med de fördömda tecknen i tidningen.
Vi hade också spelskapare som idoler. Jeff Minter var nog den som vi höll högst. En långhårig skägglurk som knackade ihop spel om lamor. Hans företag hette tom ”Lamasoft” det gillade vi skarpt.

Jag lyckades med tiden tigga till mig en VIC-20 och jag slirade runt som en drucken av lycka. Jag inredde en liten datorhörna på mitt pojkrum och hade också en handduk fint vikt över tangentsatsen som jag sett Glenn ha.
Efterhand och ett par år senare började hemdatorerna bli vanligare, även hos klasskamraterna. Många hade VIC-20 maskiner och Zinclair Spectrums med gummitangenter. Men en i klassen hade en gammal Z-81 utan färggrafik och med endast några pipande läten som missnöjt slirade ur maskinen mellan varven. Där hade vi inga större spelorgier…

Vi körde hem på middagsrasterna från skolan och spelade spel som ”Shadowfaxe” ”amok” och Wacky Waiters. Gemensamt på den här tiden var handritad grafik på spelomslagen som fick en att dreggla av förväntan. Men när man startade spelet var det ett par prickar som fläskade runt på skärmen och pep till mellan varven. Men man älskade det och tyckte att det var världens största underverk.
Detta var min trevande inledning i datorernas spännande värld för över trettio år sedan. Och på den tiden visste egentligen ingen vad datorerna skulle vara bra för, de var mest en leksak med någon slags avlägsen tanke om seriös användning. Ett par år senare skulle jag bli totalt knockad av grafiken i en klasskamrats Commodore-64 som jag genast var tvungen att bearbeta min stackars far för att få.
Då började det talas om modem och BBS:er och 90-minuterskassetter fulla av spel som cirkulerade. 1541-drive som man beställde svindyra disketter till och klippte upp så att bägge sidorna kunde användas, etc etc, men det är en annan historia. Och det var där, i framtiden det började spelas på allvar.

Visa signatur

Speldjävulen angrep mitt kranium...

Permalänk
Medlem

Lysande beskrivet hur det var i datorns barndom...

Permalänk
Medlem

Bra skrivet!

Visa signatur

ᕦ(ツ)ᕤ

Permalänk

Spännande läsning, helt klart!
Mycket bra skrivet

Visa signatur

Microalus ı Phenom II 1090T ı GTX 680 ı 970M Pro ı Corsair HX750 ı Corsair XMS3 8GB ı TX3 Evo ı Toshiba HDD

Permalänk

Aldrig ägt en Vic 20, men när man som liten kille satt och drömde om en Commodre 64 som tjatade sig till, det var grejer det!

Kassettband hade jag aldrig till min utan bara 1541... kunde inte mycket om den då mer att man satt timma in och timma ut för att lära sig något nytt!

Sen när man fick en A500+ så började det på allvar!

Visa signatur

12900K, 48GB DDR5, RTX 3080Ti

Permalänk

Kul läsning! synd att man inte var föd på den tiden

Visa signatur

Primärdator : Ryzen 7 5800x3d 32GB - Arctic Liquid Freezer III 240 - Strix X570-F - RTX 2070S - SAMSUNG 970 EVO+ NVME 1 TB - Samsung 750 Evo 500 GB - Samsung 840 Pro 238 GB - Fractal design define 7 compact

Lekdator: i7 2600k 16GB-ddr3- 2x GTX 770 - Samsung 840 pro 238 GB - Resväska

Permalänk
Medlem

Jag hör att ni sitter och drar upp gamla ägarminnen.
Själv är jag född 1990, så min egen introducering blev dom gamla rejäla stenhårda Compaq presario modell 5528.
Senare blev det en HP vectra och dessa ägdes av skolan där jag gick.
Jag minns att det var Windows 95 installerat på dom.
Det sjuka var att även när jag gick ur skolan år 2002, så var dom fortfarande där och användes >_>
Det torde säga det mesta om den skolans ekonomi.

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Skrivet av Lifooz:

Jag hör att ni sitter och drar upp gamla ägarminnen.
Själv är jag född 1990, så min egen introducering blev dom gamla rejäla stenhårda Compaq presario modell 5528.
Senare blev det en HP vectra och dessa ägdes av skolan där jag gick.
Jag minns att det var Windows 95 installerat på dom.
Det sjuka var att även när jag gick ur skolan år 2002, så var dom fortfarande där och användes >_>
Det torde säga det mesta om den skolans ekonomi.

Ungefär en sån där hade jag när jag var 5-6 år om jag får chansa

Permalänk
Medlem
Skrivet av Darkboot:

Ungefär en sån där hade jag när jag var 5-6 år om jag får chansa

Ja dom ägde paj, och jag vet att när man skulle stänga av, så stod den och malde lite och lät, och rätt vad det var kom det upp en text (Du kan stänga av datorn.)
Ja herregud.
Nu sitter man på desto snabbare grejjor men minnena lever kvar.

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem

Synd att man själv aldrig hann uppleva något spännande De äldsta jag minns var nog nån dator i mitten av 90-talet, då var jag bara 3 år

Visa signatur

AMD R5 1600 3.2 GHz | Gigabyte AX370 Gaming K3 | Corsair Vengeance LP 2x8GB 3200MHz CL16 | Sapphire RX580 Nitro+ 8GB | Phanteks Eclipse P400S | 1x Samsung 970 EVO 500GB 1x WD 500GB | Windows 11 Pro

Permalänk

Min första dator för ca 20 år sedan var Amiga 500 med 0,5 MB internminne om jag inte minns fel.
Jag spelade spel som Dune, Transport Tycoon, Monkey Island, Police Quest och Falcon (tjock manual till det spelet) på den.
Efter ett par år blev det 486DX Aptiva 66MHz 20MB ram, kommer inte ihåg hårddiskstorleken.
Då lärde jag mig defragmentering och att redigera config.sys och autoexec.bat för att minnet skulle räcka till i vissa spel.
Spelade C&C (demot), red alert och sim city på den.
Tredje datorn var en Fujitsu med 200MHz Pentium enligt info i butiken, men upptäckte senare att det var en 150MHz Cyrix.
Utan att ha några förkunskaper i programmering installerade jag Delphi och skrev jag ett luffarschack med 20x20 spelplan och artificiell intelligens. Programmet blev tjugotusen rader långt och bestod nästan uteslutande av i stort sett identiska if-satser.
Efter tredje datorn började jag sätta ihop dem själv.

Permalänk
Medlem

Själv är man född 1998 och missade allt detta roliga :'( Eller var det så roligt? Minns att jag som 5åring hatade mormors och morfars skitlångsamma dator då farsan just hade köpt ett AMD Sempron monster Kanske lika bra att inte behöva vara med om alla slöa burkar

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Yay för skäggiga amerikaner! VIC-20 marknadsfördes även som Folkdatorn, inspirerat av t.ex. Volkswagen och jag tror även i Tyskland såldes VC-20 som VolksComputer. Det finns en legend om att de inte kunde kalla den "VIC" i Tyskland för det skulle uttalas "fick" vilket låter som ett fult ord, men många tysktalande ställer sig frågande till vilken dialekt som det handlar om. På liknande sätt såldes VIC-64 under en period i början med epitetet Universaldatorn, men det tror jag inte något annat lands försäljningsorganisation försökte med motsvarande.

Angående hastighet och prestanda, står ju det i förhållande till den programvara man försöker att använda. Eftersom spelen var små och enkla, går de så snabbt att man lagom hinner med. Det är ju ett "problem" med dagens PC, att arkitekturen är mestadels kompatibel så man kan köra samma operativsystem, spel osv på olika kraftfulla PC-datorer och uppleva skillnad dem emellan. Förstås var det skillnader förr också, men då oftast avseende bättre grafik, färg, ljud snarare än om programmen i sig gick snabbare, t.ex. har ju VIC-20 och C64 i princip samma ~1 MHz 6502; det som skiljer 6510 i C64 är att den har en I/O-port för att switcha ROM ovanpå RAM.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheFlyingFin:

Själv är man född 1998 och missade allt detta roliga :'( Eller var det så roligt? Minns att jag som 5åring hatade mormors och morfars skitlångsamma dator då farsan just hade köpt ett AMD Sempron monster Kanske lika bra att inte behöva vara med om alla slöa burkar

Skickades från m.sweclockers.com

Det är väldigt nyttigt att ha varit med på den tiden, man får en helt annat respekt för tekniken än dagens ungdomar har... När man stötte på problem var man tvungen lösa det själv, vilket gjorde att man lärde sig otroligt mycket. Idag så orkar inte ens folk googla...

Visa signatur

Datorer - M1 MacBook Pro 14"
Hörlurssystem - Scarlett 4i4 / Objective2 / Beyerdynamic DT 770
Ljudsystem - NAD C356BEE > DALI Mentor 6
Bilpark - Porsche 718 Spyder

Permalänk
Avstängd

Man känner sig för ung när man tänker att detta hände flera år före jag föddes :'(

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jilted:

Det är väldigt nyttigt att ha varit med på den tiden, man får en helt annat respekt för tekniken än dagens ungdomar har... När man stötte på problem var man tvungen lösa det själv, vilket gjorde att man lärde sig otroligt mycket. Idag så orkar inte ens folk googla...

Du har en väldigt bra point. Tycker om att lösa problem själv, tyvärr har jag inte alltid nerver för det :/

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Bra skrivet! Tummen upp för denna text!

Visa signatur

That which does not kill me makes me stronger. That which does kill me I'll deal with when I respawn.

Permalänk
Medlem

Det lät som om det var mig du skrev om.. Jag hade med en kompis som "Glenn" som man satt hemma hos dygnet runt.
Vic 20 med något rymdspel och senare C64 med Android2 och summergames. Det lärde en väntan och tålamod.. Något dagens unga aldrig får uppleva.
Härligt att läsa.

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem

grymt bra skrivet. själv var c64 den första dator som jag spelade på när jag var liten. kommer ihåg dino egg.

Visa signatur

Dator 1 [] AMD FX-8350 5.06Ghz [] CROSSHAIR V FORMULA-Z [] Ram : Corsair 8GB (2x4096MB) CL9 1866Mhz []CF Radeon HD7870 [] PSU : XFX Core Edition 850W 80+ Bronze [] Kylning : Beg vattenkylning med cpu Ek-Supremacy Elite AMD .::. 5GHz klubben 2014.::. - .::. OC 1GHz+ Cinebench Klubben 2014 .::.-.::. 4GHz+ Klubben 2014 .::..::. 3DMark FireStrike Klubben .::.

Permalänk
Medlem

Denna känsla har nog många haft. Är ett 90-talsbarn, och satt i tidiga dagar och bråkade med en Hewlett Packard Vectra 66, en riktig monsterburk. Hade förstås också en uppsättning med konsoller, så som NES och Master System, och Mega Drive (Sega var bäst på konsollnamn ärligt talat)
Sen kom Internet, 56k dial-up, och hemskheter som GTA skulle med all säkerhet göra mig till en psykotisk mördare.
När vi med tiden fick 0,25 mbit så öppnades världen på riktigt, och vad ska man säga? Datorer är mitt liv, på gott och ont. Mest gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bagfalls:

Denna känsla har nog många haft. Är ett 90-talsbarn, och satt i tidiga dagar och bråkade med en Hewlett Packard Vectra 66, en riktig monsterburk.

Hade du den där coola motorcykelhjälmformade datorskärmen till den?

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheFlyingFin:

Själv är man född 1998 och missade allt detta roliga :'( Eller var det så roligt? Minns att jag som 5åring hatade mormors och morfars skitlångsamma dator då farsan just hade köpt ett AMD Sempron monster Kanske lika bra att inte behöva vara med om alla slöa burkar

Skickades från m.sweclockers.com

AMD Sempron har väl aldrig varit några monster?

minns också mycket väl Commodore 64:an som var den första datorn i vårt hushåll, satt med brorsan och lirade track and field och min personliga favorit "tapper". Första windowsbaserade datorn som hittade hem var en IBM Thinkpad 700 med engelsk layout och monokrom skärm, året var 1992 och spelet "chip's challenge" var kung. Den ersattes 1995 av en stationär Olivetti (finns dom ens kvar??) på 133 mhz och med win 95.

http://oldcomputers.net/ibm-thinkpad.html

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem
Skrivet av htbtoma:

Olivetti (finns dom ens kvar??)

Enligt Wikipedia så ägs Olivetti idag av Telecom Italia, under namnet Olivetti Tecnost. De säljer nya PC, surfplattan OliPad, smarta telefonerna OliPhone, kopieringsmaskiner, skrivare, faxar, kassasystem, miniräknare m.m. Vad jag förstår är de i huvudsak verksamma på de italienska och schweiziska marknaderna, men har säljkontor i 83 länder. Det finns ett Olivetti Center + Oli Nordic i Helsingborg, inriktat på dokumenthanteringsdelen men de har även surfplattorna på sin svenska hemsida.

Jag minns f.ö. våren 1996 när jag besökte ett lager i Midsommarkransen utanför Stockholm för att hämta gamla servrar. Då hade de en hel pall med oöppnade Olivetti 286-datorer som vi fick ta några om vi ville. På den tiden var förstås en 286 hopplöst föråldrad, så vi koncentrerade oss på servrarna. Så här i efterhand har jag ångrat det flera gånger, vissa 286-or kan bringa ett skapligt värde och vore de ännu oöppnade i originalkartong skulle de nog med lätthet gå att sälja till gängse samlare. Men så tänkte man ju inte i mitten på 90-talet, att gamla datorer någonsin skulle bli samlarobjekt, då gällde för det mesta ännu slit & släng.

Permalänk

10/10 För SweC-värde i texten!
Fick lite rysningar!

Permalänk
Medlem

Jag känner igen mig något grymt. Gick också i programmeringskurs för kids (ungdomar) i mitten av 80-talet på studieförbund, hade fått min egna Vic20 vid det laget (ihop med brorsan)..

Permalänk

Mycket välskriven text, var mycket intressant att läsa igenom.

För min egen del så började datoräventyret 1986 när min familj införskaffade en Macintosh 512K. Jag var var fortfarande för ung för att hålla på med programmering, så för min del var det mest spel och "konstskapande" i MacPaint.

Tyvärr så hamnade dator på skroten i mitten av 90-talet efter att ha spenderat flera år på vinden, vilket man ångrar idag.

Länk till er som vill läsa mer om "fartvidundret":
http://en.wikipedia.org/wiki/Macintosh_512K

Visa signatur

Dator: Corsair 4000D|i7 13700KF|ASRock Z790|MSI RTX4090|Seasonic Platinum 1kW|Kingston KC3000 2TB|G.SKill 32GB DDR5 @6400 cl32|Noctua D15|

Permalänk
Medlem

Oj, att man känner igen sig! Nostalgi när den är som bäst. Kul läsning helt klart

Permalänk
Medlem

Minns det där men för mig var det Commodore 64 och jag var väl 16 år då. Hade sett dator på skolan året innan som de spelade "hänga gubbe" på men den här var ju såå mycket bättre! Vi kopierade en hel del kasettband minns jag (det är väl preskriberat nu) och det funkade bra att koppla ihop två kasettbandare för att kopiera från den ena till den andra. Spel var väl en sak men programmering var ju den stora grejen. Gjorde egna spel i BASIC, fick sprites att röra sig genom att byta bilder i dem och flytta dem runt skärmen. Men det var segt att göra det i BASIC så man fick köra assemblerprogrammering för att få fart på det hela. Man lärde sig enormt mycket! Po skolan hade vi då en dator från commodore som hette PET. Så det roliga var att man kunde köra samma typ av saker på Commodore 64 (och även VIC 20) som den där skoldatorn som var äldre och inte alls lika avancerad.

PET: http://sv.wikipedia.org/wiki/Commodore_PET

Nu för tiden tror jag inte ungdomarna har samma skaparglädje med att programmera själva. Raspberry Pi var väl ett försök att få nya datorgenier i skolorna, får se hur det går med den saken...

Permalänk
Medlem
Skrivet av ziip59:

Och på den tiden visste egentligen ingen vad datorerna skulle vara bra för, de var mest en leksak med någon slags avlägsen tanke om seriös användning.

Typ som iPhone och iPad idag.

Visa signatur

MCP and CCNA

Permalänk
Medlem

Mmmmmm.... Ljuva minnen. Min första kärlek, öhh.. menar dator var en PC. Inköpt 1985, och hade 256Kb. internminne som jag uppgraderade till 640Kb. genom att trycka i massor av 41256 DRam samt några 4164. Och snabbt gick den. 8MHz turbo knapp, så den var nästan dubbelt så snabb som IBM med sina 4.77MHz. Super upplösning med Hercules grafikkort.

För att få den ännu fräckare, så piratkopierade jag 2764 epromen med IBM BIOS basic tolken. Fungerade skitbra. Inget behov av att ladda GW-BASIC från en diskett, utan bara köra ett kommando och ladda tolken direkt från minnet. Jag och en polare diskuterade hur man skulle kunna konstruera ett ljudkort till den, men gjorde aldrig någonting åt det. (Synd, annars hade jag kanske ägt Creative idag Det var ju inte förr än några år senare som SoundBlaster kom med ett PC kompatibelt kort.

Sedan dess har jag haft många fli.. sorry, datorer. Gått vägen via 286 som uppgraderades med en 287 mattepålle. 386, 486DX och otaliga Pentium varianter.

Tyvärr, så åkte PC´n på tippen för några år sedan, då jag i en stund av städiver, tyckte att jag behövde utrymmet till något bättre.
Hade gärna lagt vantarna på en sånn låda med flip-lock för att bygga en retro-maskin.

Visa signatur

AeroCool Bolt, Gigabyte X570 Aorus Pro, Ryzen7 3700X, Corsair Force MP600, Powercolor RX580, Corsair DDR4 3600MHz Vengeance RGB Pro AMD 16Gb.