Permalänk
Melding Plague

Död åt BIOS

<img src="http://www.sweclockers.com/img/ico_note.gif"><b class="red">Död åt BIOS</b> <small class="small">Skrivet Söndag, 23 Februari, 2003 av <a href="mailto:joakim@sweclockers.com">Joakim</a><br /></small>
På Intel Developer Forum som under denna vecka pågått i San Jose har Intel talat om något kallat EFI. EFI står för Extensible Firmware Interface och ska ersätta den formen av BIOS som vi har i våra datorer idag. BIOS tar hand om uppstarten av systemet och att få hårdvarorna att kommunicera med varandra, bland annat.<br><br>EFI är ett eget litet operativsystem som stöder högre upplösningar än textläget, som vi annars dras med i BIOS, för att kunna köra ett lätt grafiskt användargränssnitt. EFI kommer även med nätverksstöd och kan då användas för fjärradministration.<br><br>EFI är tänkt att ligga på ett reserverat utrymme av hårddisken och husera plats för funktioner och program som inte passat in i BIOS tidigare. Tack vare EFIs närhet till hårdvaran har även tillverkare av Digital Rights Management och säkerhetsutvecklare fått upp ögonen för möjligeheten att ha kontroll över hårdvaran.<br><br>Hela artikeln hos <a href="http://news.com.com/2100-1001-985600.html?tag=fd_top" target="_blank" >C|net news</a> <p>

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

roligt om man råkar ut för en hårddisk krash!

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Låter som en totalkontroll av hårdvaran, luktar palladium.

Visa signatur

AMD Ryzen 7600X3D
MSI Pro X670-P WiFi
Kingston Fury Beast Black DDR5 6000Mhz 64GB (KF560C36BBEK264)
Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2TB
Be Quiet! Pure Rock 2 Black

Permalänk

Hmm, vadå ska allt ligga på hårddisken?
Det är väll en fördel med nätverks stöd direkt men i övrigt låter det inte som nån höjdare. Är väll bara jag som är negativ men jag tycker det låter väldigt suspekt.

Permalänk
Avstängd

palladium = döden... lika så TCPA

tycker alla borde läsa lite på den här sidan och lära sig vad som komma skall, framtiden är ett mörkt hot mot oss datorandvändare. http://www.againsttcpa.com/

Visa signatur

[size="1"]Chip-Con Prometeia || Xtreme DDR 512MB || EPoX 8K5A2+ || AMD 1700+@2860MHz || Creative Gf4 Ti 4400 || Gentoo linux
[/size]

Permalänk
Medlem

Fast det blir judubbelt så mycket jobb om man just råkar ut för en krash, då får man ju både installera bios och windows (om man nu kör win).

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Gillar inte den ideén, bios ska finnas på mobot.
Hur tusan får man in bioset på hårddisken om man inte kan starta datorn utan bios? man kan ju inte lägga in det eftersom datorn inte startar utan det? har dom tänkt sig att lägga 100 tals bios på varje hårddisk som ska säljas?

Visa signatur

.

Permalänk
Medlem

Bra om ens HDD börjar skriva korrupta filer, hoppsan bios gav just processorn 4V, fräs.

Visa signatur

:: System 1 | 2500+ -M | 9800se |
::

saknar öä - Är på semester till ~januari

Permalänk
Medlem

jag tycker som ni andra att det verkar riskabelt med att ha skiten liggandes på hd:n
fast najs med nätverksstöd
får se om det slår..

Visa signatur

Lösningen på alla tekniska problem:
Allt går med våld, går det inte med våld får man använda mer våld!

Permalänk
Medlem

Ja, "bios" kommer ha nätverksåtkomst, jag ser bara nackdelar med detta.

Visa signatur

[troca troca]

Permalänk

Men roligt att hackare lätt kan komma åt Bioset oh förstöra då...
Och om man får en HDD krash så blir det la inte så roligt

Visa signatur
Permalänk

Hehe, är det nissar från Intel som tagit fram sådant skit.... bevisar deras dumhet... men vem vet om den kanske fungerar i verkligheten...

Men det låter dumt

Visa signatur

AMD1200|1024MB|Geforce 3 3.8ns 64MB DDR|EPoX 8KTA3+PRO|Win XP PRO SP1|Addtronics 7896A
Har Dyslexi så räkna med stavfel... men jag har allafall inte fel i staven
Nu är det bevisat att svenska folket består av 56,1% totalonanister och idioter. (EMU valet)

Permalänk
Medlem

compaq har ju hatt sån skit att biosen låg på en litne del av hårddisken jävla skit är vad det är man kunde ju plocka bort den sen hade man inte s mycket dator kvar nä gärna att det kanske få bättre grafiska förutsättningar men det ska ligga i ett chip på moderkortet

Permalänk
Medlem

Kolla här: IF IT AIN*T BROKE, DON*T FIX IT!.

Samma sak när man ska uppdatera BIOS, om allt fungerar så ger man fan i att uppdatera. Samma sak gäller här, BIOS fungerar fint som det är. Kan fan inte tro att man ska ha BIOS på hårddsiken! NEJ TACK!

Permalänk
Medlem

Usch usch... Har inte Intel nått viktigare att göra än det här?

Permalänk
Medlem

Det där med fjärradministration verkar rejält osäkert om man kan ha total kontroll över hårdvaran över t.ex. internet.

instämmer med Zeus2K.

Visa signatur

.: Min Portföljdator : Länk :.
.: Duron 0.8@1.0 : KT7A-Raid : AiW Radeon 8500DV 'buildt by ATI' : Nec Fe950+ : ~92Gb Raid 0 : Vattenkylt i Hq45 :.

Permalänk
Medlem

Efi

klart att EFI inte ska ligga på HD:n, det ska vara inbyggt i romet på mobot. Det är bara en helt klart bättre variant av det hederligare bioset i OS-stil.

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk

"Tack vare EFIs närhet till hårdvaran har även tillverkare av Digital Rights Management och säkerhetsutvecklare fått upp ögonen för möjligeheten att ha kontroll över hårdvaran."

Gud vad trött man blir... har jag köpt hårdvaran är den MIN. Det sak inte sitta någon tomte någonstans och rota i vad jag sysslar med på min dator.

Visa signatur

Det är INTE luftens acceleration över vingprofilen som skapar undertrycket över vingen och därmed lyftkraft, det är precis tvärtom.

Permalänk
Avstängd

ingen ser vad som händer...Intel i sammarbete med microsoft tar över våra datorer...bra, då kan man köra linux säger ni...nej nej, i alla hårdvara kommer det integreras ett chip som kallas Fritz-Chip. Det gör att du måsste ha palladium för att köra datorn... TCPA memberlist är i princis evigt lång och företag som AMD, INTEL, Microsoft, IBM, mm mm mm finns på den listan....allvarligt, läs på www.againsttcpa.com jag kan lova att det här nya "bioset" har med tcpa att göra...det är fanimej fruktansvärt illa..

lite kort om TCPA för dom som inte orkar läsa engelska:

TCPA startades 1999 av microsoft, HP, IBM, INTEL och compaq. Nu har över 200 företag gått med i TCPA.

Första steget är att integrera ett TCP chip i din datorn, i cpu, grafikkort, hdd, ljudkort, ja överallt.

Andra steget är att hårdvaran kommer BARA att fungera om man kör programvara som är gjord för TCPA, dvs Palladium.

När nästa utgåva av windows kommer (longhorn) som kommer år 2005 så kommer mjukvaran och hårdvaran att komunisera med varan med en kod som är krypterad i 2048 bit ( I princip ohackbar ).

TCPA bygger även på att du har din dator uppkopplad mot internet, och när du ska skriva i tex Word på datorn så kommer du få logga in och betala per minut du andvänder programet. Det kommer bli Omöjligt att ladda hem och lyssna/titta/spela spel, film och musik.... Därför är det viktigt att vi sätter oss emot TCPA så fort som möjligt.

Open-Source (UNIX) kommer inte fungera längre, utan även linux måsste gå med i TCPA för att det ska funka på din hårdvara.

Ja, det är ganska invecklat som ni märker. men läs om ni orkar på www.againsttcpa.com

Visa signatur

[size="1"]Chip-Con Prometeia || Xtreme DDR 512MB || EPoX 8K5A2+ || AMD 1700+@2860MHz || Creative Gf4 Ti 4400 || Gentoo linux
[/size]

Permalänk
Medlem

Fy faaa-aaan! Det måste ju vara direkt OLAGLIGT med TCPA/Palladium ju! Integritetskränkning eller va fanken de nu heter. Jag vill ju inte att min morsa från sitt jobb ska kunna kolla om jag har porrfilmer på min dator!

Nej fy fan! Jag hoppas att alla här förstår att vi måste kämpa mot TCPA! Annars är vi dömda!

Visa signatur

www.tomodomo.org - indie spelstudio i Helsinfors
www.fatcatrush.com - en 3D runner för iPhone som vi gjort på Tomodomo

Permalänk
Medlem

Kan acceptera en ny form av bios om det inte kommer ligga på hårddisken.

Visa signatur

Jag vet att du inte kan, men om du hade kunnat hur hade du gjort då?

Permalänk
Medlem

Well, Palladium.. Ett utvecklingsprogram som borde avslutats nu!

Jag tror faktiskt Palladium är olagligt, då dom kan lika gärna komma åt sekretess filerna på hd:n. Deras motargument blir säkert i stil med, "Men vi kollar bara ifall det finns media.."

Well, vem kollar dom som att dom BARA gör det, och inget annat?
Detta kommer bli som i Enemy of the state. Inte Bra!

Visa signatur

Dont Think You Are..
Know You Are.

Permalänk
Medlem

Hum... ja va ska man tro??
Gilar bios som det är nu.....
Framåt går bios tycker jag hitils i alla fall med bra grejor som skyssterbar fsb vcore övriga systemoptimeringar som ger oss mer kontroll..........
Men nu ska det väll n00b:as också så det ser ut som XP och ett gem poppar upp och säger....... "A a a aaaa.... höja FSB:n kan permanent skada DATORN! Vill du höja FSB:n ändå? :D"
Blä.....
Nätverkstöd låter la bra om man kan ha 100% kontroll över det men å anndra sidan kan man ju redan i dag tex boota en dator mot nätverk mm..... inte gå in i bios kannse men ändå vissa saker ska inte göras nån annan stans.

Och ligga på hårdisken..... trodde jag nästan var ett skämt första gången jag hörde det men som sackt compaq har ju haft det i alla fall och ta ut disken ur dom var la inte så roligt
Ne....

Hela bios ska ligga på moderkortet.......
Sedan om man själv vill kunna ha en snygg bootlogga eller få bios att sammarbeta med någon hårdvara i booten tex olika raid kort elelr dyligt och man själv kan bygga ut bios på en hårdisk vore kannse hefftigt.
Skulle disken paja skulle ju bios finas kvar i alla fall och fungera som normalt.

Gillar alldig när ANNDRA ska ha KONTROLL!

Mer kontroll åt annvändaren!

Permalänk
Medlem

död åt bios? död åt oss??

de e mina saker jag har betalat för dom varför ska andra ha kontroll över skiten??

Visa signatur

i5 750 @ 4.0 GHz | GTX 680 | 8 GB Corsair Vengence CL9 | X25-M 80 GB SSD | Gigabyte GA-P55-UD3 | Fractal Design Newton 500W | Fractal Design R2 | BenQ XL 2410T 120hz

Permalänk
Medlem

Vad det bara jag som inte hitta ATi på tcpa memberslist?=)
Vi får börja köra MACar bara

Permalänk
Medlem

Man borde bojkotta allt som har att göra med Windows. Dom som sitter på Windows, Well, lär er Linux istället. Så går spelutvecklingen över på Linux, men det kommer ta ett tag. Sen, ifall det kommer nya moderkort med Palladium på, måste dom ju berätta det i affären, och jag INTE köpa, vilket jag tror att många andra resonerar. SÅ ifall man bojkottar dom nya grejorna, och kör på det man har.. Då går ju deras företag till slut i konkurs, och man kanske får upp ögonen för att man INTE ska ha Palladium installerat. Dessutom, Palladium kanske är bra för företags datorerna, då det är inte personens egen dator, utan företagets. Bara en idé..

Visa signatur

Dont Think You Are..
Know You Are.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983
skyssterbar

Vad menar du? Justerbar?

Visa signatur

Väskan: Apple PowerBook 12" 1,33GHz 768Mb RAM 80GB HDD
Skrivbordet: P4 2,4GHz, 768 Mb RAM, 120GB HDD, Radeon 9600
Jeansfickan: iPod Mini - SonyEricsson T68i

Permalänk
Medlem

Länge Leve bios!!!!

Visa signatur

The world is made of murderers dreams

Permalänk
Medlem

Håller med om att Bios på hårddisken är en dålig ide, men palladium är det inte!

Här på forumet hävdar folk allt för ofta sin rätt att kopiera upphovsrättskyddat material, men det är det inte!

Folk som har slitit med datorprogram, filmer, musik od, vill ju för fasiken ha betalt för jobbet!

Några av oss kanske jobbar gratis en del av arbetstiden eller skänker vår lön till svältande i Afrika, men det tror jag inte.

Tänk er in i upphovsmännens situation innan ni klagar på diverse kopieringsskydd. Varför ska dom skänka arbetsinkomster till diverse tjuvar runt om här på jorden?

Om ni har en bättre lösning på kopieringen över internet, kläm fram med den då.

Visa signatur

[size="2"]Until thermaldeath do us part...[/size]

Permalänk
Medlem

Ja undra hur det är med Apple. Jag skulle ju gladeligen gå över. Enda nackdelen idag är ju att spelen fattas. Men det kommer nog lösa sig det med.

Och BIOS på hårddsiken, ja det låter ju helt sjukt. Och vad jag vet så har DELL ett gasnka dyrt admin program man kan köpa idag och uppgradera BIOS över nätverket, även styra BIOS tror jag. Men det är ju knappast något som är nödvändigt (kanske praktikst, men inte nödvändigt) för hemanvändaren.

Undrar om alla tillverkare går över till EFI samtisigt på alla kort. Annars borde de ju märka att BIOS förhoppningsvis kommer bli eftertraktat.

Tycker itne heller att BIOS ska vara mer GUI än det är idag. Precis som pa1983 säger så vill man inte ha nått gem som kommer och avrnar en när man clockar.

Visa signatur

[ P4 3.2HTI 1024 PC3200 I 2x 200gb S-ATA Barracuda IV @ RAID0, 200gb Barra IV S-ATA 80gb barra IV IDE I NEC3510A I Gainward 7.1 I 9700 Pro I Samsung 17" 757DFX]