Hjälp med val om OCZ SSD 480 GB

Permalänk
Medlem

Hjälp med val om OCZ SSD 480 GB

Tjo!

Jag har ett tag känt mig i behov av mer utrymme än min 180 GB intel SSD. Köpet är inte akut, men som det ser ut idag så får jag inte börja att spela några nya titlar då SSDn är ganska full. De två märkena jag har kikat på är Samsung, framför allt 850 EVO men också OCZ. Det jag har läst om OCZ så verkar de ha ryckt upp sig brutalt mycket sen ett tag tillbaka.

Då köpet inte varit akut så har jag satt prisjakt på att hålla koll på prisnedgångar åt mig och läget ser idag ut såhär.

OCZ Arc 100, 480 GB - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2757064
Inet har idag sänkt denna till 1900:- , ca 200kr billigare än nästa återförsäljare jag skulle kunna tänka mig handla ifrån.

OCZ Vector 180, 480 GB - http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3053992
Inet har idag sänkt denna till 2500:-. 500kr billigare än nästa butik (ganska sprillans ny modell så inga prisjusteringar har gjorts tidigare)

Den stora skillnaden mellan Arc och Vectorn är lite snabbare skriv/läs samt att Vectorn har ett bättre skydd vid plötsliga strömavbrott. Vectorn verkar även den komma med någon form av program som klonar över din gamla disk till Vectorn utan behov av ominstallationer etc.

Det jag gärna skulle vilja ha lite åsikter om nu är följande.

1. Är Vectorn värd 600:- mer? Jag har inga sjukt viktiga filer på datorn och det mesta viktigt finns uppbackat i molnet. Det är dock självfallet irriterande ifall disken går sönder och man måste ominstallera allt igen. Detta har hänt tidigare, och problemet är inte ominstallationen utan att vara utan disk i X antal dagar. OCZ skickar ju ut en utbytesenhet innan du behöver skicka in den gamla (i alla fall på vectorn) så detta är ju smidigt, men det är ändå minst 3 dagar med död datorn, vilket inte är så kul. Hållbarhet och pålitlighet är värt en del för mig.

2. Hur smidigt är kloningsprogrammet? Är det mer eller mindre att trycka på ett par knappar och ta en kaffe och sen bootar datorn från vectorn istället för min Intel så kan jag känna att det är värt guld. Men då ska det också fungera felfritt, någon som har erfarenhet?

3. Finns det andra diskar ni skulle rekommendera istället? Budgeten ligger runt 2-2.5k för en 500 GB SSD. Är det något märke/modell ni känner att jag borde fundera på?

Tack på förhand och trevlig helg