Permalänk

Ny dator 20k ish!

Hej!

Jag tänkte bygga en ny dator för ca 20k ish och är lite av en nybörjade med många många frågor. Syftet med datorn är spelande och jag spelar allt från csgo till nysläppta spel där graffiken vill maxas :). Har aldrig spenderat mer än 11 k på en dator och självklart vill jag att den ska hålla några år.

1. Är det värt att vänta på skylake eller kommer en dator jag köper nu med en Intel i7 5820K 3,3 GHz 15MB eller en Intel Core i7 4790K 4GHz, 8MB hålla länge endå?

2. Jag har redan ett gtx 970 kort och funderar på att köpa ett till och köra SLI, har också hört att 2x970 är bättre än 1x 980 och undrar vad det finns för fördel att göra 1 resp. 2 graffikkort

3. Det enda jag har än så länge är en 500gig ssd och ett gtx 970 skulle gärna ta emot förslag på resterande delar (har ett Fractal Design Define R4 Svart som chassi)

4. Hur mycket W på nätagget måste jag skaffa med 2x gxt 970?

Tar gärna emot alla svar/tankar och åsikter

Permalänk
Medlem

1. vänta kan man alltid. lär det vara någon stor skillnad i prestanda mellan haswell och skylake? nej. jag skulle personligen handla nu, det finns alltid något på horisonten när det gäller datorer. jag skulle satsa på en 4790k för en speldator i den här prisklassen.

2. sli ger allmänt högre prestanda per krona än ett kort. nackdelarna ligger i större risk för krångel med mjukvara, högre strömförbrukning, högre temperaturer, högre ljudnivå samt ofta mindre vram än ett kort. jag skulle personligen generellt satsa på ett snabbt kort i första hand och ge mig in på sli/crossfire om jag behövde så mycket prestanda att det inte gick att lösa på vettigt sätt med ett kort.

3. beror lite på var du vill lägga dig. om du redan har köpt gtx 970 så är det väl inte mer med det och då bör du köpa ett moderkort med z97 och stöd för sli, en 4790k, 8 eller 16gb ram, lämplig processorkylare samt ett lämpligt nätaggregat. om möjligt skulle jag skicka tillbaka grafikkortet och köpa gtx 980 ti istället men det är jag det.

4. måste och borde är olika saker. 970 är strömsnåla kort så du klarar dig på förvånansvärt lite men fina nätaggregat finns ofta bara i högre effekt och jag skulle därför köpa ett evga supernova g2 750.

Permalänk

Funderar du på en 4790k så skulle jag personligen vänta på Skylake, då den förmodligen kommer prestera bättre (om än marginellt), kommer med ett nytt chipset med ev. nyheter, samt stöd för DDR4.
Funderar du däremot på en 5820k så skulle jag nog slå till idag, då det dröjer innan Skylake-E släpps.

Visa signatur

Citera för svar.

Permalänk
Medlem

PCIe 3.0 lanes för Skylake kanske är intressant vs nuvarande mainstream plattformen?

Fast det är klart vänta är tråkigt om man vill ha nu hehe

Permalänk
Medlem

@Vermillion Jag skulle göra exakt det som @Versions föreslår. Skicka tillbaka/sälja ditt 970 och skaffa ett 980 Ti samt ett EVGA G2 750W (se till att det är just den modellen, G2). Sedan i7 4790K samt ett moderkort med Z97 chipset, från t ex. ASUS (har fått bra betyg/omdömen).

Permalänk
Medlem

Grafikkort: Jag skulle vänta och se vad AMD kommer med i samband med FURY PRO (inte X). Bara 2 veckor dit. Jag tror att 2 av dom korten i CrossFire kommer att vara otroligt mycket bättre än ett single 980 Ti. Och merkostnaden kommer inte att vara allt för stor.

Sedan vad gäller processor håller jag helt med vad som sagts tidigare, köp nu om vill bygga nu, annars skulle jag nog vänta på Skylake om det inte är bråskande.

Permalänk
Medlem

@Vermillion, jag skulle göra precis som @Nesvop föreslår att gå på @Versions förslag för @Santrik har erfarenhet av SLI och jag avråder starkt från SLI då de höga variationerna i renderingstiderna (microstutter) är otroligt irriterande.

Ett 500-600W av hög kvalitet, gärna 80+ guld/platinum blir perfekt för dig med en sån dator.

Här är mitt förslag till hur det skulle kunna se ut:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8137102/yeawiggah

Nu plockade jag delar som jag såg fanns i lager, det går givetvis att välja och vraka bland tillverkarna utifrån vad man föredrar för märke på komponenterna.