Permalänk
Medlem

144hz-skärm i endast 60hz

Min skärm (Asus VG248QE) skall klara av 144hz, enligt Windows (Win 7 64 bit) presterar den endast 60 hz, och något högre tal går heller inte att välja ur scrollistan. Jag undrar om det möjligen kan ha att göra med sladdvalet: har HDMI just nu, både grafikkortet (GTX 970, MSI Gaming) samt skärmen har DVI, HDMI och DP portar. Fick rådet ha ha HDMI för att det skulle se bättre ut än DVI, däremot vet jag inte om hastigheten påverkas - känns ju synd att ha lagt ned en massa pengar på en 144hz-skärm, om den ändå skall prutta på med 60hz (vilket var ett köpargument för mig).
I ärligehetns namn har jag inte testat med DVI än, främst för att sladden jag fick med är alldeles för kort (knappt en armlängd - löjligt!), vilket jag egentligen borde göra innan jag skriver här i forumet.
Frågan är då egentligen om jag skall köpa en längre DVI-kabel eller en DP - eller om sladdval påverkar frekvensen alls? Grafikkortet har två DVI-portar (främst tänkt om man har två skärmar gissar jag) samt en vardera av HDMI och DP.
En annan möjlighet är förstås att Windows ljuger för mig - finns det isåfall andra program till att se vilken frekvens skärmen har?

Permalänk
Medlem

Det är HDMI som är "problemet". Stödjer bara 60 Hz.
HDMI, DVI och DP ser lika bra ut, så ingen skillnad i kvalité. DVI och DP klarar dock högre bandbredd.

Visa signatur

i5 750 @ 3.9 GHz | NH-D14 | P7P55D |GTX 960 | Vulcan 8GB | Seagate 600 480 GB | Newton 650w | P280 | Dell U2515H

Permalänk
Medlem

DVI-DL eller DP ska du använda.

HDMI är ett TV-hittepå som inte duger till högpresterande dator-skärmar. Den som gett dig rådet att använda HDMI ska du inte lita på när det gäller tekniska frågor.

Visa signatur

Vägra fx 3of4 Pi 1M 1.84 s Memory remapping
Minnen har ingen egen hastighet. Märkningen anger bara vilken hastighet minnena uppges klara

Permalänk
Hedersmedlem

DVI, HDMI och DP är digitala, antingen får du med hela signalen eller ingen signal alls om kabeln är trasig. Det finns inget mittemellan. De kommer se precis likadana ut men stödjer som sagt olika uppdateringsfrekvenser och upplösningar. HDMI fungerar bra på en vanlig 60Hz-skärm i 1080p men stödjer inte 144Hz, det är det som är ditt problem.

Permalänk
Medlem

OK, jag svänger förbi butiken och införskaffar en DP-kabel imorgon! Kom ju ihåg att polarn som rekommenderade HDMI, själv andvänder en TV-skärm till datorn
Tack för snabba svar!