Uppgraderat windows på ny hårddisk?

Permalänk
Medlem

Uppgraderat windows på ny hårddisk?

Kan börja med att påpeka att jag har kollat igenom lite trådar för jag tänkte det måste vara någon med samma problem men inte hittat något som varit exakt såhär.

Iallafall, köpte ny dator för ca 3 år sedan med windows 7, en SDD hårddisk som primär och 2 separata 500 gb diskar.
Nu har den fått några år på nacken och skulle behöva uppgraderas, bland annat med nytt grafikkort och nya diskar, speciellt då min primära hårddisk har börjat ge lite låsningar och bluescreens etc (verkar vara hårddisken).

Till problemet. När jag köpte datorn fick jag ingen skiva, jag har dock en CD nyckel till windows 7 Pro. Dock uppgraderade jag till windows 10 pro nu när det var gratis.
Så hur gör jag nu för att få windows 10 pro på min nya hårddisk? Dvs utan att behöva köpa en ny windows kopia.
Kan även påpeka att jag inte är jättevass på datorer så ni får gärna förklara så en människa fattar

Tackar för hjälp!

Permalänk
Medlem

@Euin92: Om du använder samma moderkort så behöver du inte skriva in någon nyckel när du gör en Windows 10 installation på en ny SSD eller HDD eftersom W10 redan är aktiverat med hårdvara ID med gamla moderkortet.

1. Ladda ned verktyget nu (MediaCreationTool) på denna sida https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

2. Stoppa in ett 4GB USB minne (eller större) och kör MediaCreationTool, välj först Skapa installationsmedia för en annan dator.

3. Välj Språk, Utgåva och Arkitektur (både Home och Pro laddas hem till samma ISO) du kan välja Pro eller Home när du sedan installerar W10.

4. Välj USB-flashminne om du vill skapa ett bootbart USB minne, du kan även välja ISO-fil och sedan skapa ett bootbart USB med något program som du föredrar, jag använder programmet Rufus och skapar ett bootbart USB med GPT partitionsschema för UEFI.

5. När du sedan vill installera W10 Pro på din nya SSD så är det bäst att koppla bort SATA kabeln till övriga HDD/SSD för undvika problem med bootfiler på fel enhet, och för att boota USB minnet kan du använda någon funktionstangent för att få upp en bootmeny där du kan välja USB minnet

Här är en liten lista på vilka funktionstangenter som man skall trycka på när datorn startar för att få upp en bootmeny för olika moderkort
Asus - F8
MSI - F11
Gigabyte - F12
EVGA - ESC

Visa signatur

janee