Regeringen planerar införa åldersgräns på sociala medier

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snuffsis:

Är det verkligen helt värdelöst?
När jag var 13 år hade jag redan vänner runt om i världen som jag kunde ha konstant kontakt med, tack vare just sociala medier som myspace (Den var rolig), eller phpbb forum.

http://friends.se/fakta-forskning/om-mobbning/statistik-om-mo...
Det är toaletterna och omklädningsrum som är de mest otryggaste platserna. Nätet kommer in på 3:e plats.
Och läser du rapporten, så ser du att mobbning/kränkning genom text och bild (alltså nätet) är endast 10% av all mobbning.

Visst är det hemskt att mobbning sker. Men jag tycker inte att det bör kollektivt bestraffas med åldersgränser på internet (Vilket denna EU Rapport inte är till för, den som skrev artikeln för SVT har last fel.) för sociala medier. För jag anser att det är så många fler positiva saker med det, än det är negativa.

Under 13 != 13.

Spelar ingen roll hur mycket av mobbningen som utgörs av sociala medier, den värsta typen av mobbning sker på sociala medier, och är dessutom en plats där ingen vuxen kan ha kontroll över (nej, sexuella trakasserier och fysiska övergrepp är inte "värre mobbning", eftersom det inte är mobbning överhuvudtaget, det är sexuella trakasserier och övergrepp, vilket står flera steg ovanför mobbning). Eftersom de flesta lärare är fullt medvetna om att toaletter och omklädningsrum är "mobbningsplatser" så är de ofta också runt omkring dessa områden. Dessutom går det inte att förbjuda varken toaletter eller omklädningsrum. Däremot går det att förbjuda 12-åringar att använda Kik, och således slippa en plats som är totalt omöjliga för vuxna att ha översyn över och en plats där ungdomar skickar meddelanden till varandra att de borde begå självmord.

Nej, jag anser att det inte finns ett värde alls för barn under 13 att använda sig av sociala medier. Sedan måste man diskutera vad "social media" är. I mina ögon är inte sweclockers.se en social media, även fast det är ett forum. Detta är en lång och jobbig diskussion utan riktiga gränser där folk som vanligt "vet" vad som är vad och anser att alla andra är dumma i huvudet. Notera alltså att jag inte har något emot forum eller spel, endast "social media", där "min" definition av det är media där den enda tanken är att ha kontakt med andra (Facebook, Myspace, Kik, Snapchat) medan sajter som sweclockers eller spel som WoW har en stor social faktor men där huvudpoängen är annat (nyheter/spela).

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gurk:

Du förenklar, var du ute och körde bil enbart för att det är 18års gräns innan du fick det, eller drack sprit, eller rökte, eller kör mot rött med moppen... bara för att det finns förbud och eller att det är åldersgräns? Självklart ligger det något i det du påpekar men som sagt, grovt förenklat / fördummat.

Japp, de gjorde man, dock så är ju majoriteten av folket villiga att vara laglydiga och duktiga

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Asus 390z, intel i9 9900k @5GHz, RTX 3090, ddr4 32Gb @ 3200MHz, corsair AX860, samsung 840 evo 128Gb, samsung 850 evo 250Gb, BeQuiet dark base 900, custom loop (360+480 radiatorer)

Permalänk
Medlem

Helt rätt, tycker jag. Sen är jag inte så säker på hur effektivt detta kommer bli. E-legitimation kanske vore något? Idag vill många synas och få bekräftelse via sociala medier. När jag var yngre och surfade runt 94-95 fanns varken instagram, facebook eller dylikt. Jag fick min bekräftelse genom sociala möten irl och får det än idag. Sen använder jag skype ibland för vänner som bor längre bort. Jag tror att det största problemet idag är att många är inte lämpliga att vara föräldrar. Det är aldrig barnens fel, skulle jag säga.

Sen är det många som påstår att de värnar om sin integritet, ändå har de inga problem att lägga ut hela sitt liv på facebook och påstår att "nej, men ingen ser ju vad jag gör. Det är ju privat!". Precis lika många om inte fler har nog inte läst det 16-sidor långa avtal som står på den sidan.

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, lg 27gl850, rx 7800 xt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Även om det blir endast en "rättigheter bla bla" och det fysiskt sett bara är för en 5åring att klicka i och sedan vara klart, så kommer det ändå få effekt. Barn under 13 år brukar ofta inte vara så snabba på något som de uttryckligen inte får göra, så det kommer definitivt påverka dem om de läser att de inte får vara där. Sedan är det uppenbart att en hel del av dem kommer skita fullständigt i vad som står och gå vidare, men en sådan lag kommer onekligen ge effekt, inte bara hur det påverkar barnen, men det kommer också göra föräldrar mer uppmärksamma på problemet. Vi har en tendens att skratta åt effekten av lagar, medan det statistiskt sett har en enorm effekt på hur vi tänker och agerar. Som bevis kan man ju bara kolla på hur det såg ut när lagen om fildelning infördes, om jag minns rätt så sänktes fildelningstrafiken med hela 40% i Sverige.

Om det bara är en liten bock en gång när de registrerar sig så lär de flesta föräldrar aldrig få veta det. Och du har uppenbarligen inte sett hur finurliga och envisa barn är...
Barn som har knäckt fingeravtrycksläsaren på laptopen när pappa sov... hon ville titta på filmavsnitt. Barn som låst ute föräldrarna ur datorn eller tom visar mamma och pappa hur man gör.
Du kan ju titta på hur många barn som har Steam konto, trots att detta "kräver" att du är över 13 år.

Lagar har effekt.... yea right.
Vi fick zebra lagen, hur bra fungerar den?
Vi har 40km/h i staden.. hur många kör faktiskt 40?
Vi har lagar mot mobbning, våld, hot, diskriminering och stöld. Minst en av dem kan du garanterat läsa i samtliga dagstidningar idag, imorgon och 365 dagar om året.
Varför? Jo för en lag/regel är inte bättre än straffet och sättet den efterhålls. Om man hade slagit ner hårt mot regelbrott direkt, så hade man inte vågat göra det. När man behöver betala 2500kr för att man kört med indraget körkort, som man vet är indraget, så är det ett ex på hur det lönar sig att bryta mot lagen...

Fildelningen har gett verkan ytterst minimalt, och visst "ger det effekt", men inte den man skulle tro av en lag som förbjuder det. (Vi har gått från 21% till 17%... wuhuu lagen fungerar)
http://www.soi2015.se/underhallningens-digitalisering/fildeln...
"Som det visat sig tidigare, både 2011 och 2013, är andelen som abonnerar på musik och film högre bland fildelarna än bland andra."
Mao, de som fildelar kör också laglig tjänst.. men de har inte slutat fildela. Utan man har testat att göra det på laglig väg, men för att få det att fungera så har man tvingats använda VPN mm, för att nå tex USA marknad på dessa tjänster.

Nu när dessa företag jagar dessa VPN användare så kommer det att gå bakåt igen (du kan se det bla på kommentarerna), då folk inte vill ha skitutbudet som finns utanför och de kommer börja fildela mer igen.

Folk kommer för all framtid bryta mot varenda lag de kan, varenda gång det gynnar dem. Det handlar bara om en enda sak... är det värt risken?

När det gäller fildelning så är det knäppt att det är summor som är högre än du får om du kör över någon, med flit i skadestånd. Mao... ta ett liv är billigt... ge samma person en film... shit, du har typ rånat en bank

Men om de kan köra 55+ i stan, för att hinna med ett trafikljus, sicksackande över heldragna linjer, medan 10 åringen i baksätet tittar på film som är nerladdat (olagligt) av pappan igår kväll, eller på facebook/youtube mm så kommer man att göra det, tills man åker fast. Pappa vinner nämligen då han hinner dit han skulle, barnet är tyst då han får det han ville och det kostade pappa inget.

Välkommen till verkligheten, som inte styrs av lagar, utan av behoven.

Edit: Sen att det det naturligtvis inte borde vara så här en en sak... men tyvärr är det så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mocka:

Jag tycker det är bra för sociala medier kan vara extremt hårt mot ungdomar och det är trots allt så man mobbas nuförtiden. På 90-talet var det verbalt eller bli inträngd i något hörn.

Men som ni säger blir det svårt att kontrollera åldern på barnen/ungdomarna.

Idag är det på nätet sen bli inträngd i ett hörn

Tufft att vara ungdom idag

Visa signatur

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-RTX2070-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dafve:

@CFSsss: du får se till att rensa bland vännerna, helt enkelt. Det är inget fel på facebook, det är fel på dina vänner.

Det är inget fel på vännerna. Det är istället att facebook är ett ytligt substitut för att faktiskt träffa och prata med någon. Kontakt och djupa samtal ersätts med ett par sköna likes och beroendeframkallande endorfinkickar i hjärnan.

Facebook är inte livet, facebook är inte verkligheten, facebook är "the matrix", facebook är ett spel. Ett spel som mark zuckerberg gärna vill att du ska fortsätta spela.

Permalänk
Medlem

Märkliga är att Nokia har/hade ett system där man kopplar upp lur mot lur för att egentligen länka i i områden där det inte finns tillräckligt med sändare/mottagar master. Varför inte göra det mer praktiskt att använda sorts mjukvara som du kopplar mot visst antal personer du känner eller med föräldrars kännedom typ. Tycker det sättet när jag var barn har försvunni, du tog kontakt med vänner på gården eller skolan. Kanske för gammal.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Under 13 != 13.

Med detta menade jag att vid den tiden jag fyllde 13. Jag var på nätet några innan det och den tiden var värd guld. Lärt mig Engelska, skaffat vänner över hela världen, lärt mig en massa från en massa olika kulturer och personer osv.

Skrivet av Mithras:

Spelar ingen roll hur mycket av mobbningen som utgörs av sociala medier, den värsta typen av mobbning sker på sociala medier, och är dessutom en plats där ingen vuxen kan ha kontroll över (nej, sexuella trakasserier och fysiska övergrepp är inte "värre mobbning", eftersom det inte är mobbning överhuvudtaget, det är sexuella trakasserier och övergrepp, vilket står flera steg ovanför mobbning). Eftersom de flesta lärare är fullt medvetna om att toaletter och omklädningsrum är "mobbningsplatser" så är de ofta också runt omkring dessa områden. Dessutom går det inte att förbjuda varken toaletter eller omklädningsrum. Däremot går det att förbjuda 12-åringar att använda Kik, och således slippa en plats som är totalt omöjliga för vuxna att ha översyn över och en plats där ungdomar skickar meddelanden till varandra att de borde begå självmord.

Att vuxna inte har någon kontroll är inte helt sant. En förälder har kontroll över sitt barn när den sitter hemma vid datorn. Har de inte det så är ju problemet hos föräldern, och inte t.ex. Facebook. Det är föräldern som ska prata med barnet, uppfostra det och se till att barnet blir en hyfsad människa. Mer förbjud kommer inte lösa problemet med mobbningen.
Kollektiv bestraffning är förlegat och dumt. Speciellt när det är en sådan liten minoritet som blir utsatt för någon och kommer påverka en mycket större del människor.

Skrivet av Mithras:

Nej, jag anser att det inte finns ett värde alls för barn under 13 att använda sig av sociala medier. Sedan måste man diskutera vad "social media" är. I mina ögon är inte sweclockers.se en social media, även fast det är ett forum. Detta är en lång och jobbig diskussion utan riktiga gränser där folk som vanligt "vet" vad som är vad och anser att alla andra är dumma i huvudet. Notera alltså att jag inte har något emot forum eller spel, endast "social media", där "min" definition av det är media där den enda tanken är att ha kontakt med andra (Facebook, Myspace, Kik, Snapchat) medan sajter som sweclockers eller spel som WoW har en stor social faktor men där huvudpoängen är annat (nyheter/spela).

Det här förstår jag inte. Att du inte kan se värdet i att ett barn börjar prata med folk från hela världen (Olika kulturer, filosofier osv) utan problem redan i tidig ålder.

Jag förstår din oro och och det mesta du säger. Jag håller helt enkelt inte med om att förbud skulle vara bra. Det löser inte problemet med mobbning på nätet. Det förhindrar bara barnets möjlighet till att (som jag sa ovan) kommunicera med en hel värld av olika kulturer, människor, filosofier.

Permalänk
Medlem

Redaktionen på Sweclockers borde inte lita så blint på vad SVT skriver.

EU-direktivet handlar om att barn under 13-16 år (bestäms av varje land) måste ha målsmans godkännande om en sida ska få lov att samla in personlig information. Visst kanske detta gäller Facebook men det förbjuder inte barn under denna ålder att använda det, däremot försöker man säkerställa att målsman känner till det. Hur det ska fungera i praktiken vet politikerna såklart inte.

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Skrivet av simon253:

Tycker att en gräns kan vara bra men det ska isf vara 13 år och inte 16 år.

Finns ju många 10-åriga flickor som får kontakt med "10-åriga pojkar med helskägg, hår på underarmarna och egen lägenhet med gästrum" rent ut sagt.

Svenska ISIS fan pages, Nazi-grupper, you name it...

Du måste vara myndig
För att ingå avtal måste du vara över 18 år. Det finns dock tre undantag:

* Om dina föräldrar eller din förmyndare har gett sitt tillstånd till avtalet.
* Om du har fyllt 16 år har du rätt att handla för pengar som du själv har tjänat.
* Om du har eget hushåll före 18 års ålder har du rätt att handla till hushållet.

Källa Konsumentverket.

Så 16 år där med målsmans godkännande liter klokt...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snuffsis:

Med detta menade jag att vid den tiden jag fyllde 13. Jag var på nätet några innan det och den tiden var värd guld. Lärt mig Engelska, skaffat vänner över hela världen, lärt mig en massa från en massa olika kulturer och personer osv.

Att vuxna inte har någon kontroll är inte helt sant. En förälder har kontroll över sitt barn när den sitter hemma vid datorn. Har de inte det så är ju problemet hos föräldern, och inte t.ex. Facebook. Det är föräldern som ska prata med barnet, uppfostra det och se till att barnet blir en hyfsad människa. Mer förbjud kommer inte lösa problemet med mobbningen.
Kollektiv bestraffning är förlegat och dumt. Speciellt när det är en sådan liten minoritet som blir utsatt för någon och kommer påverka en mycket större del människor.

Det här förstår jag inte. Att du inte kan se värdet i att ett barn börjar prata med folk från hela världen (Olika kulturer, filosofier osv) utan problem redan i tidig ålder.

Jag förstår din oro och och det mesta du säger. Jag håller helt enkelt inte med om att förbud skulle vara bra. Det löser inte problemet med mobbning på nätet. Det förhindrar bara barnets möjlighet till att (som jag sa ovan) kommunicera med en hel värld av olika kulturer, människor, filosofier.

Du har missuppfattat en hel del. På intet sätt tycker jag att det är en dum idé att snacka med folk över hela världen. Jag har inget emot barn på internet överhuvudtaget. Jag är själv uppvuxen på CS 1.0-1.6 tiden där jag hade claner och pcw med 10 olika nationaliteter till clanmedlemmar. Jag säger inte nej till internet eller internetforum, jag säger nej till sociala medier till barn under 13.

Ditt argument för kollektiv bestraffning är helt fel. Knivattacken på IKEA gjorde att de glasade in knivarna. Ska vi gnälla över att bli kollektivt bestraffade? Det är samma dumma argument ges av galna vapenamerikaner, som anser att den stora massan visst ska få ha vapen, oavsett vad "den lilla minoriteten gör". I Sverige har det länge varit, och kommer länge vara, den lilla massan som bestämmer vad som är förbjudet eller inte, på grund av det värsta som man kan göra med det som är lagligt.

Dessutom har du en naiv och idealiserad bild av social media. Det finns ett antal studier som redan visar och bevisar att social media främst används för att ha kontakt med vänner och folk som ingår i samma kretsar. Social media används knappt, eller inte alls, för att "vidga sina vyer" så som du försöker få det till. Det är ren skitsnack, ursäkta uttrycket. Inte ens bland vuxna använder vi sociala medier för att bli mer toleranta, precis tvärtom använder man social media för att förstärka sina egna världsvyer och ideér. Samma princip gäller bland barn. De barn som går ut på Kik, snapchat eller facebook gör inte det för att hitta nya vänner världen över. De gör det för att ta del av gemenskapen bland sina redan existerande vänner i klassrummet. Så snälla, släpp det där idealiserade skitsnacket om att komma i kontakt med andra kulturer och filosofier, för det är verkligen inte ens nära verkligheten när det gäller sociala medier och barns användning av dessa.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Glöm inte att många unga mammor skapar Facebook-konton till sina barn. Liksom vad ska en nyfödd med Facebook???

Permalänk
Medlem

Det borde vara 18-årsgräns med tanke på vad som kan finnas på sociala medier. Det man ser är bara toppen av isberget. Under alla gulliga klipp på katter, skryt, onödiga vardagsinlägg osv så finns det drog- och vapenhandel, rekrytering till terrorsekter, näthat/mobbning, prostitution, porr och mycket mer. Saker som är lättillgängligt för de som saknar rösträtt, inte får köpa lättöl på ICA, inte ha samlag, de som är naiva och saknar livserfarenhet osv. Sociala medier är ett laglöst land. Man kan lika gärna ha skolutflykter till Christiania utan tillsyn av en vuxen.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Du har missuppfattat en hel del. På intet sätt tycker jag att det är en dum idé att snacka med folk över hela världen. Jag har inget emot barn på internet överhuvudtaget. Jag är själv uppvuxen på CS 1.0-1.6 tiden där jag hade claner och pcw med 10 olika nationaliteter till clanmedlemmar. Jag säger inte nej till internet eller internetforum, jag säger nej till sociala medier till barn under 13.

Enligt mig så är alla medium där syftet är att socialisera, social media. Dvs forum är inräknade.

Skrivet av Mithras:

Ditt argument för kollektiv bestraffning är helt fel. Knivattacken på IKEA gjorde att de glasade in knivarna. Ska vi gnälla över att bli kollektivt bestraffade? Det är samma dumma argument ges av galna vapenamerikaner, som anser att den stora massan visst ska få ha vapen, oavsett vad "den lilla minoriteten gör". I Sverige har det länge varit, och kommer länge vara, den lilla massan som bestämmer vad som är förbjudet eller inte, på grund av det värsta som man kan göra med det som är lagligt.

Fast jag tycker det där med knivarna är lika löjligt också.
Och förbud till att umgås på sociala medier är ju inte riktigt samma sak som förbud till att få ha föremål skapade för att döda.

Skrivet av Mithras:

Dessutom har du en naiv och idealiserad bild av social media. Det finns ett antal studier som redan visar och bevisar att social media främst används för att ha kontakt med vänner och folk som ingår i samma kretsar. Social media används knappt, eller inte alls, för att "vidga sina vyer" så som du försöker få det till. Det är ren skitsnack, ursäkta uttrycket. Inte ens bland vuxna använder vi sociala medier för att bli mer toleranta, precis tvärtom använder man social media för att förstärka sina egna världsvyer och ideér. Samma princip gäller bland barn. De barn som går ut på Kik, snapchat eller facebook gör inte det för att hitta nya vänner världen över. De gör det för att ta del av gemenskapen bland sina redan existerande vänner i klassrummet. Så snälla, släpp det där idealiserade skitsnacket om att komma i kontakt med andra kulturer och filosofier, för det är verkligen inte ens nära verkligheten när det gäller sociala medier och barns användning av dessa.

Hur är det naivt?
Visst är det så att inte alla använder internet till att umgås med folk från andra delar av världen. Men det är ändå en stor del som gör det, speciellt unga, för de träffar folk inne i spel, och sedan lägger till de som vänner på Facebook t.ex. för att kunna ha kontakt med de även utanför spelen. Träffar man då folk inne i spel från andra delar av världen så kommer man att utsättas och få kunskaper och erfarenhet för hur människor därifrån pratar, tycker och tänker om saker och ting. Det är sådant man får automatiskt när man kommunicerar med folk.

Det är mer en vuxen grej (den gamla generationen) att bara lägga till sina vänner och familj i närheten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Det borde vara 18-årsgräns med tanke på vad som kan finnas på sociala medier. Det man ser är bara toppen av isberget. Under alla gulliga klipp på katter, skryt, onödiga vardagsinlägg osv så finns det drog- och vapenhandel, rekrytering till terrorsekter, näthat/mobbning, prostitution, porr och mycket mer. Saker som är lättillgängligt för de som saknar rösträtt, inte får köpa lättöl på ICA, inte ha samlag, de som är naiva och saknar livserfarenhet osv. Sociala medier är ett laglöst land. Man kan lika gärna ha skolutflykter till Christiania utan tillsyn av en vuxen.

Där är det väl dock inte 18år utan 15 eller 16?

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ClintBeastwood:

Där är det väl dock inte 18år utan 15 eller 16?

Ja, men som det är idag så har alla mellan 13 och 15 tillgång till Facebook. 16-årsgräns är ännu inte spikat då det först måste klubbas i Riksdagen.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

@Snuffsis:

Stora problemet är nog bedömning. Många barn vet när det är fel, men de få % som inte vet de drabbas. Så viss förmynderi är ok, hur man löser det kan ifrågasättas/skeptiker. Det är en startpunkt som säkert kommer att modifieras med mjukvara,hårdvara och givetvis förmyndare/föräldrar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lanbonden:

Jag är väldigt nyfiken på hur de tänkte att detta skulle kunna efterföljas rent praktiskt?

Man kanske kan analysera språk och beteende för att avgöra ålder. Kanske inte om du är 15 eller 16 men 10 och 16.
Bara en tanke, ser redan att konsekvenserna kan bli både humoristiska och dråpliga. T.ex. när hen 45 får kontot fryst för att hen upplevs ha en social kompetens av en 10åring.

Edit:

Samtidigt, det kanske är "mental ålder" som är intressant. Om det går att få träffsäkerhet, bör kanske hen 45 inte ha tillgång till kontot

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snuffsis:

Enligt mig så är alla medium där syftet är att socialisera, social media. Dvs forum är inräknade.

Fast jag tycker det där med knivarna är lika löjligt också.
Och förbud till att umgås på sociala medier är ju inte riktigt samma sak som förbud till att få ha föremål skapade för att döda.
Hur är det naivt?
Visst är det så att inte alla använder internet till att umgås med folk från andra delar av världen. Men det är ändå en stor del som gör det, speciellt unga, för de träffar folk inne i spel, och sedan lägger till de som vänner på Facebook t.ex. för att kunna ha kontakt med de även utanför spelen. Träffar man då folk inne i spel från andra delar av världen så kommer man att utsättas och få kunskaper och erfarenhet för hur människor därifrån pratar, tycker och tänker om saker och ting. Det är sådant man får automatiskt när man kommunicerar med folk.

Det är mer en vuxen grej (den gamla generationen) att bara lägga till sina vänner och familj i närheten.

Återigen, vi snackar inte om spel. Jag har inget emot spel, tvärtom kommer jag låta mina barn spela spel från dagen de föds. Vi snackar exklusivt om sociala medier, och jag har redan, tre gånger, definierat ordet för denna diskussion och varken spel eller forum ingår. För kontakt med spelkamrater används knappast facebook, då talar vi om Skype, Ventrilo, TeamSpeak eller onlineforum för spelet i fråga. Fortfarande helt irrelevant till diskussionen, eftersom spel INTE ingår.

Det finns inget för barn under 13 att hämta från Kik, Snapchat, Telegram, Facebook eller dyl. sociala medier, som idag nästan uteslutande är appar. Att ha kontakt med sina vänner finns redan samtal/sms för. Dessa appar är inget annat än plattformar för hjärntvätt och opinionsbildning, mobbning eller pedofiler. Det finns kort sagt ingen som helst fördel att låta en 11-åring använda Snapchat eller Kik.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zicsoen:

Nu var väl detta en EU-förordning som i förlängningen ger medlemsländerna möjlighet att själva bestämma den specifika åldersgränsen. Krasst sett så finns det ju en viss poäng med detta som bl.a. rör datainsamling, mobbing och en del annat.
Sedan tycks det ju inte alls vara frågan om att detaljstyra någonting utan mer att uppmuntra föräldrar att engagera sig i sina barns liv online. Men ja, hur det rent praktiskt ska kunna fungera är ändå lite intressant att följa.

Bra sagt, finns viss poäng som du säger. Hur det rent praktiskt ska fungera blir intressant att följa. Tycker dock frågan om utbildning för föräldrar och skola är viktigare så att de kan ta större ansvar i barnens online aktiviteter.

Visa signatur

Wiiiiiiiiiiii

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Återigen, vi snackar inte om spel. Jag har inget emot spel, tvärtom kommer jag låta mina barn spela spel från dagen de föds. Vi snackar exklusivt om sociala medier, och jag har redan, tre gånger, definierat ordet för denna diskussion och varken spel eller forum ingår. För kontakt med spelkamrater används knappast facebook, då talar vi om Skype, Ventrilo, TeamSpeak eller onlineforum för spelet i fråga. Fortfarande helt irrelevant till diskussionen, eftersom spel INTE ingår.

Det finns inget för barn under 13 att hämta från Kik, Snapchat, Telegram, Facebook eller dyl. sociala medier, som idag nästan uteslutande är appar. Att ha kontakt med sina vänner finns redan samtal/sms för. Dessa appar är inget annat än plattformar för hjärntvätt och opinionsbildning, mobbning eller pedofiler. Det finns kort sagt ingen som helst fördel att låta en 11-åring använda Snapchat eller Kik.

Om du anser Kik som socialmedia, så bör även Skype, Ventrilo, TeamSpeak och forum vara socialmedia också.

Jag säger heller inte att spel är sociala medier, jag säger att facebook och dylikt används för att hålla kontakt med personer man träffar i spel.

Jag tycker du har en väldigt skev och pessimistisk syn på appar. De är mycket mer än plattformar för, som du säger, "hjärntvätt och opinionsbildning, mobbning eller pedofiler.".

Snapchat, visst, det behöver inte en 11-åring ha, för det är en app där man kommunicerar med selfies. Kik däremot, är en helt vanlig chattklient som fungerar likt SMS. Bara att det är gratis att använda, allt du behöver är wifi på mobilen. Det är mycket bättre än SMS.

Skrivet av dahippo:

@Snuffsis:

Stora problemet är nog bedömning. Många barn vet när det är fel, men de få % som inte vet de drabbas. Så viss förmynderi är ok, hur man löser det kan ifrågasättas/skeptiker. Det är en startpunkt som säkert kommer att modifieras med mjukvara,hårdvara och givetvis förmyndare/föräldrar.

Ja, det är ju en del utveckling och planering som skulle behövas om man skulle sätta in tvång på åldersgränser online.
Men nu är det ju inte så att de ska sätta förbud eller åldersgräns för användning. Det är bara ett tillägg att hemsidor inte får samla in eller använda data om användaren, om användaren är under en viss ålder.
Och det är en jävligt bra sak. För det kommer bara påverka företagen, och inte slutanvändaren.

Permalänk
Avstängd

Wow, riktigt förvånad av att de flesta tycks vara för detta förslag, just här dessutom. Vad blir nästa steg? Artonårsgräns? Förbud och begränsningar kommer alltid, var så säkra. Öppna upp och tillåta ser man aldrig.
Säger en som bojkottat facebook sedan år tillbaks, men har valt det själv.

Permalänk
Medlem

Jag tycker det är bra, småglin ska inte sitta på sociala medier finns så många sjuka människor som uttnyttjar dom som inte riktigt förstår faran i att ha sociala konto utan att föräldrar håller koll på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snuffsis:

Jag tycker du har en väldigt skev och pessimistisk syn på appar. De är mycket mer än plattformar för, som du säger, "hjärntvätt och opinionsbildning, mobbning eller pedofiler.".

Snapchat, visst, det behöver inte en 11-åring ha, för det är en app där man kommunicerar med selfies. Kik däremot, är en helt vanlig chattklient som fungerar likt SMS. Bara att det är gratis att använda, allt du behöver är wifi på mobilen. Det är mycket bättre än SMS.

Ja du får ju tycka vad du vill om min bild på appar, men som någon som jobbar deltid på en grundskola och som snart blir klar med sin civilingenjörsutbildning inom medieteknik så vågar jag tro att jag har större koll på appar och dess påverkan än vad du har, och vågar säga att det är du som har en för optimistisk bild på appar och deras möjligheter. Vissa appar medför absolut inget till barn, och samtliga sociala medier faller under den kategorin. Det finns ingen anledning för en 11-åring att börja posta på facebook vad denna gör med sitt liv, eller börja snapchatta runt sitt liv osv.

Ska man vara realistiska så är det en självklarhet att ett förbud inte kommer införas, däremot hade jag inte haft något emot det då det hade iaf. tvingat föräldrar att vara mer uppmärksamma på vad som händer i deras barns digitala liv. Att behöva diskutera med en förälder att deras 12-åring har skickat nudes via Snapchat som sedan spridit sig på skolan via Kik eller Whatsapp är inte precis en rolig diskussion. Ett förbud hade lett till mer eller mindre högre vaksamhet från föräldrar, och det behövs, oavsett hur stor eller liten skillnad en sådan lag hade gjort.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem

Detta kommer bara leda till att barn ljuger om sin ålder istället.

Permalänk
Medlem

@Tilax:

Detta kommer göra att fingeravtrycks företagen kommer att rusa i aktier. Vad Apple och Android vet om dig kan även spåras till fingret. Reminder!

Permalänk
Medlem
Skrivet av fermia:

Idag är det på nätet sen bli inträngd i ett hörn

Tufft att vara ungdom idag

Ja men precis Håller med, det kan inte vara lätt att vara ungdom.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Sandy-bridge + gtx770 /dator
http://dreamhack.se/dhw15/

Permalänk

Ja det borde nog vara 14-års gräns.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ripkin:

Skillnaden är att pedofilerna kan skylla på att hen måste ha varit 16år för att vara på sociala sidor och få rätt i domstol för att lagen säger så. Sen så blir han fri och kan fortsätta äckla sig.
Man får ju hoppas att det blir från 13år. Då kan barn ljuga om sin ålder men ändå vara ett barn enligt lag.

Kanske det som är planen. MP har ju haft en del pedofiler i partiet under åren.
/Foliehatt av.

18 år låter lagom annars. För hela internet då.

Visa signatur

| Fractal Design Define Mini C | MSI Z490M MPG GAMING EDGE | Corsair RM750X 750W v2 | Intel Core i5 10600K |
|GIGABYTE RTX 3070 AORUS Master |Corsair 32GB DDR4 3200MHz CL16 |
| Asus Strix Raid DLX | Acer 27" Predator XB271HK G-Sync 4K IPS | Tobii 4C |
| LG OLED55B6V | nVidia Shield V2 |