Rimlig eller för hög CPU temperatur (i7 6700k)?

Permalänk
Medlem

Rimlig eller för hög CPU temperatur (i7 6700k)?

Hej alla! Något av en nybörjare när det gäller detta, behöver lite hjälp.

Har precis köpt och byggt ihop en dator.

Grundläggande setup:

Asus Z170 Pro Gaming
i7 6700k
16 GB Hyper X DDR4 2133 Fury Black
Nvidia GTX 960

Första gången jag byggt en dator och allt har gått bra, förutom detta med CPU tempen.

Då jag kunde få tag i en oanvänd Arctic Cooling Freezer 13 (https://www.arctic.ac/eu_en/freezer-13.html) via en polare väldigt biligt så bestämde jag mig för att testa använda denna för att se hur pass bra kylförmåga den hade. Jag hade tänkt att överklocka något (runt 4.4-4.5 kanske) och syftet var att se om denna kylare kunde hålla den klockningen på en rimlig temperatur. Testade 4.3 till en början och märkte rätt snabbt att det inte skulle funka när jag stresstestade CPUn i Aida64. Ställde tillbaka till fabriksinställningar och stresstestade i 20 min.

Resultat: http://i.imgur.com/7pOUyJf.png

Temperaturerna för er som inte orkar kolla på bilden:

Genomsnittlig temp - Aida64: 62-63C HWMonitor: Pendlade mellan 62-73C
Max. temp - Aida64: 76 C HWMonitor: 77 C

Jag gjorde även ett 20 min stresstest med en pytteöverklockning på 4.1 GHz (inga andra inställningar rörda).

Resultat: http://i.imgur.com/1hujskq.png

Temperaturerna för er som inte orkar kolla på bilden:

Genomsnittlig temp - Aida64: 64C HWMonitor: Pendlade mellan 72-82C
Max. temp - Aida64: 84 C HWMonitor: 84 C

OBS! Jag är medveten om att kylaren helt enkelt kanske inte räcker till. Dock tycker jag bara det känns skumt då fick ca 10 C lägre resultat när jag stresstestade min gamla PC (då den var 4-5 år gammal, lagom dammig etc.) om jag minns rätt, och den hade bara Intels standard kylare. Även när jag läser runt vad max tempen bör/brukar (vid standard/budget-kylning) ligga så är den lägre än de resultat jag fick.

Min fråga är egentligen om dessa resultat är rimliga (max temp utan överclockning på 76-77 C tycker jag känns mycket) och jag bör köpa en annan kylare eller om det kan vara fel på monteringen, luftfödet, kylpastan etc.

Ber om ursäkt ifall jag postar detta på fel ställe, är otydlig/okunnig etc, första gången jag sätter mig in i detta och första gången jag postar något här. Be nice

Tackar så mycket i förväg för svar.

Permalänk
Medlem

jag tycker inte att det är konstigt alls med tanke på hur hög spänning du har. det verkar ju konstigt att spänningen skulle vara högre än vid i stresstest i stock då normalt vdroop är påslaget. helt i stock får jag något med 1,1v i stresstest, här är du uppe i en bra bit över 1,3v i stock och nosar på 1,4v med din lilla överklockning. inte konstigt att det blir varmt då. kika på inställningarna i uefi, i synnerhet på LLC level har jag för mig att det heter på asus.