Permalänk

Moderkortproblem (antagligen)

Tjena! Skaffade lite nya grejer till datorn för runt ett halvår sedan, det jag köpte var moderkortet, ram och processor. Jag har nu problem med moderkortet (tror jag) som är ett asus Z170-A problemet är det att skärmen slocknar och alla fläktarna i chassit börjar snurra på helvarv. Någon som har en förklaring till detta eller har samma problem får gärna droppa en kommentar.

Tråd flyttad -> Support /screamin-daemon, moderator
Permalänk
Skrivet av Insanemaggot:

Tjena! Skaffade lite nya grejer till datorn för runt ett halvår sedan, det jag köpte var moderkortet, ram och processor. Jag har nu problem med moderkortet (tror jag) som är ett asus Z170-A problemet är det att skärmen slocknar och alla fläktarna i chassit börjar snurra på helvarv. Någon som har en förklaring till detta eller har samma problem får gärna droppa en kommentar.

gör det det när du är inne i Windows eller när du spelar? kan du testa delarna i någon annan dator ?

Visa signatur

hej Achmed Länken till bästa tråden #15549644

Permalänk

Hej Insanemaggot,

Jag har nåt liknande på ett Z97-A som jag köpte för ett år sen...
CPU-LED började lysa rött. Och ingen signal till displayen. Fläktarna minns jag inte om de satte igång. Men det kan ju vara fallet om CPU'n har vissnat. Testa med nåns liggande CPU om du har möjligheten.

Vilket alltså innebär att "Power On Self Test" (POST) har hittat ett fel och står och lyser tills vi hittat felet.
Min CPU-signal lyste rött fast Mobo't var helt urkopplat från allt utom strömmatningen...så det är väl processorn... Eller display-menageriet... inte minnet. Inte hårddiskarna. De testas efter CPU och VGA. Det finurliga är att det första test som görs i datorn görs AV CPU'n på VGA-systemet. Och det kallas "POST"... vilket har fått till följd att alla självutnämnda genier tror att det görs EFTER Boot.... Å så skriver dom "POST-Boot" i sina reviewer... Det borde heta PRE-Boot. Bootar gör moderkortet långt senare från hårddisken...eller vad man nu har som boot-apparajt.

Men när jag köpte detta kort var det typ det sista på Webhallen, och när jag kom hem var ett 10 tal ben på CPU-sockeln ordentligt nerpressade. Alltså hade de sålt ett trasigt inbyteskort, som nåt klantarsle tidigare tryckt sönder, o-inplastat, till mej.
Så nästa dag fick jag åka till Täby. Det höll väl en månad.... antagligen det sista trasiga kortet dom hade...

Då tröttnade jag och köpte in ett Gigabyte Black Edition Z97 från Tyskland istället. Men det kan ändå vara CPU'et, så sen i höstas har jag skrämt upp min Barbara så den funkar hyfsat. Jag pallade inte att böka mer med moderkorten. Jag är utbränd och yrkesskadad! Är det processorn, får jag väl byta in den. Eller kortet. (orka...)

Så kolla små röda lysdioderna... Ring sen till service och kolla vad de har för erfarenheter.
Jag kom aldrig så långt att jag började O.C.-experimentera, och CPU'n var på behaglig värme hela tiden jag körde Täby-systemet.

Själv är jag elektronik-ingenjör och har jobbat med musikservice i ca 40 år... Servat TEAC/Tascam som svensk distro-tekniker, hade eget ett tag, jobba på Intersonic med Lexicon, Otari m.m., och de sista 12 åren var jag på JAM på Roslagsgatan 14, och fixade allt som de satte framför mig.

Under början av 80-talet var det datafirman Betoma som hade TEAC/Tascam-kontot i Sverige. Dom smörjde sina industrikunder med fina bandare och annat, å så fick de 10-miljoners-order i gengäld...Industriprodukter som kristaller och Nätdelar m.m!
Härliga tider! Pengarna jubla, och folket strömma in.... De sålde även kontorsdatorer typ CP/M, Z80-underverk me 10 megabytes hårddiskar!!!
Det var när dom lade ner CP/M och hakade på Bill Gates med sitt DOS 2.2 (1985?) som jag fick min första PC. IBM-kopia från Taiwan. Med en 8085:a om jag inte minns fel. (inte 8080 eller 8086) och med hela 20 (tjugo) MEGAbytes hårddisk i ! Haha... En 5,25 tums jätte-disk lagom för en enda låt mp3!

Berätta hur det går...

Permalänk

Verkade vara grafikkortet som gett upp, vilket jag inte hoppades på eftersom jag inte har budget till att skaffa nytt. :/

Permalänk

Så du tog bort grafikkortet och körde ett av mobo-kortets alternativ?
Förresten, nu vet jag inte om Z170 har inbyggt... Z97 har det.
Annars....fram med billiga backupen!