Nybörjare lyckades fuckade upp drivrutinerna för grafiken...

Permalänk
Medlem
Skrivet av krigelkorren:

Nejdå, det är inget fel på webbläsaren

Regning förmiddag räddade mig från utomhusarbete så jag tog tillfället i akt att ta itu med speldatorn. Positivt resultat! Stort tack krigelkorren för även om jag också fick tänka lite själv (och mot bättre vetande chansa på att jag gjorde rätt) så var det din guidning av Terminalkommandon som fick sakerna på plats till sist.

För att stänga ärendet är det väl då lika bra att jag rapporterar åtgärder och effekter:

Identifierade mitt system som Version Linux Mint 17.3 Rosa 64-bit (Ubuntu 14.04)

Jag inledde med "rensningen". Efter purge-kommandot var det enda avvikande att vissa av de filer som skulle raderas inte fanns. Det gjorde heller inte filen 'xorg.confrm'

Därefter ominstallationen av grafikservern. Det var en del som inte gick igenom där p.g.a. "Följande paket har beroenden som inte kan tillfredsställas..." med hänvsining till namn "libgl1-mesa" som jag inte kände igen. Hoppades på det bästa, att det paketet inte skulle påverka utfallet för mig...

Då jag skulle konfigurera om servern stötte jag på patrull. Fick svaret att paketet "xserver-xorg" inte var installerat. Dags att våga sig på lite egna idéer. Hittade Pakethanteraren. Sökte efter xserver-xorg. Fann den och installerade.

Återgick sedan till instruktionen och körde om kommandot för att ominstallera grafikservern och allt gick nu bra. Lyckades uppbarligen med egna installationen.

Kunde sedan avrunda med rekonfiguration och om-bootning.

Då skrivbordet öppnades efter boot blev jag först orolig. Såg Drivrutinshanteraren starkt uppskalad!!!
Tog en stund innan jag upptäckte att det INTE vad dialogrutan i en upplösning som ställt om sig utan en uppskald bild av den skärmdump jag tidigare gjort (den längre upp i tråden). Av någon rätt obegriplig anledning hade OS valt den bilden som bakgrundbild. Låg i samma mapp som min ordinarie bakgrundsbild. Alltå inte standard Linux Mint bakgrund eller ordinarie bakgrundsbild utan en annan bild som låg i samma mapp!?

Inom parantes kan sägas att OS låst sig till bakgrundbilden med skärmdumpen. Kan inte byta men sökte och fann trådar om andra Linuxanvändare med samma problem. Skit samma. Den udda bakgrunden kan jag leva med och åtgärda senare.

Nästa steg var nu att starta spelet. Ska sägas att vi som använder detta spel startar det från en tredjepartprodukt (GEM) från vilket man kontrollerar alla inställningar och val av säsonger och banor etc. Till skillnad från den demo krigelkorren installerat antar jag som möjligen bara startar spelet in något default mode.

Till skillnad från sist gick startprocessen längre men nu fick jag felmeddelande från själva skärmen att den inte var "supported" m.m. Nya problem! Ny åtgärd.

Öppnade Drivrutinhanteraren. Resultatet av teminalkommandona blev att översta valet (xserver-xorg... etc) var markerat. Alltså det val jag gjorde då jag strulade till det i början, DOCK, nu var de andra valen åter öppna.

Återställa var ledstjärnan så att göra återval av det tidigare "fglrx", som dessutom var rekommendationen från spelexperterna då jag installerade i höstas, kändes som bästa möjliga nästa-steg.

Genomförde och bootade om. Spelet startade! Som vanligt förlösande glädje då man återser det bekanta efter en krasch. Äntligen tillbaka till en fungerande spelmaskin. Får erkänna att jag fortfarande är lite nyfiken på hur det är att köra med min stora skärm men skulle det bli aktuellt med fler tester av det så kommer jag konsultera experterna på spelet.

Min gissning är att Grand Prix Legends kräver mycket speciella förutsättningar, i synnerhet emulerad i ett annat OS. Spelet gavs ut på CD-ROM i mitten av 90-talet. Det blev en framgång i en mindre krets racingsimulator-entusiaster eftersom det är så förbannat svårt att lära sig bli en bra förare då simulatorn speglade svårigheterna utan "förmildrande". De mer kommersiella racingspelen är betydligt lättare att köra (därför mer efterfrågade). Men entusiasterna var måna om att föra GPL vidare och har ständigt gjort förbättringar, tilläggsprogram för att tillåta bättre grafik och fps, massor av ny grafik och banor m.m. Kan ju vara att kompabiliteten ställer väldigt specifika krav på grafikinställningar?

Mitt OS såg ju helt ok ut efter första vändan terminakommandon och hade säkert fungerat bra för de flesta. Jag fick ju problem först då min skärm skulle ta emot det startade spelet. Det kan vara något specifikt med den där fglrx-drivrutinen. Så långt är det i alla fall det enda alternativ som fungerat för mig. Kan möjligen ta upp en diskussion om detta i spelforumet senare.

Så det är förmdligen långt ifrån alla som har behov av just den drivrutinen. För flertalet är kanske den som ställdes default efter mina ominstallationer är den bättre?

Men stort tack till er och då framför allt krigelkorren som gav de konstruktiva konkreta tips som ledde till framgång!

För att göra er lite avundsjuka kommer jag snart bockat av en sak på den bucketlist jag inte har ;). Kommer köra ner till Milano och se mitt första F1-lopp live i månadsskiftet. Lite kul att köra några varv på Monza med mitt spel som uppmjukning :).

Visa signatur

Stationär 1: ASUS PRIME B360M-C / Intel Core i5 8600K 3.6 GHz 9MB / RAM Corsair 16GB DDR4 2400MHz CL16 Vengeance LPX / Asus Radeon RX 580 4GB DUAL OC / Roland Rubix 22 / SSD: Samsung 860 EVO 250GB M.2 / SSD: Samsung 860 EVO 500GB / Seagate BarraCuda Desktop 4TB 5400rpm 256MB / Win 10 Home Retail
Stationär 2: HP Pavilion Gaming TG01-0413no / AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz / Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz CL16 Vengeance LPX Svart / 256GB SSD / 500GB SSD: Samsung 860 EVO 500GB / Win 10 Home Retail

Permalänk
Medlem
Skrivet av DanMicke:

Regning förmiddag räddade mig från utomhusarbete så jag tog tillfället i akt att ta itu med speldatorn. Positivt resultat! Stort tack krigelkorren för även om jag också fick tänka lite själv (och mot bättre vetande chansa på att jag gjorde rätt) så var det din guidning av Terminalkommandon som fick sakerna på plats till sist.

För att stänga ärendet är det väl då lika bra att jag rapporterar åtgärder och effekter.

Identifierade mitt system som Version Linux Mint 17.3 Rosa 64-bit (Ubuntu 14.04)

Jag inledde med "rensningen". Efter purge-kommandot var det enda avvikande att vissa av de filer som skulle raderas inte fanns. Det gjorde heller inte filen 'xorg.confrm'

Därefter ominstallationen av grafikservern. Det var en del som inte gick igenom där p.g.a. "Följande paket har beroenden som inte kan tillfredsställas..." med hänvsining till namn "libgl1-mesa" som jag inte kände igen. Hoppades på det bästa, att det paketet inte påverkade mitt utfall.

Då jag skulle konfigurera om servern stötte jag på patrull. Fick bara svaret att paketet "xserver-xorg" inte var installerat. Så det var dags att våga sig på lite egna idéer. Hittade Pakethanteraren. Sökte efter xserver-xorg. Fann den och installerade.

Återgick sedan till instruktionen och körde om kommandot för att ominstallera grafikservern och allt gick nu bra. Lyckades uppbarligen med egna installationen.

Kunde sedan avrunda med rekonfiguration och om-bootning. Då jag återkom till skrivbordet blev jag först orolig. Starkt uppförstorat såg jag avbildning av Drivrutinshanteraren!!! Det tog en stund innan jag upptäckte att det INTE vad upplösningen som ställt om sig utan en upp-sizad bild av den skärmdump jag tidigare gjort (den längre upp i tråden). Av någon rätt obegriplig anledning hade OS valt den bilden som bakgrundbild. Alltå inte standard Linux Mint bakgrund och inte heller den ordinarie bakgrundsbilden.

Inom parantes kan sägas att OS nu låst sig till den udda bakgrundbilden med skärmdumpen. Jag kan inte byta till min vanliga bakgrund men hittade trådar om andra Linuxanvändare som hade samma problem. Skit samma. Bakgrunden kan jag leva med och hatera senare.

Nästa steg var nu att starta spelet. Ska sägas att vi som använder detta spel startar det via en tredjepartprodukt som heter GEM från vilket man kontrollerar alla inställningar och val av säsonger och banor etc. Till skillnad från den demo krigelkorren installerat antar jag.

Till skillnad från innan kunde jag nu uppleva att startprocessen kom längre men nu fick jag istället felmeddelande från själva skärmen att den inte var "supported" m.m. Nya problem!

Öppnade nu åter den från innan bekanta Drivrutinhanteraren. Hade inte använt den alls i processen då jag körde alla Terminalkommandon. Resultatet av att köra dessa blev att inställningarna var precis som i skärmdumpen ovan. Översta valet (xserver-xorg... etc) var markerat men nu var de andra valen åter öppna.

Nästa chansning (eftersom jag ännu inte kunde starta spelet) blev därför att åter göra ett omval i dialogrutan. Markerade den "fglrx" som var markerad från början och som jag påtalat vara den rekommendation jag fick av spelexperterna då jag installerade i höstas.

Genomförde och bootade om. Spelet startade!

Så då var jag äntligen tillbaka till en fungerande spelmaskin. Om jag senare vill undersöka hur spelet ser ut med min stora skärm kommer jag konsultera experterna på spelet istället för egna vilda chansningar.

Att det är så känsligt kan bero på alla förutsättningar som måste vara uppfyllda för att spelet tillsammans med alla moddar, extra plug-in och förbättringar gjorts under åren. Kan vara ett skäl till att det bara inte uppför sig som ett "vanligt" Windowsprogram under Wine utan är mer knussligt. Bara en gissning.

Men stort tack till er och då framför allt krigelkorren som gav de konstruktiva konkreta tips som ledde till framgång!

Kul att det funkade för dig!

Eloge för att du tog initiativet att forska vidare även när du stötte på patrull och att du dessutom, efter lite om och men, löse problemet. Det visar att du har år av datorvana på nacken, även om du inte spenderat en massa tid Linux-baserade OS tidigare.
-Allt för många ger upp där direkt när något paket eller beroende inte tillgodoses.

Tror att jag talar för alla i tråden när jag säger: Tack för en utförlig uppföljning och redogörelse av lösningen!

Edit: Nice! Ha det så kul i Milano!

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk

Det finns vissa saker i nix som ingen människa vill ha med att göra. Man vet att man kommer ha en dålig dag då man skall pillra med Xorg eller Pulseaudio. Det är så dåligt, men det är det vi har. Att installera skrivare går vi inte ens in på.

Men når allt är uppsatt som man vill ha det, och man kan få det *exakt* som man vill ha det. Det är då man undrar varför någon skulle vilja välja något annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tommy Derngren:

Det finns vissa saker i nix som ingen människa vill ha med att göra. Man vet att man kommer ha en dålig dag då man skall pillra med Xorg eller Pulseaudio. Det är så dåligt, men det är det vi har. Att installera skrivare går vi inte ens in på.

Men når allt är uppsatt som man vill ha det, och man kan få det *exakt* som man vill ha det. Det är då man undrar varför någon skulle vilja välja något annat.

Skrivare? Det är bara att peka på den .ppd fil som medföljer skrivaren. Följer det inte med någon sådan fil ska man kasta skrivaren i sopnedkastet innan man går från butiken.

Sedan så använder man image, inbyggda backupen och snapshots så kan man snabbt återställa till tidigare scenario.

Själv kör jag image på / och /boot samt /home samt snapshots och backupper på filer varje gång dom redigeras. Sedan så städar man lite då och då så blir man av med alla onödiga backuper som inträffar för att man håller på med en fil länge.

Ovanpå det så kör jag installationsskript där jag lägger in alla intressanta apt-get och sådant som trimmar systemet.

Resultatet av detta är att när systemet rasar så återställer man bara den första image man hade efter en färdig installation och sedan så kör man installationsskriptet och systemet är återställt på några minuter. Har man gjort en klantighet och håller reda på vad man gör så kan man lätt med versionshistorik och backuper på redigerade systemfiler återgå från en live-ISO.

I xed kan du aktivera att skapa en backup av redigerade filer, så du kan återgå, även var n:te minut.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Skrivet av OldComputer:

Skrivare? Det är bara att peka på den .ppd fil som medföljer skrivaren. Följer det inte med någon sådan fil ska man kasta skrivaren i sopnedkastet innan man går från butiken.

Du har rätt att CUPS är rätt bra och det är skrivarna det är fel på, men jag har inte vart med om att man får välja skrivare själv på kontoret, utan det är windowsanvändarna det anpassas för. Eller så är det jag som haft oflyt med vad vi fått, eller så är det jag som inte fattar skrivare.

Skrivet av OldComputer:

Sedan så använder man image, inbyggda backupen och snapshots så kan man snabbt återställa till tidigare scenario.

Själv kör jag image på / och /boot samt /home samt snapshots och backupper på filer varje gång dom redigeras. Sedan så städar man lite då och då så blir man av med alla onödiga backuper som inträffar för att man håller på med en fil länge.

Ovanpå det så kör jag installationsskript där jag lägger in alla intressanta apt-get och sådant som trimmar systemet.

Resultatet av detta är att när systemet rasar så återställer man bara den första image man hade efter en färdig installation och sedan så kör man installationsskriptet och systemet är återställt på några minuter. Har man gjort en klantighet och håller reda på vad man gör så kan man lätt med versionshistorik och backuper på redigerade systemfiler återgå från en live-ISO.

I xed kan du aktivera att skapa en backup av redigerade filer, så du kan återgå, även var n:te minut.

Snyggt. Jag orkar inte spexa till det lika mycket. När jag omstallerar köper jag en ny disk och har hela det gamla inmonterat, så jag kan hämta filer därfrån eftersom det behövs. En riktig katastrofal systemsmäll kräver extern backup har jag aldrig råkat ut för. Men det kommer säkert hända någon gång. Kommer säkert svära då.