Permalänk
Medlem

Brinnande GPU och inge bios

Hade en ganska händelsefylld kväll.
PSU på min dator gick sönder, istället för att byta ut det så bestämde jag mig för att flytta över min GPU i en extradator som jag använt som en server.
Extradatorn fungerade utan några som helst fel fram tills nu, bestämde mig för att bygga om den i ett annat chassi eftersom chassit den hade var billigt skit jag köpte second hand.
Är ganska säker på att allting är kopplat korrekt, satte i alla sladdar och gjorde min första boot. Tur nog hade jag chassit öppet för att se så att fläktar mm. startade. Vid booten så började min gpu brinna. Slog av strömmen snabbt och blåste ut elden.

Kände mig ganska rädd gällande om något annat var förstört, men prövade att boota upp den utan min gpu inkopplad. Var ganska hoppfull när alla fläktar startade, det klassiska beepet kom, skärm och tangentbord lös upp. Här började nästa problem dock.

Skärmen startar, Asus screen med info om hur kan kommer in i bios, men den går inte vidare efter det. Går inte heller att komma in i bios, DEL, F2 fungerar inte, ingen reaktion. Boot device led lyser rött.
Har prövat att starta utan hdd, bytt ut ram, resettat cmos, samma resultat.
Misstänker att min gpu som hade något elfel har förstört något, men är det något som ev. går att fixa? Med tanke på att alla fläktar osv startar utan problem så känns det som att mobo borde ha klarat sig trots incidenten med min gpu, men kan har fel, är inget vidare geni gällande detta.

Någon som har en ide om vad som kan vara felet? Finns det hopp att få igång systemet

Processor: Intel Core i7 4790k
Moderkort: ASUS Z97-a
Minne: 4x 4 GB Corsair Vengence 1 600 MHz
Grafikkort: EVGA gmGTX 960 SC
Nätaggregat: Corsair VS 650

Permalänk
Medlem

När psun går så är det stor risk för att hela burken fått en strömspik. och sedan med en brand så vettifan om du ens ska hoppas på något. Känns lite kört imo.
Hoppas du får svar från någon som vet mer än mig.

Visa signatur

Citera för garanterat svar

Permalänk
Medlem

Chansen är nog som så att det inte var din PSU som var grundorsaken i din maindator, utan att det var grafikkortet hela tiden. I första datorn kände PSU'n av att något var märkligt och slog av sig självt. Samma sak hände inte i andra datorn utan där matade det på juice ändå, därav kraftigare kortslutning med brand som följd.

Har du provat att sätta tangentbordet i en annan USB-kontakt? Ibland är det lite kinkigt under uppstart.

Permalänk
Medlem

Tackar er båda för svaren, uppskattar det enormt!

Precos som ni nämnde så kan andra delar åka med PSUn. Innan jag flyttade över GPUn i extradatorn så prövade jag att sätta in PSUet från extra datorn i min vanliga, datorn startade då upp som vanligt utan några problem, vilket är varför jag inte trodde det var något fel på min GPU.
Något har isf gått snett med det eftersom det började brinna vid kontakten på GPUn, det som jag är förvirrad på nu är vad som det kan ha skadat på andra delar. Eftersom alla fläktar startar och datorn kommer upp i boot screen så verkar iaf något fungera på mobot. Boot device led lyser rött och jag kan inte komma in i bios, vilket fick mig att fundera om något kanske kan ha gått fel med bios. Prövade att ta ut cmos batteriet, men det gjorde ingen skillnad. Tror inte heller det är tangentbordet eller usb porten som är problemet eftersom tangentborder lyser upp, ska dock pröva med ett annat samt annan port senare efter jobbet.

Men om det är biosen som har slagit slint, går det att fixa på något sett? Kan det vara att cmos batteriet dog och behöver bytas? Ärndet CPUn som kanske har tagit skada?

Skickades från m.sweclockers.com