Någon mer som har dålig erfarenhet av Osram LED glödlampor?

Permalänk
Inaktiv

Någon mer som har dålig erfarenhet av Osram LED glödlampor?

Har kört konsekvent med Osram LED-lampor sedan trenden började bli stark för typ tio år sedan nu (köpt på Kinnstrands järnaffär på Järntorget - numera hädangångna... *suck*). Nästan varenda jäkla lampa har pajat inom ett år eller två!

Varför inte byta märke? Tja, asbra fråga! Dels är det för att Osram har haft bra ljustemperatur, och även erbjudit ganska kraftiga LED-lampor. Har kunnat få tag på 1000+ lm utan problem i flera år nu, och jag behöver verkligen varenda liten lumen jag kan få i min mörka lägenhet!

Sedan är jag tyvärr korkat märkestrogen också, samt att jag känner inte till några bra affärer som säljer vettiga alternativ - Philips LED är svåra att få tag på i butik enligt mina erfarenheter, och jag gillar inte IKEAs eller Clas Ohlsons grejer - båda säljer skit i min erfarenhet. Kjell & co har bara kinesiskt noname, ingen aning om det suger eller är okej, hur kvaliten är, hur ljustemperaturen är osv.

Har haft en Osram på lite drygt 20W som gett över 2100lm i kanske två år typ, släckte den före jag skulle gå ut och ta kvällspromenad, kommer hem och ska tända den igen - sten död. *suck*

Var går man i Göteborg för att hitta bra sortiment av LED glödlampor av bra märke, finns det några ställen kvar längre...? Gillar inte att köpa över nätet, det tar längre tid och man vet inte vad man får, blir det problem blir det tjorv med returer osv. Samt att man förstör butikshandeln på det sättet. Städerna dör med butikerna, och inkomstklyftorna ökar då mer och mer pengar hamnar hos de stora näthandlarna istället för att spridas ut över samhället...

Tack för alla tips.

Permalänk
Medlem

De är lite ironiskt, men de som gör att LED lamporna för i förtid är ofta att de blir för varma.
Trots att man säger "Led avger ingen värme", men de avger värme, men relaterat till glödlampor med samma lumen så blir det nästan "ingenting".
Dock så klarar en glödlampa av att vara stelhet i många timmar... Brintid.
Men led är väldigt känslig för högre temperaturer.

Så mitt tips är att om du vill ha en 10W+ lampa så se till att den har ordentligt med kylning.
Det är därför många led spotar har kylflänsar på baksidan.

Det andra som går sönder är drivkretsen, ofta är även den relaterad till att det blir för varmt.

Permalänk
Medlem

Det är nästan alltid drivkretsen som går sönder i LED lampor då det är där dom kan spara mest pengar.
Lysdioderna själva går väldigt sällan sönder även om det är dom billigaste mest skit dåliga dom kunde hitta den veckan och det gäller även om dom kanske körs lite för hårt med, dvs lite över spec volt/mAh.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

Konstigt att vara märkestrogen till en tillverkare där alla produkter går sönder

Så om du vet att Phillips lampor är bra kan du beställa hem ett gäng ifall du inte hittar i fysisk butik. Med det sagt så vill jag minnas att just Phillipslampor är mycket vanligt förekommande i välsorterade elektronikbutiker. Netonnet, elgiganten, CO, Kjell m.fl. Undra om inte till och med mitt lokala ica har.

Så jo, Kjell och co. har mer än bara no-name. De har femtio produkter när du filtrerar fram ledlampor från Phillips som passar sockel E27 eller E14. Om det är rätt lumen och färgtemperatur låter jag vara osagt.
https://www.kjell.com/se/produkter/hem-fritid/belysning/ljusk...

Finns de inte i lager i din närmsta butik så brukar de flesta butiker erbjuda ”hämta i butik” om du beställer från nätet. Vill du leta rätt på mindre butiker så brukar man kunna be dem köpa hem lampor åt en.

Har för mig att det finns en lampbutik på Linnegatan, vill minnas att det hänger en stor skylt med en glödlampa på fasaden. Tror mig även minnas att det finns en butik vid Backaplan någonstans.

Ett annat alternativ är att du spar kvittona från dina köp samt att du skriver inköpsdatum på själva lamporna. Går de sönder för snabbt kan du göra det till ett reklamationsärende. Går du däremot och springer för ofta kommer butiken troligtvis tröttna och säga ”det här är inte normalt, det är troligtvis hos dig felet ligger, inte hos lamporna”. Förutom problem med värmen som skrivits kan lamparmaturen vara dålig. Eller elen, jag bodde ett tag i ett hus där elen inte kunde uppföra sig optimalt så det gick lampor till höger och vänster innan det fixades. Hur det fixades vet jag inte, då hade jag redan flyttat ut.

Permalänk
Medlem

Ska man handla Philips LED lampor så bör man åka till/känna någon i Dubai! (Nåt som Philips inte vill att några andra ska veta om)
För då får du lampor som troligen kommer hålla resten av ditt liv.
https://www.youtube.com/watch?v=klaJqofCsu4

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Trunk:

Konstigt att vara märkestrogen till en tillverkare där alla produkter går sönder

Tja... Det kan man ju tycka! Jag tycker också det.

Är medveten om det där med värme/kylning, har varit med om att helt nya lampor brinner ut på bara några veckor i en armatur där det är öppen luft på alla sidor om glödlampan. Bisarrt!

Och i köksfläkten tappade en lampa typ 80% av ljusstyrkan inom loppet av ett par månader - den har en effekt på kanske 1.25W, dvs knappt märkbart... Näppeligen värmerelaterat.

Sen så har jag haft en Osram spot-lampa för standard 12V halogensockel som nu levt i närmare tio år, lyst typ 16 timmar per dygn året runt typ. Så...vafan, lixom?

Ska kolla på Kjell och se vad de har för något inne i sortimentet imorrn hoppas jag. Tack för tipset...

Permalänk
Medlem

Största anledningen till avskaffandet av vanliga glödlampan var väl miljöaspekter?

Det kan ju knappast vara bättre för miljön att behöva byta ut lamporna oftare nu jämfört med att använda de som drog lite mer ström?

Permalänk
Medlem

Testa IKEA igen? (Om det är kvaliteten som var skit enligt dig) Har inte bytt lampor här på 4år. (eller om det är 3år.. minns i allafall inte när jag köpte lampor sist, Taklampan i hallen behöver man stege för att byta och den stegen lånade jag för 4 år sedan i af då jag jobbade på gamla jobbet

edit : det kan inte vara strömmen hemma hos dig annars som påverkar lamporna på ett negativt sätt som gör att de går sönder i förtid?

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk

Kör också ikeas billigaste led lampor och haft dem sen någon gång 2011-2013 utan att behöva byta en enda av dem

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av CubaCola:

Testa IKEA igen? (Om det är kvaliteten som var skit enligt dig)

Hm, tja kanske det, har ju inte provat deras LED; blev så sur på deras askassa CCFL-lampor de körde med som tog aslång tid på sig att nå full ljusstyrka och sedan snabbt dimmade mer och mer alltefter de åldrades. Tappade typ halva ljusstyrkan eller kanske mer innan de dog. Om Ingvar har lampor med tillräckligt många lumen kan man ju tänka sig en ny titt på dem, min lägenhet är så mörk att jag vill ha 1200+ typ. Mina Nanoleaf One jag köpte för flera år sedan ger 1600lm för 12W, vilket var lika bra eller bättre än dagens bästa LED-lampor sist jag kollade runt lite. Nu tillverkas ju inte dessa mer så båten har gått där att hamstra på sig fler. Jag skulle passat på när de reade ut dem...

Citat:

edit : det kan inte vara strömmen hemma hos dig annars som påverkar lamporna på ett negativt sätt som gör att de går sönder i förtid?

Njä, jag bor ju i tätort så det borde inte vara något knas där. Inget annat pajar ju i förtid för mig.