Permalänk
Medlem

Att bli utvecklare och AI

Jag är på väg att bli javautvecklare och funderar på hur AI kan påverka juniora utvecklarpositioner. Har ni några tankar om hur AI kan påverka eller ta över vissa uppgifter inom mjukvaruutveckling för juniora utvecklare?

Jag är även nyfiken på era åsikter om fortsatt utbildning och specialisering. Hur viktigt anser ni det är att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och teknologierna inom vårt område? Specifikt tänker jag på områden som molntjänster, säkerhet, datahantering och maskininlärning, och hur dessa kompletterar en grundläggande Java-kompetens.
Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Ta reda lite om bolagen du är intresserad utav att jobba för, hur är deras arbetskultur? Är det snabb rotation på människor eller stannar de kvar 10-20 år? LinkedIn kan avslöja detta rätt snabbt.

Det finns företag som anställer för en specifik uppgift sen är det typ slut efter det, dessa bolagen är nog mest troliga att använda AI för att ersätta personal. Men sen finns det bolag som ser sina anställda värdefulla under en mycket längre tid, som lär sig deras arbetsmetoder, system och vill få dig att stanna kvar inom företaget, kanske inte i din ursprungs roll men att du ska utveckla dig vidare till andra roller.

Det är alltid positivt för en långsiktig tillväxt arbetsgivare (så kallade growth company) att deras anställda vill gå vidare och lära sig mer och grotta in sig i specialist områden, men framförallt stanna kvar och göra detta hos dem. Finns gott om bolag som gärna tränar dig när du varit där ett tag och skickar dig på utbildningar osv.

Frilansare är nog mest påverkade utav AI skulle jag gissa, de har inget räddningsnät förutom kontraktet de skriver med någon. Så denna vägen hade jag nog personligen undvikit just nu.

Lycka till

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Det är mer så att molntjänster, säkerhet, datahantering och maskininlärning är grundläggande utvecklings-kompetens om man läser på platsbanken.

Nämen att vara vanilla utvecklare är inget vidare, utan att gå mot någon form av SecDevOps är att rekommendera - detta kan dock göras på arbetstid om man är slug.

Permalänk
Medlem

Jag jobbar som utvecklare och använder AI dagligen i både jobb och hobby. Utvecklare kommer att finnas kvar många år till, men yrken kommer att förändras markant, och därmed även utbildningarna.

Nyligen behövde jag göra om formatet på loggdata och bestämde mig för att låta AI göra största delen av arbetet. Projektet är så gott som färdigt, och den stora skillnaden i själva jobbet är att jag som utvecklare snarare agerade som verifierare och ansvarade för övergripande logik och strukturering, det vill säga jag bemödade mig inte med detaljer som att hitta och extrahera delar i loggningen. Det är tydligt att dagens AI kan lösa små problem väl men inte mycket mer än så; den glömmer lätt bort viktiga detaljer och klarar inte av mer komplexa strukturer.

Min uppfattning är att åtminstone ChatGPT inte har blivit bättre under det gångna året, snarare tvärtom. Oavsett hur mycket företaget pratar om att deras nästa produkt kommer att ta över alla jobb, så är jag tveksam. Med tanke på att konkurrenterna mer eller mindre har kommit ikapp ChatGPT utan att ChatGPT har förbättrats, tyder det åtminstone lite på att man kan ha en uppförsbacke inför nästa steg. Integreringen och enkelheten kommer absolut att utvecklas, exempelvis med Copilot X, men jag tror att förmågan hos AI har en väldigt lång väg att gå innan den tar över en utvecklares jobb helt.

Med det sagt, så snabbas utvecklingen upp rejält med AI, så frågan är hur företag väljer att hantera detta. Drar man ner på antal utvecklare eller satsar man för att komma längre? Det kommer antagligen bli någon form av kapplöpning inom branscherna; man vill såklart inte lägga mer pengar än vad som behövs.

Begreppet 'juniorutvecklare' kommer troligen att få en helt annan innebörd framöver. Mer troligt är att utbildningarna kommer att skicka ut utvecklare som programmerar på en högre nivå med hjälp av AI. De 'gamla rävarna' som kan allt om detaljerna kommer att behöva anpassa sig och försvinna allt eftersom. Utvecklaren kommer på sätt och vis att bli 'dummare' när det kommer till dagens nivå av programmering men kommer att bli duktigare på att sätta ihop väl fungerande strukturer (appar) med hjälp av kodblock från AI.

Så, ska man utbilda sig som utvecklare idag? Om man brinner för utveckling (som den kan komma att se ut) och är redo för stora förändringar, så varför inte? Det finns absolut risker, men så är det inom många branscher nu. AI kommer att påverka oss stort!

Personligen tror jag att AI kan göra mycket av det vi gör idag bättre, och ett stort antal företag jobbar hårt på att anpassa sina lösningar och få dem att leverera mer.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide