Hur ska vi bygga bättre datorprogram/system?

Permalänk
Medlem

Hur ska vi bygga bättre datorprogram/system?

Lyssnade på programmet "Jobbet" (P1) idag och det handlade om hur datorprogrammen har ökat lavinartat på våra jobb. De flesta här är datorkunniga och tycker kanske inte att detta är ett sådant stort problem men om vi tänker på den "vanliga" människan är det faktiskt det (många olika system att hålla reda på, dålig utbildning, dåligt uppbyggda program rent användarmässigt etc).

I programmet tas det t.ex. upp att en postkassörska som ska sälja ett frimärke i Postens nya (observera, nya) datorsystem behöver göra åtta(!) mus-klick innan ett köp kan genomföras.

(En repris av programmet finns här, inslaget börjar efter ca 18 minuter:
http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?programID=1114)

Men men, nu ska vi inte bli alltför pessimistiska
Datorn är ju ett fantastiskt redskap med rätt prorgam!

Eftersom det finns så många smarta personer här på SweClockers tänkte att jag vi kunde tipsa varandra hur man bygger upp bra datorprogram/system.

Några tips jag har:
* Gör en ordentlig förstudie av hur arbetet (som ska ersättas med datorn, alt det nya datorprogrammet) utförs idag, vilka problem som finns, grundliga intervjuer där man tar reda på arbetsprocesser mm (detta bör inte göras av programmera enbart utan främst av beteendevetare).
* Låt inte sedan bara programmerare vara med och ta fram programmet. Det finns även personer som sysslar med gränssnitt och hur man lägger fram information på ett bra sätt som måste vara med i byggandet till 100%.
* Ordentligt test av programmet innan det släpps ut till användaren (visst, buggar kommer alltid att finnas men många kan man hitta innan programmet sätts i produktion).
* Utbildning!

Två sidor som behandlar detta ämne är:
http://www.kornet.nu
http://www.interakt.nu

Visa signatur

MacBook Pro 15"
Medlem i signaturgruppen militanta Appleanvändare. För att gå med, lägg till detta i din signatur. Apple har kultur och stil.