Permalänk
Medlem

Bra/Dåligt om Nikon D50

Tjo!
Har långt gångna planer på att införskaffa mig Nikons nylanserade instegskamera till den digitala systemkamerevärlden.
Tänkte innan dess kolla hur ägare av D50:n ser på kameran.. kan ni rekomendera ett köp?
Främsta konkurrensen kommer väl från Canon 350D, men även Nikon D70 är inte så mycket dyrare.
Någon som har erfarenhet av flera av dessa kameror?

Permalänk
Medlem

Den har ju bara precis kommit ut på marknaden så det är ju inte så jättemånga som har den ännu och det finns inte så många tester heller ännu men om jag ändå ska uttala mig lite utifrån det jag vet än så länge:

Jag tycker det verkar vara en mycket bra kamera. Den är lite mer inriktad på "familjefotografen" än på amatörfotografen, eller vad man ska säga. Tonkurva och färger påminner ganska mycket om det man brukar se från kompaktkamerorna.
Jämfört med D70 så har man även lagt till brusreducering om man fotar JPEG. Denna verkar riktigt bra och tar inte bort mycket detaljer.
På det stora hela verkar det vara en mycket bra kamera som ger bra bildkvalitet.
Kameran är lite långsammare än D70 och 350D och saknar en del funktioner som dessa har, men D50 är definitivt tillräcklig för de flesta amatörfotografer.

Dock är det ju så att D70 (utan S) fortfarande går att få tag på och detta till ett inte så himla mycket högre pris. D70:n levereras, om man köper den med kitoptiken, med ett mycket bättre objektiv (det är faktiskt mycket bra och står sig förvånandsvärt bra mot långt mycket dyrare objektiv). Det är både skarpare, har mindre CA, ljusstarkare i teleänden, har större zoomomfång och fokuserar snabbare.
D70 är dessutom, i mina ögon, fortfarande "lite mer kamera".
Så jag tycker att D70 är ett bättre köp än D50, i dagsläget.

350D är åxå en mycket kompetent kamera. Själv tycker jag att den är alldeles för liten. Den saknar åxå en del funktioner som jag, som är van vid D70, skulle sakna.
350D levereras med det sämsta kitobjektivet av de tre.

Har du inte så bråttom med inköpet så kommer både Pentax och Konica Minolta med billigare kameror i instegsklassen inom en hyfsat snar framtid. Det är iaf vad man spekulerar i. KM kommer troligen att presentera en D5D nu i veckan som kommer och Pentax presenterade *ist DL för ett tag sedan.

Permalänk
Medlem

Tillverkas D70 ännu parallellt med D70s? Kunde man tro att D70 sjunker i pris så småningom?

Visa signatur

I serverrummet kan ingen höra dig fisa

Permalänk
Medlem

Jag vet inte om den tillverkas parallellt, men den finns fortfarande hos en del handlare iaf.
D70 kommer nog inte att sjunka mycket mer i pris. Den kommer att försvinna och helt ersättas av D70s, som antagligen kommer att sjunka lite i pris när D70:n är helt slut och D50 eventuellt sjunkit lite i pris och fortfarande har en liten bit upp till D70s.

Min gissning är att man introducerade D70s, som är en ganska minimal uppgradering från D70, för att kunna hålla priset upp lite och ge lite andrum för D50.

Permalänk
Medlem

Tack för lite klarhet dumbo.

Jag har bestämt mig för att köra på en Nikon-kamera nu iaf, eftersom min far har analog nikonoptik för många tusen (som jag förstått det kan man använda analoga objektiv till D50/D70, men att man förlorar ljusmätningen och bara kan använbda det manuella läget).
Det som talar för D70 är som du säger, att det är mer kamera för pengarna (samt ett bättre kitobjektiv). Samtidigt gillar jag att D50:n är både mindre och lättare, då jag vet att det spelar roll när man står i valet om man ska ta kameran med sig ut eller inte.. Sen är D70:n lite över 1k kronor dyrare (fattig 17:åring), samt att det på något sätt känns konstigt att köpa en kamera som är flera år gammal trots att den har fler funktioner (vet att jag tänker knas här, but hey! that's the way i am)..

Aja, kameraköpet blir inte aktuellt förrens om ett par veckor, så som du säger så kommer det väl mer tester med tiden då den är nylanserad.. Redigt kul ska det bli iaf

Permalänk
Medlem

Ang. just storleken så är ju alla DLSR:er såpass stora att man ändå måste ha en väska till dem. Det blir svårt även med jack-/rockfickan. Så jag har, personligen, lite svårt att se storleken som argument vare sig för eller mot. Då är det, som jag ser det, viktigare att den ligger bra i handen. (D50 kan ju mycket väl passa dina händer bättre, för den delen.) Men alla tänker ju inte som jag.
Sen är ju inte D70 flera år gammal. Den kom ut på marknaden under våren förra året, så den är drygt ett år gammal och den tar inte sämre bilder nu än då. Min tar snarare bättre bilder nu än när jag skaffade den för ungefär ett år sedan.

Däremot så kan ju ekonomi vara ett bra själ att välja annorlunda och kanske inte D70 finns att få tag på när du ska till att handla...

Jo, det är sant att man anväda gamla manuella objektiv som åtminstone är Ai eller Ai-S (tidigare kräver en enklare konvertering) och har man gott om tid på sig att kolla histogram och så så funkar det ju. Annars vill man gärna ha ljusmätning.
Är det AF-objektiv kommer de att ge ljusmätning.

Jag tror du kommer att bli nöjd vilken kamera du än väljer.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
Jag tror du kommer att bli nöjd vilken kamera du än väljer.

Tror jag med nu
Det blir nog till slut pengarna som avgör, hur mycket jag nu får ihop när det är dags..

Permalänk
Medlem

Dumbo:
Har en fråga angående kitobjektiven (AF-S DX Zoom) till nikon D50/D70. Som jag förstår det, så ställs fokus in automatiskt på dessa AF-objektiv. Det går alltså inte att ställa in fokus manuellt. Har jag förstått det rätt? Om så är fallet, känns det som en begränsning, eller tänker jag fel? Jag menar.. AF har ju en tendens till att inte fokusera som man vill ibland.. bör man då komplettera med ett objektiv med manuell fokus? Eller jag kanske är ute och cyklar nu?

Undrar oxå om det stämmer att dessa objektiv inte har någon bländarring...som jag fattat det så ställs bländaren in i kameran? Vad är fördelen med detta?

många frågor...

Permalänk
Medlem

Det går att fokusera manuellt med AF-objektiv åxå. Man får ställa om kameran (i en del fall kan man göra det på objektivet åxå) på manuell fokus för fokusera manuellt. På en del objektiv har man s.k. FTM (Full Time Manual focusing) vilket gör att man efter det att kameran fokuserat själv kan finjustera skärpan medan man håller nere avtryckaren till hälften, om man vill.
Kitoptiken till D70 (18-70:n) har FTM, den till D50 har det inte.
Manuella objektiv ger inte någon ljusmätning på Nikons instegsmodeller, så det är kanske inte alltid så praktiskt, även om det mycket väl går att ta bilder med dem.
Autofokusen på D70 tycker jag är bra och den funkar faktiskt bra även uten rätt dåliga ljusförhållanden. Men det beror ju lite på vad man har för objektiv åxå. Ljusstarkare objektiv gör ju det lättare för autofokusen.

Att man inte har någon bländarring på "moderna" objektiv beror nog till största delen på att det blir enklare/billigare att tillverka objektivet då. I övrigt funkar de likadant på moderna kameror. Man ställer bländaren på kameranhuset även med objektiv som har bländarring. I det fallet så ställer man bländaren i minsta läget på objektivet.
Nackdelen med objektiv som inte har bländarring är ju att de inte går att använda på en del äldre kameror.

Det är för övrigt, i mitt tycke, mycket smidigare att ställa bländaren på kameran. Men det är väl en vanesak åxå antar jag.

Permalänk
Medlem

Tack för det snabba svaret!
Så även på D50:s kitobjektiv går det att ställa in manuell fokus, men inte med FTM?
Görs den manuella fokuseringen då med ett reglage på kameran eller på objektivet?
Är FTM något du använder mycket?

Permalänk
Medlem

Ja, det går att ställa in fokus manuellt på D50:ns kitobjektiv åxå, man måste bara ställa om kameran/objektivet (vilket som funkar i det fallet) till manuell fokus först. Fokuseringsringen (alla systemkameror har fokuseringen på objektivet) är dock väldigt liten och har ingen gummibeläggning. Den finns där mest för att den ska finnas där, typ.
Jag använder inte manuell fokus så mycket öht på "vanliga" objektiv. Bara ibland vid landskapsbilder eller liknande. Då ställer jag in på hyperfokalen manuellt. För att göra detta måste man dock ha en avståndsskala på objektivet vilket inte kitobjektivet till D50:n har. (Det funkar ju dock att fokusera på något på ungefär samma avstånd som hyperfokalen med autofokusen, om man vill.

Jag fotar ju dock en del makro och då använder jag nästan uteslutande manuell fokus. Ingen FTM dock. Min Tamron 90 har inte ultraljudsmotor.

Så nej, det är inte ofta jag använt FTM nej.

Permalänk
Medlem

Tack, då vet jag
Den där ringen där framme såg inte nå vidare ut, men det är kasnke inte så ofta man behöver manuell fokus.. främst vid makro-fotografering som du säger, och då använder jag ändå ett annat objektiv..
Men nu till en annan fråga
Funderar på att komplettera ett D50-köp (med kitobjektivet), med ett Nikon AF 50/1,8D. Gillar inte blixt nå vidare, men vill ändå kunna ta bilder i ljussvaga miljöer. Låter det smart? Det objektivet var i varje fall inte särskilt dyrt ( ~1300:-).

Permalänk
Medlem

Det finns väldigt bra info om D50:an här om du är intresserad: http://www.dpreview.com/news/0504/05042004nikond50.asp
En bra sida för övrigt som har mycket ingående information om de flesta kameror.

Annars är svenska http://www.fotosidan.se också en bra sida med mycket information och ett välbesökt forum där frågor som era ofta ställs, ofta får de svar rätt snabbt.
Såg att det just nu är bara 12st. som har just en D50:a så det kanske är, precis som någon sa tidigare, lite för tidigt för att ge någon slags djupare feedback angående det huset.

Ljusstarka objektiv är alltid bra att ha!

Lycka till med kamera/objektiv köpen!

Visa signatur

Jag har konverterat till Macismen och där tänker jag förbli.

Permalänk
Medlem

Det är ett prisvärt objektiv som är användbart till mycket. På en DSLR så blir det ju dock ett kort teleobjektiv, så det är kanske inte optimalt om man ska ta bilder på interiörer eller gruppbilder inomhus osv. Men för porträtt inomhus (eller porträtt i allmänhet) eller andra bilder där man inte behöver så vid bildvinkel funkar det bra och även utomhus när det börjar skymma lite och så.
Räkna dock med att du kommer att få skruva upp ISO-talet en del även med ett ljusstarkt objektiv.
Handhållet på ISO800 och f/3.3 (det är alltid bra att blända ner lite om man hr möjligheten):
http://dumbo.mine.nu/photo/Gallery/Nightshots/poseidon.jpg
Lite blandat handhållet på ISO800 och varierande bländare:
http://dumbo.mine.nu/photo/Gallery/Nightshots/Liseberg%20Chri...

Det korta skärpedjupet kan åxå användas kreativt och den "dåliga" bokeh:n kan ge en snygg effekt av att bilden är målad:
http://dumbo.mine.nu/photo/Gallery/nature/Flowers/blatt.jpg
http://dumbo.mine.nu/photo/Gallery/nature/Flowers/krokus.jpg

Jag gillar helt klart min 50/1.8, men ser som sagt vissa begränsningar i att ha det som allround-objektiv i dåligt ljus.
Men det är, som sagt, inte särskilt dyrt och det är ett mycket bra objektiv och passar utmärkt för porträtt om inte annat.

Edit:
Jag kanske ska tillägga att jag använt en 12mm mellanring på blombilderna för att komma lite närmare.

Permalänk
Medlem

Oki.. nu vet jag.
Tack för alla fylliga svar dumbo