Permalänk
Medlem

Totalt tyst dator? nåting o satsa på?

ja är det nån ide att köpa fläktlös nätagg och enbart kylfläns på grafikkort och processor?..och till det ny hårdiskar som är nästan helt tysta?..kan man få lika bra prestanda ur en sån burk?..
det är störigt att ha in dator på för den väsnas och då blir det omöjligt att tex ha den på när man sover osv

vad tror ni??

Visa signatur

Zibkus

Permalänk

Helt fläktlöst blir dyrt och du får mycket svårt att hålla hög prestanda, eftersom lite snabbare processorer och grafikkort avger en hel del värme.

Ett bättre alternativ (bra mycket billigare i alla fall) är att noga välja vilka komponenter som du skall använda till din dator och välja en blandning av aktivt och passivt kylda komponenter.

Du bör leta upp ett fläktlöst moderkort, eftersom chipsetfläkten är liten och högvarvig och ger ifrån sig ett irriterande vinande i många fall.
Satsa på en stor processorkylare med en stor fläkt som kan köras på låga varv, t.ex. Scythe Ninja.
När det gäller grafikkort kan du gå två vägar, antingen tar du ett passivt kylt mellanklasskort och ser till att du har riktigt bra chassiventilation, eller så byter du ut originalkylningen på grafikkortet mot en bra tredjepartskylare t.ex Arctic Cooling NV/ATI silencer eller Zalman VF700/VF900.
Se till att köpa ett bra chassi med tystgående chassifläktar, eller byt ut befintliga mot Nexus-fläktar (Antec har bra chassin)
När det gäller nätaggregat, så satsa på ett semi-passivt eller ett nätaggregat med tystgående fläktar.

Följer du ovanstående, så borde du få ett tystgående system.
Se till att kolla upp hur pass långsamt du kan köra fläktarna, lågvarv ger sämre kylning, men bättre ljudnivå.

Du kan få en hel del bra tips på hur du bygger en tystgående dator på: http://www.silentpcreview.com/

Visa signatur

~Pelle~

Permalänk

Ett ljuddämpat chassi är också viktigt. Det finns rätt många på att välja nuförtiden t.ex. Antec Sonata, Antec P180, AcoustiCase. Det går även att ljudisolera vanliga chassin med trollflex-matta eller motsvarande, men bäst resultat får man så klart om man använder sådan matta på ett redan i övrigt ljuddämpat chassi.