Kan man ta bort onödiga filer på grafikkortet?

Permalänk

Kan man ta bort onödiga filer på grafikkortet?

Tjenis! Jag har upptäckt att min grafik har blivigt lite slö nu på sistonde. Det hela började under sommaren. Då var datorn igång flera dagar i sträck. Grafiken är lite suddig och efterbliven. Jag har nvidia 6600GT G-force 256MB (tror jag). Grafikkortet är uppdaterat med dom senaste drivrutinerna och har blivit testat av "3D mark". Man kunde se en exempel video som kräver ganska så mycke grafik, och den laggade och blev suddig men jämna mellanrum. Jag vill minnas att jag tästade samma program i vintras (föra åtet) och då fungerade det utmärkt! I början av Juli i sommras så lämnade jag in datan på PC City. Efter att den varigt inlämnad där i en vecka så fick jag tillbaka den och då låg musen väldigt mycket efter mina rörelser.

Så jag undrar om det går att på nått sätt ränsa kortet eller om det har blivigt dags att skrota lådan. Datan är köpt den 24 juli 2005 ... Har koll på det efter som att jag har en bild som togs samma dag med ett stort datum brevid!

Om man undarar vad jag har för data, så är det ganska så uppenbart om man kolar på mitt namn

Kan det bero på Virus??.......... Mycket möjligt, vaaa??

/stort tack om du okrade läsa allt detta och på något sätt kan hjälpa mej!

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

Oj, säger jag bara, du lämnade alltså in din information ("data") till pc city? Näe men seriöst nu, testa formatera den och installera om all skit så ska du nog se att det funkar sedan. Men det här med suddig skärm har jag faktiskt ingen aning om vad det kan vara, skit på skärmen kanske? eller dags för glasögon? Eller så är det helt enkelt en myyysig "märkesdator bugg" som brukar finnas lite här och var.

Visa signatur

Dator: i9 12900K @5.2 all core, Arctic Freezer II 420mm, Asus Z690 Hero, 32gb 6000MHZ CL34 DDR5, Asus RTX 3090 TUF OC , Asus Strix 1000w Nätagg, 1x1TB NVME Systemdisk, 2x500GB NVME Gamingdiskar, Fractal Meshify 2 XL, 32" Samsung Odyssey G7 240hz

Permalänk
Medlem

Appropå suddig grafik, det lär ju vara så att uppdateringsintervallet för skärmen ändrats. Kolla om det är så.

Visa signatur

Fractal Design North (Black Mesh): Ryzen 7 7800X3D / 32GB DDR5-6000Mhz / NVIDIA RTX 4090 / 1TB + 2TB Kingston Fury Renegade M.2 NVME SSD / 2TB + 4TB 870 (EVO SSD) / LG UltraGear 27GP850 Gaming 2560x1440 @ 180Hz G-SYNC

Permalänk
Medlem

Du är medveten om att HP har datorer med olika specs?
Jag ahr svårt att tro det är något virus. Prova med en annan skärm och hjälper inte det så formatera.

Permalänk

HAHA! nja, det kan nog inte bero på dålig syn, för att jag är inte ensam om att hänga upp sig på detta problemet. Bilden är kass!! Skärmen är en ganska så ny Sony "platt-skärm".

"Formatera" betyder väl att man installerar om datan, och det kan man värkligen inte säga att jag INTE har gjort!

Och på tanke med att jag hatar hp mer en vad jag hatar någontoing annat, så borde den inte vilja vara snäll och mysig...Men däremot så är nog min data byggd av buggar

Men nu när jag skrev detta så har jag upptäkt att datan är väldigt tyst.. Kan någonting ha pajat i den?;)

HATA HP - HATA HP - HATA HP.....................

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

Om bilden suddig, lite hackig när du spelar/ser film så kan det beror på att din skärm har för dålig responstid. Vad har du för modell?
Är den onormalt tyst? Öppna lådan och kolla att alla fläktar snurrar.
Vad har du för upplösning på skärmen? En platt skärm får dålig bildskärpa om du kör "fel" upplösning.

Visa signatur

Asus X550J, Core i5-4200H, 8GB ram, GTX 850M 2GB gddr3, Windows 8.1 64-bit
LG Nexus 5 (Android 5 Lollipop)

Permalänk

Enligt datan så är det en Sony SDM-HS74. Den är inköpt 24 Juli 2005. Så chanserna att den redan har börjat strula är minimala.

Asså jag misstänker att det är grafikkotet som seger sig.

Hur lång tid tar det för en dator att börja strula utan fungerande fläktar?

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

Den skärmen har en responstid på 16ms vilket ger eftersläpningar vid spel, hur märkbara kan variera förstås. Upplösningen ska vara 1280*1024 på skärmen.

Hur länge det kan dröja innan den strular om en fläkt går sönder beror på vilken fläkt och vilken hårdvara. Allt från direkt vid start till när du belastar datorn maximalt (film, spel eller motsvarande). Öppna lödan och kolla att alla fläktar snurrar (i nätaggen, processorn, grafikkortet, moderkortet och ev. bak i lådan).

Visa signatur

Asus X550J, Core i5-4200H, 8GB ram, GTX 850M 2GB gddr3, Windows 8.1 64-bit
LG Nexus 5 (Android 5 Lollipop)

Permalänk

Tack "lungre"!

Skärmen va redan rätt inställd, men tack för infot om fläktarna. två av 3 fungerade inte i våras... Det sket jag så klart fulständigt i:) Datan va igång i 2 dagar mad bara en fläkt

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

som en del sagt så ska man helst ha "korrekt" upplösning på skärmen för att det ska se bra ut(därför jag kör crt fortfarande så jag kan välja upplösning).
sen så kan du se om det blir suddigt när allt är still på skärmen, tex en bild eller så, för din respons tid på skärmen var tydligen inte så bra och då ser det suddigt ut när saker rör sig på skärmen, ju snabbare dom rör sig ju suddigare.

gamla crt skärmar kan bli suddiga oxå men att en lcd är konstant suddig är lite underligt, kanske har du tvättat den med något som repat ytan så den är suddig, har hört att lcd skall endast rengöras med en trasa väldigt försiktigt.

formatera är igentligen när man skapar ett katalogsystem för disken(fat,ntsf,fat32, osv). men man brukar säga det när man rensar ut allt och installerar allt nytt igen, det är skönt att göra ibland, då den känns fräsh och snabb.

är nog en fläkt som pajjat om den börjat låta mindre, bara öppna och kolla alla fläktar så dom snurrar, då kan du även passa på att blåsa bort lite damm, sen kan du ladda ned everst och kontrollera alla temperaturer så att inget går varmt.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

Oh tack! Jag har alldrig tvättat skärmen med något annat än en helt vanlig trasa. Så det är inga repor som jag kan se iallafall.

Ska testa att ladda ner everst och sen så ska jag öppna sidan på den.. Hoppas att det funkar!!!!

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

Det heter dator, data är information...

Permalänk

Jajaja... det är bara små deteljer..

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

Måste säga att vi datORnördar kan störa oss ganska mycket när folk säger data när det ska vara dator ;P men nu ska jag inte vara en språkpolis.

Jag antar att du inte formaterat på ett ganska bra tag efter allt jag läst. Till att börja med så är det något jag rekommenderar.
Vill du inte formatera så kan du alltid fixa till alla småsaker som slöar ner datorn rejält, till att börja med Defragmentera din hårddisk (vet du inte hur, så öppna "Den här datorn"- ikonen och högerklicka på en av diskarna. Ta egenskaper och sedan verktyg, och välj defragmenteraren där). Ifall diskarna var ganska fragmenterade som jag tror den/dom är så komemr du nu löst 1 problem.
Nu till nummer 2: Ladda ner "Amust" (sök på google) och kör dess register-cleaner. Efter detta kan du även skaffa "easycleaner" och köra dess registry-cleaner med för att få bort allt Amust missat.
Nummer tre, ta bort spyware och malware. Ladda ner "Spybot S&D" (googla) och "Lavasoft Adaware" (google). Dessa små irriterande program kan söla ner datorn MYCKET.

En sak jag hört att Nvidiakort kan göra är att klocka ner sig själva ifall de blir för varma (vet inte om det är sant och orkar inte söka på det) så ifall detta är sant så ta en titt på värmen. Blir den varm (40-55 grader när inte spelar och 55-80 när du spelar är normal temp) så bör du se efter luftflöde, tömma datorn på damm med mera.

En till sak som kan vara bra är att avinstallera grafikkortsdrivrutinerna och sedan skaffa "Drivercleaner pro" (google igen) och rensa bort alla rester från tidigare installationer. Installera sedan nyaste för ditt krot och se hur det går.

Permalänk

Jaja, ska skärpa mig! Men har någon hört talas om "Easy Tuner 5"? Det varkar vara ett ganska så bra program. Jag har googlat i en halvtimme men ändån inte lyckatss hitta ett som går att ladda ner. Datorns grafikkort är i normal temp

Ska testa dina tips, så fort som jag får tid!!!

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

hmm inte hört talas om easy turner 5, finns massor av program att mekka med datorn, gå in på sweclockers windows forums del så kan du nog hitta några stycken.

alla dator nördar irriterar sig inte på "data" eftersom ohyggligt många säger det! e nog ni som e lite perfektionister av er!

bestämmer du dig för att formatera så ska du kolla så du har drivrutiner som behövs, iallafall den till nätverkskortet så du kommer åt internet och kan ladda ned resten. men bäst vore om du brände en skiva med alla drivrutiner och program du kan tänkas behöva.

såg i en annan tråd att man kunde testa att ha vsync av eller på och se om det blir bättre(tror din är av, brukar vara det som standard)

pröva även en annan skärm och se om det fortfarande blir suddigt, kanske en crt skärm efter som dom inte lider av lagg/eftersläpningar. hittar du ingen skärm så kan du kolla på ditt lokala sopprum om du har ett, crt är värda så lite nuförtiden att du nog skulle kunna hitta en hel.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

Tyvärr så kan jag inte testa med en annan skärm, men när jag kopplade skärmen till en annan dator:P, så va bilden inte suddig

Jag har några tidningar som det finns en masssa dator tips i. Så jag ska kolla där om inte era tips fungerar!

Tack så mycket för hjälpen!!

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!

Permalänk
Medlem

En sak som kan vara en anledning till suddig bild är ifall man ändrat på Gamma, contrast eller Brightness på skärmen elle i drivrutinerna. Själv har jag en skärm som är otroligt suddig, men det fixade jag genom att sänka contrast lite och höjja gamma och brightness lite. Fungerar ganksa bra.

(Använder den andra skärmen för att dra ut skrivbordet p ådatorn)

Permalänk

OH!!!! DET FUNKADE!! JAG ÄNDARADE SKÄRPAN PÅ SKÄRMEN!.. Man skäms ju över att det va så jäkla lätt!!

TACK!!!!!!!!!!!!!

Men grafikken e fortfarande slö =/

Ska testa att försöka "Trimma" Grafikkortet på något sätt.....

Visa signatur

I desperata situationer är ALLA metoder tillåtna!