Permalänk

64 vs 32?

Ja, denna fråga har garanterat diskuterats flera gånger förut, och jag har sökt men ta mig rackarn inte hittat nåt vettigt att läsa om det.

Så nu när jag i princip har beställt en ny Zepto 6625WD, men fortfarande har möjligheterna att ändra i beställningen. Så vill jag reda ut detta och lite till så det inte blir nåt tok.

Jag har beställt den med en 2,0 C2 duo och 2x1024 ram samt Vista home premium 32bit.

Processorn stöder väl 64bit? Så det enda som behövs för att köra 64bit är ett Vista home premium 64bit?

Men, vilka fördelar får man med det, och vilka nackdelar?

Kommer inga gamla program att fungera längre, utan endast nya program som är avsedda för 64bit?

Finns det inte möjlighet om man beställer Vista HP 64bit, att i detta välja vad man vill köra, 32 eller 64, så man kan starta på 32bit först så att gamla program funkar, men sen när man har lust aktivera 64bit och köra på det?

Behöver man 64bit? När? Om inte, varför?

Drar det mer ström eller annat från datorn?

Ge mig allt ni har om detta?

Personligen så tror ju jag att det i grunden är tänkt att vara bra med 64bit, men då man ser så väldigt få som verkar använda det så kanske det inte är så stor mening i praktiken?

MVH Tony

Permalänk

Det går bra att köra gamla 32-bitars program på Vista 64-bit. Det enda som inte funkar i Vista 64 är riktigt gamla 16-bitars spel/program. Den stora skillnaden mellan Vista 64 och Vista 32 är väl hur drivrutinerna funkar, i Vista 64 _måste_ drivrutinerna vara signerade för att man ska kunna använda dem, men iom att du köper en ny dator som officielt stöder Vista 64 så borde det följa med drivrutiner till den och alltså inte vara något problem.

Finns många siter som jmfr Vista 64 med Vista 32, t.ex. denna http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/5709 ser ganska bra (skummade dock bara igenom texten).

Man behöver Vista 64 om man (1) har mer minne än 3GB, eller (2) använder 64-bitars program, eller (3) använder 32-bitars program som använder mer än 2GB minne.