Moderkort kan överklocka Geforce 9600 GT av misstag

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av NukeHenk
Känns nästan alltid som man drar upp nånting med bilar när man jämför här. Men på bilar mäter man vad motorn har för effekt utan själv bilen typ, inte vad den klarar av att trycka ut på hjulen. Så på det sättet får man alltid ut mindre prestanda än vad tillverkaren skriver, OM nu inte tillverkaren mäter effekten från hjulen. (har ingen kolla på det).

Vad spelar det för roll? Är jämförelsen med en bil bra, varför inte använda sig utav det? Huvudsaken är ju att ens poäng kommer fram.
Det gäller att hålla reda på de olika specifikationerna hos en bil.
Effekten hos bilar kan variera stort beroende på vilken enhet man bestämmer sig för att använda. Exempel på dessa är ju Watt, Hästkrafter, Axelhästkrafter etc..

Taget från wikipedia: bhp står för "braked horsepower", där "brake" syftar på att motorn är "bromsad", effekten är alltså uppmätt med en dynamometer. En annan förkortning som förekommer är ihp vilket står för "indicated horsepower", här är alltså effekten inte mätt med en dynamometer utan beräknad från motorns cylindertryck. Detta tar dock inte hänsyn till motorns friktionsförluster varvid ihp ger högre värden än bhp.
Ibland ser man även förkortningen shp vilken betyder shaft horsepower, axelhästkraft. Det är den största möjliga nyttoeffekten som en maskin kan avge, det är med andra ord motoreffekten minus förluster i till exempel växlar och kopplingar.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av minibite3
De flesta moderkorts grundinställningar på PCIe-bussen är satt på Auto.
Jag antar att PCIe-bussen överklockar sig automatiskt då och då överklockas även grafikkortet. Är det bara jag som har uppfattat nyheten så?Kan någon bekräfta att det ger någon prestandaboost att överklocka PCIe-bussen, och isåfall varför samt hur mycket som rekommenderas?

EDIT: Nu till den frågan jag tänkte ställa från första början; Fungerar detta även bakvänt? Om man klockar GPUn, klockas även PCIe-bussen då?

Ifall det då stämmer att man även vinner på att öka PCI-e bussen, så är detta ganska dåligt, man vill ju kunna klocka PCI-e bussen och GPUn separat.

Om moderkortet har stöd för att låsa PCIe är den låst på Auto och ingenting annat. På vissa moderkort ökar PCIe frekvensen när man ökar FSB när PCIe står på Auto men är inte speciellt vanligt längre.

Klockning av PCIe ger en liten boost men ingen större boost normalt sett. Tvärtom brukar det göra korten och hela systemet mer instabilt. Detta är inte en fördel för de flesta för de flesta som äger och kommer äga ett 9600GT vet knappt vad klockning är. Det vet att det är som att "trimma" bilar men inte så mycket mer än så. Sådana personer, alltså majoriteten går inte in i BIOS och börjar härja för de har inte bollarna för det och kan ej det.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av mitrix
Kunde inte sagt det bättre själv, det är väl bara smart av nvida om de kommit på ett smidigt sätt att slippa behöva en kristall till på grafikkorten. Visst är väl ingen jättekostnad, men den är som bevisat onödig och därmed en onödig kostnad!

Sen att de inte dokumenterat denna skillnad kan man ju tycka vad man vill om, men alla recensenter borde iaf vara så pass kunniga att de kör med fasta frekvenser på de olika bussarna!

Jo det kanske är en bra feature, vem vet men de borde dokumenterat detta eftersom, som Gambit skrev är detta en bekräftad feature som kallas för Linkboost.

Visa signatur

Min musik
@albinloan
Allt vi kan tänka, kan vi skapa.

Permalänk

Varför skulle någon testsida köra med överklockade pci-buss hastigheter då vi redan tidigare sett att olika kort kan tjäna olika mycket på det?
Risken att sabba systemet eller orsaka onödig instabilitet är ju dessutom högre.

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mortifer666
Varför skulle någon testsida köra med överklockade pci-buss hastigheter då vi redan tidigare sett att olika kort kan tjäna olika mycket på det?
Risken att sabba systemet eller orsaka onödig instabilitet är ju dessutom högre.

Exakt.

Visa signatur

Min musik
@albinloan
Allt vi kan tänka, kan vi skapa.

Permalänk
Medlem

Det är ju högst underligt att Nvidia inte har notifierat sina kunder om detta. Då om nu en konsument har en moderkort som just ökar PCIE frekvensen och köper en fabriks överklockad variant av 9600GT och sen får problem, inte kommer han att tro att det är moderkortet som påverkar grafikkortet. Inte ens support om han ringer dom.

Det är ju en ganska viktig del i dess funktion.

Linkboost är där för att öka bandbredden, jag ser inte var det står att den kommer att påverka GPUn,s core clock.

Frågan är ju varför Nvidia har undanhållit denna viktiga funktionen från konsumentens/kundens/recensentents vetande.