Microsoft kämpar vidare mot EU-kommissionen

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xphaze
Scenario:

Ford har 98 % av bilmarknaden. Biljätten inser att de kan dra nytta av sin storlek.

* De börjar tillverka däck och ser till att endast företagets egna däck passar på bilar från Ford.
* Nästa steg är att ta över drivmedlet. De fixar till så att bilarna endast kan gå på Fords egna bensinblandning, inget annat fungerar.
* Ford börjar hemlighålla alla kopplingsscheman och ritningar över bilarna, så att inga andra verkstäder än Fords egna kan laga och serva företagets modeller.
* Osv.

Rätt eller fel?

Frågan är väl var gränsen ska dras.
Och här tycker jag att EUs krav är patetiska.

Man ska komma ihåg att microsofts existens bygger till hundra procent på att andras produkter fungerar på deras OS. Det ligger i MS egenintresse att underlätta för andra, och de gör de också.
Minns när källkod läcktes från MS och man kunde se hur man lagt in buggfixar för andras mjukvara (även då buggen i sig berodde på att den mjukvaran gjorde något på fel sätt) för att ge slutanvändaren en bättre upplevelse, det är förstås inte bara positivt men det visar min poäng.

Det hela hindrar förstås inte MS att köra fult, och för jusst de marknader där de själva har egen mjukvara så kan de ju försvåra för andra men i alla fall på vissa punkter är EU helt ute och cyklar, anser jag.

Vidare, vart ska pengarna gå? Till EU? Vadå egenintresse?
Finns det verkligen inget bättre sätt att straffa MS?

Jag har alltid haft svårt för sådana här saker när ett stort bolag får betala löjliga belopp till det land/whatever som brottet begicks, visst är det en känslig fråga vart pengarna (om det är jusst pengar det rör sig om) ska gå men nog borde det finnas vettigare lösningar.

Permalänk
Inaktiv

Äh, let the bitches pay! Försäljningsförbud vore lite häftigt. Tänk om de bara fick sälja ett visst antal licenser per år i EU, eller om de fick ett tidsbegränsat totalt säljstopp, då kanske operativsystem förutom Vista/XP/OSX kunde få en vettig chans Det skulle göra mycket mer skada för företaget, och kanske mer nytta för marknaden. Bötessumman är ju som sagt ingen större deal varken för Microsoft eller EU, om det nu är EU som får pengarna.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fluffster
Hur i hela friden för du ihop att kapitalism leder till monopol?! Brist på konkurrens leder till monopol, inte kapitalism. Såvida det inte är statlig, lagstiftad monopol. Den är inte lätt att tävla emot.

Den vanligaste kritiken mot kapitalismen från allt annat än extrema nyliberaler som till och med Bush och Cheney håller utelåsta är just att konkurrens i sin förlängning leder till just monopol. Om man inte reglerar så kommer den starkaste alltid att vinna tills det bara är en kvar, vilket kallas monopol.

Permalänk
Avstängd

Ärligt talat tycker jag att desto färre operativsystem desto bättre. Det är lättare för programmaerar om de bara behöver hålla koll på ett fåtal.

Däremot tycker jag att Microsoft redan tjänar en hel del på operativssytemet så de kan väl ändå sluta jävlas med de som tillverkar program till deras operativsystem! grr

Visa signatur

"Jo men det var exakt det jag menade med att den enda moddningen detta galleriet innehåller är Sanningsmodifikation och photoshoppande :)"

Permalänk

Vem får pengarna om Microsoft tvingas böta 899 miljoner Euro (ca 8,3 miljarder kronor)?

För att tjäna ihop 8,3 miljarder kr, måste 10 000 personer, med en månadslön på 50 000 kr, jobba i 14 år...! Pengarna skulle alltså kunna ge lön åt alla politiker i EU flera decennier framöver...!

Vart går pengarna till? Känns som att pengarna kommer att trilla ner i ett svart hål och aldrig komma upp igen... För någon skattereducerling lär väl aldrig hända!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fluffster
Hur i hela friden för du ihop att kapitalism leder till monopol?! Brist på konkurrens leder till monopol, inte kapitalism. Såvida det inte är statlig, lagstiftad monopol. Den är inte lätt att tävla emot.

Det är konstigt att vi i Sverige är så rädda för monopol när vi har massa statliga monopol som ingen verkar gnälla på. Systembolaget, apoteket mm.

Personligen är jag av den åsikten att Microsoft borde få göra vad fanken dom vill med och av sitt operativsystem. Marknaden är fri och kan någon bara tillverka ett seriöst alternativt operativsystem så är det ju fritt fram. Passar inte Microsofts egna webläsare, filmspelare mm så är det ju bara att avända något annat eller? Mac är ju ett altenativ som fler och fler börjar använda t ex.

Hur är Apples operativsystem föressten? Inte dags att stämma dom? Är inte iPod:en svår att använda med annat ån iTunes utan lättare "hacking"? Gnälls det aldrig på det?

Kapitalism är självutplånande, precis som kommunism. Sluthållplatsen för kapitalism är när ett företag har totalt monopol och därmed inte längre behöver utveckla och förbättra för de har makt nog att hinda all konkurrens. Enda skillnaden mellan kapitalism och kommunism är att i kommunismens fall heter företaget i slutskedet "staten" istället för "någonting AB"

Det som behövs är en blandning, en balans. Någonting som tillåter att kapitalismen driver utveckling men hindrar att något företag lyckas med en total dominans.

På ämnet svensk privatisering så tycker jag inte så mycket finns att säga, den biten slutade vara seriös när nått pucko kläckte ur sig privata fängelser med vinstintressen istället för rehabilitering samt det ännu värre påhittet att vårt kära systembolag ska få i uppgift att försöka ha ihjäl så många som möjligt och lämna skattebetalarna med städnotan...

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av P1nGviN
Ärligt talat tycker jag att desto färre operativsystem desto bättre. Det är lättare för programmaerar om de bara behöver hålla koll på ett fåtal.

Däremot tycker jag att Microsoft redan tjänar en hel del på operativssytemet så de kan väl ändå sluta jävlas med de som tillverkar program till deras operativsystem! grr

Jag håller nog med dig, traditionellt sett brukade infrastruktur vara en samhällelig fråga och brukade skötas eller i alla fall regleras av myndigheter. På många sätt kan operativsystem liknas vid infrastruktur och därmed anses vara någonting som ska regleras, ungefär som vatten, el eller järnvägar. Men nu lever vi i en globaliserad värld där folk tycker att företag ska få tjäna pengar på att kränga dåliga produkter på grund av att de har nära på monopol på marknaden. Så vi sitter nog fast i att bara kunna spela spel i windows eller på konsol ett bra tag till...

Eller vad är det rebellerna brukar säga? Use the Force, Open Source

Permalänk
Hjälpsam
Citat:

Ursprungligen inskrivet av albertalbertsson
A bilden är klockvänlig, vet någon vad han var arresterad för när den togs ?

Tror det var fortkörning och att han körde sin egen Porche runt 20 bast.
Visst ser han ångerfull ut.

MS fick böta pga av att dom blandade ihop sitt operativ och applikationer för mycket, utan att låta andra bära sig lika illa åt.
Nu försöker MS skilja på OS och applikation, eftersom dom sent om sider, inser att det blir ett jäkla säkerhetshål, att låta installationsprogrammen manipulera OS:et hur som helst.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk

När det gäller monopol och (över)statlig ingripande så är det ju lite diffust var man ska dra gränsen. Jag tycker dock att man borde dra gränsen beroende på hur stor marknad monopolet gäller och hur lätt det är för en ny aktör att slå sig in i den.

T.ex. om det gäller bara nån väldigt specifik mekanisk del till industrin, så kan ju en ny tillverkare, med investeringar, alltid slå sig in en sådan marknad. Samma sak gäller om det gäller monopol inom ett begränsad område, isf. finns det ju troligtvis företag/institutioner som har resurser att slå sig in där . Men t.ex. operativsystemsmarknaden, som ju Microsoft dominerar globalt, är ju så otroligt svår att slå sig in i. Det räcker inte med att ha en bättre produkt till ett bättre pris än Microsoft, operativsystemsmarknaden är såpass komplicerad (i.o.m. kompatiblitetsproblem) och stor, att det egentligen inte finns något företag som har resurser nog att under en lång tid årligen investera miljarder för att få någorlunda marknadsandelar och ev. sen kunna plocka ut någon vinst.

Någon jämförde Micorsofts dominans inom operativsystem med Apples dominans inom mp3-spelare. Det kan man dock inte riktigt jämföra, eftersom Apples iPod och andra mp3-spelare är fullt kompatibla med varann och kan alltså spela samma filer. En annan tillverkare, med hjälp av mycket reklam m.m., har ganska stora möjligheter att ta marknadsandelar av Apple.
Skulle iPod vara ensam om att stödja någon viss filformat, och det formatet vara det dominerande musikformatet till över 90%, så skulle det innebära mycket större problem. Men även då så skulle det forfarande inte vara lika resurskrävande och svårt för en ny aktör att skapa en ny sorts musikspelare och filformat som man standardiserar, än det är att skapa ett nytt operativsystem och en efterfrågan efter den. Ett elektronikföretag, eller ännu hellre en grupp av flera företag, skulle nog ganska lätt kunna fort skapa en värdig konkurrent till iPod.

Visa signatur

e6600@3.2GHz@1.35v + P5B deluxe + corsair 2gb pc6400 + HD4350 m.m.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xphaze
Scenario:

Ford har 98 % av bilmarknaden. Biljätten inser att de kan dra nytta av sin storlek.

* De börjar tillverka däck och ser till att endast företagets egna däck passar på bilar från Ford.
* Nästa steg är att ta över drivmedlet. De fixar till så att bilarna endast kan gå på Fords egna bensinblandning, inget annat fungerar.
* Ford börjar hemlighålla alla kopplingsscheman och ritningar över bilarna, så att inga andra verkstäder än Fords egna kan laga och serva företagets modeller.
* Osv.

Rätt eller fel?

Skillnaden är väl att en hel del folk är beroende av vissa MS-produkter, medans en bilägare kan välja att byta till ett annat bilmärke om det blir för jobbigt att äga en ford.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 3950X | Asus Crosshair VIII Hero | 64 GB DDR4 3200MHz | MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24GB

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sir_Manfred
Skillnaden är väl att en hel del folk är beroende av vissa MS-produkter, medans en bilägare kan välja att byta till ett annat bilmärke om det blir för jobbigt att äga en ford.

Inte om Ford har 98% av marknaden och det finns nästan bara mackar som har "Ford-bränsle", bara Fordverkstäder, osv osv. Kanske t.o.m. vägar som är anpassade till bara Ford. Även om du kan få en annan bil till en bråkdel av priset (läs Linux) så kommer inte den vara så givande om den bara går att köra på några få vägar.

Visa signatur

e6600@3.2GHz@1.35v + P5B deluxe + corsair 2gb pc6400 + HD4350 m.m.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sl2wm-rocks
Inte om Ford har 98% av marknaden och det finns nästan bara mackar som har "Ford-bränsle", bara Fordverkstäder, osv osv.

Snälla ovanstående är ett löjligt scenario. Kan någon förklara vad det skulle representera? Vad som kanske skulle hända om Microsoft fick göra som dom ville? Wake up, dom gör som dom vill i dagsläget, och vi har det betydligt bättre än om Open Source fanatiker skulle vara alternativet.

Ubuntu är det OS som är i närheten av något som kan matcha kommersiella OS för oss slutanvändare. Det tar marknadsandelar varje dag, och många dessutom. Detta är TYDLIGT bevis på att det går att konkurrera bara man har en produkt som klarar backa up det kvalitetsmässigt. Att straffa folk för att dom lyckas vara framgångsrika har sällan fungerat, snacka om att motivera åt fel håll. Visserligen förmodligen något vårt bidragsamhälle redan är proffs på.

Visa signatur

"You know what's fun to do? Rent an adult movie, take it home, record over it with The Wizard of Oz, then return it so the next guy that rents it is thinking. 'When is this Dorothy chick going to get naked?'"
- Mark Pitta

Permalänk
Medlem
Citat:

Någon jämförde Micorsofts dominans inom operativsystem med Apples dominans inom mp3-spelare. Det kan man dock inte riktigt jämföra, eftersom Apples iPod och andra mp3-spelare är fullt kompatibla med varann och kan alltså spela samma filer. En annan tillverkare, med hjälp av mycket reklam m.m., har ganska stora möjligheter att ta marknadsandelar av Apple.
Skulle iPod vara ensam om att stödja någon viss filformat, och det formatet vara det dominerande musikformatet till över 90%, så skulle det innebära mycket större problem. Men även då så skulle det forfarande inte vara lika resurskrävande och svårt för en ny aktör att skapa en ny sorts musikspelare och filformat som man standardiserar, än det är att skapa ett nytt operativsystem och en efterfrågan efter den. Ett elektronikföretag, eller ännu hellre en grupp av flera företag, skulle nog ganska lätt kunna fort skapa en värdig konkurrent till iPod.

Jo men det var inte riktigt Filformatet det var frågan om utan att du "MÅSTE" använda itunes för att lägga in filer på den, Det är samma sak som att du måste få med Windows media player, Ie när du installerar ett os från MS och det var det ju också snack om för ett tag sen. Att Dom bröt mot nån konkurans grej för att det var svårt att ta bort, dom + att du måste ha Ie för att uppdatera, Men samma sak gäller ju med ipod, itunes lätt att ta bort, men gör du det så kan du inte lägga in saker på din ipod.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Domifuling
Snälla ovanstående är ett löjligt scenario. Kan någon förklara vad det skulle representera? Vad som kanske skulle hända om Microsoft fick göra som dom ville? Wake up, dom gör som dom vill i dagsläget, och vi har det betydligt bättre än om Open Source fanatiker skulle vara alternativet.

Ta några exampel:
Ändra sina API:er så att andra ordbehandlings program slutar fungera.
Se till att Alla andra web "browser" kör långsammare mot deras web servrar
Skriv om i Kerberos så andra system inte fungerar 100% bra mot Microsofts sevrar
Se till så att Opera web browser inte fungerar mot deras web server.
( Men om man ändrar user agent setting så funkar det )

Permalänk

Hur fan kan nånting bra komma ur att dömma ett konsumentföretag till böter på 8 miljarder? Sänks priset? Nope. Höjs eller bibehålls det? Ja.

Och varför ska varenda jävla företag gnälla så satans på MS för? Utveckla ett eget operativ då, vad jag vet så är det helt fritt fram. Och det är väl ingen som helst skillnad på MS och nåt annat stort företag. Dom, liksom alla andra, vill ha betalt för det dom utvecklat. Och dom vill ha kontroll över vad som görs med deras produkt.

Visa signatur

ASUS P6T | Intel i7@4ghz | MSI 680GTX | 3x4gb+3x2gb DDR3 BCLK 195 |Intel X25M 160GB G2 x2 | WD Raptor X Gamer 150gb | SpinPoint F1 1TB | WD Green 1TB |

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dricksprit
Hur fan kan nånting bra komma ur att dömma ett konsumentföretag till böter på 8 miljarder? Sänks priset? Nope. Höjs eller bibehålls det? Ja.

Och varför ska varenda jävla företag gnälla så satans på MS för? Utveckla ett eget operativ då, vad jag vet så är det helt fritt fram. Och det är väl ingen som helst skillnad på MS och nåt annat stort företag. Dom, liksom alla andra, vill ha betalt för det dom utvecklat. Och dom vill ha kontroll över vad som görs med deras produkt.

Men snälla nån, priserna sänks inte nej och det var inte meningen med böterna från början...
Sen är böter dessutom ett av väldigt få alternativ som finns om man ska straffa ett företag för något.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem

Vanligaste missuppfattningen, eller jag antar missuppfattning, verkar vara att EU specialbehandlar Microsoft vilker jag antar att de inte gör. Rimligtsvis har EU konkurrens lagar, precis som sverige, som alla företag måste följa.
Är inget konstigt med att man måste följa reglerna där man vill verka, ett utländskt företag måste betala moms om de säljer något i sverige och ett svenskt företag måste följa amerikanska regler om de vill göra affärer där eller vad som helst.

Det finns alltid regler för allt i alla sammhällen. Totalt fri kapitalism på det sättet som en del verkar tycka att kapitalism betyder existerar mig veterligen inte och borde antagligen inte ens kallas kapitalism, någon typ av anarkism låter närmare.
Kan gå ett steg till: Västvärlden värderar ideen demokrati högt. Demokrati är vanligen faktiskt synonymt med att inevånarna bestämmer över allt, folket bestämmer och ingen/inget annat. Kanske låter som skälsordet kommunism eller nåt i en dels ögon men det är det demokrati är. Det kan i och för sig ifrågasättas hur mycket folk egentligen har att säga till om i många sammanhang men demokrati betyder inte inte totalitarism, vilda västern, diktatur etc.

Personligen vet jag inte jätte mycket om MS/EU fallen men jag tror inte jag känner en enda person som kallar sig kapitalist sominte anser att fungerande konkurrens är, en av/kanske den viktigaste, grundpelare/n i fungerande kapitalism, är liksom halva ideen.

Visst, som företagare kanske man inerst inne skulle vilja bli av med alla konkurrenter men ideologiskt som kapitalist är den åsikten svår eller omöjlig att försvara.

Gissar dock att reglerna MS brutit mot funnits länge och så vitt jag vet så är det här fallet inte alls så komplicerat som en del verkar tro.

Permalänk
Medlem

EU:S konkurrens politik är ett skämt. När Volvo (lastvagnar) ville köpa Scania as EU nej för då skulle dom bli för stora och skada konkurrensen. När Volkswagen köpte Scania sa EU inte ett pip, trots att VW är större än Volvo och dessutom äger MAN. Så EU:s konkurrens politik är enbart baserad på godtycke och gynnande av enskilda länders intressen. Att de jagar Microsoft är bara ett försök att visa musklerna och få legitimitet, och Microsoft är lovligt byte för dom är så stora att ingen tycker synd om dom och eftersom dom är amerikanska finns inget medlemsland som protesterar.

Visa signatur

I am Thon, eat my spread!

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xellofan
EU:S konkurrens politik är ett skämt. När Volvo (lastvagnar) ville köpa Scania as EU nej för då skulle dom bli för stora och skada konkurrensen. När Volkswagen köpte Scania sa EU inte ett pip, trots att VW är större än Volvo och dessutom äger MAN. Så EU:s konkurrens politik är enbart baserad på godtycke och gynnande av enskilda länders intressen. Att de jagar Microsoft är bara ett försök att visa musklerna och få legitimitet, och Microsoft är lovligt byte för dom är så stora att ingen tycker synd om dom och eftersom dom är amerikanska finns inget medlemsland som protesterar.

Hur många MAN lastbilar säljs i Sverige? Hur många Volvo och Scania lastbilar säljs? Hade Volvo och Scania gått ihop så hade de fått nästan 100% av marknaden i många skandinaviska länder. Har ett företag så stor marknad så är det lätt att erbjuda verkstäder specialavtal och plötsligt så får du köra din MAN lastbil 30 mil för service. Då inser du att du bara behöver åka 1 mil för en Volvo/scania bil och köper en sån istället.

Visst, VW är stora som as men det är inte bara storleken på företaget utan marknadsandelarna som är viktigast i konkurrenssamanhang.

Visa signatur

Belysningstekniker låter väl lagom flummigt?
signature your as this use backwards this read to enough dumb were you if

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xellofan
EU:S konkurrens politik är ett skämt. När Volvo (lastvagnar) ville köpa Scania as EU nej för då skulle dom bli för stora och skada konkurrensen. När Volkswagen köpte Scania sa EU inte ett pip, trots att VW är större än Volvo och dessutom äger MAN. Så EU:s konkurrens politik är enbart baserad på godtycke och gynnande av enskilda länders intressen. Att de jagar Microsoft är bara ett försök att visa musklerna och få legitimitet, och Microsoft är lovligt byte för dom är så stora att ingen tycker synd om dom och eftersom dom är amerikanska finns inget medlemsland som protesterar.

Personligen tycker jag det var ett idiotiskt påhitt att stoppa hopslagningen av Scania och Volvo lastbilar, men som mortifier redan sagt stoppades den sammanslagningen pga. att Volvo och Scania skulle få alldeles för stor andel av den skandinaviska lastbilsmarknaden.
Detta var ett beslut som vi kanske tycker är dumt men kan mycket väl vara bra för marknaden i Sverige och EU om än kanske inte för ekonomin i Sverige.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xellofan
EU:S konkurrens politik är ett skämt. När Volvo (lastvagnar) ville köpa Scania as EU nej för då skulle dom bli för stora och skada konkurrensen. När Volkswagen köpte Scania sa EU inte ett pip, trots att VW är större än Volvo och dessutom äger MAN. Så EU:s konkurrens politik är enbart baserad på godtycke och gynnande av enskilda länders intressen. Att de jagar Microsoft är bara ett försök att visa musklerna och få legitimitet, och Microsoft är lovligt byte för dom är så stora att ingen tycker synd om dom och eftersom dom är amerikanska finns inget medlemsland som protesterar.

Fy fan vad arg jag blir när jag kommer att tänka på det. Ren uruselhet att de fick köpa Scania... >:<

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sl2wm-rocks
Inte om Ford har 98% av marknaden och det finns nästan bara mackar som har "Ford-bränsle", bara Fordverkstäder, osv osv. Kanske t.o.m. vägar som är anpassade till bara Ford. Även om du kan få en annan bil till en bråkdel av priset (läs Linux) så kommer inte den vara så givande om den bara går att köra på några få vägar.

Om Ford skulle göra som i det där Scenariot så skulle dom snabbt tappa marknadsandelar för varje steg. Folk är i dagsläget inte beroende av just Fords bilar och har därför valmöjligheten att byta för att få en bil som är mer universell och inte bunden till Fords egna produkter.
MS däremot har redan en stor massa med människor som är beroende av deras produkter och för vissa är ett byte av OS inte alls ett alternativ.

Tacka vet jag multiplatforms-mjukvara. Men som maxare idag har jag inte möjligheten att nyttja 3dsmax i något annat OS än Windows. Skulle gärna sitta med Linux eller till och med OS X om de programvaror jag nyttjar kunde köras på dessa plattformer.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 3950X | Asus Crosshair VIII Hero | 64 GB DDR4 3200MHz | MSI GeForce RTX 3090 Suprim X 24GB

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sir_Manfred
Om Ford skulle göra som i det där Scenariot så skulle dom snabbt tappa marknadsandelar för varje steg. Folk är i dagsläget inte beroende av just Fords bilar och har därför valmöjligheten att byta för att få en bil som är mer universell och inte bunden till Fords egna produkter.
MS däremot har redan en stor massa med människor som är beroende av deras produkter och för vissa är ett byte av OS inte alls ett alternativ.

Nej, självklart så skulle inte Ford kunna göra så i dagsläget. Men det vi pratade om är ett scenario på vad som skulle kunna ske om Ford hade 98% av marknaden. Och i det läget så skulle Ford absolut kunna göra det. Folk skulle vara sura på Ford, men vem vill istället ha en bil som inte går att tanka, laga eller köra överallt med istället ? Alltså skulle ändå ingen byta bort från Ford.

Visa signatur

e6600@3.2GHz@1.35v + P5B deluxe + corsair 2gb pc6400 + HD4350 m.m.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xphaze Scenario: Ford har 98 % av bilmarknaden. Biljätten inser att de kan dra nytta av sin storlek. * De börjar tillverka däck och ser till att endast företagets egna däck passar på bilar från Ford. * Nästa steg är att ta över drivmedlet. De fixar till så att bilarna endast kan gå på Fords egna bensinblandning, inget annat fungerar. * Ford börjar hemlighålla alla kopplingsscheman och ritningar över bilarna, så att inga andra verkstäder än Fords egna kan laga och serva företagets modeller. * Osv. Rätt eller fel?

skojar du eller? Sen när kan du inte lägga in alternativa media spelare, webbläsare osv i windows? Det är ju trots allt det hela skiten handlar om...

Visa signatur

4790K@4.5ghz, 16GB DDR3, GTX 1060 6GB.

Permalänk
Medlem

Nej det handlar om Microsofts Maffia metoder för att stänga ute andra aktörer på marknaden.

Sen så tycker jag att det är rätt att huvudkomponenter i Windows-koden blir tillgänglig fur alles! Dom har ju ändå köpt allt

Sen så struntade M$ i dom uppställda EU-sanktionerna. Då blir det dyrt

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mortifer666
Hur många MAN lastbilar säljs i Sverige? Hur många Volvo och Scania lastbilar säljs? Hade Volvo och Scania gått ihop så hade de fått nästan 100% av marknaden i många skandinaviska länder. Har ett företag så stor marknad så är det lätt att erbjuda verkstäder specialavtal och plötsligt så får du köra din MAN lastbil 30 mil för service. Då inser du att du bara behöver åka 1 mil för en Volvo/scania bil och köper en sån istället.

Visst, VW är stora som as men det är inte bara storleken på företaget utan marknadsandelarna som är viktigast i konkurrenssamanhang.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blubben
Personligen tycker jag det var ett idiotiskt påhitt att stoppa hopslagningen av Scania och Volvo lastbilar, men som mortifier redan sagt stoppades den sammanslagningen pga. att Volvo och Scania skulle få alldeles för stor andel av den skandinaviska lastbilsmarknaden.
Detta var ett beslut som vi kanske tycker är dumt men kan mycket väl vara bra för marknaden i Sverige och EU om än kanske inte för ekonomin i Sverige.

Jag kan dock inte släppa misstanken om att det mycket väl kan ha varit Tysklands dominerande ställning inom EU som haft ett finger med i spelet.

Visa signatur

I am Thon, eat my spread!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xellofan
Jag kan dock inte släppa misstanken om att det mycket väl kan ha varit Tysklands dominerande ställning inom EU som haft ett finger med i spelet.

Fast tyskland har inte precis kontroll över EU, det är snarare Frankrike som försöker mer med det även om det inte lyckas

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Blubben
Fast tyskland har inte precis kontroll över EU, det är snarare Frankrike som försöker mer med det även om det inte lyckas

Glöm dock inte bort att Tyskland faktiskt har fler(flest) ledamöter i Europaparlamentet än Frankrike.
Självklart kan jag inte bevisa något, men en organisation som vill reglera hur gurkor får vara böjda litar jag inte på

Visa signatur

I am Thon, eat my spread!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Xellofan
Glöm dock inte bort att Tyskland faktiskt har fler(flest) ledamöter i Europaparlamentet än Frankrike.
Självklart kan jag inte bevisa något, men en organisation som vill reglera hur gurkor får vara böjda litar jag inte på

Va, en sådan organisation borde ju rimligtvis vara helt harmlös om de ger sig på så meningslösa påhitt?

Om Tyskland styr mycket vet jag inte men rent invånarmässigt har de små länderna otroligt mycket mer makt än de stora, altså per invånare.

Tycker föresten att Ford liknelsen var riktigt bra, det stämmer inte exakt men det gör liknelser alldrig då det ju faktiskt är en liknelse.

Visa signatur

Citera för att vara säker på svar!

Permalänk
Medlem

Både EU och Microsoft har för stor makt i min mening.

Dags för folkomröstning gällande EU och på samma gång kan vi rösta ifall Microsoft Windows ska tvingas göra delar av sitt OS open-source för att stimulera mjukvaru-marknaden.

Visa signatur

Dator: Asus Z370 Plus Gaming/ MSi DUKE RTX 2080 / i7-8700k med Pure Rock kylning / 16GB Corsair DDR4 3000 MHz CL15 / FD Define R7 TG / Zalman 850W / Logitech TGB / Sony WH-1000XM3 / Razer Deathadder 2013 / Svive 35" D501 / Samsung 960 Pro 512GB (OS) / Seagate Barracuda 3 TB / Windows 11 Pro / Laptop: HP Compaq CQ-57 401EO /