Stadigt ökande försäljning av SSD-enheter

Permalänk
Medlem

Jag ska lätt köpa en när det börjar komma mer 1 TB SSD´s på marknaden.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thermion
Det är ett par månader kvar innan det gått ett år sedan jag sa att SSD skulle ta över HDD inom 2 år. Vad mycket skäll jag fick för det. Specielt från MBY som var helt övertygad om att SSD tekniken var bristfällig :).

Nåja. Therm's keeping score and it's lookin' good!

Jag skulle uppskatta väldigt mycket om du 1) slutade ljuga och 2) slutade med stalkning och trollning. Du verkar ju inte ens veta vad du själv sagt. Än mindre vet du vad jag har sagt. Utvecklingen går faktiskt långsammare än vad t.o.m. jag bedömde, men jag har redan redogjort för felkällorna och bevekelsegrunden för mina resonemang. Resonemang som förutspått utvecklingen våldsamt mycket noggrannare än någon annans hitintills. SSD har ju för fan inte ens börjat dyka upp som systemenhet än för lejonparten av alla datorer. Inte ens på netbooks har de fått fäste utan ånyo kapitulerat inför HDD, precis som man kapitulerade inför HDD i början av 2000-talet på MP3-spelare, mobiler o.dyl. SSDs tillbakatagande av denna nisch blev betydligt senare och gick betydligt långsammare än vad tillochmed jag förutsåg. Ändå följer utvecklingen mina linjer bättre än dina. Avståndet mellan entusiastdatorerna och mainstream är fortsatt mycket stort och vidare är den entusiastbas som verkligen går in för SSD mycket mindre än vad man skulle kunna tro. Hur många har ens ännu hört talas om SSD och tar hänsyn till detta när du köper ny dator? 1% av befolkningen? 0,1%? 10 PPM? Jag vet inte, men du tror ju grundlöst att siffran är 90% eller så! Jag har sedan länge, precis som andra riktiga entusiaster som vet något om datorer SSD som systemdisk. *Alla* nya datorer jag bygger ihop har SSD som systemdisk och exakt noll av dessa har SSD som lagring. Det måste till någon sorts våldsamt extraordinär händelse för att detta förhållande inte ska gälla om ett år. Att SSD skulle ha tagit över från HDD på hela marknaden om ett år är komplett verklighetsfrämmande. Som vanligt vet du inte vad du talar om.

Bara en imbecill tror att tillväxtsiffror som "50%" säger något om dominans. Hög tillväxt är kännetecknande för något helt annat. Bara en imbecill som inte kan läsa innantill eller har verklighetskontakt kan tro att dagens siffror jämfört med förra årets talar för ett övertagande från HDD till SSD till kommande år. Herrejösses, du måste vara ett troll, så dum kan ingen vara!

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem

Beställde även själv nyss en 80GB Intel X25-M G2 från Inet ^^

Visa signatur

ASUS TUF Z390-PRO GAMING, Intel Core i7-9700K, Noctua NH-D15, 4x8GB Corsair PC4-24000, Palit RTX 3080 GamingPro 10GB, 1.1TB SSD + 4TB HDD, X-Fi Titanium HD, Corsair RM1000i, Fractal Design R4

Permalänk
Medlem

Sitter själv på en för gammal laptop som har ide-gränssnitt. Skulle vilja sätta i en ssd men tvivlar på att ide-gränssnittet orkar leverera tillräckligt. Någon som har erfarenhet? Finns väl itne så mycket att välja på om man vill köra ide?

Får väl leta en billig med sata-gränssnitt å smälla i en ssd sen. Vad tror ni?

Visa signatur

Is it "for fucks sake" or "for fuck sake"? Its for a work email so it has to sound professional.

Permalänk
Hedersmedlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Långt inlägg

Jag tror att vi gör bäst att låta det bero!

Finns ingen som har glädje i att det dras igång pajkastning i en nyhetstråd.

Om ni ändå tvunget känner att ni ska diskutera om varandra så gör det i en tråd i forumet och för fasiken, rama in vad ni ska diskutera INNAN ni sätter igång

Solklart?

Visa signatur

Numera nöjd med en Chromebook.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
*text till imbecillen...

Givetvis har du rätt, men du kan ju släppa din överlägsna stil. Den fick mig bara att garva.
Och din signatur är ju årets fail. Men det hör givetvis inte hit.

OnT.
Blir nog snart en SSD för mig med. Men jag väntar nog på nästa generation.

Permalänk
Medlem

angående det här med inköp av ssd

http://se.wesellcd.dk/index.php?page=products&product_id=3894

är detta något skämt eller borde man beställa en? vad tror ni?

/simon

Permalänk
Avstängd

Med lite positiv utveckling på priserna så kanske även jag köper en eller fler SSD diskar under året. Som en del andra tycker så anser jag fortfarande att SSD är för dyrt. Men jag tycker också dom är för små ännu.

Visa signatur

Fractal Design Arc Mini. Fractal Design Newton R2 650W. Intel Core i5-2500. Intel Liquid Cooling Solution RTS2011LC. ASUS P8H77-M Pro. 8GB Samsung PC3-10600. ASUS GTX 560 Ti 448-cores DirectCU II 1280MB. 1 St Samsung 830 Series 128GB. 1 st Samsung SpinPoint F1 500GB. 1 st Samsung EcoGreen F4 2TB. Samsung SH-123. ASUS VH238T. SteelSeries Ikari Optical. SteelSeries QcK Mini. SteelSeries G6v2. SteelSeries 4H. Edifier E3300.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Leedow
Man skulle ju faktiskt kunna säga att SSDs tar över HDDns roll som systemdisk, i alla fall i en entusiast eller semi-entiusiast (läs: sweclockare). HDDs får göra det som HDDs gör bäst, lagra mängder med data medan SSDs får hantera applikationerna och operativsystemet.

SSD som masslagring kommer nog dröja ett bra tag tror jag.

Själv tror jag att SSD som lagringsdisk aldrig kommer ske. Det finns mycket som talar emot detta, inte bara priser.
Istället tror jag att vi kommer få se en vidareutveckling av HDD så pass att den går från att vara prestandainriktad och lagringsinriktad till att vara nästan enkom åt det lagrinsinriktade hållet. Enda skillnad SSD gör med sitt intåg jämfört med om SSD inte skulle finnas är att satsningen på prestanda går över från HDD till SDD, i precis sådan takt som konsumenterna kräver, det vill säga ungefär som kurvan ser ut idag och därefter något avtagande ju fler som blir medvetna om SSD och dess egenskaper.
Hybrider kommer givetvis ställa allt huller om buller, men min poäng (men framförallt MBYs som jag förstått det) står kvar, att SSD är ingen lagringsdisk och kommer inte bli då andra medier är överlägsna på detta område. Exakt vad MBY sedan skrivit om masslagringens framtid, hybrider och övrigt vet jag inte men själv tror jag starkt på att vi kommer få se hybrider mycket snart, vilka egentligen är en enklare sammanslagning av SSD och HDD i samma skal. Vad som händer om 10 år vågar jag knappt gissa på.

Lite mer detaljerat och strukturerat:
Varför uppdelning av SSD och HDD?
Våra lagringsmedias prestanda mäts idag i framförallt GB och accesstid mot priset. Eftersom två olika media konkurrerar om två olika prestandamått så är, inom överskådlig framtid, en uppdelning det optimala för den som är ute efter högsta möjliga prestanda inom båda områden. Det blir billigare, det är enklare och det är t.o.m. säkrare och ger än bättre total prestanda med en uppdelning.
Om sammanslagning eller utslagning sker, när sker det isf?
Utslagning sker när det ena mediet är överlägsen eller jämbördigt det andra mediet på samtliga punkter, här förenklat till kr/GB och kr/acc.
Sammanslagning sker när mediernas egenskaper behåller sin individuella prestandavinst samt inte ger tillräckligt hög övrig vinst som ökad säkerhet vid separat behållning.
Hybrider?
Mja, när jag säger hybrider tänker jag på SSD och HDD i samma skal, lite som dagens HDD men med ytterligare cacheliknande minne i form av SSD. SSD som "cache" har inga fördelar jämfört dyrt cache som idag finns i HDD. Hur SSD istället kommer att fungera är som SSD fungerar idag, med enda skillnaden att de två olika lagringsmedierna har direkt tillgång till varandra och delar cache. Kort och åtkomstintensiv data kommer att sorteras ut på SSDn i största möjliga mån så länge det inte allt för mycket äventyrar säkerheten och inte lika anävnd data kommer sorteras på HDDn. Om sedan data visar sig läsas ofta från HDDn så kommer den kopieras och/eller flyttas till SSDn om det ger prestandavinst.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s.gropp
angående det här med inköp av ssd

http://se.wesellcd.dk/index.php?page=products&product_id=3894

är detta något skämt eller borde man beställa en? vad tror ni?

/simon

http://www.konsumentguiden.se/dator/harddisk/ssd/corsair_ssd_...

Kan vara feltryck, och då ska man akta sig för att bara beställa. Maila och hör med dem hur det ligger till. Bilden är ju fel bl.a. så mycket annat kan vara fel.

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alakai
*massa text*

tror nog SSD blir lagringsdisk förr eller senare. Såvida det inte kommer någon ny lagringsmedia som är bättre innan dess.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thermion
Det är ett par månader kvar innan det gått ett år sedan jag sa att SSD skulle ta över HDD inom 2 år. Vad mycket skäll jag fick för det. Specielt från MBY som var helt övertygad om att SSD tekniken var bristfällig :).

Nåja. Therm's keeping score and it's lookin' good!

Starkt av dig att påminna oss om att du hade fel för ett år sedan
Jag hade nog hållit tyst om det om det varit jag...

11 miljoner sålda SSD'er ska ställas i relation till över 200 mijoner sålda PC per år. Vi talar alltså om SSD'er i mindre än 5% av datorerna.
54% ökning om året räcker inte långt om SSD'er ska vara ikapp om ett år. Med 54% ökning om året så tar det 5-6 år innan 5% blir 50%... Så framåt 2016 säljs det hälften så många SSD'er som PC-datorer om ökningen fortsätter vara 54% per år.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KaptenKanel
tror nog SSD blir lagringsdisk förr eller senare. Såvida det inte kommer någon ny lagringsmedia som är bättre innan dess.

Bättre på vad?

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Hedersmedlem

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=9...

Ni som känner er träffade, vänligen fortsätt i länkad tråd.

Jag ser gärna att vi lämnar diskussionen huruvida någon har sagt något om SSD vs hårddisk i nyhetskommentarerna, det blir så trist att behöva sitta och läsa för dem som inte är med från början.

Tack på förhand

Visa signatur

Numera nöjd med en Chromebook.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alakai
Bättre på vad?

på allt ? även om SSD är bra så kan saker o ting alltid bli bättre. Imorgon kanske någon kommer på att legobitar kan lagra en terrabyte per legobit och att accesstiden e 10x snabbare.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ilstallione
http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&threadid=9...

Ni som känner er träffade, vänligen fortsätt i länkad tråd.

Jag ser gärna att vi lämnar diskussionen huruvida någon har sagt något om SSD vs hårddisk i nyhetskommentarerna, det blir så trist att behöva sitta och läsa för dem som inte är med från början.

Tack på förhand

yes sir!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KaptenKanel
på allt ? även om SSD är bra så kan saker o ting alltid bli bättre. Imorgon kanske någon kommer på att legobitar kan lagra en terrabyte per legobit och att accesstiden e 10x snabbare.

Men du talar självklarheter. Om smör blir bättre än människor på allt så kommer smör att ersätta människor överallt och direkt på momangen. Detta kommer inte ske inom en överskådlig framtid, säger jag och ber om lov att få hoppa tillbaka till verkligheten.
Vad är prestanda? Och hur många egenskaper som skall utgöra prestanda finns det och vilka är av vikt när och för vad/vem?

Visa signatur

It's not that you don't comprehend what's laid out before you, or that you're unable to process. It's all about what you're to live up to, your position, an identity created by the expectations of your affiliation.

Permalänk
Medlem

är det någon av er som vet hur mycket mindre ström eller om man ska kalla det för energi en SSD slukar än en vanlig sata

tänkte stoppa en SSD i kärringens bärbara för att få lite bättre batteri tid
om det nu är någon märkbar minskning energiförbrukning

tjoo flöjt

Visa signatur

GA-MA790FXT-UD5P / AMD Phenom™ II X6 1100T BE 4.118GHz 1.45v / Corsair 16GB (4x4096MB) CL9 1600Mhz VENGEANCE LP SVART / Radeon HD7950 X 2 / Fractal Design Define XL / Be quiet dark power 10 850W

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av joca2513
Jag har aldrig förstått hur folk kan stå och flåsa efter dyra data uppgraderingar och annat men så fort det handlar om SSD så är det plötsligt för dyrt!??

Visst folk är vana med billiga och stora standard hårdiskar men kom igen... Hur smalt tänker man då.

Kan förstå dem faktiskt, om man vill ha tex bra FPS ökning i spel så ger ju en GFX upgrade mer än SSD. Bryr man sig om prestandan när väl spelet/programmet startat så är väl inte SSD prio nr 1 antar jag.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Alakai
Men du talar självklarheter. Om smör blir bättre än människor på allt så kommer smör att ersätta människor överallt och direkt på momangen. Detta kommer inte ske inom en överskådlig framtid, säger jag och ber om lov att få hoppa tillbaka till verkligheten.
Vad är prestanda? Och hur många egenskaper som skall utgöra prestanda finns det och vilka är av vikt när och för vad/vem?

ja givetvis är det en självklarhet. jag ville bara reservera mig då det kommer nya tekniker hela tiden. Men ditt påstående att SSD inte skulle bli lagringsdiskar i en normal pc någonsin är lika självklart fel.

Permalänk
Medlem

Detta gick väldigt mycket saktare än vad jag trodde men som man skrev tidigare så kanske det har lite med ekonomin det senaste året att göra, att det sedan ökar med 54% per år är väl ett bra tecken. Även om det inte låter så snabbt i förhållande till Hdd´s ledning så är det för just ssd en stor ökning per år och det gör att tillverkarna av både minneschippen och ssderna kommer satsa väldigt hårt på detta.

När man pratar om ersättandet av hdd så tror jag de flesta som talar för att det ersätter ganska snabbt är de som tolkar det som den primära disken. Man kommer nog ha hdd ett tag till som sekundär lagring. Speciellt de som piratkopierar. Men det är också det som gör att siffrorna ser lite väl mörka ut SSD vs HDD i dag. Då ssd närmar sig 50% så kommer de alltså nästan ha 100% av systemdisk marknaden.

Sen kan man ju fundera på när ssd kommer i den prisklassen så de monteras in i vanliga arbetsdatorer? Intels nya 40GB ssd borde väl vara något som kommer i nästa generation stationära (enklare modeller) arbetsdatorer där man bara behöver office och windows. Snacka om billig prestandahöjare, gå ner från 160GB till 40GB betala någon hundring mer men ha ett mycket snabbare system (lagring är ju ändå på någon server).

Bland entusiaster har nog ssd redan tagit över en väldigt stor del, det döljs nog i procent talen bara då vi är en sådan liten del av marknaden MEN det är också vi som styr utvecklingen. Finns det någon här på Sweclockers som inom närmaste månaden ska köpa ett nytt system som inte kommer köpa ssd?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mytos
Beställde en 80GB Intel idag. Har en känsla av att jag kommer bli nöjd :D.

Jag ska hämta ut min första SSD om en dryg timma :). Också en Intel 80GB G2. Yay!

Visa signatur

Spel: Intel i5 9600K@4,8GHz | Hydro H100i Pro | 32GB Vengeance RGB Pro 3000MHz | Z390 Gaming X | HX750 | GTX1060 6GB | MSI Optix G273QF | Corsair Obsidian 500D RGB | EVO 970 Pro 500GB + EVO 980 1TB
Barnens: Intel i7 920 | 16GB Corsair | GA-X58A-UD7 | HX520 | GTX460 SLI | P182 | EVO 840 256GB

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mytos
Beställde en 80GB Intel idag. Har en känsla av att jag kommer bli nöjd :D.

Du kommer bli nöjd jag blev det med min 64GB SSD

Visa signatur

>AMD Phenom™ 1055T@3,8Ghz + NH-D14|Gigabyte GTX460 1GB@ 850/2200mhz|Gigabyte 870A|A-Data 4GB Ram|CM HaF 912+|Creative X-Fi Titanium+Z-5500|Kingston SSD| Och lite till.<

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Oneone
Kör två st WD Black i raid 0 atm, tycker det fungerar bra. Men jag är ju riktigt sugen på att köpa en 80gigare...hmmm märker jag stor skillnad? tycker spelen laddar jäkligt fort som det är nu

Jodå, det kommer garanterat att märkas. Hur lång tid tar tex Photoshop CS4 för dig att öppna? För min mekaniska tog det typ 10-15 sek (gammal OS installation med massa skit iofs) och 1.5 sek med SSD

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 4080 Super 16GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD + Seagate IronWolf 10TB internal HDD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto:
Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Medlem

jag måste fråga vad krävs för att märka skillnaden en SSD gör egentligen?
jag förstår att för dom med i7 system märks det solklart men med min phenom II x4 550 3.2ghz skulle jag märka någon skillnad mot min samsung spinpoint f3 500gig eller flaskar processor för mycket för märkbar skillnad?
om man ska ta en specifik SSD jämnför mot intel x25 eller dyl.

Visa signatur

Jag brukade ha mina dator komponenter listade här men efter att ha bytt vissa och sedan glömt bort vilka som nu sitter i datorn får jag skriva den här tråkiga texten istället. Om någon mot förmodan läser så här långt kan jag inte annat än be om ursäkt för hur meningslös min signatur nu är...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Se33
jag måste fråga vad krävs för att märka skillnaden en SSD gör egentligen?
jag förstår att för dom med i7 system märks det solklart men med min phenom II x4 550 3.2ghz skulle jag märka någon skillnad mot min samsung spinpoint f3 500gig eller flaskar processor för mycket för märkbar skillnad?
om man ska ta en specifik SSD jämnför mot intel x25 eller dyl.

Ja sitter på en SMG F1 1TB och tycker absolut att den är det som slöar upp min dator, tyvärr skall ja köpa en MC för 40.000 så det lär inte bli SSD på ett tag då
allting med körkort osv. blir ca 70-80.000.

Men sitter iallafall på i5 750 @ 3,7gHz och ett GTX 260 och skulle blir
grymt nöjd med min dator med SSD men annars funkar den utmärkt för mig.
Kanske lite för bra CPU kraft, ja märker ingen till minimal skillnad från 2,66gHz till 3,7gHz då jag använder ca 20% då ja spelar m.m.

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Se33
jag måste fråga vad krävs för att märka skillnaden en SSD gör egentligen?
jag förstår att för dom med i7 system märks det solklart men med min phenom II x4 550 3.2ghz skulle jag märka någon skillnad mot min samsung spinpoint f3 500gig eller flaskar processor för mycket för märkbar skillnad?
om man ska ta en specifik SSD jämnför mot intel x25 eller dyl.

Jadå. Hur slö CPU du än har, är sekundärminnet slöare. Med accesstider på några µs (SSD) till några ms (HDD) och överföringshastigheter på säg 20-200 MB/s är CPUn åtminstone en faktor 100-1000 ggr snabbare än sekundärminnet, oavsett typ.

Givetvis måste vi ta med arbetscykel i beräkningen. Det är ju inte så att 100% av HDD/SSD-arbetet går åt till access, så en förbättring av accesstiden på 100 ggr ger naturligtvis inte 100 ggr prestanda även om disken i övrigt är högt belastad. Överföringen mellan sekundär- och primärminne går uteslutande via DMA, så processorn kan normalt inte "flaska" över huvud taget. Gränssnittet kan "flaska". Detta betyder inte att en högt belastad CPU inte kan hinna med om den gör beräkningar med data direkt från disk, såklart.

Så, du tjänar på SSD oavsett system. Åtminstone när det gäller accesstiden.

Huruvida det är lönt med SSD eller inte är en större fråga om systemarkitektur och systemets uppgift snarare än specifikt vilken CPU man har. Allt annat lika så tjänar man normalt sett i prestanda med SSD.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Långt, utförligt svar...

Tack !

Visa signatur

Jag brukade ha mina dator komponenter listade här men efter att ha bytt vissa och sedan glömt bort vilka som nu sitter i datorn får jag skriva den här tråkiga texten istället. Om någon mot förmodan läser så här långt kan jag inte annat än be om ursäkt för hur meningslös min signatur nu är...

Permalänk
Medlem

Mekaniska lagringsmedier som vi idag känner de har bara framtiden bakom sig.

Synd att vissa tillverkarna inte verkar inse det och hoppar på det nya tåget innan det har gått för gått.

Permalänk
Medlem

Jag gillar SSD, min disk är riktigt tröttkörd nu och jag funderar på att köpa en billig 40gb, Kingstons går ju för strax över 1000kr liksom 36gb raptorn när den kom och gav ett "vill ha" begär, med SSD så är skillnaden bra mycket större än från 7200 till 10000rpm sen låter fanskapet inget heller = win..

Brorsans trötta bärbara får nog sig en SSD inom kort också, jag sa att han inte skulle bli besviken